Skocz do zawartości
IGNORED

Kto wymyślił HIGH END i komu ta dziedzina jest potrzebna

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz mi pogrubić fragment tego stwierdzenia, mówiący o tym, że: dobór podzespołów i topologia (nie typologia) :) urządzenia, nie mają najmniejszego sensu?

Widzę ,że przysłowiowe "rżnięcie głupa" ma Tobie pomóc aby teraz udowodnić ,że napisałeś zupełnie coś innego niż wszyscy ( z wyjątkiem Twojego mentora BUM1234 ) zrozumieli ?

Napiszę może jaśniej : jaki sens ma dobór podzespołów urządzeń skoro i tak nie słychać różnicy w ich dźwięku przy wyrównanym poziomie głośności ?

Odpowiem za Ciebie : nie ma on najmniejszego sensu.

Rozumiesz związek przyczynowo - skutkowy czy nadal udajesz ,że nie nadążasz ?

Skoro brak jest "możliwości rozróżnienia" pisząc wprost "brak jest różnic" to co to wg. Ciebie oznacza ,że różnice są ale tak na prawdę ich nie ma ?

Jak coś jest nie do odróżnienia to jednak różni się od siebie ?

Trzymając w rękach dwa identyczne przedmioty i patrząc na nie , nie widzimy różnicy ale tak na prawdę one są - wystarczy zgasić światło ?

Daj już sobie spokój bo albo udajesz ,że nie rozumiesz albo co gorsze naprawdę nie rozumiesz co napisał kol. BeatX.

I nie manipuluj wypowiedziami innych dla swoich przyziemnych celów wmówienia komuś ,że nie rozumie Waszych intencji na tym forum.

Udajesz? Po to, żeby podtrzymać tezę, która jest błędna. Nie widzisz różnicy pomiędzy pomiędzy stwierdzeniem ogólnym a zdaniem dotyczącym kilku lub kilkunastu przypadków? Pomijam już fakt, że zdanie Beatx'a, które cytujesz jest wyrwane z kontekstu, a z jego formy wynika, że może jednak w tym wypadku jest on istotny?

A zdanie "wszystko gra tak samo" jest twierdzeniem obejmującym wszystkie przypadki.

Wiem, że może to wyglądać na spór semantyczny, ale nim nie jest. Chodzi tu o precyzję, ktora jest niezbędna. Inaczej to mamy przypadek Elberotha, dla ktorego w pewnej wypowiedzi słowo "harmoniczne" i wyrażenie "zniekształcenia harmoniczne" znaczyły to samo.

Takie niechlujstwo językowe i nie czytanie z uwagą czyichś wpisów nie dość, że czyni dyskusję bezsensowną, to jeszcze może świadczyć o braku szacunku dla interlokutora i wynoszeniu ponad wszystko swojego zdania bez względu na to, czy odnosi się ono do tematu i kontekstu dyskusji czy też nie.

Gość

(Konto usunięte)

Długość od skrzynki do podwójnego gniazdka ściennego ok. 7-8 metrów, raczej jedna linia, chyba, że lepiej poprowadzić dwie różne - ale jakie i dlaczego?

Kable wpuszczone w ścianę, jeśli jakiś dodatkowy sposób prowadzenia będzie korzystny, mogę tak zrobić, wszelkie sugestie służące polepszeniu jakości mile widziane.

Trochę to nielogiczne, bo czytałeś na pewno o różnicach wprowadzanych przez malutki bezpiecznik, małe zakończenia kabli, czy gniazdka, a to o czym piszesz jest wielokrotnie większe - ale Tobie ciężko uwierzyć, że będzie miało wpływ (w postaci degradacji, oczywiście) na dźwięk ...

zrób dwie linie

na jedna kup 3x4mm2 YDYP

a na drugą zamów drut taki jakim nawija sie cewki powietrzne do głośników o przekroju 1,0mm-2.0mm

skręć trzy żyły zaplatając dwa druty razem i umieść równolegle w teflonowych lub peszel rurkach

bedziesz miał mozliwość sprawdzenia czy słyszysz różnicę w czystości miedzi:):):)

sposób ułożenia w ścianie nie ma znaczenia.

Widzę ,że przysłowiowe "rżnięcie głupa" ma Tobie pomóc aby teraz udowodnić ,że napisałeś zupełnie coś innego niż wszyscy ( z wyjątkiem Twojego mentora BUM1234 ) zrozumieli ?

