Skocz do zawartości
IGNORED

MIFLEX - Zamówienie Specjalne - Srebro + Mylar + PIO

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, unikajcie jak ognia taniego jubilerskiego srebra bo będziecie mieli wielką wtopę za sporą kasę. Może warto zrobić rozeznanie czy Neotech nie produkuje folii dobrej jakości.

Panowie, unikajcie jak ognia taniego jubilerskiego srebra bo będziecie mieli wielką wtopę za sporą kasę. Może warto zrobić rozeznanie czy Neotech nie produkuje folii dobrej jakości.

Oczywiście, że jubilerskie srebro się do celów audio nie nadaje.

Istnieją uznani i sprawdzeni dostawcy, którzy specjalizują się w produkcji folii z miedzi, mosiądzu, tombaku, brązu, srebra, złota i platyny o określonej czystości. Produkuje się folie o szerokim zakresie parametrów, takim jakie współczesne zaawansowane technologie produkcji i laboratoria badawcze na świecie potrzebują. Dotyczy to zastosowanego metalu lub stopu, jego czystości, grubości folii, jej szerokości, itp. parametrów, włącznie z różnymi wykończeniami powierzchni folii. Np. połysk: RA <0,1µm, a grubość od 6µm.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

A czy ktoś produkuje folię monokrystaliczną ? Nie tylko czystość ma znaczenie w przypadku srebra szczególnie.

Czy proces produkcyjny folii srebrnej o grubości np. 6µm w ogóle umożliwia uzyskanie ciągłej struktury krystalicznej?

Należy się zastanowić co jest materiałem wyjściowym i jak przebiega proces walcowania takiej folii.

Odpowiedź brzmi nie.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

OK dzięki za wyjaśnienie. Nie znam szczegółów procesu. Czyli skupiamy się wyłącznie na czystości materiału i grubości folli oczywiście. Poniżej znalezione zdjęcia bebechów Duelundów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro jesteś taki ciekawy, więc jeśli chodzi o folie srebrne, to produkuje się je od ręki ze srebra Ag min. 99,99%, grubości 0,006mm - 0,100mm, szerokości 1mm - 320mm, twardość: miękka wygrzewana. Wykończenie powierzchni od matowej do połysku. Inne rodzaje srebra i pozostałe parametry w/g zapytania i na życzenie.

To juz może lepiej sami się skrzyknijcie i nawińcie te kondensatory, na fejsbuku duelunda tez jest wiele zdjęć.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Czy proces produkcyjny folii srebrnej o grubości np. 6µm w ogóle umożliwia uzyskanie ciągłej struktury krystalicznej?

Należy się zastanowić co jest materiałem wyjściowym i jak przebiega proces walcowania takiej folii.

Odpowiedź brzmi nie.

Dlaczego nie ? Skoro walcuje się żelazo jak i stopy niklu z żelazem przy zachowaniu ściśle określonej struktury krystalicznej do grubości 3µm. Samo srebro jest dużo bardziej kowalne niż żelazo czy stopy żelazo-nikiel. Możesz odpowiedzieć ?

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

Poniżej znalezione zdjęcia bebechów Duelundów.

O Kurcze !!! Ale tandeta. Myślałem, że jak się płaci (nie)wiadomo ile za takie Duelundy, to przynajmniej będą na tyle uczciwi, że zrobią całopowierzchniowy kontakt / metalizację boków tej zwijki ...

Poniżej znalezione zdjęcia bebechów Duelundów.

Dobrze że przynajmniej te ich rezystory są produkowane na bazie ołówków z renomowanego sklepu papierniczego ...

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem, że jak się płaci (nie)wiadomo ile za takie Duelundy, to przynajmniej będą na tyle uczciwi, że zrobią całopowierzchniowy kontakt / metalizację boków tej zwijki ...

A w czym tkwi ta nieuczciwość ? Gdzieś pisano, że ma być tak jak Ty sobie wyobrażałeś ? Czy to tylko wytwór Twojej wyobraźni i dlatego są nieuczciwi bo produkują niezgodnie z tym co podpowiada Twoja fantazja ?

