Skocz do zawartości
IGNORED

Rozwój zestawu stereo cz.2

rybaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

nadal przeżywając przygodę z muzyką i po przejściu pewnej drogi proszę o pomoc w wyborze nowych elementów do mojego systemu.

OBECNY ZESTAW STEREO:

1. Żródło: CD NAD C542 do DVD Philips 9000s

2. Interconnect - IC Oyaide PA-02TR

3. Wzmacniacz: Cairn 4808 SL

4. Kolumny: Kef iQ7

5. Kable głosnikowe - 2x9m Klotz Twinax 2x2,5mm2 single-wire [chwilowo 2x2m kable 4mm2 AURORA made in germany (?) do zmiany bo za krótkie]

POMIESZCZENIE:

Pokój 18m2, ale wysoki - tzw. "otwarty" salon (ze schodami, otwarty na antresolę na piętro).

Kolumny oddalone 65 cm od ściany do tylnej ścianki kolumn i rozstaw ok 225 cm pomiędzy kolumnami. Do ponownego ustawienia po wymianie kolumn.

ZDJĘCIA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SPOSÓB UŻYTKOWANIA:

Sprzęt wykorzystywany do wieczornego i weekendowego odsłuchu CD "w fotelu" oraz na co dzień do odtwarzania dość cicho i w "tle" radia (Trójka). Podłączony również do TV i DVD (kablówka, filmy DVD).

Preferowana muzyka: klimaty "trójkowe", tj. od jazzu i akustyki (Cassandra Wilson, Siesta, Sorry Boys, Waglewscy), po rock i coś mocniejszego (od Stinga do polskiego Illusion i System of a Down). Trochę muzyki elektronicznej ale ZERO ŁUPANKI.

AKTUALNY ODSŁUCH i OCZEKIWANIA:

1) Scena bardzo szeroka, natomiast brakuje nieco głębi i zróżnicowania planów.

2) Rozdzielczość instrumentów, przejrzystość dźwięku - bardzo dobra. Przy rocku i większej ilości instrumentów jest gorzej, wydaje mi się, że KEFy sobie nie radzą z duża ilością informacji podawanych przez wzmacniacz.

3) Bas - słychać zróżnicowanie barwy, muzykalność, jednak nie podoba mi się to, że cały czas plumka w cieniu, jakby cały czas z tyłu "za kurtyną". W kulminacyjnych momentach nie czuć energii i brakuje dynamiki, uderzenia.

Bas niech będzie tłem, natomiast w tym tle nie może brakować podstawy, wypełnienia.

4) Dźwięk w całości mógłby być bardziej klimatyczny, głęboki, plastyczny, realny. W momentach, gdy jest tzw. "kwas" - kwaśniejszy, gdy jest mrok - mroczniejszy, więcej tzw. "piachu" gdy trzeba, - w skrócie: głębia, pogłosy i klimat

ELEMENTY DO ZMIANY I BUDŻET:

1. Kolumny KEF iQ7 - na używane podłogówki do 4-5 tys.

2. Kable głośnikowe - na używki 2x3m - rząd wielkości 300 zł

3. Kabel zasilający wzmacniacza (obecnie no name)- używka rząd wielkości 150 zł

Proszę o pomoc w doborze elementów do zmiany. Będę bardzo wdzięczy za wszelkie typy i podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/127985-rozw%C3%B3j-zestawu-stereo-cz2/
Gość numik

(Konto usunięte)

rock - temat klucz

też słucham TEŻ rocka, przerobiłem kilkadziesiąt kolumn. Znalazłem takie, które i z rockiem sobie radzą. Polk Audio RTI A7. Resztę grają bardzo dobrze, uniwesralność w nich to klucz, choć do różnych gatunków z osobna są lepsze kolumny, ale w rocku albo innych gatunkach zawsze było poczucie "braku". Kefy nie radzą sobie ze ścianą dźwięku - SOAD? zapomnij ;)

Kable dołóż stówę do używek Chord Odyssey 2 - warto albo ten słynny Kimber w tej cenie kup.

