Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisałem już wyżej, dziękuję za przesłane materiały - to są instrukcje obsługi dla pionka 757 w kilku językach. Jeżeli znajdzie się jeszcze u kogoś serwisówka i schematy będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Czy miał ktoś może styczność z taśmami serwisowymi (testowymi) sprzedawanymi na ebay'u? Np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten sam sprzedawca ma też podobne np. TEAC'a.

Zastanawiam się czy sobie nie kupić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posiadam decka SONY TC-KE500S.

Gra jak gra, nic w nim nie robilem, troche wyczyscilem rolki.

Po lekturze tego tematu wiem, ze byc moze i to wykonalem nie tym preparatem co trzeba.

Prosze o porady, co powinienem zrobic w tym decku zeby go odswiezyc.

Prosze nie piszcie ze mam go wymienic na lepszy.

Pytanie dotyczy konkretnego, posiadanego egzemplarza.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Moze zle sie wyrazilem.

Nie odswiezyc ale poprawic brzmienie.

Mam w glowie:

- rozmagnesowanie glowicy

- wymiana glowicy

- wymiana zasilania

- wymiana OPAMP

- inne

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Krzysiek - demagnetyzacja głowic to podstawa i nic nie kosztuje :-)

Ale upewnij się, czy skos głowicy masz prawidłowo ustawiony. Czy taśmy nagrane na tym decku brzmią znacznie lepiej niż taśmy nagrane na innych magnetofonach ? Jeśli tak, to pewnie skos głowicy jest do regulacji (może była ruszana). Czy na głowicy jest wyraźny ślad, wytarty rowek po taśmie ? Jeśli nie, to głowica jest raczej OK. Możesz wymienić kondensatory w zasilaniu...czemu nie ? Ale 100% gwarancji ci nie daję, że będzie jakaś poprawa brzmienia.

> Kasjel

Dla mnie problem skosu glowicy wyglada troche odmiennie niz to sie tutaj ogolnie prezentuje.

Po pierwsze nie nagrywam nowych kaset. Moze dlatego ze jeszcze nie zlapalem bakcyla "uanalogowiania", nie wciagnalem sie. Krotko ... na dzisiaj nie mam takich potrzeb.

Chce tylko i wylacznie odtwarzac posiadane kasety i sa to w duzej mierze kasety zagranicznych wykonawcow, ale polskich wydawcow z lat 80'ych i 90'ych. Mam tez troche kaset nagrywanych w slynnym warszawskim "DIGITAL".

Generalnie jaka bym nie wzial kasete, to kazda jest ustawiona inaczej.

Dla mnie ustawianie glowicy "na sluch" to normalna procedura odtwarzania. Jeszcze jak mialem starego GRUNDIG MK-232 to nie krecilem glowica, ale krecenie stalo sie dla mnie norma od zakupu ZX Spectrum. Wtedy zaczalem krecic poczciwym GRUNDIG-iem.

Pozniej mialem polskiego "eksportowca" ALTUS D-60 i krecenie glowica wtedy stalo sie dla mnie norma odsluchu. Nagrywajac z PR3 listy przebojow i "Wieczory plytowe" zawsze dostarjalem do jakiejs wzorcowej tasmy. Dzisiaj z racji tego co napisalem o roznorodnie nagranych kasetach, moim wzorcem jest moj sluch.

Tak jak przeczytalem w tym watku, poprawnym ustawieniem glowicy recznie jest uzyskanie jak najjasniejszego odbioru tonow wysokich. Tak ustawialem kiedys.

Dzisiaj za sprawa dobrych sluchawek Sennheisser HD-600 i wzmacniacza Forum608 ustawiam juz na rownowage tonalna.

To co kiedys na slabym sprzecie trzeba bylo rozjasniac, teraz jest nieprzyjemne.

A ustawianie na rownowage tonalna daje niesamowite efekty barwowe i dynamiczne.

Tyle ze moj magnetofon to nie mistrz jakosci. Stad moj wpis w watku.

