Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę więcej basu!

zaqer

Rekomendowane odpowiedzi

Takie pytanie bo sam mam Onkyo - co jest w Twoim systemie źródłem i jak masz to podłączone? CD? Komp? Dysk? Wifi/kabel/usb?

Do tego amplitunera ja polecam głośniki Dali Zensor 7. Jak chcesz jeszcze więcej basu w muzyce to REL T5.

Niech będzie na Twoje, nie chce mi się tłumaczyć po raz kolejny.

A możesz napisać jak szukasz "własnego" brzmienia?

Nie chodzisz po znajomych, salonach, wystawach, tylko wyporzyczasz kolumny do domu i dopiero słuchasz?

W takim razie gratuluję wytrwałości.

Masz racje , jak kolumny graja dobrze u dilera i w domu nie to znaczy ze akustyka w pomieszczeniu bardzo zła i każda kolumna zle zagra . Tyle ze jedne wybaczają więcej drugie mniej .

Ja tam nigdy nie pożyczałem kolumn do domu . Jakoś nie lubie kupować i oddawać .

:)

ale akustyka nie sprawi że kolumny zmienią zupełnie swoją sygnaturę dźwiękowa

jak grają w salonie rozdzielczo i jasno to w normalnych warunkach domowych nie będą grały ciemno z obciętą górą - kolumny sie robi po to żeby grały w domu a nie w realizatorce studyjnej o określonych parametrach akustycznych

Tyle ze jedne wybaczają więcej drugie mniej .

Ja bym tutaj innego słowa użył niż "wybaczają".

Kolumny nie "wybaczają" tylko każda kolumna gra inaczej.

Jeśli dana częstotliwość która sprawia problem w pokoju będzie "grana" ciszej przez kolumny, np. wycofana średnica, to takie kolumny mają prawo zagrać lepiej w tym pokoju od kolumn z płaską charakterystyką.

Albo np. masz problem w pokoju z wyższym buczącym basem i jeszcze wstawiasz do niego np. Altusy 140... ło matko :D

ale akustyka nie sprawi że kolumny zmienią zupełnie swoją sygnaturę dźwiękowa

jak grają w salonie rozdzielczo i jasno to w normalnych warunkach domowych nie będą grały ciemno z obciętą górą

Dokładnie.

Co jedynie może być "jazgot" od odbić w pokoju z pustymi ścianami i buczący bas... o stereofoni, jakimś tam znikaniu kolumn nie wspomnę.

I jak się ma taki pokój, to szukanie kolumn pod ten właśnie pokój dla mnie jest bez sensu, bo wtedy nie szukamy własnego dźwięku, takiego jaki nam się podoba, tylko kolumn które jako tako zagrają w tym właśnie pomieszczeniu.

I gdzie tutaj audiofilia?

Ile osob ma bardzo dobrze zaaranzowany pokoj odsluchowy? Na tym forum mniej niz 10...w Polsce...ile ich jest...10? Moze...

Ile dilerow w Polsce ma idealne warunki odsluchowe...smiem twierdzic, ze zaden...moze sie myle...

Ile jest takich samych pokoi odsluchowych? Zero...

Kto dazy do najlepszego dzwieku...? Osoba, ktora w swoich warunkach (kazdy ma inne-nawet wymiarowo) potrafi wydobyc najlepszy dzwiek (dla kazdego znaczy to cos innego) z systemu, na ktory ja stac.

Czyli, biorac dwa pokoje odsluchowe np. Szymona i Sly (z tego co pamietam obydwoje maja zacne) to ten sam zestaw zagra tak samo... Kto sie pod tym podpisuje? :) Nie daj bog jakies utopie zagraja tam lepiej niz u dilera...beda nazwane dziwolagami... :)

Od wrzesnia na szczescie zaczynam nastepny kurs 18 miesieczny, gdzie o akustyce i badaniach fal i wibracji bede mial tez z kilka tygodni, wiec moze czegos nowego sie naucze czego jeszcze nie wiem.

