Skocz do zawartości
IGNORED

krzywy obraz w projektorze do kina domowego Sony vpl-hw 65

Tomek bydgoszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Kto doradzi ?? sony hmmm jak dla mmie za duze ryzyko za ta kase jvc x5000 za drogie mam jeszcze inne zakupy. Mysle czy jest sens kupic cos z nizszej polki tak za 6k-6,5k np. epson 6600 czy moze nawet leciwego panasa 6000. Czy takie projki lcd dadza mi wyraznie lepszy obraz w stosunku do mojej optomy hd25e?

Zalezy mi na tym aby projek pracowal troche ciszej mial lens shift i nie rozmazywal obrazu na rogach jak ta optoma.

Ja stoję przed podobnym wyborem i do tej pory Sony był dla mnie jedynym wyborem i niestety chyba pozostanie:/

Chciałem zmienić DLP na SXRD i w cenie do 12k pln dużego wyboru nie ma, pozostaje Sony. Oczywiście jest jeszcze JVC ale droższe i z wysokim inputlag-iem który dla mnie jest za duży. Po prostu przy zakupie Sony będę w salonie wymagał sprawdzenia proja pod kątem optyki. Mam nadzieję że znajdę sztukę z małymi odchyłami od normy. Przynajmniej teraz wiem na co mam zwracać uwagę. Jeśli przekreślasz Sony to tak naprawdę pozostaje JVC, poszukaj może jakiś używek.

@hifibloke, @Tomek Bydgoszcz i @Piotr30x poszukajcie hw55... :)

Kolega załozyciel tematu pisze o hw65 a Wy przekreślacie wszystkie modele sony.... :)

Zresztą @Piotr30x Ty chyba widziałeś jakiś sony i dlatego chciałes zmiany z benka... :)...i chyba nie był to hw65....

Tu na forum jest wielu Userów HW55, zadowolonych chociaz nie zawsze w 100%... w kazdym sprzęcie prędzej czy później jak emocje po zakupie opadną dostrzegamy minusiki... ;)

...i w przypadku hw55 jest to delikatne łukowanie na dole lub u góry zalezne od sposobu montazu...u mnie ma to znikomą wartość....i tego nie zauważam...:)

Amerykę odkryłeś:)

Moze dla Ciebie nie ale jakbyś poogladał troszke projekcji u innych mniej obeznanych w temacie to byś nie uwierzył co ludziska potrafią odstawić przy instalacji... :)

Widze że jestes wkur....y i nie ma sie co dziwić...nowy model reklamowany że "lepszy" od poprzednika i 13 tyś i takie numery....

Zresztą @Piotr30x Ty chyba widziałeś jakiś sony i dlatego chciałes zmiany z benka... :)...i chyba nie był to hw65....

Widziałem Sony HW30+MS , HW55 i VW320ES 4K. W sobotę pobawię się HW65, którego wstępnie wybrałem bo miał być poprawioną wersją HW55. Ponoć HW65 ma ulepszony RC, lampę która ma już nie migotać, jakiś lepszy system kalibracji.Trochę mnie zaniepokoiła historia @Tomek bydgoszcz ale może trafił na dwa pechowe egzemplarze. Jeśli podobną wadę zauważę w sobotę to będę szukał modelu HW55, ale chyba z dostępnością jest ciężko. Może teraz dla Sony modele 4k są priorytetem i nie przyłożyli się do 65-tki? Może wsadzają do HW65 optykę która w przypadku produkcji HW55 nie spełniała norm a teraz im zalega w fabrykach?

no wlasnie jakie? Szczerze powiem ze nie wiem.

Tak średnio cirka ebałt 18..24 ... 18...36 (dokładne wartości zależą od typu). Ważniejsze od bezwzględnych liczb jest to, że w projektorze stosuje się niewielki zakres regulacji (1,3:1 do 2:1) w porównaniu z przywołanymi obiektywami foto. Łatwiej w takim przypadku opanować dystorsję. No chyba, że stosuje się tani plastik fantastik.