Krzysiek, 12 Lip 2010, 19:23

Podstawowa rzecz, to czyszczenie całego toru prowadzenia taśmy wraz z głowicami (sugeruję do tego celu izopropanol) oraz demagnetyzacja głowic. Wymiana głowicy ma sens tylko wtedy, gdy głowica jest uszkodzona lub zużyta (mechanicznie starte czoło). Można również sprawdzić z serwisówką wszystkie napięcia i wyregulować, co tylko potrzeba, ewentualnie wymienić uszkodzone lub zużyte elementy, ale wymiana zasilania lub innych układów nie da wymiernego efektu w sprzęcie tej klasy. Dragona z niego nie zrobisz. Jeśli po regulacji brzmienie nadal nie będzie Ci odpowiadało, to o wiele taniej i łatwiej będzie po prostu wymienić magnetofon na sprzęt wyższej klasy.

Pamiętaj też o tym, że za jakość dźwięku w dużym stopniu odpowiada nośnik - ze słabego nagrania i najlepszy sprzęt nie wyciągnie tego, czego w nim nie ma.

Czegoś tu nie rozumiem....

Pewien nasz forumowy kolega twierdzi, że kupił ten magnetofon "Poza Allegro". Tylko sprzedający zapomniał zamknąć aukcję. Tymczasem aukcja trwa nadal i jak widać cena rośnie. A przecież była opcja "Kup Teraz" za 90zł. Może to ten upał pomieszał mi w głowie, ale chyba raczej się nie mylę.

Pozwalam sobie wkleić link, bo mój wpis jest raczej antyreklamą niż reklamą tej aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yogi1, 12 Lip 2010, 12:32

mega dzieki za wszystkie informacje!

co sadzisz o regulacji ustawienia glowicy w cr-7e czy dragonie? tam jest chyba opcja reczna i automat? czy to faktycznie dostosowywuje kat do kasety nagranej na jakimkolwiek magnetofonie? sa w ogole jakies tansze decki z ta opcja? tylko nie chodzi mi o wersje na srubokret jak w akai.

Chaos

co do dragona i CR-7 lepiej spytaj się cles z AH jak się nie myle ma obydwa decki ,system NAAC to jak słyszałem, czytałem system do śledzenia taśmy i automatyczna korekcja głowicy nic lepszego nie wymyślili

a z tanszych to NAKAMICHI Cassette Deck 1 z ręczną regulacją azymutu ,skosu głowicy zewnętrznie

lub yamaha z play trim ,pioneer z systemem FLEX co prawda to nie regulacja skosu ale też poprawiają dzwięk z kasety

yogi1, 13 Lip 2010, 11:54

ponownie dzieki za informacje i namiary!

nie wiedzialem ze play trim w yamasze sluzy wlasnie do tego. o nakamichi cassette deck 1 myslalem ale brakowalo mi opini na jego temat.

czy dobrze rozumiem, że system NAAC w Dragonie to po prostu zystem automatycznej kalibracji skosu głowicy konkretnie pod odtwarzaną w danym momencie kasetę?, czyli to samo co ręczna kalibracja w CR - 7E?

Chaos,

Play Trim (opracowany przez NADa i Dolby Laboratories i stosowany także przez Yamahę) to regulowany korektor wysokich częstotliwości w torze odczytu, pozwalający częściowo skompensować utratę wysokich tonów spowodowaną błędem azymutu bądź niedopasowaniem poziomów pracy układu Dolby. Jakoś podobnie, tyle że automatycznie, działa Flex Pioneera - i trzeba przyznać, że działa skutecznie, tzn. nagrania brzmią "ładniej".

psg,

Jeśli Twoim zdaniem NAAC to "po prostu" system automatycznej korekcji azymutu, to ciekawe dlaczego nikt inny (poza Marantzem, który to opracował przed Nakamichi) tego nie stosował? To był bardzo wymyślny i piekielnie skomplikowany system! I podobno skuteczny!

MaciejLK - mam nadzieję, że tak to działa; nie wiedziałem wcześniej o tym systemie w Dragonie, a słyszałem jak działa ręczna kalibracja ot choćby w CR - 7E; moje "po prostu" tyczyło się właśnie odpowiednika tej ręcznej kalibracji skosu głowicy podczas odtwarzania, nie miało zaś deprecjonować tego systemu jako takiego;

Zakończyłem wreszcie naprawę moich nowych kolumn Pioneer CT-S6100, które uszkodził mi w transporcie kurier DHL. I zgodnie z tym co sobie postanowiłem....dopiero teraz dokonałem odsłuchu tych kolumn.

Jest super Panowie ! Dużo, dużo przestrzeni oraz nisko schodzący bas. Teraz słyszę dźwięki, których kiedyś poprostu nie było ! Wklejam kilka zdjęć i proszę o uczciwą krytykę. Tylko szczerze i bez złośliwości. Czy może tak być ? A może coś poprawić ?