Nie znam Cairna, jak znajdziesz jakiegoś Vincenta lub Xindaka bierz, Artecha też.

aha, za Polk Audio dla mnie na 2 miejscu Focal Chorus, w sobotę posłucham Davis Acoustics i Harpii Pastel, ostatni strzał i wyjazd odsłuchowy z Haiku Bright mk3.

Dzień dobry,

analizując Twój system oraz szczegóły brzmienia, zasugerowałbym na początek zmianę tylko kolumn, a kable pozostawił na pózniej jak już osłuchasz się z nową konfiguracją i ewentualnie wtedy będziesz kablami mógł dopasować brzmienie do własnych preferencji.

Moja propozycja to Polska konstrukcja Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html), które wpięte w system powinny spełnić Twoje wymagania.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Skupilbym sie na kolumnach . Posluchaj jak najwiekszej ilosci kolumn.

Kable do wyminany ale po kilku tygodniach grania , jak juz bedziesz wiedzial co jest do udoskonalenia.

Kolumny maja byc uniwersalne do jazzu I rocka z mocnym basem, jezeli dobrze zrozumialem to posluchaj Dynaudio , maja dobry , mocny bas , nie za miekki oraz sa uniwersalne tzn dobre do rocka i nie tylko.

Wyzej polecane Focal oraz Polk to takze bardzo uniwersalne kolumny.

Czesc,

Duzo wymagasz, ale cos poprawic na pewno sie da. Czy wszystko to bylbym ostrozny z taka teza.

Po pierwsze to tez nie znam tego wzmacniacza. Nigdy tej firmy nie sluchalem.

1) Zroznicowanie planow-to moze byc wina wzmacniacza. Tam bym szukal glownej przyczyny.

2) Rock potrzebuje dobrej kontroli i dobrego sygnalu ze zrodla. Jak na poczatku tego brakuje to kolumny nie pomoga. Jak wzmak za slaby by wysterowac kolumny to rocka nigdy dobrze nie zagra.

3) Patrz punkt wyzej

4) Wydaje mi sie, ze musisz poszukac dosc latwych do napedzenia kolumn. Ciezko bedzie by graly wszystko dobrze. Jesli stawiasz na dobre wypelnienie, lekkie ocieplenie to mysle, ze Dali opticon 6 beda w Twoim zasiegu, jednak one nie schodza nisko basem. Mozesz tez posluchac sonus faber grand piano. Tam lepszy bas bedzie. Niestety napedzenie ich Twoim wzmacniaczem to jest wielka niewiadoma.

Kefy z tej seri graja dosc "szczuplo" z tego co pamietam. Chcialem je kupic jakies 3 lata temu (chyba iq5), ale nie podpasowaly mi wtedy.

Wieza STEREO Technics :)

Gość numik

(Konto usunięte)

ja osobiście do "też" rocka :) odradzam Dali Opticon i Sonus Faber, jeśli już Dali do rocka to prędzej...Zensor 7. Dali mam ostro przerobione i te niskie ze wstęgą najgorzej wypadały...w rocku.

Zgadzam się natomiast, że wzmacniacz może prędzej wymagać zmiany od kabli. Uniwersalnie grają Dayens Menuetto, Audiolaby, AMC, NAD, Baltlab Epoca 3, Marantz 8005 / Peral Lite, Rega Elex-R, Atoll in 100 se, Primare, lampy Cayina i kilka innych, choć zastrzegam - jak gra Cairn nie mam pojęcia.

Posłuchaj kilka referencyjnych połączeń z Focalami, Polkami, Dynaudio, Heco, AA i wtedy będziesz wiedział czego szukasz i czego dokładnie Ci brakowało

Kazda z tych kolumn zagra inaczej. Do tego wzmacniacz jakis egzoyczny...Nie znam go. Autor nie slucha tylko rocka. Mam 5min piechota od domu dilera Dali I np zensory z marantzem tak nam ostatnio pokuly uszy, ze po wlaczeniu opticonow z pioneerem poczulem sie jakbym hi-endu sluchal. Uzywalismy cd samplerow KEF I DALI.