Przede wszystkim kultura wymaga tego że co najwyżej możesz prosić a nie domagać się opinii od organizatora zamówienia grupowego, czy każdej innej osoby biorącej udział w zamówieniu.Wszyscy zamawiający są osobami dorosłymi i albo będą chcieli się podzielić swoją opinią albo nie, to się nazywa dobra wola.

A do cytatu zawartego w poście nie masz zastrzeżeń ?

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Fizyka / Elektronika - Warto znać.

Wiedza - Warto mieć.

No to wykaż związek przyczynowo skutkowy albo przyjmij do siebie tą radę wyczytaną z awatara, nota bene, że ta porada nie jest wytworem mojej fantazji a wprost zeskanowaną i przyciętą do formatu pozwalającego na wklejenie w awatarze fragmentem reklamy zamieszczanej w bardzo poczytnych periodykach z lat 60 ubiegłego wieku o tematyce w całości poświęconej elektronice - jak widać nie straciła nic ze swojej aktualności mimo upływu 50 lat (i to jest przerażające w gruncie rzeczy).

Fizyka / Elektronika - Warto znać.

Wiedza - Warto mieć.

Gdzieś przeczytałem, że:

"Get more education or get out of electronics" ;)

Nie odpowiadaj na zaczepki, należy gościa ignorować bo to tego typu persona która zawsze będzie kontra.

No to wykaż związek przyczynowo skutkowy albo przyjmij do siebie tą radę wyczytaną z awatara, nota bene, że ta porada nie jest wytworem mojej fantazji a wprost zeskanowaną i przyciętą do formatu pozwalającego na wklejenie w awatarze fragmentem reklamy zamieszczanej w bardzo poczytnych periodykach z lat 60 ubiegłego wieku o tematyce w całości poświęconej elektronice - jak widać nie straciła nic ze swojej aktualności mimo upływu 50 lat (i to jest przerażające w gruncie rzeczy).

Jakoś tak z wielką niechęcią z Kolegą rozmawiam, zważając na specyfikę intonacji i butę bijącą z jego przekazu.

Pomijam nutę bezczelności z wcześniejszych postów, gdzie to rzekomo ja miałbym być "zobowiązany" do dzielenia się moimi spostrzeżeniami z eksploatacji moich kondensatorów. Moje_kondensatory + Mój_wydatek = Moja_sprawa. A głodnemu - nic do tego. Reasumując - jeśli się już w ogóle podzieliłem tymi moimi spostrzeżeniami, które traktuję jako mój "know-how", to raczej przez wgląd na innych czytelników, a nie na pytającego, który najwyraźniej sieje jakiś nieuzasadniony, czarny PR, który koleguje się z klubem "wiem, ale nie powiem". Nawet tak do końca to nie wiemy, czy kolega "wie, bo inny KOLEGA tak powiedział", czy też może sam osobiście sprawdzał te kondensatory.

Ale tak przystopujmy w tych wzajemnych uprzejmościach, zastanówmy się przez chwilę nad kilkoma merytorycznymi kwestiami poruszonymi w ostatniej ofensywie:

Jak się mają miejscowe, "punktowe" luty wyprowadzeń zewnętrznych do takich spraw jak:

a). ESR (chodzi mi o jego minimalizację).

b). Pasożytnicza indukcyjność schematu zastępczego (przydałaby się jak najmniejsza, prawda ?)

c). Elektryczny rezonans własny ( przydałby się możliwie wysoko ... )

c). Lepsze ekranowanie elektrostatyczne wnoszone przez okładzinę zewnętrzną / nisko-impedancyjną (fajnie jest, jak lampowce mniej brumią, prawda)? - Tym bardziej, jeśli weźmiesz pod uwagę wielką powierzchnię tej antenowej konstrukcji, oraz te papierowo-żywiczne majtki, które nie chronią przed oddziaływaniem zewnętrznego środowiska EMI.

d). Milczeniem pominę tą płaską strukturę tego kondensatora, która nie sprzyja ciasnemu i jednorodnemu wzajemnemu przyleganiu okładzin do dielektryka. Być może to po całości impregnują to jakoś, ale mimo wszystko ...

Nie odpowiadaj na zaczepki, należy gościa ignorować bo to tego typu persona która zawsze będzie kontra.

Kurcze, teraz (za późno) tą radę przeczytałem. Swoją drogą, z tak niskim licznikiem postów, a z takim gadanym, to rzeczywiście jest chyba osobnik z gatunku tych, kto często nick'a zmieniać musi ...

