Skocz do zawartości
IGNORED

padniety cd technisc co robic?

TYGRYZ2

Rekomendowane odpowiedzi

-> Rafał

To jest prawie na pewno (na 99 proc.) padnięty laser. Jak laser jest już w stanie agonalnym,to nie widzi płyty, więc machanizm nawet nią nie zakręci, żeby odczytać TOC-a. Tak mi się przynajmniej wydaje ;-D

Witka ponownie

Po dokładnym rozebraniu na czesci pierwsze stwierdziłem ze : padł przełacznik pod kieszenia wysowana(a jest tam 2) i nic nie pomogło ale znalazłem peerka (czytnik philips )podkreciłem na max i odrzył mi na rekach hihi ranimowałem go hehe reczny masaz

wszyskim dzenki za podpowiedzi bo jak nie one to bym sie nie skusił do kolejnego rozbierania hehe

pozd... narka

> krzych

Moja uwaga była stąd, że jak padał mi laser w napedzie CD w kompie, to kręcił właśnie jak szalony. Płytę wyjmowałem gorącą. Ale oczywiście miaeś rację. Mój był w stanie agonalnym, a ten po prostu padł...

-> TYGRYZ2

Pamiętaj o tym, że podkręcanie mocy lasera "peerekiem" powoduje, że on jeszcze szybciej zakończy swój żywot - takie oznaki, to niestety sygnał, że czas rozglądać się za nowym laserem.

-> Rafał

Laser w moim 11-letnim CD-playerze łódzkiej Foniki "padał" właśnie w ten sposób, jak opisał to TYGRYZ2, stąd mój wpis (nie jestem elektronikiem! :-)

Ogólnie jest tak, że jak napęd ma problemy z odczytaniem płytki to mieli nią jak głupi natomiast krzych ma rację - jak jest już prawie wypalony to nie zakręci nią wogóle bo nie wie, że ma płytkę w środku.

Tygryz2:

Co to za technics skoro ma philipsa w środku? Przecież Panasonic (czyli matsushita czyli technics) robił swoje dość dobre napędy? W tych panasonicowskich była możliwość regulacji czytnika (nie tylko mocy lasera). Sprawdź czy nie ma więcej podkówek w okolicy napędu. Jeżeli są to skręć moc lasera do takiej jak była i oddaj komuś kto się na tym zna, jeżeli nie ma to skręć go do najniższego położenia w którym czyta bez problemu bo jeżeli zostawisz go na max to szybko się laser do końca wypali a tak to jeszcze troszkę pożyje. A poza tym jeżeli to philips to laser jest tani jak barszcz.

Wszyscy tak gnają do podkręcania lasera,a w starszym sprzęcie niezmiernie dużo daje samo dokładne czyszczenie toru OPTYKI od lasera po soczewkę,przechodząc po lusterkach. Ja tak odratowałem jeden z dość wiekowych CD i to na połowie mocy lasera. (wcześniej nawet prąd na MAX nie pomogał). Panowie najpierw czyszczenie:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Panowie, jak pisze Dreamer_1 czyszczenie to podstawa, jednak wiem z autopsji że nie zawsze da się wyczyścić optykę od wewnątrz. To że przetrzemy soczewkę to jest 30% sukcesu, najważniejsze jest zabrudzenie fotodiody odbiorczej która często jest umocowana poziomo i to właśnie na niej zbiera się bardzo drobny kurz, tego nie da się wyczyścić gdyż jest to samo serce czytnika. Najłatwiej jest rozjaśnić diodę laserową, wbrew mitom nie wpływa to znacząco na żywotność samego czytnika ani lasera. Zużywa się mechanika całego układu, prowadnice głowicy, łożyskowanie silniczka (powstające luzy = częstsze przeskakiwanie szczególnie na obszarach zewnętrznych płyty) no i w końcu zabrudzania co jest najmniejszym problemem ale postępującym niezależnie czy używamy CD czy też nie. Dioda to nie żarówka która się „wypala” a fotodioda odbiorcza to element światłoczuły półprzewodnikowy który specjalnie też nie zmienia swoich parametrów.

>felix, nie spotkałem nigdy czytnika Panasonika, ale Twój opis wskazuje na większość napędów Sony, gdzie masz 3 pr, moc lasera, ogniskowanie i śledzenie. W Technicsach odkąd pamiętam zawsze były Philipsy w tych ostatnich takie same jak w Marantzach CD63 itp. czyli Vam-y i CDM-y. Uogólniając to te wszystkie nowe napędy są gówno warte i tyle samo kosztują.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

witam

własnie rozebrałem jakis laserek pilips i jest jak pisałes sam laserek jest poziomo ale lustro jest pod 45 stopni i tam jest kuzu ze milo i pod soczewka tez i przecieranie soczewki z gory to nic niedaje :( i jeszcze jedno gdze na necie mozna kupic philips cdm 12.1

Najprostrzą aczkolwiek nie zawsze skuteczną metodą (tłuszcze itp.) jest psiknięcie sprężonym powietrzem pod soczewką. Co do transportów to były już niejednokrotnie podawane adresy firm sprzedających różne modele. Wystarczy ciut poszukać;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Opteron:

Wiesz co 100% pewności jak to jest z tymi czytnikami nie mam ale ostatnio znajomy, który naprawia sprzęt zawodowo i pracował w serwisie Pioneera mówił mi właśnie, że w Technicsach były transporty Panasonica. Przynajmniej tak zrozumiałem. Z samych technicsów rozbierałem tylko 2 modele - 1 zupełnie starusieńki i tam było 5 PR, 2 nowszy model (nie pamiętam co to dokładnie było) i tam były chyba właśnie 3 PR.

A jak jest w tym momencie to się zupełnie nie orientuję bo marka Technics jakoś przestała dla mnie istnieć.

tygryziu

może poszperaj tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TYGRYZ2, napisz dokładnie co i jak zrobiłeś, czy objawy po wymianie są dokładnie takie same? Sprawdź wszystkie połączenia, co to za model Technics-a, może jest osobne zasilanie dla mechaniki (w co watpie) i tam jest problem, to moze byc cokolwiek. W najgorszym wypadku paszlo wp***u sterowanie :-(

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Witam co zrobiłem to wymieniłem laserek i nic wypisuje no dysk nie kreci płytka laser tylko sie podnosi i opuszcza i to wszysko wiec jest tak jak było (a i swieci widac wiaske lasera) ciekawe co to moze byc??? moze ktos wie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.