Ukryta Zawartość

post-7746-100000098 1279040876_thumb.jpg

post-7746-100000099 1279040876_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel..., PIEKNE!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A to zdjęcia niektórych uszkodzeń....

Ukryta Zawartość

post-7746-100000088 1279044917_thumb.jpg

post-7746-100000089 1279044917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 13 Lip 2010, 19:07

Tylko szczerze i bez

>złośliwości. Czy może tak być ? A może coś poprawić ?

Tfu na psa urok." wstrętne, paskudne " To żeby nie uroczyć. Piękne prawdziwe głośniki, czterodrożne więc szczegółowe i szybkie, będą w stanie Cię zauroczyć. Zaczniesz słuchać ulubionych nagrań od nowa.

Coś poprawić? Jeśli mogę, to proponuję Ci zaklejenie od tyłu wylotu tunelu bassrefleks czarną dzianiną, taką jak na maskownice. Zapobiega wrzucaniu różności przez dzieci, lub innych dowcipasów. Ja mam tak w Jamo. Posadź dupsko w fotelu i ucz się ich słuchać.

Serdecznie pozdrawiam. Vlado.

Kasjel - jak Ty to zrobiłeś?Wyglądają przepięknie, wiedziałem że będziesz z nich zadowolony..:-)

W jaki sposób je zreperowałeś? /Cholerni kurierzy - kiedyś zakupiłem na alle... parę kolumn z głośnikami vify, i wyobraźcie sobie że dotarły do mnie...z dosłownie rozerwanymi w głośnikach basowych w obu kolumnach koszami (aluminiowe) i latały te kawałki z magnesem po obudowie w środku luzem !!Na szczęście znam pewnego magika który je tak złożył co dla mnie jest sprawą nie do wykonania, że znów zagrały i to idealnie!! - tu na prawdę - Polak potrafi :-) /

Wzialem sie dzisiaj za usprawnianie swego TC-KE500S.

Kupilem "KONTAKT" - plyn czyszczacy do elektroniki i miedzy innymi glowic (na bazie izopropanolu IPA).

Wyczyscilem glowice i walki.

Potraktowalem glowice lutownica wedlug przepisu, ze zaczynam od 1mm nad glowica, czekam sekunde i oddalam, a gasze lutownice juz poza magnetofonem.

Slyszalnie dzwiek dostal wiekszej dynamiki i zmniejszenia szumow, ale jakby stal sie ostrzejszy.

Postanowilem ze sprawdze calkowity zakres regulacji glowicy, bo do tej pory regulowalem tylko jedna srube po prawej stronie.

Postanowilem wiec ruszyc gorna po lewej stronie.

Efekt koncowy jest taki ze wlasnie slucham przestrzennego, analogowego dzwieku z piekna faktura basu z kasety nagrywanej kiedys Dolby C. Cos wspanialego. Az nie moge uwierzyc ze taki dzwiek drzemal w tym magnetofonie.

Dzieki Wam, forumowi pasjonaci.

Ręczna regulacja jest ustawiana raz lub co jakiś czas sam korygujesz a NAAC robi to automatycznie śledzi ścieszke i odpowiednio koryguje w czasie odtwarzania nagrywania

OK, wlasnie ustawilem tak, ze kolejne kasety dobrze brzmia bez kolejnych regulacji takich jak pisalem ze robilem kiedys do kazdej kasety.

Moze jeszcze cos podreguluje, ale teraz moge spokojnie wszystkiego sluchac na jednym ustawieniu.

No to się cieszę, że Wam się podoba moja robota. W zasadzie to nic skomplikowanego. Ale chodziło mi głównie o to, czy to wszystko pasuje jako tako pod względem stylistycznym. Bo może ktoś uważać że pasuje jak "kwiatek do kożucha" :-))

V Savage - wszystko jest klejone. Nie ma żadnych śrub ani gwoździ.

Gdyby kolumny były fornirowane naturalną okleiną, to mógł bym zrobić wstawki w zniszczonych miejscach. Wówczas zachował bym oryginalny wygląd. Jednak okleina jest sztuczna, a ten fakt zmienia wszystko.

Krzysiek - dobrze że posłuchałeś i zaryzykowałeś. Jak widzisz, opłaciło się !

• Pokaż nowe odpowiedzi