O ile beczka jest raczej wadą samego obiektywu, o tyle wspominane tu łukowania jednej krawędzi w Sony stanowią wadę całego toru optycznego.

na moje to masz do korekcji geometrie obrazu bo to co widze na zdjeciach nie wyglada mi na uszkodzenie tylko "pincushion". Zerknij w menu czy twoj sony nie ma takiego ustawienia. Zbyt regularnie to wyglada zeby od razu rwac wlosy z glowy ze popsute. Takie ustawienia pamietam z mojego sony G70, obraz mozna bylo dowolnie rozciagac w gore i dol. No ale to byl CRT, nie wiem jak jest w nowych modelach...
sprawdziłem całe menu chłopie nic nie można było zrobić!

Takie zniekształcenia i ich korekcje są charakterystyczne dla lampy kineskopowej - obojętnie czy to w TV czy w projektorze, dlatego nookie736 miał to w Menu a projektory LCD/SXRD/DLP tego nie mają.

Chociaż, jak się zdaje Sony postarało się o takie zniekształcenia w swym wyrobie.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Coś z soniakami robi się nie halo. O wcześniejszych modelach sporo było już napisane. Czyżby w HW65 też wsadzii plastikowe soczewki?

Póki co od JVC można poziomicę ustawiać:)

Witam wszystkich,

posiadam ten projektor od dwóch miesięcy ale po przeczytaniu tego wątku zwróciłem na tę niby przypadłość. W moim przypadku na odległości w postawie 320 cm może jest łuk na dole o wygięciu 0,5 cm co jest dla mnie niezauważalne. Dodam tylko że jest to już mój piąty projektor w moim kinie i prawdziwą tzw poduszkę to miałem w projektorze Panasonica PTE 700 gdzie wygięcie wynosiło 2,5 cm

W sobotę byłem na prezentacji i oglądany przeze mnie model HW65 też miał delikatny łuk na górnej krawędzi. Może tak z 5-7 milimetrów na ekranie 120 cal (chyba to było 120 cali, nie pytałem się ).

Pozostałe krawędzie proste. Sprawdzałem za pomocą lens shiftu tak aby każda krawędź nie była schowana w ciemnej ramie ekranu. Ostrość też w porządku.

Taki łuk jest ponoć normalny w Sony i ponoć VW520 też ma. Mi nie przeszkadzał w odbiorze genialnego obrazu. Mam nadzieję że niedługo stanę się właścicielem HW65. Przy zakupie

po prostu będę testował dany egzemplarz przed zakupem. @Tomek bydgoszcz trafił na ewidentnie walnięty egzemplarz który kwalifikował się do naprawy.

• 3 tygodnie później...

Od kliku dni jestem szczęśliwym posiadaczem HW65 i też mam delikatny łuk dolnej krawędzi. Co ciekawe że łuk występuje tylko przy maksymalnym ustawieniu lens shift-a w dół. Gdy wycelowałem obrazem centralnie (wiązka obrazu na środku soczewki) wszystkie krawędzie mam prościutkie. Czyli dojeżdżając wiązką obrazu do krańców soczewki widać zaokrąglenie soczewki na obrazie, nie wielkie ale widać. Pierwsza myśl że e cenie >10k nie powinno mieć to miejsca bo w Benq za 5k nic takiego się nie działo, ale gdyby Benq miał aż tak dużą regulację lens shift jak Sony, to czy też nie było by widać delikatnego łuku? Czyżby w Sony soczewka (wielkość) była źle dobrana do możliwości lens shiftu i to powoduje problem?

• 6 miesięcy później...

Witam, wczoraj zainstalowałem swojego hw65, też mam łuk na dole. Czy ma ktoś może oryginalny plik z siatką lini? W jednym z tematów ktoś rzucał na obraz takie zielone linie pomocnicze, nigdzie nie mogę znaleźć oryginalnego pliku. Dzięki za pomoc

W jednym z tematów ktoś rzucał na obraz takie zielone linie pomocnicze, nigdzie nie mogę znaleźć oryginalnego pliku.

Zielone linie pomocnicze pojawiają się po nienaciskaniu przycisku PATTERN na pilocie.

Co do łuku to postaraj się tak ustawić projektor względem ekranu aby jak najmniej korzystać z lens shiftu i wtedy łukowanie będzie najmniejsze.

