Skocz do zawartości
IGNORED

ZG60c115 + Unitra PW-7011 ?

SarSu

Rekomendowane odpowiedzi

Najważniejsze w jakim są stanie. 200 zł to ok cena. ( obudowa, zawieszenie czy nie sparciałe ? czy regenerowane ? )

Nie twórz nie potrzebnie tematów, już jeden masz na ten temat.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Ja bym odpuścił nic nie mam do polskiego sprzętu ba nawet jak bym miał teraz coś wymieniać to starał bym się kupić coś z polskiej manufaktury ale te cudowne PRL-owskie hi-endy to już niestety się nadają tylko na utylizację

Najważniejsze w jakim są stanie. 200 zł to ok cena. ( obudowa, zawieszenie czy nie sparciałe ? czy regenerowane ? )

Nie twórz nie potrzebnie tematów, już jeden masz na ten temat.

No niżej , niestety jedno zdjęcie. I jedyne co się wrzuca w opisie na oczy to jest to :

"Głośniki niskotonowe miały niedawnowymienione membrany ,na jednej widać delikatne zmarszczenie , w niczym to nie przszkadza."

353304165_1_644x461_kolumny-tonsil-gorlice_rev002.jpg

Odpuść, średniotonowe również są wgniecione, brakuje też jednej tabliczki.

Woofery również nie wyglądają zbyt dobrze. wygląda na to że wymienione były tylko zawieszenia a nie membrany.

Nie kupuj ich. Są dobite. Tzn inaczej, jeżeli obudowy są naprawdę w ładnym stanie to 50 zł.

Jest do wyboru masa sprzętu.

Nie kupuj, dobite i nie grają one dobrze. Wbrew pozorom PW 7011 to całkiem przyzwoicie grający wzmacniacz i możesz do niego za 200-300 zł dorwać lepsze kolumny np te :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma fajny wzmacniacz, mimo że PRL-owski to dobrze grający, udana konstrukcja, dodatkowo świetny projekt wyjściowy do przeróbki i zrobienia z niego konkretnego wzmacniacza. Niech zainteresuje się lepiej brzmiącymi kolumnami za niewielką kasę, zależy też ile kolega może wydać na kolumny - czy te 200 zł czy może więcej?

Kupiłem , podłączyłem. I efekt jest "cudeńko" jak za taką kase. Oczywiście grała 1 kolumna , bo wcześniej na drugim kanale zrobiłem zwarcie z tymi głośnikami komputerowymi. Ale to szybciutko naprawić idzie. Zaniose do kolegi mojego ojca , który ma serwis i zrobi mi to za 10 zł. Bo już zanosiłem z tym problemem.

Za 200 zł nie oczekujmy cudów. W drugim głośniku w jednym miejscu , zawieszenie jest wgniecione. W opisie napisał że to nie przeszkadza. No właśnie przeszkadza , jeśli się da głośniej to sie to obija o siebie , i nie daje fajnego dzwięku. Wymiana po prostu zawieszenia i tyle. Kopułki są pogniecione , ale to akurat nie robi różnicy , chociaż brzydko wygląda :) Za niedługo , doprowadzę je do takiego stanu jak nowe :)

Pozdrawiam :)

Dodatkowo świetny projekt wyjściowy do przeróbki i zrobienia z niego konkretnego wzmacniacza.

Znaczy że jak ? Co należy w nim wymieniać , żeby był "konkretny wzmacniacz" ?

Nie kupuj, dobite i nie grają one dobrze. Wbrew pozorom PW 7011 to całkiem przyzwoicie grający wzmacniacz i możesz do niego za 200-300 zł dorwać lepsze kolumny np te :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz jest 8 OHm , więc odpadają głośniki 4 OHm.

Ogólnie , szukałem na allegro tych ZG 60 C115/1 i nie ma ich. Ani na allegro , ani na OLX. Znaczy jest jedna para na OLX. Producenci piszą że bardzo rzadkie kolumny. Aż jestem pod wrażeniem że je dorwałem. Oczywiście do malutkich poprawek , i będzie cycuś glancuś :) Dodam jeszcze że mieszkanie całe ma 41m2 , a pokoj jakieś 20m2 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znaczy że jak ? Co należy w nim wymieniać , żeby był "konkretny wzmacniacz" ?

wymienić kondensatory w sekcji przedwzmacniacza, zmienić tranzystory sterujące w preampie na bc550. Nie pamiętam jakie tam siedzą końcowe tranzystory ale dać BC 911 i 912 i poprawisz brzmienie. Sądzę, że przynajmniej 50 % kondów w nim jest powysychanych. Wystarczy zaopatrzyć się w Wimy z dielektrykiem stałym, dobre kondy i nie zrujnujesz kieszeni i raczej nie zrobisz przerostu formy nad treścią.

wymienić kondensatory w sekcji przedwzmacniacza, zmienić tranzystory sterujące w preampie na bc550. Nie pamiętam jakie tam siedzą końcowe tranzystory ale dać BC 911 i 912 i poprawisz brzmienie. Sądzę, że przynajmniej 50 % kondów w nim jest powysychanych. Wystarczy zaopatrzyć się w Wimy z dielektrykiem stałym, dobre kondy i nie zrujnujesz kieszeni i raczej nie zrobisz przerostu formy nad treścią.

