Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe i wzmacniacz lampowy

aldi18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy po wielu latach pora wrócić do swojej pasji jaką jest dobry sprzęt grający. Jako to, że podczas mojej nieobecności tu na forum dorobiłem się mieszkania co pozwala mi rozwinąć skrzydła tak jak chce bo żona jest bardzo układowa;p

Od tego czasu kiedy jako tako siedziałem w zagadnieniach audio minęło już sporo czasu;) świat troszke poszedł do przodu, czasem to dla nas lepiej czasem nie.

Dlatego też zakładam ten temat bo chcialbym poznać wasze opinie o moich planach i skorzystać troszke z waszej szerokiej wiedzy i osłuchania jako to, że mieszkam w Zamościu i tutaj krucho z tym.

Jestem posiadaczek kolumn DIY Akustyk HD2 to starszy model kolumn ale sprawujący sie naprawde fajnie.

Specyfikacja:

Impedancja znamionowa [Ohm]: 4

Rekomendowana moc wzmacniacza [Wrms]: 50 - 150

Efektywność [dB]: 88

Pasmo +/- 3dB [Hz-kHz]: 35-30

Spadek -6dB [Hz]: 32

Częstotliwość strojenia bass reflex [Hz]: 40

Pojemność komory głośników [dm3]: 36

Zrównoważenie 250Hz-8kHz [dB] +/-1,5

Częstotliwości podziału [Hz]: 700, 2500

Przetworniki to 2 razy HDS Peerless + Scan Speak Discovery jako wysokotonowiec

Reszta zestawu to 2 razy satelity Eltaxa plus centralny też eltax i sub będzie pewnie też DIY lub kupie coś w używce fajnego może coś doradzicie.

Wiem, że oprócz frontów nic po za tym nie błyszczy jakąś szczególna jakościa ale najpierw chciałbym się skupić na elektronice potem będę się bawił w wymianę kolumn pod kino domowe.

Mój problem polega na tym, że nastawiony jestm pod kino jakies 30% pod muzykę 70%. I tu pytania

1. Zawsze chciałem spróbować lampowego brzmienia nie wiem czy moje fronty spiszą się z jakąś przyzwoitą lampą i fajnie się to zgra jako, że są to nietypowe dostępne kolumny i nie wiem jak to się zgra.

2. Jeśli lampa to składać czy kupować gotową jak to ma się do jakość/cena. Bo przyznam się jest u nas wyjątkowo człowiek który jest w stanie zrobić dobrą lampe ale boje się ryzykować z drugiej strony wiem, że może wyjść coś dobrego za mniejsze pieniądze. Może potrafilibyście podrzucić jakieś ciekawe projekty. Byłbym wdzięczny.

3.....a może jednak tranzystor?

4.jestm ukierunkowany raczej na kupienie amplitunera z drugiej reki i też chciałbym żeby był ze średniej półki coś koło 1,5k-2k za używkę. Czy brać lepiej nowy?

5.Co jako źródło dzwięku....

6. Na wszystko chciałbym wydać jakieś do +/- 7 tys na początek bez kolumn.

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

PS. Salon ma około 20m2

https://www.audiostereo.pl/topic/128814-kino-domowe-i-wzmacniacz-lampowy/

Wybierz sobie amplituner o możliwie największej mocy - jakiś topowy sprzed lat z katalogu japońskiego producenta. Wskazana jest spora dawka prądu. Odpuść sobie subwoofer - na sesje filmowe najwyżej włączysz tryb kinowy dźwięku lub dodasz basów. Lampa - ulepiona przez kogoś to kaskaderka, a gotowa to akrobatyka w Twojej sytuacji. Jak (nie) chcesz zjeść zęby lub połamać gnaty to (nie) próbuj...

Można coś takiego kupić jak np Music Angel MENGYUE MINI X5.1

Osobiście to sam wybrałbym normalne stereo do filmów , szczególnie w tak małym pokoju.

Może lepszym rozwiązaniem w tym przypadku byłaby hybryda 5.1 z lampą na wejściu.

Sedno.

Sedno to znaczy że lepiej zostać w stereo? może i ma to jakieś rozwiązanie. Ale w takim wypadku czy lepiej zostać w lampie czy tranzystor i jakbym mógł was prosić o jakieś podpowiedzi w sprawie wzmacniaczy. Co mogło by pasować ?

PS. może się nie znam ale naprawdę kino nie pasuje do pokoju 20m2? zawsze chcialem poczuć troche tej przestrzenności;p

Ja mam aktualnie lampę w zestawieniu i w kinie i w muzyce.

AV onkyo 636 lampa Mingda MC88C. W wyjścia głośników z AV wpiety jest konwerter sygnału HI low do poziomu rca i dalej kablami rca do lampy.