I właśnie z tym zrozumieniem niestety jest dosyć kiepsko. To po pierwsze.

Po drugie dlaczego piszesz "wszyscy zrozumieli"? Przeprowadziłeś jakieś badanie lub ankietę na ten temat? Jesteś czyimś reprezentantem?

Jakość i klimat dyskusji na tym forum jest pochodną nastawienia i charakteru użytkowników, którzy tworzą tą wirtualną społeczność.

I tu masz 100% racji. Niestety...

3 lata, abyśmy wszyscy zdążyli ochłonąć.

Obawiam się że 3 lata nie wystarczy, oficjalna nauka nie dopuszcza do działania na zastosowanej zasadzie, nie wyobrażam sobie po doświadczeniu, uruchomić czegokolwiek z tradycyjnym trafo czy z zasilaniem elektronicznym.

Nie macie takich zasilań nigdzie, a w współpracy z baterią kondensatorów, gdzie jeden zastąpiony jest ośmioma w specjalnej konfiguracji, tworzy zupełnie nową jakość, nie do osiągnięcia technologicznego w żaden inny sposób, bardzo łatwo to udowodnić naukowo, to ulica jednokierunkowa, ktoś prędzej czy później musiał to stworzyć.

Wypadło na mnie.

Dlatego wszyscy i w każdym miejscu na świecie jesteście Panowie z tyłu w zasilaniach, a wiecie jak są ważne, to znaczy nie wiecie, bo nie słuchaliście lepszych nisz macie, więc pogrążeni jesteście w niewiedzy.

Moim mentorem /jak już/ w dziedzinie techniki audio jest kto inny.

Bez urazy dla Bum1234 ofkors :)

Napiszę może jaśniej : jaki sens ma dobór podzespołów urządzeń skoro i tak nie słychać różnicy w ich dźwięku przy wyrównanym poziomie głośności ?

Odpowiem za Ciebie : nie ma on najmniejszego sensu.

haha! :D

No tego jeszcze nie było - ktoś się mnie o coś pyta i od razu sam za mnie odpowiada LOL

Dyskusja na wypasie, nie ma co.

Nie wiem już co jest większą paranoją, czy w jednym poście odpisywanie za osobę której zadało się pytanie, czy pisanie sam ze sobą przy pomocy sklonowanych kont.

Mamy na sali lekarza? :))

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość

(Konto usunięte)

Dlatego wszyscy i w każdym miejscu na świecie jesteście Panowie z tyłu w zasilaniach, a wiecie jak są ważne, to znaczy nie wiecie, bo nie słuchaliście lepszych nisz macie, więc pogrążeni jesteście w niewiedzy.

Dopóki nie zobacze schematów rozwiązań Twoje przechwałki są tylko karmieniem własnego ego, niczym wiecej

Po drugie dlaczego piszesz "wszyscy zrozumieli"? Przeprowadziłeś jakieś badanie lub ankietę na ten temat? Jesteś czyimś reprezentantem?

Wcale tego nie napisałem.

Napisałem ,że wszyscy z wyjątkiem Ciebie zrozumieli.

Wyczuwasz subtelną różnicę ?

Ale ci "wszyscy" to wcale nie musi oznaczać wszystkich , może oznaczać wszystkich ale np. na tej stronie albo w tym wątku , bo przecież nie wszystkich w sensie "wszystkich" bo przecież "wszyscy" to nie wszyscy itd. itp.

Analogicznie jak w przypadku "wszystkich urządzeń tak samo grających " i "braku różnic w dźwięku między nimi " ;)

Szczerze mówiąc to sam sobie się dziwię ,że dałem się wciągnąć w tą jałową polemikę...

Żegnam.

Gość

(Konto usunięte)

gdzie jeden zastąpiony jest ośmioma w specjalnej konfiguracji, tworzy zupełnie nową jakość, nie do osiągnięcia technologicznego w żaden inny sposób, bardzo łatwo to udowodnić naukowo,

udowodnij naukowo

A dlaczego 8 a nie 6 lub 10?

z czasem w wyniku moich postów będziesz albo podirytowany, albo zdegustowany, albo w jakiś tam inny sposób popsujesz sobie humor.

[...]

Podpowiem: argumentem technicznym zamkniesz mi usta bardzo skutecznie.

Szermierką słowną i próba ośmieszenia nic nie zdziałasz.