Dobra dzięki za rade :) Pójde w poniedziałek do niego , i mu to powiem :)

Jak ten pies to wytrzymuje ? :)

Nie ucieka od głośników :) Raczej jej to nie przeszkadza , a bym powiedział że lepiej , interesuje się tymi głośnikami. Bo jak podłaczyłem i jak widać na filmiku , grały tak przez jakieś 20 minut. I siedziałem blisko nich , to czuć było powietrze odbijające od nich (albo coś takiego) :D I później staneła przed nimi , i czekała na wiatr w uszach :D (dosłownie) :)

Chcesz prawdy? Proszę, tylko nie marudź, że nie pasuje. Kupiłeś trupa, a raczej dwie trumny z trupami głośników, bo żaden głośnik z Twoich trumien nie jest w pełni sprawny. Zacznę od dołu- pseudo regeneracja na odpi...dol, sam widziałeś, że to nie nadaje się do użytku. Średnie wyblakłe i roztrepane, na bank już nie trzymają parametrów. Wysokie z nieoryginalnymi kopułkami, grają na pewno inaczej, jak oryginał.

Pisałem, żebyś odpuścił i kupił coś normalnego, koledzy też doradzali.

Sorry, taki klimat.

Dobrze , może i sie z toba zgodze. Stan nie jest najlepszy a zawieszenia tego JEDNEGO głośnika (no ktoś spiero*** jednym słowem mówiąc). Ale z tego co sie naczytałem , to połowa ludzi nienawidzi tonsili. Wolą lepszy sprzęt , ale nie bierzesz paru faktów. Zacznijmy od tego że nie marudze , tylko wyrażam swoje zdanie :) Po pierwsze , Miałem równe 200 zł na zakup głośników. Przeszukałem 52 strony na allegro , z całej polski + przesyłka.Owszem były lepsze , za 300 zł z przesyłką. Po ddrugie ja mieszkam sam , nie będę wymieniał jaki to wydatek. Poza tym co do ludzi którzy nie wiem (mają jakieś uprzedzenie do unitry ? altusów , czy tonsili ) Jeżeli ktoś weźmie pod uwage wiek w którym te głośniki były produkowane , a od 2005 w góre , To wiadomo że znajdzie lepsze. Ale jeśli ktoś posiada sentyment , gdzie głośniki z 1984 roku , dorównują do TERAZ NIEKTÓRYM i pier**li za przeproszeniem ze z tamtych lat , takie kolumny za 200 zł , to TRUP. No to przepraszam bardzo. Wiadome jest że kupił bym w lepszym stanie , a prawie jak nówka , ale nie mialem 500 zł żeby tyle dać , kupiłem za 200 zl , dołoże 100 , a nawet nie tyle , i też będą graly jak nówki.

Mówisz też że nie nadaje się do użytku ? A czy ty widziałeś kolumny nie nadające się do użytku , tak szczerze ? Włączyłeś przynajmniej filmik , w ktorym pokazałem jak graja , odrazu po kupnie ? Jeśli nie to sobie włącz jest to pierwszy filmik. A kolumne nie nadającą się do użytku , masz w drugim filmiku (a dokładnie w 4:10 min)

Nie obraź się , wyraziłem też swoje zdanie , i jeśli Cie w jakiś sposób uraziłem to przepraszam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Allegro nie jest jedynym słusznym źródłem zdobycia używanych kolumn, niezbyt dobrym pomysłem jest też kupowanie pierwszego padła, które się nawinie.

Lepiej poczekać cierpliwie i wyhaczyć lepszą okazję, jak wyrzucać kasę. W tych do wymiany jest cały komplet głośników, a to wyjdzie drożej, jak zakup kolumn za 3-3,5 stówy.

Co do nielubienia Tonsila, czy Unitry, to nie do końca prawda, bo mam gramofon Foniki i nie mam zamiaru się go pozbywać. Kolumny Tonsila "przerabiałem" w swoim życiu z 5-6 kompletów, niektóre zabawiły u mnie 2 dni, inne parę lat, najdłużej jednak, bo już ponad 16 lat używam kolumn Radmora, które z Tonsilem nie mają absolutnie nic wspólnego i też ich nie oddam. Tonsil był rewelacyjny, jak za komuny nie miał konkurencji, teraz sorry, ale wolę się rozejrzeć za czymś choć odrobinę mniej prymitywnym. Jest tyle możliwości, czemu brnąć w ślepą uliczkę???

