Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon za ca. 2 kPLN

Krzych L

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić gramofon i nie wydać fortuny, tj. max 2 kPLN.

Moje wstępne typy to

Rega Rp3/nowy lub lekko uzywany/,

Pro Ject 2 expression/nowy lub lekko uzywany/,

Technics sl 1200 /stary/,

Stenton st 150 /nowy/.

System to kolumny i wzmak jak w stopce (AP Avantera i Krell s550i).

Budżet ograniczony bo nie wiem czy pomysł chwyci, nigdy dotychczas nie sluchalem gramofonu.

Off the topic. Czy potrzebuje preamp gramofonowy jezeli wzmak go nie ma ale ma gigantyczny zapas glosnosci / wzmocnienia. Nigdy nie slucham glosniej biz 1/3 glosnosci?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

https://www.audiostereo.pl/topic/127729-gramofon-za-ca-2-kpln/

dobry dźwięk z gramofonu to przede wszystkim 1. dobry preamp phono, 2 dobra wkładka, 3 gramofon.

preamp phono niezbedny ponieważ nie jest to tylko urządzenia wzmacniające lecz przede wszystkim kształtujące charakterystykę.

3

(ale tylko MKxxxxx)

A Jakies rekomendacje dla preampu za Ca 1 kPLN. ?

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Rozumiem ze Pioneer to to samo co Stanton style ze nie ma line i digital out, jest tez 6 kg lzejszy. Dodatkowo Pioneer jest Ca. 800 pln drozszy. Co przemawia za pioneerem?

Po przerobieniu kilu gramofonów w tym Ad Fontes'a , sam kupilem rzeczonego Pioneera. I w całym zakresie, nie jest to tylko następny klon Technicsa typu Stantoon czy Reloop ;)

Aktualna cena to ok 3000 zł, ale w mojej opinii warto. Jakość wykonania, duża masa, wszelkie regulacje, stabilny i cichy napęd, dobre ramię.

Gramofon jest " zalany " podobna masą gumo/zywicy , co Techniol, ramie od środka jest dodatkowo wygłuszane wartswa gumy, czysty tor analogowy bez zbędnych przedwzmacniaczy czy wyjść usb, odłączane kable, bardzo dobre gniazda cinch. Duża masa własna ok 14 kg + bardzo dobra , gruba mata gumowa + pokrywa, to daje całkiem niezły zestaw.

Jak Ci sie chce to przeczytaj. Tu masz fajny tekst Violeta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziekuje. A jaki pre amp do niego?

Proponuje rozważyć tez pod uwagę Reloopa RP-7000. Sam uzywam z Ortofonem 2M Red,ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy. Osobiście myślałem ze to pewnie byle co,ale gra to tak fajnie ze na razie nie wchodzi pod uwagę kupowanie zewnętrznego. Reloop gra z Xindakiem XA-6950 i kolumnami Audio Physic Sitara.

Dziekuje. A jaki pre amp do niego?

Z używanych do 1 kzł, to poszukaj Pro-ject phono box SE II, mozna kupić za 600-700 zł. bardzo fajne pre z regulacjami, ale tylko rynek wtórny.

Z nowych , to nowa wersja tego pre o rozszerzeniu DS. Może jeszcze HEED, ale to juz ok. 1300 zł.

Ukryta Zawartość

Chyba , że w gre wchodzi lampa, ale tutaj to jeszcze gorsza sprawa w tym budżcie.

Fajne pre lampowe robi łódzka firma POENIX AUDIO lub JAG ELECRONICS.

Ciekawym pomysłem jest tez chiński YAQIN :

Ukryta Zawartość

To pułap cenowy ok 1500 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobny pre-amp na pewno poprawi nie tylko głośność ale całą stereofonię analogu. W drugiej kolejności wybór gramofonu, z reguły używane modele wymagają pewnej renowacji, związanej z eksploatacją między innymi pasek napędowy i często też igły, co generuje spore dodatkowe koszty.

Na dobry początek poleciłbym Model Debut Cabron z akrylowym talerzem i wkładką 2m-Red i ramieniem karbonowym.

Do zestawu przedwzmacniacz Phono Box MM ,Phono Box, bądź Phono Box S, świetnie sprawdzi się tutaj również Musical Fidelity V-90lps, ale jest to już nieco większy koszt, lecz adekwatny do tego co otrzymamy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hifistation czy te Pro Jecty (planowałam kupić trochę wyższy model) są w Waszej opinii lepiej grające od Pioneera/Stantona. Polecacie bo macie czy też bo lepsze:-)? Jestem zielony doświadczenie osób które słyszały i to, i to, jest niezastąpione. Napiszcie prosze.

Tutaj z alle stary CEC po modyfikacjach ;) cena mieści się w założeniach.

Tylko jak to gra?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Pro-Ject gra zdecydowanie lepiej niż Pioneer czy Stanton i mamy to sprawdzone, polecam zwrócić uwagę na RPM1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo dobra relacja jakość/cena i spore możliwości późniejszego up-grade związanego z wymianą wkładki.

Ukryta Zawartość

spore możliwości późniejszego up-grade związanego z wymianą wkładki.

