Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat z umiejscowieniem głośników surround

mah33

Rekomendowane odpowiedzi

Na dniach muszę zdecydować jak rozmieścić głośniki do systemu KD 5.1, jednakże mam problem z głośnikami surround. Z uwagi na układ salonu (jak na obrazku) głośniki mogą być powieszone z jednej strony na ścianie a z drugiej na kolumnie. Problem w tym, że byłyby wtedy ok. 1,6-2m od miejsca odsłuchowego czyli trochę daleko :/

Pomyślałem, żeby je podwiesić pod sufitem ale wtedy musiałyby być min 1,85 m nad podłogą coby nie walić w nie głową ;) Ewentualnie jakieś głośniki do wbudowania w sufit nad słuchaczem... pytanie czy wtedy osiągnę dobrą przestrzeń?

Opcjonalnie mam jeszcze pokój na piętrze ale jest IMO za mały na kino. Wymiary to 3,67 x 3,33 m i byłyby kłopoty z projektorem, żeby osiągnąć odpowiednią wielkość obrazu.

Tak źle i tak nie dobrze... jakieś pomysły?

4f2a7355fd8603d7med.png

Mhm.....nie bardzo rozumiem w czym tu problem bo warunki masz prawie ze optymalne. Roznice w odleglosci skorygujesz amplitunerem/procesorem, a to ze wisza na wysokosci 185cm to tylko sie cieszyc bo ucho nie bedzie w stanie zlokalizowac zrodla dzwieku i efekt surround powinien byc idealny. Najgorsze co mozna zrobic to ustawic surroundy na wysokosci ucha metr od glowy lub jeszcze blizej (tak jak to realizuje 95% spoleczenstwa) wowczas slychac glownie glosniki surround i z efektu nici. Na moje nawet 1.6m to za malo, 2m juz bardziej.

Powies to tak jak planujesz, odpowiednio skalibruj, jezeli masz automatyczna kalibracje to sprawdz na koniec na ucho czy surroundy nie sa zbyt glosne lub ciche, skoryguj co trzeba i po sprawie.

Prawie ;) w 100% zgodzę się z Przedmòwcą.... u mnie surroundy wiszą 160cm od podłogi (dolna krawędź kolumny, wysokie i średnie to ponad 180cm od podłogi) i jest idealnie...skierowane są pod kątem w dół...efekt przestrzenności mega ... nie ma co porównywać do tego gdy stały na standach o normalnej wysokości.... ale w końcu urobiłem moją drugą połowę na wiercenie w ścianie i kolumny powiesiłem na Vogels-ach VLB200. ....

Tylne lepiej wieszać czy stawiać na standach dedykowanych producenta(albo innych podobnych) bo tu też są rozbieżne zdania na forach ?

U mnie na standach tyły grają ciszej niż przody poruszałem to w moim temacie no ale to jak jest nie wnikam nie jest to wina że stoją czy wiszą tylko że tak filmy są nagrane jak tłumaczyła branża w moim temacie?

A czy jest lepszy efekt czy wiszą czy stoją na wysokości uszu słuchacza też jest kontrowersyjne na forach tak jak jakość kabla w KD.

Wysokość mnie nie martwi a odległość 1,6-2m od miejsca odsłuchowego. Mam stare satelity b&w dm600 a one do najmocniejszych nie należą. Teraz mam je na wysokości uszu w odległości 1m za słuchaczem i jest kiepsko.

Zasada jest prosta i tu nie chodzi o zdania na forach....muzyka wielokanałowa to wszystkie głośniki5.0 na tej samej wysokości , czyli wysokie i średnie na wysokości ucha słuchacza chociaż z centralnym to problem natury technicznej :) bo zazwyczaj na tej wysokości jest tv lub ekran ;)....filmy to surroundy obowiązkowo dužo wyżej niż fronty aby właśnie były niedozlokalizowania co daje dużo większà przestrzenność....Niestety na forach wiele osób powiela teorie a nie sprawdza organoleptycznie. ... trzeba umieć filtrować wiedze z for...:)

To jak się to ma do zaleceń ze strony Dolby?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... pytanie , czy chodzi w tym zaleceniu dolby o film czy muzykę wielokanałową ? bo to wielka różnica...