Oczywiście kalibracja kina jest przeprowadzana głośność w lampie mam zaznaczona w którym miejscu była kalibrowana. I jak chce oglądać kino nastawiam na ten punkt. Punkt trzeba ustawić w takim tzw bezpiecznym miejscu w razie jakbym zapomniał na czas muzyki zciszyc lampę. U mnie akurat ten punkt wypada na około 1/4 głośności lampy i kalibracja pięknie ustawiła w tym miejscu fronty na +1 db czyli idealnie

Ja mam podobnie jak venom.. Pre z ampli do lampy na fronty.. Tylko do filmówużywam gorsze lampy , bo muzyki słucham czasami. Sprawdza się to bardzo dobrze i zgrywa również.

Ps wyjściem cyfrowym nie przepuścisz HDMASTER czy Dolby truehd.. Tylko hdmi

Ok dzięki za podpowiedzi;) tylko teraz porozmawiajmy szerzej o sprzęcie może jakieś propozycje. Ampli myślałem coś z Onkyo lub Yamaha o lampach nie mam bladego pojęcia to mój początek.. czekam na propozycje dzięki;)

zawsze chcialem poczuć troche tej przestrzenności;p

w dobrym stereo jest lepsza przestrzenność, realizm i emocje niż kinie w analogicznym budżecie

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Jak lampa to po co tranzystor vemon

jakieś dvd , lub odtwarzacz , albo komputer z wyjściem cyfrowym. Dalej lepszy dac i lampa.

Po co utrudniać sobie życie.

Ale ja mam dwa osobne systemy jeden do kina który na dodatek sygnał idzie przez lampę na fronty a drugi system stricte stereo czyli dac lampa i fronty. W kinie jest atmos i wiele innych kodeków i sorry ale same stereo nie wszystko zastąpi taka prawda

Ja mam 18m2 i mam kino domowe wraz z sweitnym stereo. Tylko ze mam osobno amplituner i wzmacniacz lampowy. Posiadam swietne fronty ktore sluza do muzyki i maja wystarczajaco duzo, jak i wystarczajaco nisko schodzacy bas do filmow, Wsumie basu do muzyki jest az nad to stad kozystam z cyfrowego DSP, wiec problemu z nadmiarem i jakoscia nie ma. Nie posiadam glosnika centralnego iz mam tak swietny focus ze nie jest potrzebny dodatkowy glosnik. W tyle mam dwa male glosniczki, Taki zestaw swietnie spisuje sie w muzyce i jest wystarczajacy aby w pelni cieszyc sie dzwiekiem przestrzennym w grach i fiilmach.

PS zgodze sie z kolega powyzej, same fronty do kina to za malo , w grach to jeszcze gorzej, tak to przynajmniej wiem ze zaraz ktos trzepnie mnie od tylu w leb:)

Witaj!

Zgodzę się z kolegami venom200 i bmxmen jeśli chodzi o posiadanie kina i stereo. Ja mam 20m2 i zestaw 7.1 (w planach atmos). Wszystko zależy jak dużo oglądasz filmów. Dobre stereo nie zastąpi kina i odwrotnie.

A ja z kolei mam fronty z biwireingiem, więc parę przewodów wpiąłem do amplitunera a drugą do lampy. Tak więc wzmacniacz lampowy włączam tylko do muzyki. A jak oglądam filmy włączam amplituner.

A nie zastanawiales sie czy moc idaca z amplitunera nie odklada sie na trafie glosnikowym w wzmacniaczu lampowym? Niestety to nie jest takie proste jak napisales. A wzmacniacze lampowe zwykle nie maja opoznienia zalaczania glosnikow, wiec za pewne polaczenie z trafem glosnikowym jest na stale.

Panowie a możecie polecić jakies dobre sprawdzone schematy wzmacniaczy lampowych bo jest tego naprawde dużo a mam ochotę coś stworzyć oczywiście z pomocą osoby która zajmuje się składaniem wzmacniaczy lampowych tylko do gitar. Szukamy czegoś ciekawego z moca oscylująca pomiędzy 40-50W na kanał. Może macie jakieś schematy które sprawdzaliście i grają tak że lepiej je złożyć niż kupic cos podobnego w sklepie;) dzieki

Bez przesady, wzmacniacz to nie samochód żeby go nie można na podstawie schematu zbudować. Pytanie tylko po co? Za cenę części i robocizny często gęsto kupisz coś sprawdzonego/firmowego co w razie wypadku zawsze odsprzedasz. A takie wynalazki diy lutowane przez dywanowych guru i innych "Januszów" są prawie nieodpsrzedawalne i nigdy nie wiadomo jak zagrają. Zerknij na tematy o poslkimhighendzie i temu podobnych.

Ostatnio na allegro wisial bewitch 6550...swietny amp który oo minimalnej modyfikacji zagra bosko. I moc plus minus taka jakiej szukasz. W kazdej cenie można znaleźć coś sensownego..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.