Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Klipsch RP-280F

Lenfer

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym aby dźwięk był bardziej głęboki, dynamiczny , soczysty i nie tak kojacy dla ucha , bo powiem że sopranem targa ostro. Kolega mówi że nad nie bardzo . Dlaczego ? A jakie jeszcze kable glosnikowe ? Aktualnie mam eagle Cable za 15zl od metra , 2m■. Rca posiadam też tej samej marki MC MKII 90. REWELACJA za te pieniądze...

Mam mniejszy model u mnie tak samo nie ma tego wypełnienia na średnicy, przez co dziwnie mi się słucha, gdyby średnica byłaby bardziej soczysta to i wysokie by się tak nie dawały we znaki...

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Oj dobrze pamiętasz Home. Szukam czegoś na raty właśnie, bo grosza nie mam tyle uskladane żeby na raz taką kwotą rzucić. Szkoda, że masz salon na drugim krańcu Polski bo już dawno byśmy coś wybrali.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

• 6 miesięcy później...

Podczepię się pod temat. Posiadam Klipsch rp-280f w stereo oraz ampli onkyo tx-nr656. Gra to całkiem całkiem, ale brakuje mi dolnego zejścia, bas jest taki jakby pudełkowy - płaski, i to na mocnych ustawieniach podbijajaych je.

Chciałbym poprawić ich brzmienie i rozważam:

1. kupno wzmacniacza jakiejś używki (w cenie moze jakos do 1500zl) i spięcie to może jakoś z obecnym ampli - o ile to możliwe, choć jakieś tam wyjście pre out ma na drugą strefę bodajże

2. wymiana obecnego ampli na jakiś mocny i porzadny sprzet powiedzmy kolo 4tys. (może denon pma-1520ae, nad c375 bee, czy coś innego).

Cel: Poprawa dynamiki, wiekszy glebszy bas. Źródła sygnału to : dekoder sat, oraz radia internetowe, tidal.

Prośba o pomoc i propozycje co było by najlepsze w uzyskaniu oczekiwanego efektu oraz jakiej mocy wzmacniacz wymagany bedzie aby napedzic te monstra.

Wywal zworki, podlacz plus pod dolny terminal i minus pod górny terminal = efekt mało góry, dużo basu.

Nowe są to kolumny? Jeśli to nowe to normalne.

Podpięcie kabli tylko na dół. Zabawa z podmienianiem zworek na kable przy tym modelu nie wiele złagodziła, a bardziej zniekształciła średnicę.

Stoją kolumny stabilnie i nie chwieją się? Niestabilne ustawienie potrafi spaprać bas.

RP280 mają mocno rozświetloną wyższą średnicę i bas jest też bardziej zrównoważony z górą pasma niż dominujący. Jego punktowy/impulsowy charakter nie zapewnia poczucia obfitości basu. Basowe, ciężkie brzmienie z dociążeniem na niższej średnicy to rp260

Kolumny podlaczone w bi-amping kable Melodika MDC2415. Kolumny maja juz pol roku i stoja stabilnie nawet sprawdzalem na kolcach orginalnych z zestawu, ale nie dalo to jakis odczuwalnych roznic. Czyli co wymiana obecnego ampli na wzmacniacz nic nie da? Nie da rady poprawic niskich czestotliwosci i dynamiki tych kolumn?

Jak dla mnie idealne połączenie to przeciagniety kabel przez oba terminale. Spróbuj najpierw tak jak Ci napisałem podłączyć.

Zgadzam się najlepsze połączenie to pod dolny terminal, daje to nam świetny dół ale dość intensywne wysokie, które po dłuższym odsłuchu męczą strasznie. Dając na skos jest dużo więcej basu, trochę gorszego, ale wysokotonowka nie daje tak czadu, i brzmienie jest bardziej wyrównane. Ja mam tak podłączone i wkoncu da się słuchać.

Te kolumny są bardzo wrażliwe na akustyke, może nie tyle kolumny co ta tubka, więc w pierwszej kolejności, akustyka, bo kasę wywalisz i nadal będzie lipa. Dzialaj i daj znać ;-)

Wywal zworki, podlacz plus pod dolny terminal i minus pod górny terminal = efekt mało góry, dużo basu.

Czyli jak dokladnie podlacxyc?

Zrezygnowac z bi-amping i podlacxyc normalnie jednym kablem ampli z kolumnami?

Zamiast zworek podlaczyc kawalkami kabli minusy ze soba i plusy ze soba? Czy wogole nie lacxyc ich miedzy soba?

A podlaczenie koncowek na skos masz na mysli jak na zdjeciu ponizej ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
DJTECHNICS ty masz dalej te 250?

Tak, cały czas je mam. Jak podłączyłem na skos to wkoncu da się słuchać muzyki, jedynie gra to sucho, ale to wina amplitunera.

Dokładnie podlacz tak jak masz na zdjęciu. Mając podłączone pod dolne terminale, muszę mieć ustawienia B+4,T-1, choć nadal mi brakuje dociazenia, mając na skos dodaje tylko B+2 by lepiej dociazylo dźwięk. Na początku może Ci wydawać, że jest gorzej, bo jest mniej wysokich, po dłuższym odsłuchu stwierdzisz, że jednak tak jest lepiej, brzmienie bliższe neutralności.

Oczywiście Ty masz kolumny dwa razy większe i brzmiące trochę inaczej. Musisz kombinować metoda prób i błędów.

Ja bym podlaczyl normalnie bez żadnych B-ampingow jeszcze z amplitunera.

Jak masz kable w biwiringu to już je podłącz do 4 terminali, tak jak trzeba... oczywiście bez blaszek.

Może faktycznie elektrownia nie wyrabia.

