Skocz do zawartości
IGNORED

Polish jazz Polskich Nagrań-wielki powrót.

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, mdavis napisał:

Niedługo premiera płyty:

A cena tej płyty pani Pietrzko będzie zapewne przez wydawcę wystrzelona w kosmos. Trzeba będzie okres premiery przeczekać aż spadnie do rozsądnego poziomu.

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

To ile lat będziesz czekać ?

W twoim pytaniu jest zawarta teza, z którą się nie zgadzam.

2 minuty temu, Szyszkownik Kilkujadek napisał:

Kupię, gdy będzie po 40 zł.

Patrząc na obecne ceny to raczej długo będziesz musiał poczekać…

Obstawiam na wejściu cenę niestety bliżej 70 pln potem trochę spadnie…

Patrząc na obecne ceny to raczej długo będziesz musiał poczekać…

Cena katalogowa 69.99.
Mazovian Mantra katalogowa 69.99, najtaniej na Allegro od 61.
Najwyżej się nie doczekam...
25 minut temu, tied napisał:

57 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

32 minuty temu, Szyszkownik Kilkujadek napisał:

Kupię, gdy będzie po 40 zł.

Najwcześniej za kilka, kilkanaście lat 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Najwcześniej za kilka, kilkanaście lat 
To nawet lepiej. Przez ten czas album przyozdobi szlachetna patyna...

Na nowe wznowienia Polish Jazzu reaguję tak jak na wyniki polskiej reprezentacji piłkarskiej. Całkowita obojętność.

Co mam to mam a reszta, przeszacowana cenowo i jednak przypadkowa seria nie wzbudza już żadnej emocji.

Myślę o płytach oczywiście bo ostatnie dokonanie Kasi Pietrzko wysłucham z zainteresowaniem w streamingu .

24 minuty temu, Lech W napisał:

a reszta, przeszacowana cenowo i jednak przypadkowa seria nie wzbudza już żadnej emocji.

Zgadzam się w pełni. Z nagrań, które znalazłem w internecie wynika, że np. taka Masovian Mantra jest efekciarska i kiczowata. Moim zdaniem oczywiście.

7 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Zgadzam się w pełni. Z nagrań, które znalazłem w internecie wynika, że np. taka Masovian Mantra jest efekciarska i kiczowata. Moim zdaniem oczywiście.

No nie. Ktoś tu nie słuchał uważnie tej płyty. Jest to jedna z lepszych pozycji w polskim jazzie po roku 2010 👍

13 minut temu, mdavis napisał:

No nie. Ktoś tu nie słuchał uważnie tej płyty. Jest to jedna z lepszych pozycji w polskim jazzie po roku 2010 👍

Ja się zgadzam z MCHammerem. Efekciarska i nie tego szukam w jazzie

49 minut temu, Lech W napisał:

Ja się zgadzam z MCHammerem. Efekciarska i nie tego szukam w jazzie

Co na tej płycie muzycznie jest dla Ciebie efekciarskie ?

Mnie też ta płyta niezbyt wciągnęła, choć oczywiście kupiłem do kompletu. Nie jest to mój jazz i na pewno nie powiedziałbym, że to jedna z najlepszych rzeczy w polskim jazzie po 2010. Ale efekciarska…? kwestia odbioru, ja po prostu nie przepadam za ludowymi klimatami i nietrafionymi unowocześnieniami brzmienia skrywającymi tak naprawdę dość uproszczone granie. I dlatego mnie nie wciągnęła ta płyta.

Liczę na to i tak wynika z dwóch singli, które się ukazały, że płyta Kasi Pietrzko będzie duuużo lepszą pozycją w tej serii. Czekam na tę płytę.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

2 godziny temu, mdavis napisał:

Co na tej płycie muzycznie jest dla Ciebie efekciarskie ?

mdavisie, ja nigdy nie wchodzę na forum żeby komuś przykrość sprawić. Tobie się podoba i dobrze. Mnie się nie podoba ale to nie znaczy , że kiedyś , kiedyś się nie spodoba.

Miałem tak nawet z największymi (Coltrane). 

