Skocz do zawartości
IGNORED

kable głośnikowe pomiędzy Mcintosh MC 601 a Focal Electra 1038

Lubmik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o podpowiedzi.

Obecnie największe wrażenie zrobiły na mnie Tellurium Ultra Black, mam zamówione do pożyczenia dwa modele wyższe, a może inna firma??

Słucham rocka i jaz.

Pozdrawiam

Ups, coś iPhone szwankuje, jazz oczywiście :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak lubisz bardziej plastycznie to XLO Limited Edition.

Jeśli bardziej żwawo ale dalej w miarę ciepło to Kimber Select KS 3035.

Jeśli wyczynowo to Nordost Valhalla.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Valhalla o długości 1-1,25m do monobloków jest na Śląsku i to w wersji do bi-wiringu. Grała właśnie z MC601. Odnośnie Kimbera będzie trudniej, aczkolwiek widziałem Selekty w tej długości gdzieś w Europie. Największym problemem jest oczywiście trafienie XLO, to graniczy z cudem.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

a Shunyata Resarch Orion ?

Bardzo dobry kabel. O ile wiem to posiadacz Valhalli zamienił ją właśnie na Oriona. Przy czym to jest całkowicie inna estetyka dźwięku. Mnie przypomina wysokie modele Tary Labs.

Bardzo dobry kabel. O ile wiem to posiadacz Valhalli zamienił ją właśnie na Oriona. Przy czym to jest całkowicie inna estetyka dźwięku. Mnie przypomina wysokie modele Tary Labs.

i są do sprzedana odcinki 1,5 metra...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

no właśnie, wydaje się pewne źródło

Jak najbardziej pewne. Darek sprzedaje bo na razie szuka docelowego wzmacniacza do SF Electa Amator. A to nie jest łatwe zadanie;-)

Albo Darek stwierdził, że te kable to jeden wielki wałek i pozbywa się tego badziewia ;)

----------------------------------------------------

Panowie, dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi, ale w głowie kiełkuje mi mastępne pytanie: czy jak robię odsłuch na odcinkach 2, 2,5 M i mi sie podoba to zamawiając odcinek 1, 1,2 M mogę sie rozczarować, czy może być tylko lepiej ?? Bo na mój rozum to może być rożnie :)

Jeszcze jedno :) czy jak już wybiorę kabelek to konfekcjonowanie go bananami, widełkami czy tez może goły kabel bo i z takimi opiniami się spotkałem ?

ale w głowie kiełkuje mi mastępne pytanie: czy jak robię odsłuch na odcinkach 2, 2,5 M i mi sie podoba to zamawiając odcinek 1, 1,2 M mogę sie rozczarować,

Ceną na pewno można się rozczarować , dźwiękiem NIE.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Głośnikowe im krótsze tym teoretycznie lepsze. Nie zawsze się to oczywiście sprawdza ale generalnie taka jest zasada. Jak chodzi o konfekcję tu zdania są podzielone. Ja uważam widły za lepsze od bananów, gdyż oferują większą powierzchnię styku. Odnośnie podłączenia gołych kabli to jeśli tylko jest taka możliwość jestem za. Odpada kolejne ogniwo w postaci wtyków, nie trzeba kombinować z doborem odpowiedniego materiału. Mankamentem tego rozwiązania może być mniejsza trwałość końcówek kabla zarówno w sensie mechanicznym jak i utlenianie. Ale nie sądzę, żeby to był krytyczny czynnik. Jak masz możliwość podłączenia gołych drutów to ja bym tak zrobił.

Można też iść na całość i wlutować kable w płytkę zwrotnicy i efekt będzie lepszy niż zastosowanie najlepszych gniazd i wtyków!

Ale jest to rozwiązanie z gatunku bezkompromisowe;-)

Można też iść na całość i wlutować kable w płytkę zwrotnicy i efekt będzie lepszy niż zastosowanie najlepszych gniazd i wtyków!

Ale jest to rozwiązanie z gatunku bezkompromisowe;-)

no właśnie i już wtedy brak możliwości porównywania innych kabli

Albo Darek stwierdził, że te kable to jeden wielki wałek i pozbywa się tego badziewia ;)

skąd takie stwierdzenie ?

Myślę, że tak...

Od poniedziałku.

Chyba, że był to ktoś inny, kto miał identyczne pytania, które zdarzają się niezmiernie rzadko, a w szczególności dotyczące bardzo krótkich kabli głośnikowych.

Jeśli tak, to przepraszam za familiarny ton.

pozdrawiam

skąd takie stwierdzenie ?

Bo Darkowi rożne pomysły do głowy przychodzą.

Raz wymiana typowej Shunyaty na kabel z Castoramy a po chwili juz chce topowe XLO tudzież rewelacyjnego VDH.

Podobno bliźniak ;)

Pozdrawiam.

----------------------------------------------------

Myślę, że tak...

Od poniedziałku.

Chyba, że był to ktoś inny, kto miał identyczne pytania, które zdarzają się niezmiernie rzadko, a w szczególności dotyczące bardzo krótkich kabli głośnikowych.

Jeśli tak, to przepraszam za familiarny ton.

pozdrawiam

Jafi, ton jak najbardziej ok :)

Niestety chyba to nie byłem ja, chyba ze mieszkasz w Lublinie i zrobiłeś sam głośniki na wzór Focal Utopia :) bo z takim Panem rozmawiałem w poniedziałek o kabelkach.

Pozdrawiam

Szanse na znalezienie używanych, markowych kabli o długości 1m są zerowe, więc wszelkie porady nie mają sensu.

:( ale może dobre nowe odcinki ?? Czy nie zaszaleję ?

ja bym polecił kabelki albedo.....im wyżej tym lepiej......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.