A tak z ciekawości, pytanie do użytkowników "krzywego" Sony - chodzi o użycie lens shiftu w ogóle, czy bardziej zniekształca pionowy lub poziomy?

A tak z ciekawości, pytanie do użytkowników "krzywego" Sony - chodzi o użycie lens shiftu w ogóle, czy bardziej zniekształca pionowy lub poziomy?

...oczywiście ,że pionowy...

Witam, wczoraj zainstalowałem swojego hw65, też mam łuk na dole. Czy ma ktoś może oryginalny plik z siatką lini? W jednym z tematów ktoś rzucał na obraz takie zielone linie pomocnicze, nigdzie nie mogę znaleźć oryginalnego pliku. Dzięki za pomoc

...przycisk "patern" i masz zieloną siatkę która służy do idealnego wcelowania lens shiftem w ekran...

...oczywiście ,że pionowy...

Czyli w typowej konfiguracji (projektor pod sufitem) lens shift należy ustawić niemal na maksa? Trochę lipa.

Czyli w typowej konfiguracji (projektor pod sufitem) lens shift należy ustawić niemal na maksa? Trochę lipa.

....lipa nie lipa... :) ja na tego bananka (7mm) nie zwracam uwagi... i jest on tylko zauważalny przy filmach w formacie 1,78:1... bo przy formacie 2,40:1 jest nie do wykrycia...oczywiście przy rzucie na ekran 16:9...

... ale za to jaki ma zakres len shift +,- 80% w pionie... :)

Gość

(Konto usunięte)
A mi się wydaje, że urządzenie jest źle ustawione.

Zgadzam się. Wygląda na to, że oś projektora jest znacznie poniżej dolnego brzegu ekranu (odległość zaznaczona na czerowno), innymi słowy ława jest za niska lub projektor stoi za blisko, ew. nie jest wypoziomowany. To typowe zniekształcenia dla projektorów prezentacyjnych, ale tam reguluje się keystone, którego ze względu na obróbkę obrazu należy unikać jak ognia w HT.

post-57849-0-60916200-1482071198_thumb.jpg

Proponuje nie dorabiać teorii:)

Wiem z autopsji- mam hw55- i nie ma do tego nic shift lens. No moze w skrajnych przypadkach gdy faktycznie środek soczewki jest sporo wyzej nad ekranem lub poniżej - chyba bardzo rzadkie...

Na tzw. zachodzie, potwierdzone 'banany' i zgłoszone do serwisu zostały odbite przez Sony jako mieszczące sie w normie....Gdyby to był problem z shiftem i złymi setup'em userow, Sony na bank by to użył jako odrzucenie reklamacji. A tak nie zrobił...

W Sony hw55, zakres shiftu pionowego jest wyliczony dla środka soczewki do 8 cali powyżej krawędzi ekranu.

W moim przypadku, soczewka jest poniżej górnej krawędzi ekranu- montaż polkowy na tylniej ścianie. Wiec zastosowany shift jest niewielki a banan jest.

Fakt: na którymś AS takiego banana miał tez projek Sim (nie pamietam modelu), a wiec wysoka polka. Na moje pytanie o tegoż, gent z obsługi powiedział ze jeszcze nie ustawiali projka a był to juz chyba drugi dzien i projekcje leciały.....bullshit?

Generalnie skłaniałam sie do designu soczewki i plastiku w przypadku Sony, a nie ustawienia projka, ale głowy za to nie dam...

• 11 miesięcy później...

U mnie na ekranie 95" z odległości 4,3 m nie widać błędów. Ze względu na maks lens shift w dół jest leciutkie skrzywienie rogów na dole ekranu, ale zdecydowanie poniżej centymetra. Ogólnie rzecz biorąc, wg mnie jest naprawdę świetnie pod tym względem, mój poprzedni proj panasa miał gorzej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4640-0-59543300-1512257434_thumb.jpg

post-4640-0-38915900-1512257443_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam krotko swoje 5groszy....