Wieza STEREO Technics :)

Moze sprobuj sobie najpierw procentowo rozlozyc ten repertuar - czego najwiecej? Jesli znacznie przewaza jazz i spokojne rockowe klimaty to uniwersalne kolumny o jakich wspomina numik moga nie przejsc testu na dluzsza mete. Jesli powiedzmy po polowie wszystkiego to wtedy to moze byc dobry krok.

NIgdy nie slyszalem Twojego wzmaka i nie mam pojecia jaki styl narzuca kolumnom - ale na tym polu tez pomanewruj troche - niektore paczki moga sie okazac zbyt ciemne a niektore zbyt jasne - musisz dobrac odpowiednio do wzmaka jesli chcesz go zatrzymac.

Do spokojnego grania w wiekszosci rozwazalbym Dynaudio, KEFy z wyzszych serii, Tannoy Precision. MOze jakies Focale dobrze by sie wpisaly ale to juz bardziej uniwersalne (z przewaga rocka) granie.

Pozdrawiam

Gość numik

(Konto usunięte)

Kazda z tych kolumn zagra inaczej. Do tego wzmacniacz jakis egzoyczny...Nie znam go. Autor nie slucha tylko rocka. Mam 5min piechota od domu dilera Dali I np zensory z marantzem tak nam ostatnio pokuly uszy, ze po wlaczeniu opticonow z pioneerem poczulem sie jakbym hi-endu sluchal. Uzywalismy cd samplerow KEF I DALI.

oj Marantza z Dali nie polecam :), 100% zgoda, tam AUdiolab się sprawdza, ale to nie są w pełni uniwersalne kolumny, a jak piszę ja "też" słucham rocka, też nie tylko, ale wiem jak to boli gdy trochę tego rocka gra...mizernie

Kolumny: poluj na używane Harpie np. takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeżeli akceptujesz mniej basu:

Ukryta Zawartość

Kable: napisz na prv do SomekPoland, on robi ponoć niezłe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Odpowiadam po kolei:

też słucham TEŻ rocka, przerobiłem kilkadziesiąt kolumn. Znalazłem takie, które i z rockiem sobie radzą. Polk Audio RTI A7. Resztę grają bardzo dobrze, uniwesralność w nich to klucz, choć do różnych gatunków z osobna są lepsze kolumny, ale w rocku albo innych gatunkach zawsze było poczucie "braku". Kefy nie radzą sobie ze ścianą dźwięku - SOAD? zapomnij ;)

Kable dołóż stówę do używek Chord Odyssey 2 - warto albo ten słynny Kimber w tej cenie kup.

Polk Audio - OK, w moim budżecie zakupiłbym nawet nowe, ale czy nie lepiej kupić jakieś używki, ale z wyższej półki które startowały kilka lat temu z pułapu np. 10 000 zł za nowe? Nie powinny grać lepiej?

Który Kimber w tej cenie masz na myśli?

Dzień dobry,

analizując Twój system oraz szczegóły brzmienia, zasugerowałbym na początek zmianę tylko kolumn, a kable pozostawił na pózniej jak już osłuchasz się z nową konfiguracją i ewentualnie wtedy będziesz kablami mógł dopasować brzmienie do własnych preferencji.

Moja propozycja to Polska konstrukcja Audio Academy Hyperion IV (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), które wpięte w system powinny spełnić Twoje wymagania.

Co do zmiany najpierw kolumn, potem kabli - zgadzam się w 100% :) Ale kable na pewno są do zmiany bo obecnie są za krótkie i nawet obecne kolumny nie stoją gdzie powinny.

