Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz cd16 nie czyta płyt

tajland

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. Odtwarzacz po włożeniu płyty nie widzi jej. Początkowo wystarczyło wyciągnąć płytę i włożyć ponownie, ewentualnie zabieg powtórzyć kilkukrotnie i płytę odczytywał. Teraz trzeba to zrobić kilkanaście razy,a nawet kilkadziesiąt i dopiero odczyta. Gdy już płytę zobaczy to odtwarza bez zająknięcia do czasu,aż ponownie płytę wysuniemy.

Może ktoś się spotkał z podobnym problemem i zna rozwiązanie.

Z góry dziękuje za rzeczowe odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/127591-marantz-cd16-nie-czyta-p%C5%82yt/

Soczewkę czyściłem patyczkiem do uszu nasączonym izopropanolem.

To nie są patyczki do uszu, tylko kosmetyczne, każdy laryngolog by Cię za to zabił :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dokładnie. Próbując czyścić tym uszy ugniatasz woskowinę jak tłuczkiem do ziemniaków.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Dobra poddaje. Po moim czyszczeniu już zupełnie nie widzi płyty. Poleci ktoś kogoś kto zajrzy mi do tego sprzętu ? Dodam, że cd dopóki nie zobaczył płyty to wcale nią nie kręcił. Płyta dopiero kręciła się jak ją zobaczył. Czy to normalne ?

Mogłeś załatwić soczewkę izopropanolem. Izopropanol jest za suchy do takiego czyszczenia.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Płyta, ani drgnie. Jak już zakręci to ją odtwarza.

Sprawdz czy mechaniczne poruszenie plyty sprawi ze zacznie sie krecic.

Teoretycznie moze to byc jakas pier**la ot chociazby problem z serwo, a moze tez byc konczacy sie laser.

Jeśli masz w domu multimetr, ustaw go na pomiar napiecia stalego na zakresie mV,. zmierz spadek napiecia na rezystorze R116, z prawa ohma I=U/R otrzymasz prad plynacy przez LD, nominalna wartosc pradu to 3 ostatnie cyfry numeru seryjnego glowicy laserowej, jesli wartosci beda sie zgadzaly to znaczy ze laser nie jest wypalony a wymaga jedynie regulacji po latach.

Jeśli masz na myśli pokręcenie ręką to nie, nie kręci się. Reszta to dla mnie czarna magia. Dlatego mam nadzieję, że jednak ktoś poleci mi magika, który zajrzy mi do tego sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.