Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Atus 300 (wybór wzmacniacza)

603Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego 603Mariusz, szukasz wzmacniacza tranzystorowego, który mało pobiera prądu z gniazdka, a który dobrze gra. Zrozum jedno , że jak chcesz aby tranzystor dobrze zagrał to musi mieć porządne zasilanie.

Ten pobór przy wzmacniaczach , który podajesz to nie jest stały pobór, tylko maksymalny. Jak będziesz grał cicho, czy nawet na średniej głośności to znacznie mniej pobierze. Chyba , że kupisz wzmaka pracującego w klasie A wtedy tak. Co tak się uczepiłeś tego poboru prądu, na pewno nie pójdziesz z torbami przez to, bez jaj.

Jak chcesz malutki pobór 1-2 W to kup sobie radyjko z biedronki, a nie wzmacniacz stereo, jak sama nazwa wskazuje, to ma wzmacniać, a żeby dobrze wzmocniło musi pobrać trochę prądu!

ok dziękuję za poradę do tej pory nie miałem urządzenia które tyle pobiera więc trochę się wystraszyłem

wracając do tematu

mam komplet sony czarny innych segmentów

i wzmacniacze na razie te dwa do wyboiru,żeby wyglądowo też był

ONKYO A-8940 400zł lub 300zł (ten mi się najbardziej podoba)

Denon PMA-1060 600zł jutro tego jadę oglądać bo jest najblizej w okolicy

na tabliczce z tyłu pisze dwa razy 280w czy to coś oznacvza czy tylko tak napisali.

6351134400_1468189697.jpg

Też w ogłoszeniu jest SONY TA-F500ES za 450zł ?

na tabliczce z tyłu pisze dwa razy 280w czy to coś oznacvza czy tylko tak napisali.

Tak napisali w dwóch językach :)

Angielski i Kolumbijski :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

któryś z tych dwóch wybiorę

ONKYO A-8940 400zł lub 300zł

Denon PMA-1060 600zł w mojej okolicy mogę dojechać plus taki

co do Sony,żebym miał do kompletu to trudno trafić z pilotem coś

Na całe szczęście Sony od lat 90tych produkowało wszystkie wzmacniacze z pilotem i wszystkie działały na ych samych kodach, więc przynajmniej podstawowe funkcje powinne działać nawet z pilota od innego modelu lub uniwersalnym.

Jeszcze jedno- na nawet średnich szczeblach drabinki jakość dźwięku amplitunerów nie odbiegała od wzmacniaczy, a nawet przeciwnie, bo wzmacniacze robili na STK, a w amplitunerze STR GX315 wzmacniacz był na uczciwych tranzystorach (miałem i byłem b. zadowolony).

Jeszcze jedno- na nawet średnich szczeblach drabinki jakość dźwięku amplitunerów nie odbiegała od wzmacniaczy, a nawet przeciwnie, bo wzmacniacze robili na STK, a w amplitunerze STR GX315 wzmacniacz był na uczciwych tranzystorach (miałem i byłem b. zadowolony).

Powiem ci masę razy piszą tu odwrotnie,że amplituner do pięt nie dorasta wzmacniaczowi

skoro miałeś to wiesz najlepiej,miałem ampli. sony 830 nie narzekałem zachciało mi się, jak kiedyś dawniej odzielnie wzmacniacz i tuner mieć.

............................................................................

Do muzyki disco i altusów bierz denona pma 1060,prawdziwe 105w na kanał,a i bas ma dobry do disco.

Dziś dowiem się w jakim stanie jest itp.

Chociaż mam wszystkie segmenty Sony,tyle,że czarny jest to pod kolor może siądzie.

Jak chcesz by miał te orawdziwe 2x100W przy 8 ohm, czyli przeciętnie 2x150W (lub więcej) przy 4ohm to musi mieć zasilacz w okolicach 300w lub więcej. Do takich kolumn generalnie lepiej mieć coś mocniejszego, a to że nie grasz na maksa to dobrze dla sprzętu.

Idę o zakład że w kwestii opłat za prąd nie zauważysz różnicy mając coś z zasilaczem 200w a 600w.

Takie urządzenia jak pralka, piecyk, suszarka, odkurzacz, żelazko, mikrofala mają po 2000-3500W ale rzadko ustawiasz je na maksa i co ważne one nie pracują non stop. Kupując np. mocniejszy o 200w odkurzacz zauważysz różnicę w jakości odkurzania, ale nie na blankiecie za prąd , bez przesady.

Chcesz odzczędzać to wyłączaj światło, jak jesteś w innym pokoju, lub zakręcaj wodę myjąc zęby;)

Jak chcesz by miał te orawdziwe 2x100W przy 8 ohm, czyli przeciętnie 2x150W (lub więcej) przy 4ohm to musi mieć zasilacz w okolicach 300w lub więcej. Do takich kolumn generalnie lepiej mieć coś mocniejszego, a to że nie grasz na maksa to dobrze dla sprzętu.

Idę o zakład że w kwestii opłat za prąd nie zauważysz różnicy mając coś z zasilaczem 200w a 600w.