Co do AA Hyperion IV rozważam jak najbardziej, sam również o tym wyborze myślałem. Na plus bass reflex i odtwarzanie klimatów jazzowo-akustycznych, ale obawiam się efektywnośći (89dB) czy dadzą się napędzić i poradzą sobie od czasu do czasu z rockiem?

Kolumny maja byc uniwersalne do jazzu I rocka z mocnym basem, jezeli dobrze zrozumialem to posluchaj Dynaudio , maja dobry , mocny bas , nie za miekki oraz sa uniwersalne tzn dobre do rocka i nie tylko.

Wyzej polecane Focal oraz Polk to takze bardzo uniwersalne kolumny.

Dobrze zrozumiałeś, jak najbardziej. Dynaudio - który model? Czy zmieszczę się w budżecie? Wiele modeli Dynaudio ma bassreflex z tyłu. Nad Focalem również myślałem, ale chyba tutaj w grę wchodzą zdecydowanie wyższe modele niż Chorusy?

W tym budżecie koniecznie sprawdź Polk audio a7, tannoy revolution xt6f, heco celan gt 502,

Z używek poluj też na studio26hz minas anor.

Polk Audio A7 Tannoy Rev xf6f i heco - wszystkie kolumny w budżecie zakupiłbym prawie nowe... to samo pytanie jak do NUMIK'a - czy nie lepiej zakupić używki sprzed kilku lat które wcześniej stały na wyższej półce?

Jeśli chodzi o Studio16Hz Minas Anor to która wersję najbardziej polecacie? Oczywiście najnowsza jest poza zasięgiem cenowym (ok 8 tys.), mówimy tu pewnie o wersji I lub II? Szczerze mówiąc Minasami jestem mocno zainteresowany, jak one grają z jazzem, jak z rockiem?

Bardzo poważnie rozważam zakup tych kolumn. Opinie mają bardzo dobre, wydają się również dość uniwersalne i na dobrych podzespołach. Czy są to lepsze kolumny niż obecne nowe np. Polk albo Tannpoy Rex xt6f czy też AA Hyperion IV?

Czy Cairn (60W ale naprawde solidne) nie będzie miał problemów z wysterowaniem Minasów?

Czesc,

Duzo wymagasz, ale cos poprawic na pewno sie da. Czy wszystko to bylbym ostrozny z taka teza.

Po pierwsze to tez nie znam tego wzmacniacza. Nigdy tej firmy nie sluchalem.

Zgadzam się natomiast, że wzmacniacz może prędzej wymagać zmiany od kabli. Uniwersalnie grają Dayens Menuetto, Audiolaby, AMC, NAD, Baltlab Epoca 3, Marantz 8005 / Peral Lite, Rega Elex-R, Atoll in 100 se, Primare, lampy Cayina i kilka innych, choć zastrzegam - jak gra Cairn nie mam pojęcia.

Wzmacniacz zakupiłem na podstawie mojego (zapewne niewielkiego) doświadczenia oraz porad ludzi z forum oraz sprzedającego - audiofila (pracownika salonu audio, ale osobisty prywatny sprzęt), który poraził mnie ogromną wiedzą i doświadczeniem w tej branży. On miał go kilka lat i porównywał go z nowymi dużo droższymi konstrukcjami nawet do 10 000 zł i twierdził, że wyczuwane różnice są marginalne. Nowy Cairn podobno kosztował w okolicach 6 tys zł. Po zakupie i podłączeniu w miejsce mojego poprzedniego NADa opadła mi szczena. Klasa lepiej, jak nie dwie. Najbardziej charakterystyczne - rozdzielczość, dużo informacji, rozmach. Dużo dzieje się na górze pasma - ale wydaje mi się, że to kwestią kolumn jest to, że na dole dzieje się mniej. Przed zakupem czytałem recenzje (francusko i angielsko-języczne) i opinie bardzo dobre, również podkreślając jego dobrą pracę w dolnym rejestrach. Jeśli chodzi o moc (60W) to te Watty wydają się solidne, dużo lepiej kontroluje głośnik niż poprzedni Nad. Wyczuwalnie kolumny dostały kopa.