Jak w większości gramofonów.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Pro-Ject gra zdecydowanie lepiej niż Pioneer czy Stanton i mamy to sprawdzone, polecam zwrócić uwagę na RPM1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo dobra relacja jakość/cena i spore możliwości późniejszego up-grade związanego z wymianą wkładki.

Obawiam się gadacie bzdury panie kolego. Przed rzeczonym Pionierem miałem PJ RPM 5.1 i nawet on nie gra zauważalnie lepiej. Nie wspominam nawet o tych podstawowych PJ typu Debut czy wspomniany RPM 1, który przy lżejszym podmuchu przesuwa się po blacie ;)

A wymiana wkładki to chyba da radę zrobić w większości gramofonów, chyba że o czymś nie wiem ;)

Ukryta Zawartość

Rpm 5.1 mialem, totalna poracha, AF swietny ale musialem sprzedac czego zaluje. Chcialem znowu kupic AF ale ten pioneer podoba mi sie. Poza tym lubie nowe zabawki, dzieki za sugestie robiz. Jakie PRE proponujesz? bede uzywal tylko wkladki MM. Budzet powiedzmy 2 tys zl. Moze cos diy?

Rpm 5.1 mialem, totalna poracha, AF swietny ale musialem sprzedac czego zaluje. Chcialem znowu kupic AF ale ten pioneer podoba mi sie. Poza tym lubie nowe zabawki, dzieki za sugestie robiz. Jakie PRE proponujesz? bede uzywal tylko wkladki MM. Budzet powiedzmy 2 tys zl. Moze cos diy?

jak 2 kzl, to celowalbym w LAR'a . Na innym forum testowana jest nowa konstrukcja Husaria kolegi Ahaji, a to 100% diy ;)

jak 2 kzl, to celowalbym w LAR'a . Na innym forum testowana jest nowa konstrukcja Husaria kolegi Ahaji, a to 100% diy ;)

Ok, dzieki. ogranicze sie do jednej wkladki ortofon bronze. Wiec moze diy pre zrobione tylko pod ta wkladke :-)

. To dość wąska specjalizacja ale kto bogatemu zabroni ;)

Chyba biednemu :-)

Mialem ta wkladke w AF i byla ok. Nie chce mi sie bawic z wkladkami, moze pre diy lampowe wtedy lampami mozna sie pobawic

a może XONO

Nie znam, jakis link?

Dzięki za wklejenie mojego tekstu o Pioneer PLX-1000. Dodam że właśnie zamówiłem gramofon Pioneer PLX-1000 dla siebie jako stałe wyposażenie mojego systemu analogowego. Będzie grać obok gramofonu Nottingham Analogue Horizon. Planuję zamontować w nim wkładkę MC Ortofon Quintet Bronze. Warto też wiedzieć że gramofon ten do testów używa też pan John Darko z serwisu Audio Digital Review:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Robiz, mozesz napisac porownanie AF i pioneer, czy roznica ramion, 14" a 9" jest slyszalna?

Jesli,oczywiscie gralo z tym samym pre i wkladka, jak i pozostalym torem

Ciężko porównywać te dwa sprzęty z zupełnie innych światów. Dodatkowo grały w rożnych konfiguracjach : róże wkładki, pre i wzmacniacze.

Do Fontka mam wielce sentymentalny stosunek, to większość moich" wypocin " będzie bardzo tendencyjnych ;)

Jak ktoś ma ze 3,5 tys polskich biletów narodowych, i nie boi sie " regulacji ", to mogę tylko polecić. Ja grałem na " kultowej "Ortofon VMS 20 i grał raczej subtelnie. Pewno duzy wpływ na to miały tez używane pre ( były PJ Phono Box SE później CS Blue )

Z drugiej strony, Pioneer jest bardziej praktyczny i również generuje dobry dżwięk. Włączam opuszcza ramię i już... , no wcześniej tez wymaga rzecz jasna zabiegów regulacyjnych, ale jest bardziej " bezstresowy ". Tutaj mam tanią wkładkę AT-100 , ale w połączeniu z pre lampowym PJ, bardzo fajnie sie to wszystko zgrywa i uzupełnia , gra pełnym dźwiękiem w mojej opinii.

Napisz konkretnie dlaczego w Twojej opinii RPM 5.1 to "tolalna poracha". U mnie gra z ortofonem bronze + pre nuda i mam zgoła odmienną ocenę.

Napisz konkretnie dlaczego w Twojej opinii RPM 5.1 to "tolalna poracha". U mnie gra z ortofonem bronze + pre nuda i mam zgoła odmienną ocenę.

Kwestia punktu odniesienia, mialem rpm 5.1 i AF. To dwa rozne swiaty jesli chodzi o jakosc dzwieku. Na rpm bylo plasko i bezplciowo, to tak w skrocie. Nie ma sie co burzyc. Moze u Ciebie jest ok, i jestes zadowolony, ja nie bylem

nie znasz słynnego nelsona passa i jego wyrobów!

jak wpiszesz w google: pass xono - dużo wyskoczy.

Ok, dzieki :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.