Skocz do zawartości
IGNORED

R300? Delphinus? zamiast Studio 20v5

mcemsi

Rekomendowane odpowiedzi

Z chęci zmian myśle powoli o zmianie monitorów.

Czego szukam - chyba przede wszystkim cieplejszego basu a szczególnie przy niższych poziomach głośności. Studio 20v5 trzęsą dołem jak na monitory oczywiście ale jest raczej twardo i szybko.

Jak dotąd tylko poczytałem i zastanawiam się nad KEF R300 albo Chario Delphinusami , te drugie podobno bardziej brzmią mięciutko i niziutko. Może ktoś miał okazje słyszeć tych 3 zawodników i mógłby opisać wrażenia czy swoje wnioski?

Byłbym "dzwięczny" ....

https://www.audiostereo.pl/topic/128679-r300-delphinus-zamiast-studio-20v5/

Dzień dobry.

Kef R300 to mocne i dynamicznie grające monitory, które zagrają na pewno bardziej ciepło, łagodniej niż Paradigm. Bardziej jednak określiłbym ich charakter jako neutralny. Chario to typowe, miękkie, ciepłe, bardzo zaokrąglone brzmienie. Wybór zależy od konfiguracji elektroniki towarzyszącej oraz Twoich preferencji.

Jeśli natomiast szukasz dobrej dynamiki, kontroli, dobrego wypełnienia, na pewno z mojej strony sugeruję Kef R300 (http://q21.pl/kef-r300.html), natomiast posluchalbym także najnowszą konstrukcję Audiovector QR1 (http://q21.pl/audiovector-qr1.html) oraz koniecznie trochę droższe, ale naprawdę warte zainteresowania Xavian Perła (http://q21.pl/xavian-perla.html).

Zapraszam serdecznie do nasżego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

<br />Czego szukam - chyba przede wszystkim cieplejszego basu a szczególnie przy niższych poziomach głośności. Studio 20v5 trzęsą dołem jak na monitory oczywiście ale jest raczej twardo i szybko.<br />

Te Paradigmy akurat basu to mają nawet za dużo, aby pojawił się w większej ilości przy niższych poziomach głośności to bardziej kwestia wzmacniacza . Kef R300 też mają basu dużo i nie wiele sobie zmienisz stosunku to Paradigmów. Ja bym polecił Proac 118 lub polski Impulsaudio model Alize. Bas zdecydowanie bardziej neutralany bez podbicia.

Gość numik

(Konto usunięte)

Xavian, Audiosolutions, Studio 16Hertz też warte grzechu, chyba bardziej niż KEF.

Wymiana Paradigm Studio na Kef? Hmmm...to krok w bok tylko i to w maxie. Chario chyba ciekawsze, ale trzeba uważać, by dolny zakres się nie wzburzał i nie powstawały fale, do małych pomieszczeń może być tu tego miodu za dużo ;)

Mcemsi posłuchałbym też Canto Grand - Studio 16Hz. Brzmienie po cieplejszej stronie. Mogą Ci się spodobać. Do tego co polecił Numik dopisałbym jeszcze Dynaudio Focus 160.

Chario Delphinusami grają potężnym basem, dość miękkim. Na pewno brzmienie będzie inne niż Twoich 20v5.

Jak duży masz pokój?

Dzięki Panowie za odzew.

Wzmacniacza narazie nie chcę zmieniać. Klasa D to co prawda ale jestem zadowolony.

Pokoik nieduży , jakieś 14m2. Głośniki na linii dłuższej ściany i jest to wszystko dosyć upchane no ale gra i tragedii dla mych uszu nie ma.

Domyślam się po opisach innych , że KEF może być jednak podobny w odbiorze do moich Paradigmów czyli R300 można chyba skreślić z listy.

do małych pomieszczeń może być tu tego miodu za dużo ;)

Chario Delphinus grają potężnym basem, dość miękkim

Zawsze mogę spróbować skręcić bas we wzmaku , przytkać B-R.

Generalnie nie narzekam na brak niskich , mogły by być nieco bardziej misiowate przy cichym słuchaniu. Przy normalnym poziomie już na godz. 9 jest dzwiekowo-bajkowo i tylko czekam na dzwonek sąsiadów , blokowisko niestety. Ale jeszcze nie przyszli :)

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzięki Panowie za odzew.

oj za mało za mało...szkoda wydawac kasę, Biniek to zna z autopsji. Ja też, słuchałem ich długo w sali odsłuchowej, której "małą" nie nazwę, do tego była dość wysoka, a jednak na nie była "za mała". Bas krążył po sali jak pinball. Dokładnie - 20m2 to minimum. Nie - żadnymi trickami tego nie ogarniesz w 14m2.

Wg mnie Chario możesz wykreślić z listy, ale to Twoje "piniądze". Proponuję 16Hertz / Xavian / Audiosolutions / Dynaudio

Ja mam R300 w 15m2, te z na dłuższej ściane i bas jest nieco podbity w wyższym zakresie. Dzieki wzmakowi zaczął bardziej dominować w niższym zakresie, ale podbicie nadal jest. Myślę że wiele tu nie zdziałasz, bo pomieszczenie jest jakie jest. Ale na pewno można trochę to skorygować odpowiednią konfiguracją. Sam ostatnio chcę poeksperymentować innymi kolumnami, bo niestety na odległość to ci nikt nie pomoże, tylko będzie się prześcigał w propozycjach.

?👈

Wg mnie Chario możesz wykreślić z listy, ale to Twoje "piniądze". Proponuję 16Hertz / Xavian / Audiosolutions / Dynaudio

Tak jak numik wspomina xaviany ,audiosolutions 50 (nie wiem czy nie za duże )

Mam ponad 17 weź pod uwagę Xavian Perła muzykalność przestrzeń

do Twojego metrażu na pewno spokojnie będą pasować

a jako gratis wyglądają świetnie :)

Audiosolutions z tego co widziałem do mniejszych metraży tez w premium sound było

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zastrzegam nie słuchałem ich .....

lub takowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć Koniecznie spróbuj coś z Dynaudio - jeśli szukasz bardziej miękkiego, przytulnego basu.

Jeśli Xaviany, to nowe modele, bo poprzednie to raczej są suchawe. Może jakieś Dali?

ProAc - fajna rzecz. Gram na nich :-) I na Totemach. Też fajne

Pozdrawiam Stempur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.