Wieza STEREO Technics :)

Kto dazy do najlepszego dzwieku...? Osoba, ktora w swoich warunkach (kazdy ma inne-nawet wymiarowo) potrafi wydobyc najlepszy dzwiek (dla kazdego znaczy to cos innego) z systemu, na ktory ja stac.

A ja myślałem, że to pomieszczenie się przystosowuje do kolumn, które naszym zdaniem grają dla nas najlepiej.

Jak widać, żyłem w błędzie.

Nie żyłeś w błędzie, tylko nie każdy może latać z sofą w prawo i lewo o kilka metrów.

Dyfuzory też są kwestia estetyki. Inaczej gdy ktoś żyje samotnie lub ma Swoją własną Świątynie :-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

A ja myślałem, że to pomieszczenie się przystosowuje do kolumn, które naszym zdaniem grają dla nas najlepiej.

Jak widać, żyłem w błędzie.

Kolumny sie kupuje pod pomieszczenie...a nie pomieszczenie pod kolumny. Chyba, ze chodzisz z kolumnami po roznych domach, zeby sprawdzic, gdzie dobrze zagraja.

Wybiorczo czytasz co pisze.

Odpowiedz...czy w dwoch dobrze przygotowanych akustycznie pomieszczeniach ten sam zestaw zagra tak samo?

Tylko sie dobrze zastanow zanim cos napiszesz...

Kolumny sie kupuje pod pomieszczenie

Tak, ale głównie pod jego wielkość a nie czy jest w nim sofa czy bujany fotel, czy na ścianach są panele akustyczne czy też nie.

Odpowiedz...czy w dwoch dobrze przygotowanych akustycznie pomieszczeniach ten sam zestaw zagra tak samo?

Zależy kto je robił, czy z pomiarami czy bez, czy są tej samej wielkości i czy akustycznie są tak samo przystosowane. Jeśli oba są zrobione podobnie to zagra podobnie, jeśli zaś coś zostało zrobione inaczej to i prawdopodobnie zagra inaczej.

To nie czary, to czysta fizyka :)

moga zagrać w każdym pomieszczeniu dobrze ale nie tak samo.

Chyba ze to drugie pomieszczenie jest klonem pierwszego.

Tak, ale głównie pod jego wielkość a nie czy jest w nim sofa czy bujany fotel, czy na ścianach są panele akustyczne czy też nie.

Zależy kto je robił, czy z pomiarami czy bez, czy są tej samej wielkości i czy akustycznie są tak samo przystosowane. Jeśli oba są zrobione podobnie to zagra podobnie, jeśli zaś coś zostało zrobione inaczej to i prawdopodobnie zagra inaczej.

To nie czary, to czysta fizyka :)

Podobnie a tak samo robi wielka roznice :) ... Nie ma dwoch identycznych akustycznie pomieszczen...w praktyce nie znam takich...moze w ksiazkach. Oryginal Thrillera I jego remaster tez gra podobnie. Dziekuje, nie mam pytan.

Dokladnie to probuje wytlumaczyc od kilku postow, ale jak widac sie nie da.

Dokladnie to probuje wytlumaczyc od kilku postow, ale jak widac sie nie da.

Może źle czyta Pan moje posty i nie rozumie?

Nie ma dwoch identycznych akustycznie pomieszczen...w praktyce nie znam takich..

A kim pan jest żeby pisać że nie ma?

Był Pan u każdego w domu aby to zweryfikować? :)

Huberto-daj już spokój,nie wytłumaczysz ciasnemu umysłowi i kropka

Ja przynajmniej nie wierzę w audiofilskie audio voo doo jak większość na tym forum :)

Kolumny są takim samym urządzeniem jak wzmacniacz czy inna elektronika. Są pomyślane i wykonane prawidłowo (technicznie) bądź nie.