W konkluzji - o wzmacniacz byłym stosunkowo spokojny :) Myślę, że należy do niego dobrać w miarę neutralne, najlepsze w tym przedziale cenowym kolumny i powinno być dobrze :))

Kazda z tych kolumn zagra inaczej. Do tego wzmacniacz jakis egzoyczny...Nie znam go. Autor nie slucha tylko rocka.

Moze sprobuj sobie najpierw procentowo rozlozyc ten repertuar - czego najwiecej? Jesli znacznie przewaza jazz i spokojne rockowe klimaty to uniwersalne kolumny o jakich wspomina numik moga nie przejsc testu na dluzsza mete. Jesli powiedzmy po polowie wszystkiego to wtedy to moze byc dobry krok.

NIgdy nie slyszalem Twojego wzmaka i nie mam pojecia jaki styl narzuca kolumnom - ale na tym polu tez pomanewruj troche - niektore paczki moga sie okazac zbyt ciemne a niektore zbyt jasne - musisz dobrac odpowiednio do wzmaka jesli chcesz go zatrzymac.

Do spokojnego grania w wiekszosci rozwazalbym Dynaudio, KEFy z wyzszych serii, Tannoy Precision. MOze jakies Focale dobrze by sie wpisaly ale to juz bardziej uniwersalne (z przewaga rocka) granie.

Pozdrawiam

Trudny rachunek, ale procentowo rozkładając repertuar to jazz i spokojne rockowe klimaty są w 70%, zaś coś mocniejszego i elektronika w 30%. I tu właścnie obawiałbym się, że kolumny typowo uniwersalne lub typowo lubiące się w mocniejszych klimatach mogą na dłuższą metę mnie nie oczarować. Kefy zakupiłem, gdyż właśnie w ówczesnej chwili i przy danym budżecie był ten delikatny "czar" średnicy i smaczków. Jednak na obecnym etapie ten czar już przestał działać :)

Ważny jest dla mnie ten "smaczek", czar (proszę nie mylić z ciepłą kluchą!), dobre brzmienie składów akustycznych, jednakże chcę poprawic dynamikę i uderzenie, które zarówno w jazzie jak i w mocniejszej muzyce jest podstawą.

Jednak tak jak napisał NUMIK, strasznie boli, gdy sprzęt który posiadasz gra tego rocka totalnie mizernie.....

Z twoich propozycji rozważam Dynaudio (resztą ta marka jest juz polacana któryś raz) - tylko który model? I jak będzie z wysterowaniem Dynaudio, które zazwyczaj efektywnością nie grzeszą?

Te KEF-y to jazz akustyczny instrumentalny dobrze grają? fortepian, sax, trąbka...?

Tak, zdecydowanie do tego są stworzone :) płyt z dobrze nagraną muzyką tego typu naprawde miło się słucha i te kolumny potrafią pokazać wiele dobrego :)

Kolumny: poluj na używane Harpie np. takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeżeli akceptujesz mniej basu:

Ukryta Zawartość

Kable: napisz na prv do SomekPoland, on robi ponoć niezłe.

Harpie również rozważam, ale jest to model "mini"... jak to zagra w moim wysokim salonie? Jak będzie z basem, którego trochę mi brak obecnie? Mają mniejsze woofery... Tutaj obawiałbym się o bas. Chyba, że się mylę?

Na pewno pod względem wyglądu bardzo mi się podobają, bas reflex z przodu równiez na plus. Wie ktooś coś więcej nt. tych kolumn?

Z góry dziękuję za odpowiedzi Koledzy i czekam na kolejne podpowiedzi:) Dzięki za zainteresowanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wzmacniacz zakupiłem na podstawie mojego (zapewne niewielkiego) doświadczenia oraz porad ludzi z forum oraz sprzedającego

No to zerknij do pierwszego tematu kto ci ten wzmacniacz polecił .