W ampli masz bas przekierowany na fronty? Często amplitunery w fabrycznych ustawieniach mają odcięty najniższy bas i puszczony tylko na gniazdo suba.

Absolutnie żadne biwiringi czy innego typu udziwnienia, które jedynie procentowo zmienią odsłuch.

Pierwsze pytanie. Czy masz resztę do kompletu? W sensie kina. Jeśli nie to ten ampli nie jest Ci totalne do niczego potrzebny.

Każdy używany wzmacniacza za 1500 zł zagra lepiej. Każdy nowy wzmacniacz za 4000 zł także zagra lepiej.

Mogę Ci wypożyczyć wzmacniacz który uważam za odpowiedni do tych kolumn. Sprawdzisz sobie w domowych warunkach jego właściwości.

Bo zupełnie z innej beczki możesz mieć też problemy z akustyką.

Gość

(Konto usunięte)

DJtechnics,narzekasz na nie tyle czasu,szukasz itp a dalej je masz i choc bys podlaczyl niewiadomo co to ci grac nie beda a stajesz na uszach zeby tak bylo,gosc pyta o 280 a ty je wogole slyszales? Masz wogole nieudany model technics i jakby nie patrzyc KRZYCHU ty tez nie wycisniesz z 280 nawet 70% napedzajac je tym zmeczonym 356,litosci panowie

Subfan a czym Ty napędzasz swoje Klipsche? Co do mocy wzmacniacza do Subfan ma rację. Ogólnie Klipsche pomimo że to wysokoskuteczne kolumny to lubią porządne zasilanie i nie tylko te Rp 280 ale i mniejsze.

Gość

(Konto usunięte)

Dokladnie exciter , ja jeszcze nie wybralem jako ze jestem na "wczasach" do pazdziernika ale bede wybieral pomiedzy yamaha as1100,vincentem 237, ned 375 i jak znajde uzywke w normalnej kasie denon 2020 (te ceny co sie pojawiaja na aukcjach to kosmos za uzywke) i zawsze myslalem jak ty tzn to wydajne przetworniki ale byle padlo tego porzadnie nie napedzi (a 250-tkom niestety nic nie pomoze,po prostu sa skopane)

A jeszcze wezme za namowa S4 lampe do porownania.

DJtechnics,narzekasz na nie tyle czasu,szukasz itp a dalej je masz i choc bys podlaczyl niewiadomo co to ci grac nie beda a stajesz na uszach zeby tak bylo,gosc pyta o 280 a ty je wogole slyszales? Masz wogole nieudany model technics i jakby nie patrzyc KRZYCHU ty tez nie wycisniesz z 280 nawet 70% napedzajac je tym zmeczonym 356,litosci panowie

Nigdy nie pisze o czymś czego nie słyszałem, jak dla mnie 280 mają nawet więcej tej góry niż moje maluchy. Akurat różnica w dźwięku, po podłączeniu, góra czy dół jest tak duża, że nie da się nie uslyszec różnicy, a jedyne co chciałem to pomóc koledze, bo warto pokombinować dla usłyszenia różnic i wybrania najlepszej opcji pod swoje ucho.

Gość

(Konto usunięte)

Bez urazy technics ale jedyny eksperyment ktory ci pomoze to sprawdzenie w jakim czasie spala sie twoje 250,sprzedaj lub oddaj komus i kup cos do sluchania. A na marginesie troche cie ponioslo bo skoro 280 maja 2x200 a 250 2 x 15? czy cos w tym stylu a sa w nich te same horny to jak na litosc boska wysluchales wiecej gory w 280?A i o ile sie nie myle dalej sluchasz na ampli???

Masz wogole nieudany model technics i jakby nie patrzyc KRZYCHU ty tez nie wycisniesz z 280 nawet 70% napedzajac je tym zmeczonym 356,litosci panowie

A co one są jakieś wyjątkowe?

Ja z tych klipschów już nic nie wycisnę bo się ich pozbyłem po 2 miesiącach. O ile w rp260 gitary warczały i grzmiały to w rp 280 piszczały. Za małe dociążenie niższej średnicy. Nie ma się co podniecać tymi kolumnami. Elacki są lepsze.

Ps. Szukać wzmacniacza wyjątkowego specjalnie pod klipsch280. Ehhh. Już podobne dziwactwa czytałem o wspaniałych pylonach diamond. One też potrzebują wyjątkowego wzmacniacza.

Gość

(Konto usunięte)

Krzychu nie unos sie tak ale 356 to tani badziew a klipsche potrzebuja kontroli basu i mocy temu nikt nie zaprzeczy a to ze sie pozbyles 280-tek nic nie zmienia u mnie bo mi ich granie sie podoba,malo tego nie slyszalem nic lepszego do 6 tys z reszta masz zmienne nastroje jak kobieta w ciazy raz sprzedajesz 260 i podniecasz sie f6 potem kupujesz 280 bo jednak jest super a teraz co? Zainwestuj w powazniejszy wzmacniacz bo wspanialym 356 wszystkiego nie obsluzysz jak to powinien zrobic technics a nie szukasz winy w kolumnach.

PS . w jakim to kawalku slychac warczace gitary? :)

Gość

(Konto usunięte)

nie to ze sledze bo niejeden usmial sie z twojej recenzii debutow ,a to ze sie meczysz z 356 to juz dawno szlo zauwazyc . Z drugiej strony nie rozumiem jak mozna tak zmieniac upodobania - ja jestem hetero i wiem to na 100 i nie budze sie dwa dni w tyg z checia stukniecia faceta od tak :)

A takiego technicsa trzeba sledzic zeby wiedziec ze beczy przy kazdym temacie klipscha? :)))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.