Skocz do zawartości
IGNORED

Nietypowe pytanie (pilne)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

W dziale PC Audio udziela się zapewne wielu informatyków. Właściwie moje pytanie powinienem zadać na forum związanym z tabletami, ale w tym przypadku jest to związane z portalem, czy jak to tam się fachowo nazywa, audio stereo. Często piszę jakieś komentarze na tablecie, siedząc w łóżku. Niektórzy znają moją sytuację związaną z niepełnosprawnością. To przysparza wiele problemów. Po niedzieli chcę założyć wniosek do PCPR-u na dofinansowanie do komputera. Teraz stanąłem przed trudnym wyborem a czasu na złożenie wniosku niewiele. Tablet czy laptop. MacBook czy coś z Windowsem. Jeśli zdecydował bym się na tablet, to podoba mi się iPad Pro. Nie chodzi o to, że to ogryzek i będę czuł się bogatszy, tylko dlatego że że ma 13" i łatwiej trafiać mi np. w odnośniki. Tylko o co chodzi z tym cytowaniem? Teraz mam tablet z Androidem. Cytowanie nie działo, do dzisiaj. Sprawdzałem na iPhone, działa tylko przycisk "odpowiedz". Jak dzisiaj zaskoczyło na Androidzie to znowu nie działa na iPhone, mimo, że kiedyś "cytowanie selktywne" działało i tu i tam. Czy to wina systemów, czy to forum kuleje. Teraz druga opcja. MacBook, czy Winda. Windowsa znam. Ułatwienia dostępu, takie jak klawisze trwałe. Np. funkcja Alt+ blokuje się i jednym paluchem mogę wstawiać pklskie znaki. W OS X jest to chyba pod nazwą "klawisze lepkie" Teraz gładzik. W Windowsie jest blokada lewego przycisku i mogę coś przyciągnąć. Nie wiem jak jest w jabłkach. Ostatnie pytanie. Apple naprawdę jest taki cacy jak go malują? Niezawodny, intuicyjny och, ach, czy po prostu komputer dla fanapplów?

https://www.audiostereo.pl/topic/128471-nietypowe-pytanie-pilne/

Tylko o co chodzi z tym cytowaniem? Teraz mam tablet z Androidem. Cytowanie nie działo, do dzisiaj.

Koledzy, może prościej. Wczoraj i dzisiaj nie ma problemu z cytowaniem selektywnym na Androidzie. Nie wiem dlaczego? Dawniej mogłem cytować, jakiś czas kiszka, teraz znowu mogę. Mam, więc pytanie? Czy jest na sali jakiś urzytkownik iPada? Niech mi odpowie, jeśli będzie tak miły. Czy cytowanie zwykłe i selektywne działa? Jeśli tak to już wiem co wybrać. Jeśli tablet, to iPad. Jeśli zdecyduje się na laptop, to z Windą. Na PC Win 10 śmiga aż miło, z SSD jeszcze milej. Wyjdzie taniej i można więcej "kombinować" z aplikacjami ;)

Koledzy, może prościej. Wczoraj i dzisiaj nie ma problemu z cytowaniem selektywnym na Androidzie. Nie wiem dlaczego? Dawniej mogłem cytować, jakiś czas kiszka, teraz znowu mogę. Mam, więc pytanie? Czy jest na sali jakiś urzytkownik iPada? Niech mi odpowie, jeśli będzie tak miły. Czy cytowanie zwykłe i selektywne działa? Jeśli tak to już wiem co wybrać. Jeśli tablet, to iPad. Jeśli zdecyduje się na laptop, to z Windą. Na PC Win 10 śmiga aż miło, z SSD jeszcze milej. Wyjdzie taniej i można więcej "kombinować" z aplikacjami ;)

miałem ten sam problem

Jeszcze pytanie o MacBook i gładzik. Czy funkcja "Drag and drop" lub np.zaznaczanie fragmentu tekstu, działa na zasadzie- jedno puknięcie, po chwili drugie i nie odrywanie palucha (tak gdzieś wyczytałem). Jakieś tam przeciągnie przy pomocy trzech palców nie wchodzi w grę. Kurdę, nikt w okolicy nie ma ogryzka a dla mnie jechać do sklepu, żeby to przetestować, trochę kłopot.