Oczywiście oceniając przydatność na własne potrzeby możesz wziąć pod uwagę różne kryteria (w tym przypisany = założony charakter prezentacji), ale nonsensem jest pisanie o jakości kolumny w ścisłym powiązaniu z DANYM pokojem czy pomieszczeniem.

Obowiązkiem użytkownika jest stworzyć odpowiednie warunki dla kolumn (co w sumie sprowadza się do zastosowania kilku prostych reguł), a jeśli ma to wszystko w nosie, to niech... kupi słuchawki.

Nie chodzi o to czy kolumna tak samo zagra (a nigdy nie zagra tak samo, bo są różne kable, wzmacniacz, itp.), tylko o potencjał do osiągnięcia oczekiwanej jakości. A czy wykorzystasz go w 100%, 90% czy tylko w 10%, to Twoja broszka. Nic do tego sprzedawcy, producentowi czy komukolwiek na forum. Pytanie jest zawsze (zwykła obserwacja wystarczy): na ile procent potencjału mogło grać u sprzedawcy, na ile może zagrać u mnie? W końcu czy muszę się uciec do jakichś sztuczek, bo w moim pokoju panują niesprzyjające akustyczne warunki?

Na pewno nie należy kupować koślawych brzmieniowo kolumn do krzywego akustycznie pokoju, bo jak zmienisz pokój albo zabierzesz się za akustykę, to zakup będzie psu na budę. Zresztą żaden producent nie powinien się podpisać pod pokracznym (technicznie) produktem.

Przemyśl to sobie, Huberto1984.

<br />Obowiązkiem użytkownika jest stworzyć odpowiednie warunki dla kolumn (co w sumie sprowadza się do zastosowania kilku prostych reguł), a jeśli ma to wszystko w nosie, to niech... kupi słuchawki.<br />

I co...robie te kilka prostych modyfikacji..zagra tak jak u dilera w salonie? Np. czas poglosu bedzie taki sam? Dzwieki na wszystkich czestotliwosciach beda brzmialy tak samo? Drgania pomieszczenia rozumiem, ze beda takie same w domu jak u dilera po tych modach? Rozmiar pomieszczenia sie nie liczy rozumiem jak akustycznie przygotowany za pomoca prostych regul.

<br />Nie chodzi o to czy kolumna tak samo zagra (a nigdy nie zagra tak samo, bo są różne kable, wzmacniacz, itp.), tylko o potencjał do osiągnięcia oczekiwanej jakości. A czy wykorzystasz go w 100%, 90% czy tylko w 10%, to Twoja broszka.<br />

Kable, wzmak itd to samo co w domu...to zagra czy nie? I jeszcze napisz po czym wiesz (sluchajac zestawu u dilera) na ile procent gra? Prawie 3tys postow to chyba sie znasz...

I co...robie te kilka prostych modyfikacji..zagra tak jak u dilera w salonie?

A dlaczego miało by grać jak u dilera w salonie?

Przecież normalne jest to że jeśli samo pomieszczenie jest inne jak i adaptacja akustyczna jest inna to nie zagra tak samo.

Kto myśli że jak sprzęt zagrał fajnie w 40mk to i u niego w domu w 20mk zagra tak samo, jeśli tylko się postara z adaptacją?

Próbujesz tłumaczyć podstawy.

Tłumacz to komu innemu, np. na elektrodzie.

Huberto1984

sens Twojej wypowiedzi jest taki że kolumny wszedzie grają inaczej i nie ma szans na wykorzystanie ich 100% potencjału bo tylko u dilera tak brzmią

moim zdaniem przeceniasz wpływ akustyki i dobre kolumny zagrają taką samą sygnaturą w kilku niepopsutych akustycznie pokojach

nie wpadajmy w paranoję

Przeciez to nie ja napisalem, ze u dilera zagra dobrze a u kogos zle. To nie byla moja teza...nie napisalem tez nigdzie, ze nie zagraja na 100% u dilera ani gdziekolwiek indziej... Przeczytaj posty powyzej. Ja sie nie zgodzilem tylko z teza, ze kolumny powinno sie kupowac po odsluchach u dilera a pozniej dazyc w swoim pomieszczeniu do takiego samego dzwieku, bo to moze byc:

a) nieosiagalne

b) niepotrzebne, bo mozna miec lepszy dzwiek u siebie niz w salonie odsluchowym u dilera

Ja napisalem, ze kolumny w kazdym pomieszczeniu zagraja inaczej (w wkiekszym badz mniejszym stopniu). Nie wiem czy grasz w jakiejs kapeli, wydaje mi sie, ze tak...w roznnych salach koncertowych inaczej slychac dzwiek...prawda?

