Skocz do zawartości
IGNORED

Który gramofon wybrać?

alienick

Rekomendowane odpowiedzi

czytałem cały temat i nie bądź zakochany tylko w jakimś tam 510 bo chyba nie zaprzeczysz że jest kilka fajnych DD.

Cena nie ma znaczenia - przedstaw udany zakup ?

1200MK2

(.......)

Hehe Witku 1200 na początek przygody z tt ? Wiem że to dobry zakup ale oni chcą coś tanszego !

my się nie rozumiemy.

pytasz jaki jest udany zakup na allegro to odpowiadam, nie pytasz jaki może być udany zakup na allegro dla autora tematu - a to różnica.

Daj link z tym 1200 i nakieruj kupującego by go wziął .

czy naprawdę to co piszę jest niezrozumiałe bo znów mieszasz.

ale ja nie mam najmniejszego zamiaru doradzać autorowi tematu co ma kupić na początek.

(............)

No szkoda że nie kupił , nie było by problemu - napisałem to ja jegomość :-) .

to może faktycznie niech autor tematu zainteresuje się stetoskopem i przystawi w jakimś markecie do plinty popularnego dennona i audiotechniki i bedzie miał jakiś pogląd jak buczą gramofony za przeszło 1500 zł (dennon)

Ktoś szukał Duala , tutaj nawet ciekawy i w tej cenie wart zainteresowania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Drodzy Państwo stało się:) Pioneer został kupiony za 360zł. Tutaj chciałbym podziękować wam wszystkim i liczę, że powiecie mi co dalej, ale to już osobny temat. Podobno igła ma nieduży przebieg i gra dobrze, zobaczymy jak przyjdzie.

@witek_z Dziękuję za link do sl-q2, mocno się zastanawiałem nad nim bo mi bardziej pasuje pod względem wyglądu, no i z powodów które wymieniłeś, ale postawiłem sobie poprzeczkę dla tego pioneera, a do tamtego trzeba by od razu dokupić też wkładkę (mam nadzieję, że tu się obejdzie) choć oczywiście 390zł za tego SL-Q2 wydaje mi się ceną dobrą,

510 są warte 600-800 zł a nawet więcej więc jest dobrze , napisz do sprzedającego o zdjęcie talerza na czas transportu i umieszczenia go pod tt , ramię niech zabezpieczy zdejmując przeciwwagę i rurkę np przywiąże do uchwytu spoczynkowego . Najważniejsze pokrywę musi wyjąć z zawiasów - wtedy położyć na plincie i dobrze ostreczować całość . Jak coś to pytaj .

Gramofon doszedł wczoraj, nie miałem niestety czasu na nic więcej niż rozpakowanie. Wygląda całkiem całkiem:)

Niestety talerz, ani pokrywa nie zostały zdjęte, aczkolwiek muszę przyznać, że całość była bardzo dobrze opakowana - gąbki, folie, gazety itp. Ciężarek, wkładka były osobno. Na razie nic jeszcze nie robiłem, ale martwi mnie, że kiedy zakręci się talerz to w pewnym punkcie o coś obciera, mam nadzieję że to pierdoła do ustawienia. Wieczorem zabieram się do podłczania i ustawiania.

A więc tak, obraca się według mnie równo. Sztuczka z młotkiem plus umycie talerza pomogły. Ponadto upewniłem się, że jest poziom. Ustawiłem nacisk wg instrukcji, wagi nie mam, ale mam problem z ustawieniem antyscatingu, zawsze ciągnie do środka płyty. Wysokość ramienia(poprzez ciężarek) też ustawiłem na oko.

Generalnie gra, ale jakość nie powala, dźwięk jest jakby obcięty, jutro nakręce filmik i pokażę. Dziękuję za rady:)

Daj też zdjęcia środka gramofonu głównie tam gdzie ramię zamocowane jest - zobaczymy co z antyscatingiem . U mnie Ortofon FF15 gra skrajami pasma , głównie wysokie i bas więc u Ciebie może być coś nie tak .

poprzez cooooo? co ma jedno do drugiego, przecież w tym ramieniu nie ma regulacji VTA.

Dobra, walnąłem głupotę, sam nie wiem skąd mi to się wzieło. Balans miałem na myśli, ramienia.

Ok - tu jest filmik, ale nagranie jest słabe. Jeśli powinienem nakręcić coś dokładniej albo porobić zdjęcia to dajcie znać. Niestety ze względu na jakość tego może nie będzie słychać ale widać jak przełączam wejście na cyfrowe (z telewizora). Generalnie przy gramofonie nawet jak ustawię EQ na niskie tony to dźwięk jest bardzo spłaszczony, przy innych wejściach jest git. Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zabawa w vinyl to raczej dźwiek muzykalny a nie dyskotekowy typu umpa, umpa. winą słabego dżwięku jest preamp, w tym wzmacniaczu średnie tony są na pierwszym miejscu

zabawa w vinyl to raczej dźwiek muzykalny a nie dyskotekowy typu umpa, umpa. winą słabego dżwięku jest preamp, w tym wzmacniaczu średnie tony są na pierwszym miejscu

Witek_z dobrze pisze a nawet więcej , większość sprzętów jakie masz odbiega jakością od Pionieera nie mówiąc o korektorze gdzie masa kabli oraz zniekształcenia tworzone przez niego degradują dzwięk od początku do końca .

O, Mamuniu...:(

Po pierwsze: to nie żadne "umpa, umpa", tylko jedna z dwóch najlepszych płyt Joy Division.

Po drugie: odsuńże ten wzmacniacz najdalej, jak tylko możesz od gramofonu.

Po trzecie: equalizer wypnij w pierony jasne, znieś do piwnicy/komórki/na strych, gdziekolwiek... I zapomnij o nim.

Po czwarte - wygląda mi na to, żeś sobie fajny gramofon kupił. Gratuluję. Teraz - płyty, a to w portfelu swędzi.

Po piąte wreszcie: jako, że nie cierpię swarów i nawet wirtualnych wrogów - pierwszy wyciągam do Witka dłoń ze słowami "Wybacz, Kolego!":)

I po szóste: wszystkich Was pozdrawiam.

Jacek.

Po pierwsze: to nie żadne "umpa, umpa", tylko jedna z dwóch najlepszych płyt Joy Division.

Też tego Joya Divisiona vel Warsaw na początkach kariery zauważyłem od razu :-)

Serving-Whisky-88513.gif

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jedni słuchają umpa umpa drudzy bum bum a inni łubu dubu - nie ważne co jest grane ważne z jaką jakością :-) . Ps Joy Division swietny klimatyczny band .

autor tematu pisał że po zakupie gramofonu gra mu nowy nabytek: słabo, płasko. Pisałem uogólniajac że dźwiek z vinyla nie jest dyskotekowy czyli że skraje pasma są mocno podciagniete do góry tylko że jest bardziej muzykalny, a zainteresowany myślał pewnie że jak kupi gramofon (idac za modą i opiniami że płyta gramofonowa gra lepiej niż CD) będzie miał super dynamikę na poziomie 100 dB z mięsistymi basami i soczystymi wysokimi tonami - a bezlitosna n... przekręcił że nazywam muzę w filmiku autora rąbanką - Echhhh

Witku świetne się wypowiadałeś i nie tylko Ty , obyło się bez pyskówek standartowych na AS , a i zainteresowany się czegoś nauczył :-) . Wszyscy jedziemy na wózku zwanym chorobą melomana więc pomagać trza - jak i uczyć się cały czas potrzeba . Ps nawet jak Bezlitosna coś przekręci to robi to z taką gracją że nie ma się do czego przyczepić :-) .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.