... w mojej instrukcji ampli jest wyraźnie napisane aby głosniki surround były minimum 60cm nad uchem słuchacza.... i osobiście ja uważam że tak jest o wiele lepsza scena dźwiękowa....

Nad uchem 60mc ale nie ma sprecyzowanego czy powieszone czy stojące na standach bo taka odległość można brać pod uwagę jak stoją albo wiszą.Więc instrukcje i tak nie precyzują tylko daja pod podpowiedzi bo są róże szkoły jak w kalibrowniu suba.Ja i tak uważam że jednemu tak będzie lepiej a innemu inaczej wszystko zależy od preferencji i możliwości instalacji

Najwyraźniej Dolby trochę ściemnia by każdy klient mógł zrozumieć podstawowe zasady ustawienia głośników.

Prezentacja poglądowa w której głośniki surround ustawione są na podstawkach jest bardzo przejrzysta i to właśnie odpowiednie ustwienia głośników (kąty w stosunku do frontów) mają decydujące znaczenie dla efektu końcowego. Jest część klientów, którzy dla ułatwienia sobie życia ustawiliby głośniki surround na frontach.

Głośniki wysokotonowe w głośnikach surround powinny być wyżej niż we frontowych. Teraz nie muszą być bardzo wysoko bo istnieją Dolby Atmos, DTS:X i AURO 3D.

Warto spojrzeć na ich umiejscowienie w profesjonalnym kinie. Jeśli słuchacz znajduje się na środku średniej wielkości sali kinowej, to głośniki surround są około 20-30 stopni powyżej jego głowy. I trza to kopiowac w domu.

Nad uchem 60mc ale nie ma sprecyzowanego czy powieszone czy stojące na standach bo taka odległość można brać pod uwagę jak stoją albo wiszą.Więc instrukcje i tak nie precyzują tylko daja pod podpowiedzi bo są róże szkoły jak w kalibrowniu suba.Ja i tak uważam że jednemu tak będzie lepiej a innemu inaczej wszystko zależy od preferencji i możliwości instalacji

To wszystko zalezy od typu kolumny....przy moich zwykłych kolumnach postawienie ich na standach na takiej wysokości ( jesli istnieją tak wysokie standy) moze nie dać efektu bo powinny być skierowane pod katem na ucho słuchacza.... natomiast kolumny dipolowe( jesli dobrze pamietam) nie musza być skierowane pod katem, maja tylko wisieć wysoko, tak jak wspomniałem wczesniej....

Co tu duzo gadać , testowałem i takie i takie ustawienie i gdy wiszą wysoko jest o wiele lepiej...dla mnie :)

Najwyraźniej Dolby trochę ściemnia by każdy klient mógł zrozumieć podstawowe zasady ustawienia głośników.

Prezentacja poglądowa w której głośniki surround ustawione są na podstawkach jest bardzo przejrzysta i to właśnie odpowiednie ustwienia głośników (kąty w stosunku do frontów) mają decydujące znaczenie dla efektu końcowego. Jest część klientów, którzy dla ułatwienia sobie życia ustawiliby głośniki surround na frontach.

Głośniki wysokotonowe w głośnikach surround powinny być wyżej niż we frontowych. Teraz nie muszą być bardzo wysoko bo istnieją Dolby Atmos, DTS:X i AURO 3D.

Warto spojrzeć na ich umiejscowienie w profesjonalnym kinie. Jeśli słuchacz znajduje się na środku średniej wielkości sali kinowej, to głośniki surround są około 20-30 stopni powyżej jego głowy. I trza to kopiowac w domu.

Tylko że nasze salony maja o wiele blizej ściany boczne i powieszenie surroundów na 20-30 stopniach bedzie zbyt nisko bo będa niewiele wyzej niż fronty... po drugie w kinie ma być w miare dobrze dla kazdego miejsca, czyli dla żadnego nie jest b.dobrze, a u nas w domu ma być jeden punkt odsłuchu ( no moze dwa lub trzy) dla którego ma być jak najlepiej...