Nie zgodzilem sie tez, ze pokoj sie robi pod kolumny...pokoj robisz jak najlepszy bazujac na pomiarach, a nie kolumnach, ktore w niego wstawiasz. Pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc w akustyce zwlaszcza, jesli nie budujesz pokoju od podstaw (sciany, sufit itd).

Ja sie nie zgodzilem tylko z teza, ze kolumny powinno sie kupowac po odsluchach u dilera a pozniej dazyc w swoim pomieszczeniu do takiego samego dzwieku, bo to moze byc:

a) nieosiagalne

b) niepotrzebne, bo mozna miec lepszy dzwiek u siebie niz w salonie odsluchowym u dilera

Ale ktoś kto słucha sprzętu u dilera z zamiarem kupna tego sprzętu, raczej zdaje sobie z tego sprawę, że jeśli ma inny pokój to to tak samo nie zagra, choć by się okichał.

A jeśłi nie zdaje sobie z tego sprawy, to jest po prostu zielony i tyle.

Próbujesz tłumaczyć podstawy o których z pewnością większość na tym forum wie.

...ja również, więc po co ta kłutnia?

Natomiast nadal uważam, że szukanie kolumn pod pomieszczenie to gorszy pomysł, niż kupno idealnych kolumn (dla nas) i postaranie się aby w naszym pokoju zagrały na tyle na ile ów pokój pozwala.

A i tak jeśli chodzi o kiepską akustykę, to zazwyczaj mowa jest o basie, ponieważ z innymi częstotliwościami można sobie poradzić panelami czy też samym ustawieniem.

Jeśli zaś mamy problem z ustawieniem kolumn (niemożność ustawienia symetrycznego, kolumny blisko ścian itp.), albo mamy pokój połączony z korytarzem i kuchnią, albo mamy pokój wielkości łazienki w bloku, to tutaj żadne kolumny nie pomogą, bo to nie wina kolumn że słabo gra.

<br />dobre kolumny zagrają taką samą sygnaturą w kilku niepopsutych akustycznie pokojach <br />

Zgadzam sie w 100%. Ale np moga byc mniej szczegolowe, albo scena bardziej/mniej rozmyta itd... Barwa pozostanie bardzo podobna o ile nie taka sama. No chyba, ze cos buczy...poglos czyli 100ms plus bedzie mial wplyw na dzwiek basu. Ale wtedy nie mamy do czynienia z dobrym akustycznie pokojem.

<br />Chcemy mieć w domu dźwięk X który gdzieś tam usłyszeliśmy i nam się podobał, to kupujemy ten sprzęt oraz robimy tak z pomieszczeniem odsłuchowym aby zagrało identycznie.<br />

<br />Ale ktoś kto słucha sprzętu u dilera z zamiarem kupna tego sprzętu, raczej zdaje sobie z tego sprawę, że jeśli ma inny pokój to to tak samo nie zagra, choć by się okichał.<br />A jeśłi nie zdaje sobie z tego sprawy, to jest po prostu zielony i tyle.<br />Próbujesz tłumaczyć podstawy o których z pewnością większość na tym forum wie.<br />

Przepraszam, nie kloce sie tylko w Twoich wypowiedziach sa sprzecznosci...

Jesli mam odpowiednio przystosowane pomieszczenie do sluchania muzyki, wiecej z nim zrobic nie moge, to lepiej sluchac u siebie (przynajmniej w moim odczuciu).