Wiedza - Warto mieć.

Odnośnie wiedzy i kondensatorów to macie przecież możliwość relatywnie taniego zakupu, taniej niż najtaniej, ruskich srebrnych z izolacją teflonową kondensatorów o jakości i parametrach takich jakie dla dowolnego Mifleksa są nieosiągalne. Jakość tych kondów w rzeczywistości przekracza wszelkie Wasze wyobrażenia na temat tego co w kondensatorach da się osiągnąć, jedyne co może być to może być tylko gorzej. No ale forumowym specom to jest za mało.

Dlaczego nie ? Skoro walcuje się żelazo jak i stopy niklu z żelazem przy zachowaniu ściśle określonej struktury krystalicznej do grubości 3µm. Samo srebro jest dużo bardziej kowalne niż żelazo czy stopy żelazo-nikiel. Możesz odpowiedzieć ?

Nie chciałbym tu i teraz polemizować na temat metalurgii, ale po pierwsze nie zgadza mi się podana wartość: 3µm jako grubość folii żelaznej. Czy to jakieś laboratoryjne ziarno nano?

Poza tym sam proces walcowania materiału wyjściowego do wymiarów rzędu np. 0,006mm lub nieco więcej powoduje, że co prawda metal - srebro nie będzie miało struktury amorficznej, ale z tym "zachowaniem ściśle określonej struktury krystalicznej" po samym walcowaniu bym nie przesadzał. Metale a w tym i srebro to nie jest krzem Si gdzie opracowanymi metodami przemysłowo - laboratoryjnymi uzyskuje się struktury monokrystaliczne. Jednak i je można tylko ciąć a przecież nie walcować.

Uzyskanie z metalu folii odbywa się metodą walcowania precyzyjnego i jest to obróbka plastyczna. Jako taka ingeruje mocno w strukturę krystaliczną metalu, jednak nie jest to proces nieodwracalny.

Możemy go odwrócić rekrystalizacją metalu. Rekrystalizacja to proces polegający na przywróceniu zgniecionemu metalowi poprawnej struktury krystalicznej, a także właściwości fizycznych jakimi się charakteryzował przed obróbką plastyczną.

Cały proces odbywa się etapowo a w skrócie polega na nagrzewaniu metalu i wtedy następuje jego zdrowienie, ponownym nagrzewaniu do wyższych temperatur gdzie następuje poligonizacja. Następnie zachodzi proces rekrystalizacji pierwotnej. Temperatura rekrystalizacji jest tym wyższa, im niższy jest stopień zgniotu. W temperaturze rekrystalizacji w miejscach gdzie występują ziarna krystaliczne z zaburzoną siecią przestrzenną powstają zupełnie nowe ziarna charakteryzujące się prawidłową strukturą sieciową. To jest właśnie proces rekrystalizacji.

Następnie następuje rozrost ziarn jako proces samorzutny. Duże ziarna rozrastają się kosztem mniejszych ziarn, przyspiesza go temperatura a opóźniają zanieczyszczenia oraz domieszki obcych atomów. Dlatego tylko w stopach o strukturze jednofazowej można uzyskać duże ziarna krystaliczne.

Rozmiary ziarn po procesie krystalizacji zależą głównie od stopnia zgniotu, temperatury i czasu wyżarzania, a także od rozmiaru i rozkładu ziarn zanim nastąpiła rekrystalizacja. Wraz ze zwiększaniem stopnia zgniotu do momentu osiągnięcia wartości zwanej krytyczną, gabaryty ziarn zwiększają się. itd.

Dlatego po procesie walcowania stosuje się wyżarzanie w odpowiednich temperaturach i w odpowiednim czasie zależnych od stopnia zgniotu.

Odnośnie wiedzy i kondensatorów to macie przecież możliwość relatywnie taniego zakupu, taniej niż najtaniej, ruskich srebrnych z izolacją teflonową kondensatorów o jakości i parametrach takich jakie dla dowolnego Mifleksa są nieosiągalne. Jakość tych kondów w rzeczywistości przekracza wszelkie Wasze wyobrażenia na temat tego co w kondensatorach da się osiągnąć, jedyne co może być to może być tylko gorzej. No ale forumowym specom to jest za mało.