Jeśli w mojej wypowiedzi było trochę irytacji to z powodu nienormalnych cen.

Pamiętam jeszcze niedawno, można było trafić krążki PJ nawet po 16 złotych.

Wiem, inflacja itd. Nie skleja mi się to z.obecnymi cenami PJ po 7 dych. Nawet biorąc pod uwagę czynniki zewnętrzne.

2 godziny temu, Drizzt napisał:

Mnie też ta płyta niezbyt wciągnęła, choć oczywiście kupiłem do kompletu. Nie jest to mój jazz i na pewno nie powiedziałbym, że to jedna z najlepszych rzeczy w polskim jazzie po 2010. Ale efekciarska…? kwestia odbioru, ja po prostu nie przepadam za ludowymi klimatami i nietrafionymi unowocześnieniami brzmienia skrywającymi tak naprawdę dość uproszczone granie. I dlatego mnie nie wciągnęła ta płyta.

Liczę na to i tak wynika z dwóch singli, które się ukazały, że płyta Kasi Pietrzko będzie duuużo lepszą pozycją w tej serii. Czekam na tę płytę.

Jedna z najlepszych rzeczy w polskim jazzie to dokonania trio Wasilewskiego, Kingdom of Ants Krzysztofa Herdzina oraz objawienie młodych muzyków jazzowych Kinga Głyk, Kuba Więcek i Dominik Kisiel.

To oczywiście tylko moje prywatne zdanie i oparte jednak na moim ograniczonym doświadczeniu z koncertów , płyt i radia

Ja również na nowe albumy w serii nie czekam z wypiekami na twarzy. Po prostu nie trafiają w mój gust, a za taką cenę nie mam ochoty kupować wyłącznie do kompletu.
Natomiast wznowienia na cd kupowałbym za te 50…gdyby były.

3 godziny temu, Szyszkownik Kilkujadek napisał:

Ja również na nowe albumy w serii nie czekam z wypiekami na twarzy. Po prostu nie trafiają w mój gust

Bo współczesne premiery zostały w większości umieszczone w serii Polish Jazz nie przez koneserów/znawców jazzu ale przez marketingowców Warnera, których głównym zadaniem jest zwiększenie przychodów koncernu ze sprzedaży a nie zaspokajanie wysublimowanych potrzeb miłośników polskiego jazzu.

Ciekawe w jakim nakładzie sprzedają się płyty serii Polish Jazz i w jakim stopniu poprawiają te sprzedane płyty kondycję finansową Warnera...??? Bo sam artysta, to chyba niewiele z płyty ma. Kontrakt się liczy - najlepiej z Manfredem 🙂

Parker's Mood

Podejrzewam, że raczej w  niewielkim. Czy ktoś chce lub nie streaming i pliki rządzą.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

1 godzinę temu, Chicago napisał:

Ciekawe w jakim nakładzie sprzedają się płyty serii Polish Jazz i w jakim stopniu poprawiają te sprzedane płyty kondycję finansową Warnera...???

A kto twierdzi, że mówimy tylko o jednym nośniku w postaci CD? Chodzi o wszystkie nośniki/kanały dystrybucji.

Edytowane przez MCHammer2022

Jazz, to nisza. Nie sprzedaje się w ogóle, nawet jak weżmiesz pod uwagę wszystkie kanały dystrybucji kogokolwiek. Sprzedana 'płyta' w nakładzie 20 000, to wielki sukces, ale to i tak chyba tylko w ECM osiągają takie nakłady. Co innego rap, disco-polo - tu mówimy już o poważnych przedsięwzięciach, co tam jakiś jazz.

Parker's Mood

Czysty jazz sprzedaje się słabo, czym ambitniejszy tym słabiej, ale już muzyka pop z wpływami jazzu potrafi sprzedawać się świetnie. Np. taka Diana Krall miała 6 albumów w top 10 Billboardu.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

7 minut temu, Chicago napisał:

Jazz, to nisza. Nie sprzedaje się w ogóle,

Sugerujesz, że Warner uprawia działalność charytatywną? Wątpię. Zasada maksymalizacji przychodów/zysku dotyczy każdego rodzaju muzyki. 