Przepraszam, nie kloce sie tylko w Twoich wypowiedziach sa sprzecznosci...

Ponieważ w pierwszym zacytowanym poście nie napisałem że pomieszczenie musi być podobnej wielkości?

Może dlatego że to oczywiste?

Jesli mam odpowiednio przystosowane pomieszczenie do sluchania muzyki, wiecej z nim zrobic nie moge, to lepiej sluchac u siebie (przynajmniej w moim odczuciu).

No i dobrze, ale ja pisałem o kiepskim pokoju, zaraz za postem który zacytowałeś:

Jeśli zaś mamy kiepski pokój i nie możemy z nim już nic więcej zrobić, to wtedy szukamy "dziwoląga pasującego do pokracznego pokoju".

Skąd mam wiedzieć jaki masz pokój?

Czy dobry pokój dobrze przystosowany, czy może kiepski pokój przystosowany na tyle na ile się dało.

Jeśli ma się dobry pokój, to oczywiście że najlepiej robić testy u siebie.

Jeśłi ma się kiepski pokój, to nawet takie testy nic nie dadzą, a przynajmniej będziemy się bujać z tym baaardzo długo.

wszystko jest względne...

- co to znaczy "za mało lub za dużo" basu?

- w jaki sposób będziemy wiedzieć, że pokój jest prawidłowo "zrobiony" akustycznie?

- każdy ma inną percepcję "odsłuchową"

....... i wiele innych dylematów.......

ludzie, niech każdy sam sobie szuka, kombinuje, dobiera, kupuje - byle na końcu drogi było zadowolenie!

bez kłótni itp.

no i z dala od głupich porad:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Nie wiem czy grasz w jakiejs kapeli, wydaje mi sie, ze tak...w roznnych salach koncertowych inaczej slychac dzwiek...prawda?

Po to poważne kapele mają na wyposażeniu w trasie własnego realizatora (pana od gałek), aby każdy koncert brzmiał możliwie tak samo. Cel jest zawsze ten sam: przekazać 100% potencjału.

Jeśli gdziekolwiek np. kolumny grają genialnie, to one są genialne. Jak nie potrafisz zaradzić dylematom inaczej, to stawiaj w domu dokładnie taki sam system, jaki słyszałeś. Akustyka - jako ostatni brakujący element - jest do ogarnięcia. Masz wtedy jedną zmienną, a nie zadanie przesłuchania wszystkich kolumn na rynku, bo może któraś najlepiej się wpisze w wykoślawiony pokój.

Mam nadzieję, że wcześniej żartowałeś, ale jeśli odpowiesz na ten wpis, to (niestety) nie żartowałeś :-)

Po to poważne kapele mają na wyposażeniu w trasie własnego realizatora (pana od gałek), aby każdy koncert brzmiał możliwie tak samo. Cel jest zawsze ten sam: przekazać 100% potencjału.

Jeśli gdziekolwiek np. kolumny grają genialnie, to one są genialne. Jak nie potrafisz zaradzić dylematom inaczej, to stawiaj w domu dokładnie taki sam system, jaki słyszałeś. Akustyka - jako ostatni brakujący element - jest do ogarnięcia. Masz wtedy jedną zmienną, a nie zadanie przesłuchania wszystkich kolumn na rynku, bo może któraś najlepiej się wpisze w wykoślawiony pokój.

Mam nadzieję, że wcześniej żartowałeś, ale jeśli odpowiesz na ten wpis, to (niestety) nie żartowałeś :-)

Odpisze bo:

Ten pan od galek dziala prawie jak koslawa kolumna w koslawym pomieszczeniu (koryguje bledy bledem)...akustyka jest ta sama. Nie wiem co to ma wspolnego z tym co napisalem.

Ktory to pokoj odsluchowy w Polsce jest tym "guru" do odsluchow? I dlaczego magnaci hi-end nie maja takiego samego u siebie chociaz kasy maja jak lodu I stac ich?