Fajnie odpowiadasz , i omijasz .

Rybaaaaa , zabierz wzmacniacz do salonu i posłuchaj kilku kolumn , między innymi Castle Conway 3 .

No cóż , Castle są złe do Cairna , HEJ !

No to zerknij do pierwszego tematu kto ci ten wzmacniacz polecił .

Fajnie odpowiadasz , i omijasz .

Sory Rydz nie zajarzyłem :) Jakto omijam?

Moja odpowiedź była długa i zanim nacisnąłem wyślij napisałeś posta - nie widziałem twojej odpowiedzi!

A i oczywiście nie odżegnywuję się od tego, że wzmacniacz poleciłeś m.in. Ty :)

Chętnie bym zabrał wzmacniacz na testy, ale obawiam się że to niemożliwe z różnych przyczyn. Ciężki temat.

Jednak żę celuje w kolumny używane, a tego w salonie brak...

Nie rozumiem?

Gość numik

(Konto usunięte)

Sory Rydz nie zajarzyłem :) Jakto omijam?

Moja odpowiedź była długa i zanim nacisnąłem wyślij napisałeś posta - nie widziałem twojej odpowiedzi!

A i oczywiście nie odżegnywuję się od tego, że wzmacniacz poleciłeś m.in. Ty :)

Chętnie bym zabrał wzmacniacz na testy, ale obawiam się że to niemożliwe z różnych przyczyn. Ciężki temat.

Jednak żę celuje w kolumny używane, a tego w salonie brak...

Nie rozumiem?

powiem tak, to nie jest wykres liniowy, że kupisz droższe kolumny więc zagrają lepiej, bo kiedyś kosztowały 15.000. Mogą Ci się bardziej spodobać, ale uwierz mi, słyszałem i kolumny za 20.000, tej przyjemności z odsłuchu każdego gatunku, NAWET rocka,takiej jak w Polk jeszcze nie zaznałem. Z tej półki cenowej tylko Focal Chorus się zbliżał, ale bywał za krzykliwy momentami. Z wyższej półki Vienna Acoustics, ale to 3xdroższe kolumny.

dodatkowo jak piszesz, kolumn używanych co do zasady nie odsłuchasz, ogromne ryzyko. Zainwestuj czas w odsłuchy, Q21, Audiotrendt, Premium Sound, Audiomax24 w Zielonej Górze, Fusic, Kezard, Albatros - fajne salony. Tylko słuchając i porównuj ac znajdziesz swoje połączenie - zabieraj Cairna i w drogę ;).

A Kimber to ten http://www.kimber.pl/aktualnosci/kimber-kable-4pr-%E2%80%9Ezwyciezca-testu%E2%80%9D-hi-fi-choice-012012/

Tak jest jak juz 100 razy tutaj pisano, bez odsluchow sie nie da.

Bo jak masz kupic np Dynki jak ich nigdy nie slyszales? To ze kiedys gdy byly nowe kolumny kosztowaly 15 tys. to nie wszystko , moga sie niespodobac albo twoj wzmacniacz nich nie napedzi.

Troche posluchac trzeba.

Lipa dobrze prawi - gdyby jakis kolumny z tego przedzialu cenowego graly rewelacyjnie dla kazdego to juz dawno o tym byloby wiadomo i sprzedawalyby sie jak cieple buleczki - dla kazdego ulubione brzmienie jest inne dlatego jesli nie posluchasz to po prostu kupisz drozsze kolumny ktore niekoniecznie spelnia Twoje oczekiwania.

Najlepiej sprobuj odsluchac wiekszosci kolumn w jednym miejscu - 3 moze 4 pary - na tym samym wzmacniaczu i wtedy bedzeisz mogl zdecydowac dojrzale :)

Ryba, posłuchaj Pylon Diamond, są dosyć uniwersalne. Bez odsłuchów w salonach audio i bez wypożyczania do domu i tak się nie obejdzie.