Szczerze mówiąc to sam sobie się dziwię ,że dałem się wciągnąć w tą jałową polemikę...

Żegnam.

bye, bye :)

Zajmuję się innowacjami,

A nie sprawami wizerunkowymi ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Twoje przechwałki

To nie są przechwałki, nie mam innego instrumentu w dyskusji w stosunku do osób, które powiedzmy sobie są mniej eleganckie wobec mnie i zaczepiają.

Na przestrzeni 6 lat obecności tu, to może trzecia wzmianka mojego autorstwa, tego typu, gdzie w taki sposób argumentuje.

Co wyprawiają tu inni brak słów, nawiązują do swych walorów z dziedziny m in motoryzacji etc,

Dlatego proszę łaskawie o uspokojenie, jestem niezwykle skromnym człowiekiem.

Ale ci "wszyscy" to wcale nie musi oznaczać wszystkich

Pięknie to podsumowałeś. Czarne wcale nie musi oznaczać czarnego, ani białe białego. Tylko skąd ktoś, kto to czyta ma wiedzieć co oznacza?

Gość

(Konto usunięte)

A nie sprawami wizerunkowymi ?

A niech zajmuje sie czym chce jego sprawa, ale postawa "wiem ale nie powiem " jest mało przekonująca zwłaszcza ,że pojemności łączy sie równolegle lub szeregowo i są to tylko takie warianty, reszta zależy od konkretnych doświadczeń odsłuchowych

Wcale tego nie napisałem.

Napisałem ,że wszyscy z wyjątkiem Ciebie zrozumieli.

"że napisałeś zupełnie coś innego niż wszyscy ( z wyjątkiem Twojego mentora BUM1234 ) zrozumieli ?"

Czy ktoś mi w takim razie wytłumaczy co to zdanie znaczy? ;)

Gość

(Konto usunięte)

Dlatego proszę łaskawie o uspokojenie, jestem niezwykle skromnym człowiekiem.

ok rozumie Cię, ale przyznasz ,że chwalenie sie przed światem czymś co nie może byc zweryfikowane , ze wzgledu na patent czy tajemnice służbową jest niestety nieeleganckie

Czy ktoś mi w takim razie wytłumaczy co to zdanie znaczy? ;)

To znaczy mniej więcej: "Chciałem coś napisać ale w sumie to już sam nie wiem co. Nieważne, napijmy się " ;)

sprawami wizerunkowymi

Właśnie dla obrony wizerunku pozwoliłem sobie na użycie rzeczywiście niefortunnej formy obrony.

nieeleganckie

A niech zajmuje sie czym chce jego sprawa, ale postawa "wiem ale nie powiem " jest mało przekonująca zwłaszcza ,że pojemności łączy sie równolegle lub szeregowo i są to tylko takie warianty, reszta zależy od konkretnych doświadczeń odsłuchowych

To było odniesienie do wątków o polityce na bocznicy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

też nie mogę znaleźć szczęki jak czytam ,że to trafo ma byc hi-endem

ok rozumie Cię, ale przyznasz ,że chwalenie sie przed światem czymś co nie może byc zweryfikowane , ze wzgledu na patent czy tajemnice służbową jest niestety nieeleganckie

Sławek ... ten człowiek niczego nie osiągnął w audio jako konstruktor i nie osiągnie ... za nawet za 10-20-30 lat nie usłyszysz o jego genialnych trafach, kablach czy nowej generacji urządzeń tz "hajenda" ... to mitoman, który uwielbia naukę, ale od teorii do praktyki dzielą go całe Himalaje ... są dwa rodzaje ludzi związanej z szeroko pojętą techniką ... dam przykład z naszego hobby ... pierwsza grupa to taki właśnie 747, w wirtualu pokazuje jaką ma wiedzę, co mógłby zrobić i nad czym w zupełnej tajemnicy rzekomo pracuje ... i co z tego wynika ... przysłowiowe "goowno" ... z tego chleba nie będzie. Ale jest też druga grupa ludzi jak np. Twórcy Gigawatt'a, Enner'a, Amplifon'a, itd ... mało gadają na necie ... ale za to robią znakomite urządzenia dla ludzi. Nie są to najlepsze urządzenia na świecie, ale często wybitne w swojej klasie cenowej. Ich praca jest materialna, namacalna a nie stekiem teorii i puszenia się w Internecie co ja nie wiem co ja w przyszłości nie zrobię.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

To proszę zdefiniować parametry i warunki jakie musi spełniać sprzęt, by to różnicę można było usłyszeć. Prosze również o podanie wielkości zmian, jakie przez kable są wprowadzane - np. w formie podania w dB odchyłek charkaterystyki częstotliwościowej po zastosowaniu jakiegoś konkretnego kabla.