Rozumiem Twoją sytuację, ale więcej byś zaoszczędził i zyskał, kupując droższe kolumny.

I jeszcze jedno- głośniki w kolumnach, jak amortyzatory w aucie, wymienia się parami.

Powiem coś szczerze. Jakiś czas temu kupiłem za 200 zł Zg60c201. Wszystko oryginał, jedynie budy zajechane i chińskie membrany na kobaltach. Kupiłem fornir, bejcę, bezbarwny, odchińszczyłem kobalty. Cała dokładka do nich wyszła mnie jakieś 200 zł czyli razem 400 zł. Podpiąłem z ciekawości jak to gra i dlaczego ludzie za to wołają 1500 zł. Dla mnie brzmiały płasko, bez polotu i ponuro. Wystawiłem za 1550 zł, poszły od razu. Za tą kasę kupiłem AX 700, ASW Cantius ML II na przetwornikach Seas i gramofon GS464 z wkładką AT95 (odtwarzacz PD-4700 miałem już wcześniej) i jeszcze mi zostało sporo kasy i mam już dość konkretny sprzęt za niewielkie pieniądze. Dodam, że ASW doradził mi kolega z tego forum oblatany w różnych sprzętach. Czasem warto posłuchać tu rad innych userów. Następnym razem poczekaj, przeszukaj dobrze portale aukcyjne a na pewno coś lepszego trafisz ;)

P.S. Ewentualnie jeszcze możesz na tych Zg60c115 zarobić. Pchnąć je dalej za 300-400 zł bo napalonych na to nie brakuje.

Allegro nie jest jedynym słusznym źródłem zdobycia używanych kolumn, niezbyt dobrym pomysłem jest też kupowanie pierwszego padła, które się nawinie.

Lepiej poczekać cierpliwie i wyhaczyć lepszą okazję, jak wyrzucać kasę. W tych do wymiany jest cały komplet głośników, a to wyjdzie drożej, jak zakup kolumn za 3-3,5 stówy.

Co do nielubienia Tonsila, czy Unitry, to nie do końca prawda, bo mam gramofon Foniki i nie mam zamiaru się go pozbywać. Kolumny Tonsila "przerabiałem" w swoim życiu z 5-6 kompletów, niektóre zabawiły u mnie 2 dni, inne parę lat, najdłużej jednak, bo już ponad 16 lat używam kolumn Radmora, które z Tonsilem nie mają absolutnie nic wspólnego i też ich nie oddam. Tonsil był rewelacyjny, jak za komuny nie miał konkurencji, teraz sorry, ale wolę się rozejrzeć za czymś choć odrobinę mniej prymitywnym. Jest tyle możliwości, czemu brnąć w ślepą uliczkę???

Rozumiem Twoją sytuację, ale więcej byś zaoszczędził i zyskał, kupując droższe kolumny.

I jeszcze jedno- głośniki w kolumnach, jak amortyzatory w aucie, wymienia się parami.

Ale OLX , ALLEGRO. Patrzyłem , myślisz że szukałem tylko i wyłacznie tonsili ? Szukalem i tu i tu. Najlepiej dla mnie było gdzieś w moich okolicach kupić. Mam przynajmniej pewność , że wiem jak będą grały. Nie spodoba mi sie , to nie kupie. A tak , jeśli bym kupił gdzies z polski , to kupuje kota w worku. W obu głośnikach niskotonowych wymienie zawieszenie i kopułki.

Tylko teraz , czy możecie mi powiedzieć dokładny model tych zawieszeń i kopułki. Bo nie chce żeby gość wsadził tam jakąś chińczyzne. Albo co najwyżej sam zamówić i mu dać to.

Daj to komuś kto potrafi.

Lub zamiennik

Ukryta Zawartość

zestawów naprawczych jakoś nie znalazłem. Ale pewnie są.

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daj to komuś kto potrafi.

Lub zamiennik

Ukryta Zawartość

zestawów naprawczych jakoś nie znalazłem. Ale pewnie są.

i

Ukryta Zawartość

Ale wiesz jacy są ludzie w dzisiejszych czasach. Nie oddawałem mu sprzętu takiego. Więc nie wiem czy włoży chińczyzne czy co. I dlatego też pytam o model.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież ten drugi bas tez jest uszkodzony. Zrób zdjęcia samych dwóch basów.

Kolorofon boski. Kiedyś też taki miałem i jeszcze dwa koguty policyjne :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.