Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - te stare jak i nowe

gsmok

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo

Polecam ciekawą dyskusję z wynikami pomiarów i eksperymentów (również niszczących) dotyczących kondensatorów (głównie elektrolitycznych, choć nie tylko):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/128719-kondensatory-te-stare-jak-i-nowe/

Ciekawe tam informacje zaiste. No i ksera wybranych stron książek - też ciekawe.

Tak się zastanawiam.

Kondensator Nichicon SMH 1500uF / 250V - kiedyś w sytuacji awaryjnej został eksponowany na napięcie 1800VDC.

Trwało to ćwierć sekundy. Biedaczek się przez ten czas rozgrzał gdzieś tak do 100 stopni C. Natomiast co ciekawe: ani nie wybuchł (nie zdążył?), ani też nie ma na nim śladów jakiegokolwiek nadmuchania / nadęcia. Kondensator sprawia wrażenie,

że jest (w pełni???) sprawny. Układ działa. Wymieniać go czy nie? Wszystko gra, a ino jakiś taki dyskomfort mam - czy on rzeczywiście w pełni sprawny jest, a mostka RLC nie mam, więc oprócz pojemności zwykłym pojemnościomierzem (UT601) - to nie mam jak tego pomierzyć.

Wymieniać czy nie wymieniać ?

To kup sobie chociaż ten testerek na atmedze, dużo nie kosztuje, a mi się przydaje, szybko łatwo i przyjemnie. Nie to samo co dobry mostek, ale dla nas amatorów chyba wystarczający. Przynajmniej na tyle żeby zidentyfikować uszkodzony element.

Testerek nic nie pomoże. Wypadałoby podać na dłuższy czas napięcie znamionowe i zmierzyć upływ. A tak przy okazji, całe serie tych super testerków na Atmedze podają ESR z sufitu (tabelki), nie ma to nic wspólnego z rzeczywistym parametrem.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.