Bum myślę że się odrobinkę przeceniasz sądząc że wdam się w dysputę z Tobą.

Za mało jestem nawiedzony :(

Gość

(Konto usunięte)

Sławek ... ten człowiek niczego nie osiągnął w audio jako konstruktor i nie osiągnie

Znam jego wypowiedzi i wiem jak przedstawia swoja wiedzę , ale dopóki w bezpośredniej dyskusji nie przekonam się ,o jego poglądach , nie mogę definitywnie oceniać jego wiedzy ponieważ nie mam na to dowodów, zazwyczaj wyrabiam sobie o kimś opinie na podstawie własnych doświadczeń, jedna z wypowiedzi 747 pozytywnie mnie zaskoczyła, nie dotyczyła audio, ale jednak:)

747

P.S.

Może Szanowni Państwo znudzą się pewnego dnia tym utartym w nużący stereotyp obłaskawianiem mnie przymiotnikami, bez posiadania wiedzy przedmiotowej.

Żeby ocenić czyjąś wiedzę, czy stan świadomości, potrzeba najpierw do tego kompetencji, jako hobbyści uważacie się za odpowiednio wyposażeni do tego ???

Skoro tak, to muszę Wam pogratulować wyjątkowego zaawansowania..

puszenia się w Internecie

Kolega wyjątkowo myli mnie z kimś innym, proszę przytoczyć choć jedno wyrażenie, którego treść wyczerpuje supozycję Kolegi.

Obawiam się że 3 lata nie wystarczy, oficjalna nauka nie dopuszcza do działania na zastosowanej zasadzie, nie wyobrażam sobie po doświadczeniu, uruchomić czegokolwiek z tradycyjnym trafo czy z zasilaniem elektronicznym.

Nie macie takich zasilań nigdzie, a w współpracy z baterią kondensatorów, gdzie jeden zastąpiony jest ośmioma w specjalnej konfiguracji, tworzy zupełnie nową jakość, nie do osiągnięcia technologicznego w żaden inny sposób, bardzo łatwo to udowodnić naukowo, to ulica jednokierunkowa, ktoś prędzej czy później musiał to stworzyć.

Wypadło na mnie.

Komus chyba zaszkodzily te upały

Komus chyba zaszkodzily te upały

Bardzo proszę udać się na rekonwalescencję..

Jest Salonik, może to będzie odpowiednie miejsce..

Gość

(Konto usunięte)

Jest Salonik, może to będzie odpowiednie miejsce..

Ha, ta ironia mnie się nie spodobała, a skoro jestes 3-5 lat przede mną jesli chodzi o rozwiązania zasilaczy to napisz cos o projekcie , który skonczyłeś 3-5 lat temu , co zapewne nie jest juz tajemnicą oraz napisz w jakim urządzeniu zostało wykorzystane Twoje rozwiązanie, i co takiego w tym rozwiązaniu było innowacyjnego w stosunku do stosowanych ówcześnie zasilaczy?

pojemności łączy sie równolegle lub szeregowo i są to tylko takie warianty

Nawiązałbym polemikę ale widzimy wszyscy, ze to nie miejsce.

Jeśli to wszystko byłoby takie łatwe proste, dostępne dla każdego od zaraz, niejako na życzenie, to mielibyśmy w audio zupełnie inną sytuację.

3-5

Nie przyszedłem tu na forum się licytować na różnego typu sytuację, kto jest lepszy / gorszy, etc, nie interesuje mnie wartościowanie na poziomie ego, emocji czy w inaczej rozumiany sposób.

Zajmuję się techniką, znam związki przyczynowo-skutkowe, na poważnym poziomie zaawansowania w rozumieniu zachodzących procesów.

Wiedzieć nie znaczy rozumieć, rozumiejąc, można zacząć wpływać i uzyskiwać pożądany zakładany efekt.

Operuję unikalnym rodzajem wiedzy, który natychmiast zostaje podważony jako nie istniejący przez osobę nie zaznajomioną z mechaniką procesów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.