Napisales, ze jesli gdziekolwiek kolumny graja genialnie to sa genialne. W "koslawym" pokoju tez? Sluchasz ich w 20 pokojach i jak w jednym graja super to sa super a, ze w 19 beznadziejnie to wina pokoju czy jaki masz system?

Nie odpisales na posta 135... :)

Dziekuje I pozdrawiam :)

Zgoda ale to wszystko mozna zrobic rowniez z wiekszym glosnikiem i wtedy dalej wiekszy glosnik bedzie lepszym rozwiazaniem.

Cofanie srednicy na zwrotnicy czy nizsze podzialy i szersze rozsuniecie podziali dadza nam poczucie wiekszej ilsoci basu ale to moim zdaniem i tak nie zastapi fizycznie wiekszego glosnika

Generalnie nie jestem az takim przeciwnikiem malych glosnikow, ale jesli juz ma byc 6.5 cala to niech beda dwa dla podniesienia SPL, dwa glosniki oczywiscie nizej nie zagraja ale zyskamy dodatkowy SPL, a to jego brakuje

Kolega bumpalump ma racje - wylacznie wiekszy glosnik basowy od 25 cm(10cali ) zapewni wlasciwa kulture

jakosc pasma basow, oraz subbasow (gdzie przeciez kontrabas emituje),

pozostałe glosniki 16-18 cm to okreslam mianem erstazow

nie trzeba zmieniac tego wzmaka (a jezeli potrzeba pradu to musi miec tzw loudness)

, pokoju , bo basy produkuje kolumna

Tak czytam sobie ten watek i dziwi mnie ze mne tyle piany bic .

Nie odpisales na posta 135... :)

W tym poście doliczyłem się 6 znaków zapytania, czyli pytań.

Jak dla mnie to wskazuje tylko na to, że bardzo dużo nie wiesz. A ja nie nauczyciel :-)

PS. Kolumna zagra prawidłowo w bardzo wielu pomieszczenich. Przyjmij to za pewnik.

Autor tematu nadal nie zamieścił układu pokoju wraz ze sprzętem i meblami.

No i przypomnę, mowa tu o ilości basu a nie jego jakości (przeczytajcie pierwszy post jeszcze raz).

Gość rydz

(Konto usunięte)

Trzeba by zacząć od tego , co to jest dobry bas , potężna dynamiczna stopa perkusyjna , ten bas nie tylko słyszymy ale i odczuwamy wewnętrznie , ten kto słyszał taki bas będzie wiedział czego szukać , inna sprawa ile mu zajmie czasu dobranie systemu i przygotowanie akustyczne pomieszczenia by go u siebie odczuć / usłyszeć .

Inaczej sprawa wygląda jeżeli takiego basu ktoś nigdy nie usłyszał / odczuł , może wtedy i suby dokupić , ale tylko po to by mu się wydawało że teraz to ja mam panie bas , że klękajcie narody . :)

Autor tematu nadal nie zamieścił układu pokoju wraz ze sprzętem i meblami.

Leży akustyka , ja to już wiem .

Jeszcze o akustyce , niech ktoś nie myśli sobie że samo jej przygotowanie wniesie super hiper bas , dobre pomieszczenie wniesie po prostu poprawę dżwięku pod każdym względem w całym paśmie .

Jeszcze o akustyce , niech ktoś nie myśli sobie że samo jej przygotowanie wniesie super hiper bas , dobre pomieszczenie wniesie po prostu poprawę dżwięku pod każdym względem w całym paśmie .

Dokładnie.

Jak poskromi jasgotliwe wysokie i średnie tony, to wtedy pojawi się bas... a przynajmniej będzie bardziej słyszlny.

Kolumny sie kupuje pod pomieszczenie...a nie pomieszczenie pod kolumny. Chyba, ze chodzisz z kolumnami po roznych domach, zeby sprawdzic, gdzie dobrze zagraja.

Jak kolumny są warte 0.5mln to może być odwrotnie. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.