Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i głośniki wszystko za około 4000.

patrykr14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaki wzmacniacz i głośniki mam wybrać, by ze sobą współgrały? Prędzej miałem Yamaha RX V-459 i Eltax Liberty 3+. Zastanawiam się teraz nad A-S 300 i do tego jakieś głośniki podłogowe najlepiej. Myślałem o firmach KEF i Tannoy. Konkretnie moje połączenie ma być takie: źródło PC > DAC > wzm. analog > stereo. Wiem, że takich tematów jest i było multum, ale każdy przypadek jest inny.

Pozdrawiam

Patryk

może jakis baltlab lub exposure w używce,z kolumn to polecił bym monitor audio,audio academy,eposa lub ushera.Wszystko zależy w jakim pomieszczeniu ma to grać.pozdr

Kwota to około 4000zł za wszystko. Jeżeli naprawdę byłoby coś do czego warto dołożyć i ewentualnie zaczekać to nie ma problemu. Słucham metal, rock, indie, muzyka alternatywna. Zdarza mi się gdy siedzę z żoną posłuchać house, ale to rzadko. Chcę by dźwięk był przejrzysty i naturalny. Aktualnie pokój to 14m2 normalnie umeblowany bez paneli akustycznych itp.

Dla jednego kolumny ze wzmacniaczem mogą współgrać a dla drugiego nie. Bez odsłuchów to wróżenie z fusów.

Kolega ma rację lecz chyba będziemy musieli wróżyć bo nawet nie mam gdzie odsłuchać. Ewentualnie gdyby sprzęt był nowy to mam 30km ode mnie salon właśnie ze sprzętem Hi -Fi. Tam pewnie też by mi coś dobrali lecz bardziej cenię opinię wielu osób niż jednego sprzedawcy. Chyba, że będą mieli akurat sprzęt o którym napiszecie to zawsze mogę zadzwonić by przygotowali odsłuch.

Podejrzewam, że jeszcze w tym roku uda mi się przenieść do ciut większego pokoju tj. około 20m2 i sufitem na lekko ponad 2m. Wtedy tam chcę zrobić już z przyłożeniem się pokój multimedialny. Na pewno jakieś panele itd.

Moja propozycja sprawdzona u kumpla dali 450 i rotel ra 06 sporo wzmacniaczy przerobil i rotel najlepiej sie wpasowal jego jak i moim zdaniem, focal cobalt i jolida 1501 rc to drugi pewniak. Obydwie konfiguracje sa bardzo uniwersalne i neutralne.

Ta pierwsza konfiguracja brzmi ciekawie. Moglibyście zaproponować jakiegoś DAC przy okazji? Pewnie wtedy wyjdzie więcej niż 4000 ale będę wiedział na co się przygotować. Co do sprzętu używanego, macie jakiś złoty środek na zbadanie w ilu procentach sprzęt jest sprawny i jak długo zagra? Jak jeszcze miałem amplituner yamahy to kupiłem do niego tylne głośniczki tylko, że lewy jakoś po tygodniu zaczął pierdzieć. Podkreślę, że ja nie katuję sprzętu. Lubię głośno ale na miarę możliwości głośników.

Jedyne co mógłbym doradzić to nie zamykać się na kolumny podstawkowe. Za cenę podłogówek zwykle kupi się wyższej klasy kolumny podstawkowe, które mogą naprawdę zaskoczyć potężnym brzmieniem. Przykładem może być B&W CDM1 czy choćby malutkie CM1. Dużym dźwiękiem i solidnym brzmieniem charakteryzują się także Dynaudio DM 2/7.

Sam posiadam w tej chwili na sprzedaż Yamahę RX-V459, zastąpiłem ją wzmacniaczem także Yamahy A-S701 i wbrew pozorom różnica w jakości dźwięku nie jest aż tak znaczna. Oczywiście jest, inna dynamika,szczegółowość i moc, ale nie wydaje mi się, żeby zaproponowana przez Ciebie A-S 300 zagrała lepiej.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

A-S 300 to praktycznie to samo co A-S 70X tylko troszkę słabszy. Jeżeli tak mówisz to wierzę Ci, że może nie być cudów. Ok to weźmy podstawkowe, zostały mi jeszcze podstawki jak i stare eltax 3+. Też myślałem o B&W i patrzyłem właśnie na podstawki. Znajomy mi wmowil że podłogowe to podłogowe. Coś typu mercedes to mercedes. Chciałem sprawdzić ale widzę że nie warto :)

Nie wiem jaka jest sytuacja z używanym. Jak sprawdzić sprawność i jak długo podziała. Nowy to wiadomo nowy. Mi to obojętnie byleby działało i grało tak jak ma. :) źródłem ma być raspberry pi 3 z systemem daphile po tym chciałem wpiac DAC i wtedy wzmacniacz.

Nubert Nupro A300

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Aktywne odpadają.

Bardzo przekonuje mnie wzmacniacz Audio Gd Precision 1. Pytanie co do sceny, Jeżeli w recenzji piszą,

4. Głębia sceny odsłuchowej jest dość ograniczona, większość zjawisk odbywa się na linii głośników lub tuż poza nią. Dalsze rejony są słabo zaznaczane albo wręcz nie istnieją. Rekompensowane jest to bardzo dobrą stereofonią. Dodatkowo ostrość i wiarygodność lokalizacji zjawisk pozornych nie budzą najmniejszych wątpliwości.
to to, że przy DAC pisze
Z dużą dynamiką, piękną (szeroką i głęboką) sceną, o rozbudowanej przestrzeni.
nie ma znaczenia ?

Patryk zatem moja propozycja z nowych klocków to onkyo 8150 wrac z kolumnami magnat quantum 677. Uniwersalny amplituner ładnie grający w stero, dobrze wyposażony jak na obecne czasy i całkiem udane zestaw kolumn.

Chyba że chciałbyś stroje wzmacniacz wówczas zamiast wspomnianego onkyo nad 326 lub wyższy 356 bee.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Póki co staje pomiędzy wyborem Audio Gd Precision 1 a nad 356 bee. Czy Precision to nie wyższa półka? Co do kolumn to nie mogę się zdecydować. Po pierwsze podłogowe czy podstawki?

Neat motive S2- mala podlogowka wpasuje sie w obydwa pomieszczenia. Glosnik uniwersalny, nie wyrozniajacy sie specjalnie niczym. Poprostu rowny w kazdym zakresie. Uzywki S2 za ok 2500 zlotych chodza. W 20 metrach przy podstawce juz mozna czuc braki a mala podlogowka to idealne rozwiazanie.

Wieza STEREO Technics :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.