Skocz do zawartości
IGNORED

Interfejs audio - pomocy! O co chodzi z tą rozbieżnością cen?

alikwot665

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Rozglądam się właśnie za jakimś interfejsem do nagrywania głównie gitar i wokali. Problem jest taki, że w tym morzu ofert i danych czuję się lekko zdezorientowany.

Wpadł mi w oko np. Presonus Audiobox USB (415zł) - jednak wejscia combo nie mogą służyć za wejscia liniowe co ponoć dyskwalifikuję go jeśli chciałbym nagrać dobrze klawisze.

Zastanawiam się w czym gorszy jest np. M-audio M-track Plus II, jest 80zł tańszy a ma rozdzielczość 96kHz kiedy przy Presonusie jest to tylko 48kHz.

Oczywiście pomyślałem też o Focusrite Scarlett 2i2 ale dlaczego miałbym zapłacić za niego ok 600zł? Nie potrafię na podstawie danych z internetu wywnioskować jakichś istotnych różnic między nimi a cena jest zdecydowanie różna.

Najbardziej zastanawia mnie i intryguje Behringer a mianowicie Behringer UMC 404 HD. Ma o 2 wescia i wyjscia wiecej, ma gniazda MIDI, Inserty, Tłumiki na każdy kanał, rozdzielczość 192kHz a kosztuje 520zł!

Dlaczego tak tanio? Wszystko w nim przecież jest. Może przedwzmacniacze są do kitu? Bo jeśli są ok to biere!! :D

Bardzo proszę, żeby ktoś wyjaśnił mi różnicę i doradził. Mój budżet to ok. 500zł. Zależy mi żeby brzmienie interfejsu było jak na urządzenia tej klasy najlepsze, bez przytłumienia, szumów itd..

I czy w ogóle powinienem sugerować się rozdzielczością skoro domyślnie i tak będę renderować projekt w 44,1kHz?

Pozdrawiam! Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)

To nie to forum. Lepiej pytaj na:

http://www.eis.com.pl/pl/modules.php?name=Forum

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Witam :)

Rozglądam się właśnie za jakimś interfejsem do nagrywania głównie gitar i wokali. Problem jest taki, że w tym morzu ofert i danych czuję się lekko zdezorientowany.

Wpadł mi w oko np. Presonus Audiobox USB (415zł) - jednak wejscia combo nie mogą służyć za wejscia liniowe co ponoć dyskwalifikuję go jeśli chciałbym nagrać dobrze klawisze.

Zastanawiam się w czym gorszy jest np. M-audio M-track Plus II, jest 80zł tańszy a ma rozdzielczość 96kHz kiedy przy Presonusie jest to tylko 48kHz.

Oczywiście pomyślałem też o Focusrite Scarlett 2i2 ale dlaczego miałbym zapłacić za niego ok 600zł? Nie potrafię na podstawie danych z internetu wywnioskować jakichś istotnych różnic między nimi a cena jest zdecydowanie różna.

Najbardziej zastanawia mnie i intryguje Behringer a mianowicie Behringer UMC 404 HD. Ma o 2 wescia i wyjscia wiecej, ma gniazda MIDI, Inserty, Tłumiki na każdy kanał, rozdzielczość 192kHz a kosztuje 520zł!

Dlaczego tak tanio? Wszystko w nim przecież jest. Może przedwzmacniacze są do kitu? Bo jeśli są ok to biere!! :D

Bardzo proszę, żeby ktoś wyjaśnił mi różnicę i doradził. Mój budżet to ok. 500zł. Zależy mi żeby brzmienie interfejsu było jak na urządzenia tej klasy najlepsze, bez przytłumienia, szumów itd..

I czy w ogóle powinienem sugerować się rozdzielczością skoro domyślnie i tak będę renderować projekt w 44,1kHz?

Pozdrawiam! Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)

Miałem Behringera i taki sobie, potem miałem Lexicona w podonym budzecie i nieco lepszy w brzmieniu ale ostatnio mocno polecają focustrite, sam nie wiem czy znowu nie zmienić.

Wszyscy jadą teraz na focusrite i tak się to kręci. Sam mam(pro 40) i polecam, również juz polecałem na tym forum.

Też mam przypały z tą kartą nierozwiązane - bywa że przy uruchamianiu pc nie złapie FW, nowe sterowniki 3.0 nie rozwiązują nie których bolączek(przy 2.0 trzeba robić jakiś downgrade fw i wogóle lepiej mieć chipset od western digital niż via:)) ale ta karta działa... Wejścia instrumentalne / przetworniki jak ktoś kiedyś dobrze określił: karmione dobrym mięskiem, z midi zero problemów, zero lagów, szumów, bluskrinów, tików i klików. Z supportu kożystałem raz - odpowiedzieli tego samego dnia.

Co do polecenia tych kart na usb - nigdy nie miałem skarg, że coś ty mi za gówno... zero problemów, a z różnym przeznaczeniem te karty(do słuchania muzyki, grania na instrumentach, czy grania poprostu w gry)

W przypadku M-audio jest tak z ich klawiaturami sterującymi(axiom) - są dobre, tanie i wszyscy je mają. Co do dzwieku z pc, znajomy się pokusił na ich kartę na pci(wysoki, drogi model) i wtopa: niezgodności, gówniane sterownki i zerowy support. Już mam awersje i tyle.

Berhinger to low-costy po całej linii ofertowej, chociaż napewno też mają jakieś dobre rzeczy, czy to akurat ta karta?? (Jaram się ich nowym hadwerowym poly-synthem - w porównaniu do konkurencji kosztuje grosze:))

Także tak to wygląda

Behringery to pole minowe, albo trafisz na egzemplarz któy podziała 10 lat bez problemu albo na padaczkę która będzie szumieć i padnie po kilku tygodniach/miesiącach. Firma nie ma ogólnego poziomu jakości, np. ich procesory DEQ/DCX są bdb. a analogowe CX to szumiący chłam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.