Wiec wszystko zależy od kolumny a nie postawienia czy wiszenia więc nie ma reguły trzeba samemu testować więc żadna instrukcja nic nie da.Kiedyś czytałem test zestawu 5.1 Chario Piccolo star 5.1 w magazynie Kino Domowe wydawnae przez IDG i on zaleca swoje standy do tych kolum podstawkowych na przody to norma oraz na tyły i to sa normalne kolumny 2 drożne

Warto spojrzeć na ich umiejscowienie w profesjonalnym kinie. Jeśli słuchacz znajduje się na środku średniej wielkości sali kinowej, to głośniki surround są około 20-30 stopni powyżej jego głowy.

a jak siedzi na pierwszym lub ostatnim miejscu w rzędzie? to jaki jest tam kąt?...o wiele wiekszy.... kino to kompromis dla kazdego miejsca a jak wiadomo kompromis to nie naj dla kazdego tylko uśrednienie dla wszystkich.... :)

Wiec wszystko zależy od kolumny a nie postawienia czy wiszenia więc nie ma reguły trzeba samemu testować więc żadna instrukcja nic nie da

Od kolumny zależy czy kierujemy ja pod katem na słuchacza..... ale wysokość pozostaje ta sama... czyli wysoko....:)

a jak siedzi na pierwszym lub ostatnim miejscu w rzędzie? to jaki jest tam kąt?...o wiele wiekszy.... kino to kompromis dla kazdego miejsca a jak wiadomo kompromis to nie naj dla kazdego tylko uśrednienie dla wszystkich.... :)

Siedzenie pod ścianą, pod głośnikiem surround, nie ma nic wspólnego z prawidłowym odsłuchem.

Jeśli do bocznej ściany masz 150 cm to głośnik powinien na niej wisieć tak by tweeter był na wysokości 60-90 cm na uchem słuchacza.

Siedzenie pod ścianą, pod głośnikiem surround, nie ma nic wspólnego z prawidłowym odsłuchem.

Jeśli do bocznej ściany masz 150 cm to głośnik powinien na niej wisieć tak by tweeter był na wysokości 60-90 cm na uchem słuchacza.

...No przecież cały czas o tym piszę... :)

Jest część klientów, którzy dla ułatwienia sobie życia ustawiliby głośniki surround na frontach.

Znam takich ktorzy tak wlasnie robia :/ noz sie w kieszeni otwiera jak sie widzi tego typu "kwiatki". Najpierw ludzie wydaja kase, potem na odpie..ol ustawiaja kolumny wszystkie na jednej scianie albo surroundy kolo ucha. I tacy czesto gesto sie madrza ze przeciez surround nie gra i nie warto bo w stereo lepiej.

Rozumiem ze ktos nie ma miejsca, ale po co wowczas pchac sie w "kino domowe". A najbardziej to mnie rozwala argument o "lepszej polowie", ze niby jej to nie pasuje do "wystroju wnetrza salonu" bo kolumny za duze...mi sie wowczas cisnie na usta: jakiego wystroju wnetrza bitch!!! w pokoju sciany w kolorze lamperii jak w kiblu w podstawowce, musowo mebloscianka rodel z PRLu itp...ale nie daj Boze postawic jakis sprzet ktory czesto gesto jest jedynym wartosciowym obiektem w takim "salonie"...szkoda slow..

Powyzsze wypociny z zycia wziete, na wlasnej skorze przezyte w gronie (dalszych) znajomych...

U mnie w systemie 7.1 surroundy sa na poziomie uszu. I może faktycznie za nisko. Nawet myślałem dziś zeby je podnieść (choć to karkołomne w przypadku mojego pomieszczenia) ale ponieważ wkrótce zamierzam rozbudować system do Dolby Atmos stwierdziłem, że zostawiam tak jak jest.

Na ten moment mam ok 60cm powyżej ucha głośniki efektowe, tylne i boczne . Tzn wysokość kopułki , a odległości ok 2,5mb od słuchacza. Finalnie same głośniki ok 150cm od podłogi

Czy wg. Was powinienem powiesić wyżej. Miejsca jest sporo.

Na ten moment mam ok 60cm powyżej ucha głośniki efektowe, tylne i boczne . Tzn wysokość kopułki , a odległości ok 2,5mb od słuchacza. Finalnie same głośniki ok 150cm od podłogi

Czy wg. Was powinienem powiesić wyżej. Miejsca jest sporo.

