Skocz do zawartości
IGNORED

Subwofer Jamo SW6000-A Problem

mnml555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Posiadam kino domowe sony str de 495 plus ss MF450H. Dorzucony jest właśnie sub jamo sw6000a z ktorym mam problem. Level musze miec skrecony na minimum żeby nie rzęził lub inaczej wpadał w taki przester. Co moge z nim zrobić? Wymienić na inny głośnik? Czy warto? Z góry dziekuje i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/128560-subwofer-jamo-sw6000-a-problem/

Jakie masz możliwości w ustawieniach kolumn w amplitunerze. Czy tylko duże, małe czy jeszcze jakieś inne. Masz też możliwość ustawienia odcięcia kolumn. Jeśli są to tylko ustawienia typu duże, małe to myślę, ze kolumny frontowe masz ustawione na duże a reszta na małe. Jeśli masz dodatkowo ustawienia głośności poszczególnych kanałów to może masz za głośno ustawione wyjście na suba wtedy zrób jak pisze czester: zmniejsz głośność a dodatkowo zmniejsz ją w samym subie do 1/3 głośności. Nie wychodź poza połowę. Odcięcie ustawiłbym na najniższe(patrząc na tylny panel jest to jakieś 70Hz-wystarczy :) ). Jednak najpierw napisz jakie masz możliwości ustawień kolumn w amplitunerze.

Ustawione mam fronty na large, reszta small. Zmniejszyłem głośność w ampli z +5 na 0 i skręciłem na subie jak tak jak pisaliście. Jest poprawa i to duża. Mimo tego chyba wiecej z tego suba nie wyciągne?

Zmniejszyłem w ampli z +5 na 0. Zmniejszyłem na subie tak jak pisaliście, ustawienie frontów large reszta small. Jest duża poprawa, mimo tego nie wyciągne pewnie wiecej z tego subka?

Nie byłem świadom tego że jest taka ilość ustawień w tak starym amplitunerze.

Tak jest -6 +6. Na aktualnym ustawieniu wytrzymuje do vol 50 potem juz sie gubi, łapie przestery. Po zjechaniu pokretłem niżej na subie bas poprostu ginie, jest go za mało. Z tych kolumn ss mf450 basu niema wcale. Nie wiem czy graja one tak jak graja czy poprostu źródło kiepskie za zimne do nich?

Z tych kolumn ss mf450 basu niema wcale. Nie wiem czy graja one tak jak graja czy poprostu źródło kiepskie za zimne do nich?

W skrócie wszystko jest w porządku . W amplitunerze podkręć trochę basu i wysokich tonów np. + 1, 2 .

A skala do ilu jest, tzn te 50 to gdzie się znajduje, w połowie, jedna trzecia skali, masz coś takiego jak korektor w ustawieniach kolumn, jeśli tak to tam możesz uwypuklić niskie tony dodając je kolumnom frontowym.

Witam serdecznie. Posiadam kino domowe sony str de 495 plus ss MF450H. Dorzucony jest właśnie sub jamo sw6000a z ktorym mam problem. Level musze miec skrecony na minimum żeby nie rzęził lub inaczej wpadał w taki przester. Co moge z nim zrobić? Wymienić na inny głośnik? Czy warto? Z góry dziekuje i pozdrawiam

Witaj, masz może wpięty komputer ,albo amplituner wraz z subwooferem do tej samej listwy ? jak tak to subwoofer podepnij do innego gniazdka i napisz czy pomogło

Tak, napewno ampli daje taką barwę bardzo chłodną, podpinałem pod starą wieże sony i dzwięk całkiem z innej bajki bardzo ciepły, bas naprawde słyszalny z ampli gra to bardzo płasko. Bawiłem sie juz korektorem jednak mimo tego nic to nie dało. Przeżyłbym te krystaliczne kolumny pod tym źródłem ale ten sub po prostu wszystko zabija. Myśle że głośnik był nie szanowany przez poprzednika.

W tym ampli vol zaczynamy od 0 do 70 max. Jeżeli chodzi prąd, tak był podpięty pod listwę jednak teraz przełączyłem całkiem gdzie indziej jest tak samo. Chyba niema juz wytłumaczenia na to jak on gra, tak jak mi pisaliście robiłem wszystko zgodnie z poleceniami.

Fakt po ujcieciu w SW w ampli poprawiło się jednak przy wyższej głośnosci nie daje rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.