Gdzie można kupić takie rosyjskie kondensatory?

Gdzie można kupić takie rosyjskie kondensatory?

Choćby z ogłoszeń w zakładce "Różne kostki do wzięcia".

Nie chciałbym tu i teraz polemizować na temat metalurgii, ale po pierwsze nie zgadza mi się podana wartość: 3µm jako grubość folii żelaznej.

Cytat z literatury Technologie und Anwendung magnetischer Werkstoffe z 1958 roku :

"...wiadomo, że produkowane są w skali handlowej wąskie taśmy o grubościach poniżej 0.003 mm, np. do budowy rdzeni do transformatorów impulsowych i szybko działających wzmacniaczy magnetycznych. ..."

Czy to jakieś laboratoryjne ziarno nano?

O technologiach nano to w tamtych latach nikomu jeszcze nawet się nie śniło.

Mówisz o ft-3 ?

Tak.

Swoją drogą, z tak niskim licznikiem postów,

Nie wiedziałem, że licznik postów jest wyznacznikiem wiedzy. Gratuluję dobrego samopoczucia.

Tak.

To świetne kondensatory. Na forum chyba niedocenione.

Zresztą hybrydy k75-10 też są świetne.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Tak jak napisałem w technologii nano uzyskują obecnie folię z czystego żelaza nawet o grubościach 0,0005 mm, ale nie ma ona szerokiego i powszechnego zastosowania przemysłowego. Jako ciekawostkę podam, że cena takiej folii dla kawałeczka 25mmx25mm to do 300 Euro. Natomiast wspomniana przez Ciebie folia 0,003mm kosztuje za kawałek 25mmx25mm do 240 Euro.

Odpowiada to zresztą cenom folii ze srebra.

Zastosowanie?

To w końcu te rosyjskie kondensatory mają folię Al czy Ag?

To świetne kondensatory. Na forum chyba niedocenione.

Jeśli chodzi o bezwzględną jakość i osiągane parametry to jest z całą pewnością mistrzostwo. Co potwierdzają tylko ich zastosowania ale co tam fantazje i duma własna górą.

Gość

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o bezwzględną jakość i osiągane parametry to jest z całą pewnością mistrzostwo. Co potwierdzają tylko ich zastosowania ale co tam fantazje i duma własna górą.

to podaj Kolego konkretne oznaczenie tego kondensatora srebro z izolacja teflonową i link do źródła zakupu , z którego korzystałeś oraz opisz dźwiek tego kondensatora i miejsce gdzie zastosowałeś go w swoim systemie, please

Tak jak napisałem w technologii nano uzyskują obecnie folię z czystego żelaza nawet o grubościach 0,0005 mm, ale nie ma ona szerokiego i powszechnego zastosowania przemysłowego. Jako ciekawostkę podam, że cena takiej folii dla kawałeczka 25mmx25mm to do 300 Euro. Natomiast wspomniana przez Ciebie folia 0,003mm kosztuje za kawałek 25mmx25mm do 240 Euro.

Odpowiada to zresztą cenom folii ze srebra.

Z tego samego źródła pochodzą również dane (rok 1958) o walcowanych taśmach ze stopów żelazo-nikiel (potocznie zwanych permalojami) o grubościach taśm rzędu 0.001 mm przy zachowanej strukturze krystalicznej, zastosowanie miały do budowy pamięci komputerów przy czym cena za 1 gram taśmy przekraczała znacznie cenę 1 grama złota.

@ slawek.xm

Na ebay masz co najmniej 50 ofert kondensatorów FT3.

Gość

(Konto usunięte)

@ slawek.xm

Na ebay masz co najmniej 50 ofert kondensatorów FT3.

The FT is a high quality teflon capacitor made for military. The conductor is made of aluminum foil and the dielectric is teflon foil, glass sealed in a aluminum body.

przepraszam Cie drogi Kolego ale pisałes o srebrze w teflonie a nie o aluminium a FT3 sa zbudowane folii aluminiowej.

Z tego co piszesz wnioskuję ,że nie miałes rosyjskich kondów ze srebrnymi okładkami nie słuchaleś ich a piszesz tylko na podstawie tego co gdzies przeczytałeś,

to tyle w temacie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.