Teraz, Drizzt napisał:

ale już muzyka pop z wpływami jazzu potrafi sprzedawać się świetnie.

I zapewne dlatego zdecydowali się na Masovian Mantra (to oczywiście nie pop ale ma sznyt efekciarski).

Godzinę temu, Chicago napisał:

Jazz, to nisza. Nie sprzedaje się w ogóle, nawet jak weżmiesz pod uwagę wszystkie kanały dystrybucji kogokolwiek. Sprzedana 'płyta' w nakładzie 20 000, to wielki sukces, ale to i tak chyba tylko w ECM osiągają takie nakłady. Co innego rap, disco-polo - tu mówimy już o poważnych przedsięwzięciach, co tam jakiś jazz.

Gdyby policzyć fanów jazzu w samej Polsce to pewnie wyszło by więcej niż 20 000. Jestem przekonany, że prawie każdy polski przynajmniej fan jazzu ma lub chciałby mieć kolekcje "starych" woluminów Polish Jazzu. Tak przynajmniej wypada. Myślę, że w Polsce kraju 35 milionowym może być odliczając dzieci około 400 000 fanów jazzu. Jeżeli co piąty chciałby kupić część kolekcji PJ to wybrane woluminy osiągnęły sprzedaż 80 tysięcy sztuk. To grube oszacowanie ale pominąłem sprzedaż zagraniczną. 

To nie tak pesymistycznie jak piszesz Marku.

Jeśli nawet jest to 50000 sztuk to nie tak źle i może przynieść niezły dochód.

29 minut temu, Lech W napisał:

Gdyby policzyć fanów jazzu w samej Polsce to pewnie wyszło by więcej niż 20 000. Jestem przekonany, że prawie każdy polski przynajmniej fan jazzu ma lub chciałby mieć kolekcje "starych" woluminów Polish Jazzu. Tak przynajmniej wypada. Myślę, że w Polsce kraju 35 milionowym może być odliczając dzieci około 400 000 fanów jazzu. Jeżeli co piąty chciałby kupić część kolekcji PJ to wybrane woluminy osiągnęły sprzedaż 80 tysięcy sztuk. To grube oszacowanie ale pominąłem sprzedaż zagraniczną. 

To nie tak pesymistycznie jak piszesz Marku.

Jeśli nawet jest to 50000 sztuk to nie tak źle i może przynieść niezły dochód.

Dlatego nie ma co psioczyć i narzekać na ceny, tylko jak się ma ochotę, kupować. I w tym kontekście to mówiłem - jak czegoś jest mało na rynku, to jest drogie. Gdyby nakłady Polish Jazz Warnera były duże, to i cena płyty byłaby niższa. A duże nakłady, poza kilkoma wyjątkami, to raczej nie w jazzie...

Edytowane przez Chicago
Edyt Interpunkcyjny

Parker's Mood

32 minuty temu, Chicago napisał:

I w tym kontekście to mówiłem - jak czegoś jest mało na rynku, to jest drogie.

A skąd kolega wie ile wynoszą nakłady PJ,  w szczególności, że są "małe"?

34 minuty temu, Chicago napisał:

Dlatego nie ma co psioczyć i narzekać na ceny, tylko jak się ma ochotę, kupować.

Wręcz przeciwnie: należy podchodzić krytycznie do wygórowanych cen typu 70zł i czekać aż pierwszy run minie i ceny spadną.

54 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

A skąd kolega wie ile wynoszą nakłady PJ,  w szczególności, że są "małe"?

Wręcz przeciwnie: należy podchodzić krytycznie do wygórowanych cen typu 70zł i czekać aż pierwszy run minie i ceny spadną.

Tak szybko nie spadną, No może za kilka lat będą po 50 zł 😊

30 minut temu, mdavis napisał:

Tak szybko nie spadną, No może za kilka lat będą po 50 zł 😊

Ostatnia płyta PJ, którą określiłem mianem "efekciarskiej" na ceneo była już po 50zł (luty 2023). I od premiery nie minęło "kilka lat" tylko 5 miesięcy. Gdyby uważnie czytał wątek to by się zorientował.

• Pokaż nowe odpowiedzi