Takie urządzenia jak pralka, piecyk, suszarka, odkurzacz, żelazko, mikrofala mają po 2000-3500W ale rzadko ustawiasz je na maksa i co ważne one nie pracują non stop. Kupując np. mocniejszy o 200w odkurzacz zauważysz różnicę w jakości odkurzania, ale nie na blankiecie za prąd , bez przesady.

Chcesz odzczędzać to wyłączaj światło, jak jesteś w innym pokoju, lub zakręcaj wodę myjąc zęby;)

masz rację tylko jak pisałem wcześniej nie miałem tylu wat nigdy i z tąd obawa była

patrzyłem po ogłoszeniach z sony nie mogę nic znajść albo źle szukam

narazie mam te dwa;ONKYO A-8940 400zł lub 300zł lub Denon PMA-1060

.

dopisze jeszcze że wzmacnia cze są różnie zbudowane te

j samej mocy jedne potrafią bez sygnału się bardzuiej od innego grzać i pobierać więcej prądu

Mam sąsiada kupił nowy samochód i wydał pare stów na dezaktywacje systemów elektronicznych, często wymienia żarówki ledowe i założył węższe koła, jadąc już pod domem wieczorem wyłącza światła, klimy i okien też nie używa...kiedyś powiedziałem że najwięcej zależy od stylu jazdy to się obruszył.

Jak chcesz oszczędzać to nie zostawiaj sprzętu na standby, tylko na noc wyłączaj sprzęt z wtyczki , a nie wybieraj wzmacniacza pod kątem spożycia prądu, bo temat eco w audio trąci już z lekka paranoją.

Aż tak eko naj naj mnie nie interesuję

na standby nic u mnie niechodzi na noc jak u dosyć sporego grona

co do świateł w samochodzie to do jazdy dziennej lub postojówki (ocieplanie klimatu) niektórzy jeżdżą na czterech z halogenami.

Napiszę jeszcze raz są wzmacniacze które się mniej i dużo więcej grzeją na minimum

dla tego chciałem poradę które są z tych co się mniej grzeją i nie mówie o słuchaniu na maxa

Co do Denona byłem dziś oglądać jeden kanał nie działa,nie kupiłem.

do tej kolekcji wzmacniaczy co koledzy doradzili doszły jeszcze dwa;

Sony taf490 (80W)

Sony taf270 (60W)

Chyba nie mają opcji pilota

,,,,,,,,

ONKYO A-8940 (60W)

Denon PMA-1060 (105W)

.............

nie robię dyskotek,nie słucham prawie czy na maxa

mam zamiar kupić wzmacniacz i tuner radiowy,przewaga moich segmentów to Sony

Kup coś pokroju Pioneer A676 albo wyżej, lub technics 8880, albo coś w stylu Yamaha AX-870. Chyba to nie zestaw do sypialni??

Pioneer A676 dosyć wygląda

Powiem tak przymierzałem się wczoraj do Sony TA-F530ES tutaj na stronie naszej przeczytałem kilka stron jak ten tuner potrafi się grzać i zaraz chęć odeszła,na razie innego sony nie ma w pgłoszeniach

może taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miałem i dobrze wspominam .Kupiłem i sprzedałem za nie całe 400 zł.

Ukryta Zawartość

może taki

Ukryta Zawartość

miałem i dobrze wspominam .Kupiłem i sprzedałem za nie całe 400 zł.

a widzisz dzięki bardzo,to jest sam wzmacniacz myślałem,ze z kolumnami

urzytkownik 2 lata na allegro mało sprzedał,może uczciwy ?

ten soniak ma 80w przy 8ohm czyli ok

----duży radiator nie powinien się smażyć jak nie które chyba,

----jak u ciebie choidził przy spokojnym słuchaniu był gorący

----oraz czy to ersja na pilota

....

jest inny tez SONY TA-F545 350zł cena ?

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----jak u ciebie choidził przy spokojnym słuchaniu był gorący

słuchałem na nim maestro II 180 później dali concept 6 i w obu przypadkach dawał sobie rewelacyjnie radę.na każdym poziomie głośności.Grzać z tego co pamiętam to grzał się ale nie mocniej od większości sprzętu na rynku.

Pilota niestety ten model nie posiada , chyba dopiero 570 albo 590 ma .

jest inny tez SONY TA-F545 350zł cena ?

dla mnie dużo nie dał bym , sam za 550 es z tablicy dałem 370 zł a sprzedałem na licytacji za 375.

używałem gdzieś koło roku.

polecam tego wzmaka Yamahy, do altusów jak znalazł, wiem bo próbowałem:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra Mariusz a jaki dźwięk chciałbyś uzyskać?

jaki pytasz, dżwięk nie jak z bumbox,jamnika

w miarę przyzwoity

nie słucham na max ,raczej ciho i średnio

Po prostu nie rozumiem jak można w audio kierować się tylko mocą i kolorem.

Gdzieś podział się najważniejszy aspekt ?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

nie można też w Audio kierować się mocą wzmacniacza.

kolorem też mozna ,żeby mieć już w jednym wszystko

można mieć segmenty każdy inny kolor kształt i też będzie

ale jak jest wybór to wygląd też się liczy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.