Pylon to również mój typ, ale do tej pory rozważałem Sapphire 25 - cenowo wypadają taniej. Czy jest wielka przepaść między nimi a Diamondami? Tak wielka różnica (wg któregoś internetowego testu - niekoniecznie)

Mają one jednak bass reflex z tyłu. Może nie przykładać do tego tak wielkiej uwagi? Pytanie, czy ma to duże znaczenie, jeśli kolumny będą ok 60 cm od ściany?

Sapphire nie słyszałem. Pacuła w High Fidelity napisał, że różnica nie jest duża, a w AudioVideo napisali, że kolumny grają znacznie powyżej swojego przedziału cenowego (diamondy). Sam musisz to sprawdzić :-)

U mnie Diamondy 25 też stoją 60cm od tylnej ściany i basem nie ma wiekszych problemów. Ważne jest też, miejsce odsłuchu, żeby tam nie powstawały fale stojące. Najlepiej po prostu to sprawdzić.

Możesz wypożyczyć ze sklepu za kaucją.

ELEMENTY DO ZMIANY I BUDŻET:

1. Kolumny KEF iQ7 - na używane podłogówki do 4-5 tys.

Zostawił bym całość na jeszcze pół roku, dozbierał jeszcze ze 2k lub więcej, a w międzyczasie zaliczał odsłuchy i ewentualnie szukał wyjątkowej okazji.

Za rok to co teraz kupisz straci blask i powab. Moim zdaniem warto zaczekać i kupić dobre kolumny na dłużej. Za 5k może być dobrze, ale to jest granica między budżetem, a średnią półką. Jeśli nie trafisz na okazję, zawsze wcześniej czy później d*pa boli.

Czy Castle nie będą miały za mało dynamiki? Nie zamulą mi ? Czy dadzą radę w rocku?

Ale skoro Rydz namawiasz - ogarniam odsłuch Castli :)

PS. Czy Castle Howard nie są teoretycznymi lepszymi kolumnami? Są akurat na używki do wzięcia

Zostawił bym całość na jeszcze pół roku, dozbierał jeszcze ze 2k lub lepiej, a w międzyczasie zaliczał odsłuchy.

Za roku to co teraz kupisz, straci blask. Moim zdaniem warto zaczekać.

Mrok... nie jest to zła myśl. Z tym, że już dość długi czas w tej konfiguracji się męczę... Teoretycznie, czy za pół roku i 2 kzł więcej (czyli ok 6-7 tys.) kupię coś znacznie i odczuwalnie lepszego? Np.?

Mrok... nie jest to zła myśl. Z tym, że już dość długi czas w tej konfiguracji się męczę... Teoretycznie, czy za pół roku i 2 kzł więcej (czyli ok 6-7 tys.) kupię coś znacznie i odczuwalnie lepszego? Np.?

Każda firma to inna szkoła grania. Czy Xavian XN250 to dobra kolumna? Dobra, ale czy jedyna? Odsłuchaj ofertę Tannoy. W tej cenie możesz już zahaczyć o Spendor, a to dopiero 3 firmy. Każda z tych kolumn zaoferuje Ci diametralnie różną prezentację.

Ps. Aha, absolutnie niczego nie kupuj zdalnie (w ciemno), chyba że nówki ze sklepu z pełną gwarancją, takie których słuchałeś.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Czy Castle nie będą miały za mało dynamiki? Nie zamulą mi ? Czy dadzą radę w rocku?

Odpowiem już tu , nie na priv .

Żeby w Rocku zestaw dał radę trzeba się niemilosiernie nagimnastykować z doborem elementów audio , a i tak sukces połowiczny bo połowa repertuaru jest spartolona jakościowo .

Twój repertuar muzyczny to raczej spokojniejsze klimaty , Castle Conoway 3 zagrają to świetnie , złagodzą trochę mocniejsze klimaty Rockowe , ale da się przynajmniej słuchać .

Kup sobie póżniej żródło Arcama 73 , będzie jeszcze lepiej .