Tez wydawalo mi sie, ze moj Sony ma problem z optyka... a okazalo sie, ze to ja dalem ciala z ustawieniem upss, ekran nie byl idealnie w poziomie a obiektyw proja prostopadle do ekranu.

Ostatnio zainwestowalem w poziomice laserowa z samoczynna niwelacja i teraz jest igla ;) ok lekki luk jest, ale to kilka mm cos czego nie sposob zauwazyc podczas projekcji.

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ja też stawiam na to, że wiele tych narzekań na krzywy obraz to po prostu błędy ustawienia projektora lub ekranu, ewentualnie nierówna ściana. Ja miałem to samo... wszystko wyliczone, miało być idealnie równo, a obraz pokrzywiony w cholerę. I też pierwsza myśl, że projek wadliwy. Ale kilka godzin zabawy z nóżkami i przesuwanie projektora o milimetry i obraz jest niemal idealny. Jest minimalny łuk na dolnej krawędzi, ale poniżej pół cm, więc nie do wyłapania.

U mnie na ekranie 95" z odległości 4,3 m nie widać błędów. Ze względu na maks lens shift w dół jest leciutkie skrzywienie rogów na dole ekranu, ale zdecydowanie poniżej centymetra. Ogólnie rzecz biorąc, wg mnie jest naprawdę świetnie pod tym względem, mój poprzedni proj panasa miał gorzej.

Burz a skąd ta zmiana decyzji? Pamiętam, że też miałeś kupować Panasa :)

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Faktycznie, był plan na panasa. I o mały włos bym kupił, ale sprzedający w ostatniej chwili się wycofał. Soniaka nie brałem pod uwagę ze względu na sporo większe koszty zakupu... Potem jednak kolejne panasy, które rozważałem, były już sporo droższe, a w międzyczasie M. Koper zasiał ziarenko niepokoju, zachwalając niezrównaną jakość obrazu (w tym czerni) z paneli LCoS - no i się trafił HW65 w świetnej cenie ;)

...co do tytułu powyższego tematu... krzywy obraz w HW65 jest spowodowany w znakomitej większości błędami instalacji projektora jak i ekranu... jest bardzo trudno wszystko idealnie wypoziomować i wypionować... oczywiście przy idealnej instalacji proj-ekran są delikatne odchyłki , ale to wszystko minimalne i pomijalne wartości widoczne tylko na "siatce instalacyjnej"... właśnie nabyłem HW65 i w moim także jest wszystko OK... więc dla przyszłych potencjalnych nabywców sonyHW...nie ma żadnych obaw co do poprawności optyki... jedynym problemem są niestety "nieumiejętności instalatorskie" ;) instalatora.... :) ;)

...oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić w salonie przed zakupem czy jest wszystko jak należy.... :) ;)

Błąd instalacji owocuje zniekształceniem trapezowym albo brakiem wypoziomowania rzutowanego obrazu - wszelkie obłe linie (wspomniane wcześniej wielokrotnie banany na jednej krawędzi lub poduszka z pierwszego posta) to ewidentne wady optyki. ;)

No chyba, że instalator ma w kinie domowym nieeuklidesową przestrzeń, i mu się proste zaginają po drodze od obiektywu do ekranu. :)

No chyba, że instalator ma w kinie domowym nieeuklidesową przestrzeń, i mu się proste zaginają po drodze od obiektywu do ekranu. :)

pewnie częściej ma nieeuklidesowe ściany - i one zaginają obraz - tudzież ekrany - co szczególnie dołem - mają wieka falę :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Wlasnie tak myslalem to musial byc wyjatkowo dobry dill ;) skoro podmieniles HW55 na HW65

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

pewnie częściej ma nieeuklidesowe ściany - i one zaginają obraz - tudzież ekrany - co szczególnie dołem - mają wieka falę :)

Tego wykluczyć nie można, chociaż pierwsze się wyklucza (sprawdza) w doszukiwaniu przyczyn. :)

Ale zrobienie takiej ładnej poduszki z obrazu jak w pierwszych postach autora wątku to trza mistrza sztuki tynkarskiej a nie byle papraka. ;)

Oczywista, księgowi firmy Sony nic z tym wspólnego nie mieli. :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.