Wg.mnie nie kombinuj bo masz ok....najważniejsze że efektowe są dużo wyżej niż fronty...

kolumny powiesiłem na Vogels-ach VLB200. ....

Uchwyty kupione, montaż będzie tak jak na moim rysunku. Wysokość głośników jeszcze ustalę ale na pewno nie będzie niżej niż 1,7 m.

Dzięki wszystkim za porady :)

Skoro wybrałeś te uchwyty ( bardzo dobre) to tylko pozostaje mi Cię poinformować abyś podczas montażu kolumn na uchwytach nie zapomniał dokręcić, w tylnej szczęce , dwóch malutkich śrubek na imbus, które mają za zadanie dociśnięcie kolumny...wiele osób tego nie robi ( bo nie wie) i kolumna jest za luźna w uchwycie... po prostu użytkownicy myślą że ściśnięcie szczękami przednią i tylną wystarcza.... jak coś to pomogę Ci fotką...

Skoro wybrałeś te uchwyty ( bardzo dobre) to tylko pozostaje mi Cię poinformować abyś podczas montażu kolumn na uchwytach nie zapomniał dokręcić, w tylnej szczęce , dwóch malutkich śrubek na imbus, które mają za zadanie dociśnięcie kolumny...wiele osób tego nie robi ( bo nie wie) i kolumna jest za luźna w uchwycie... po prostu użytkownicy myślą że ściśnięcie szczękami przednią i tylną wystarcza.... jak coś to pomogę Ci fotką...

Dziękuję za info. Dzisiaj dojechały uchwyty a do montażu jeszcze trochę czasu zostało ale będę o tym pamiętał :)

Teoria teorią........

W praktyce zawsze musimy się jakoś optymalnie dostosować do możliwości pomieszczenia ;)

W tym przypadku miejsca zaznaczone strzałką wydają się idealne, te vogelsy sprawdzą się tu doskonale, na wysokości mniej wiecej +-3/4 wysokości ściany ;)

Skierowane w dół i na boki sofy ;)

Życie zaczyna się od projektora, bez niego to nie jest kino ;) We wspomnianym pokoiku by można takie ~120" zrobić ;)

• 2 lata później...

Zmieniam niedługo lokal... I będzie troszkę pierdololo z ustawieniem 5.1 a mianowicie efektowe będą musiały znaleźć się całkiem na tylnej ścianie bo całą boczna ściana w oknach :( Czy ktoś tak ma ustawione? Aktualnie miałem kolumny efektowe idealnie po bokach ale teraz się tak nie da... Czy na tylnej ścianie bardzo się zaburzy całość? Czy będzie znośnie? Amplituner Marantz sr 6007 a kolumny Tonsil Siesta 5.0 + sub STX n 250. Jest jeszcze możliwość rozszerzenia do 7.1 ale wtedy dodatkowe dwie kolumny wylądować mogą tylko na przedniej ścianie tyle, że mogą zawisnąć na dowolnej wysokości. Ma to jakiś sens? Czy to tylko przerost formy nad treścią? A może ktoś miał coś podobnie ustawione?

Pozdrowionka

Taki a'la atmos bo amplituner sprzed kilku lat ;)

Ale skoro ma sens to dzięki tak zrobię. Czyli pod samym sufitem powiesić? A tylne podwieszę szeroko i mam nadzieję, że też będzie okej.

Dzięki za odzew :)

To, że mam Audyssey DSX to wiem, bardziej mnie interesowało czy to coś daje, czy to tylko taki bajer bo jakoś nigdy nie wypróbowałem.

Właśnie bawiłem się ustawieniami i widzę, że mogę ustawić przednie wysoko lub po bokach frontów - pytanie jak będzie lepiej? Tak sobie myślę, że będzie to chyba świetna opcja do koncertów :) Aż dziw, że się tym nigdy nie pobawiłem nigdy, choć z drugiej strony w obecnym lokum to już 5.1 upchnąć nie było łatwo. Teraz korci, oj korci :) ale już nic z tego bo w trakcie pakowania jestem :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.