To tyle ode mnie .

Ps . Cenę za nowe Castle masz wręcz okazyjną , nie wiem czemu się zastanawiasz .

Pozdrówko .

Odpowiem już tu , nie na priv .

Żeby w Rocku zestaw dał radę trzeba się niemilosiernie nagimnastykować z doborem elementów audio , a i tak sukces połowiczny bo połowa repertuaru jest spartolona jakościowo .

Twój repertuar muzyczny to raczej spokojniejsze klimaty , Castle Conoway 3 zagrają to świetnie , złagodzą trochę mocniejsze klimaty Rockowe , ale da się przynajmniej słuchać .

Kup sobie póżniej żródło Arcama 73 , będzie jeszcze lepiej .

To tyle ode mnie .

Ps . Cenę za nowe Castle masz wręcz okazyjną , nie wiem czemu się zastanawiasz .

Pozdrówko .

Rydzu no prosze Cie - jak to cena okazyjna - to znaczy ze brac w ciemno??? No way!!! To znaczy ze autor musi miec muzyczne preferencje zblizone do Twoich? Bo Tobie sie podoba to i jemu musi?

Nie bierz tego do siebie prosze bo chcialem tylko zwrocic uwage, ze preferencje co do finalnego efektu dzwiekowego sa rozne - bez odsluchu ja bym nic nie kupowal - chyba zeby cena byla taka ze ewentualnie szybko odsprzedac nie byloby problemem.

A tak jest bo kolega np uwielbia jak mu soprany brzecza i nienaturalnie dlugo wybrzmiewaja - ze niby gora jest perlista... A ja sie pytam - moze i jest perlista ale czy to naturalne? Czy takie granie odpowiada? A moze ja nie mam racji bo inna prezentacja dzwieku mi bardziej odpowiada? bo taki dzwiek meczy mnie i nie mam ochoty sluchac go dluzej niz 10 minut?

Odsluch zalecam i tylko tyle.

Rydzu no prosze Cie - jak to cena okazyjna - to znaczy ze brac w ciemno??? No way!!! To znaczy ze autor musi miec muzyczne preferencje zblizone do Twoich? Bo Tobie sie podoba to i jemu musi?

Nie bierz tego do siebie prosze bo chcialem tylko zwrocic uwage, ze preferencje co do finalnego efektu dzwiekowego sa rozne - bez odsluchu ja bym nic nie kupowal - chyba zeby cena byla taka ze ewentualnie szybko odsprzedac nie byloby problemem.

A tak jest bo kolega np uwielbia jak mu soprany brzecza i nienaturalnie dlugo wybrzmiewaja - ze niby gora jest perlista... A ja sie pytam - moze i jest perlista ale czy to naturalne? Czy takie granie odpowiada? A moze ja nie mam racji bo inna prezentacja dzwieku mi bardziej odpowiada? bo taki dzwiek meczy mnie i nie mam ochoty sluchac go dluzej niz 10 minut?

Odsluch zalecam i tylko tyle.

awietek - trudno się nie zgodzić. Jednak to, o czym mówisz to są pewne preferencje dotyczące odsłuchu, których szuka się - tak to pięknie ujmę - na wyższym stopniu wtajemniczenia.

Dla początkującego melomana pomoc bardziej doświadczonego audiofila w postaci wytypowania pewnego "bezpiecznego i dobrego" modelu kolumny jest bardzo wartościowa. Przyjmując, że ten drugi jest lepiej osłuchany i ma niezmanierowane ucho :)

Na pewnym poziomie i początku drogi wg. powinno się kolumny grające poprawnie, neutralnie i po prostu dobrze ale bez szczególnych cech - po to by "wyszkolić" ucho, osłuchać się. Czas na preferencje i smaczki przychodzi wg mnie na innym poziomie (zarówno doświadczenia jak i pieniędzy).

Oczywiście trudno się nie zgodzić, że odsłuch jest bardzo ważny i zawsze wskazany!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.