działa na zasadzie- jedno puknięcie, po chwili drugie i nie odrywanie palucha

Spytałem użytkownika i wygląda to tak : "Dwa zaznacza sie wyraz, trzy - cały akapit" (mowa o stuknięciach)

"W maku bardzo duzo przydatnych gestów jest z użyciem trzech lub wiece"

Ten użytkownik pisze sporo i chwali sobie maszynkę z nadgryzionym jabłkiem (Air 11' i5)

-https://support.apple.com/kb/PH6739?locale=pl_PL&viewlocale=pl_PL

ps.Stuknięcie 2razy -wyraz,trzy razy-akapit To działa na pewno w Linux (sprawdzałem :) przed chwilą : ,podejrzewam,że w Win identycznie.Przeciągnięcie za pomocą dwóch palców : przyciskamy lewy klawisz, przytrzymując touchpad drugim palcem jednej ręki .O to ci chodziło ?

Następnie,jednym palcem dotykamy (używam touchpada) zaznaczony tekst i przenosimy do innego miejsca na danym obszarze roboczym.Nie wiem,jak z przenoszeniem do kolejnych obszarów,nie używam tego :)

Przeciągnięcie za pomocą dwóch palców : przyciskamy lewy klawisz, przytrzymując touchpad drugim palcem jednej ręki .O to ci chodziło ?

Dzięki za pomoc. W moim przypadku używanie dwóch palców odpada, ale mam inny pomysł. Obdzwonię jutro różne sklepy i wszystkiego się wypytam. Do PC ma podpiętą myszkę typu trackball i w ustawieniach włączoną blokadę kliknięcia. Jeśli można tak ustawić to również w OS X, to po problemie.

SPRAWDŹ CZY TRAKBALL jest łatwo dostępny do iOS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Właśnie taki mam przy PC. Radzę sobie z nim doskonale. Jest do niego sterownik również do OS X. Poczytałem trochę o Mac-ach. Tam oczywiście też są różne ustawienia dla ludzi z zaburzeniami motorycznymi. Można ustawić przeciąganie z blokadą. Teraz jak złożę wniosek do PCPR-u, to muszę tylko zdecydować, tablet czy laptop a potem mam już dużo czasu na wybór, zanim ten wniosek rozpatrzą. Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Tablet podobno jest okrojony z wielu funkcji. Taki artykuł ukazał się na w "Dobre Programy"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Weź cos pewnego np wyższy model della albo thinkpada - w tableta bym sie nie bawił - mam dwa i uzywam sporadycznie na wyjazdach jak nie muszę poważnie popracować - natomiast dell latitude ThinkPad T50 i tecra tosziby nigdy mnie nie zawiodły

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Weź cos pewnego np wyższy model della albo thinkpada - w tableta bym sie nie bawił - mam dwa i uzywam sporadycznie na wyjazdach jak nie muszę poważnie popracować - natomiast dell latitude ThinkPad T50 i tecra tosziby nigdy mnie nie zawiodły

Zdecydowłem się jednak na tablet. Musiałem wybrać urządzenie elektroniczne, przystosowane dla osoby z ograniczeniami motorycznymi. Tablet posiada klawiaturę ekranową, funkcję AssistiveTouch, 13-to calowy ekran w iPad Pro, dzięki czemu nie muszę powiększać stron jakimś tam szczypaniem, bla, bla, bla. Osoba niepełnosprawna musi we wniosku o dofinansowanie dobrze uzasadnić swoje potrzeby. Po za tym do takich rzeczy jak obróbka zdjęć czy amatoski montaż filmików mam przystosowanego PC-ta, także do pisania czy przeglądania internetu siedząc w ortopedycznej gawrze tablet jest w sam raz. Myślałem tylko, że problem z cytowaniem, który miałem przez jakiś czas, leżał po stronie systemów mobilnych, ale skoro naprawił się na Androidzie to i w iOS będzie działać.

Pozdrawiam. Temat do kosza. Teraz tylko czekać czy dostanę dofinansowanie i ile. Jeśli znowu jakiś polityk nie zdefrauduje pieniędzy z funduszu dla niepełnosprawnych, to może coś mi przyznają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.