Skocz do zawartości
IGNORED

Kto mi wykona tlumiki XLR

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuje osoby, która wykona mi tlumiki XLR o odpowiednim tlumieniu, aby mi wzmak nie lapal przesteru. Przy mocnym basie, gitarze czy też glosniej nagranej plycie z głośników wydobywa się charczenie. Zakupiłem gotowce tj. - 10 i - 20db, to na tych pierwszych jest trochę lepiej, ale na drugich jeszcze gorzej jak bez. Tlumiki tlumia muzyke, a trzaskow nie przez co sa jeszcze bardziej słyszalne. Mogę udostępnić jedna parę, jako gotowe przeloty.

Dane techniczne obu urządzeń moge przesłać jak zglosi się ktos chetny. Oczywiscie zapłacę.

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/128817-kto-mi-wykona-tlumiki-xlr/

A może masz za niską impedancje wejściową wzmacniacza w stosunku do źródła i przesterowuje wyjście źródła, a nie sama końcówka?

Te gotowce jaką mają impedancję, może tu jest odpowiedź dlaczego -20dB nie gra, a -10 gra? Może ten -10 ma większą rezystancję?

Gość traxman

(Konto usunięte)

Tłumiki działają na projektowa impedancję typowo 600Om, na innych będą tłumić ale nie wiadomo ile.

Bez podania typu tłumika cieżko stwierdzić.

Tłumienie -20dB nie może charczeć bardziej od -10dB, powinno grać tylko ciszej, jeżeli tak jest to problem leży w innym miejscu.

A może masz za niską impedancje wejściową wzmacniacza w stosunku do źródła i przesterowuje wyjście źródła, a nie sama końcówka?

Właśnie o tym piszę :)

?👈

To może poeksperymentuj, zamiast lpada, jak masz za mało na wejściu daj rezystory w szereg na obu gałęziach? Może niech się ktoś wypowie kto się lepiej zna, ale na pierwszy rzut oka powinno pomóc i mniej obciążać wyjście.

a na końcu wyjdzie, że przester jest ale przy głośnym , lub bardzo głośnym słuchaniu,

jeżeli tak jest to jest to rzecz normalna,

wzmacniacz ma z reguły mniejszy nominalny poziom wejściowy niż ten wychodzący z przedzwzmacniacza,

stąd też prawie każdy wzmacniacz może zostać doprowadzony do poziomu wysterowania powodującym owe charczenie.

może tez być sporo innych powodów takiego zachowania,

zasadniczo układ zbalansowany ma czułość dwukrotnie większą, czyli odkręcając gałkę wzmocnienia nieco szybciej zacznie wchodzić w obszar pracy nie nominalnej,

wówczas jedyn dobrym tłumikiem jest Twój potencjometr głośności umieszczony w tym wzmacniaczu.

Sam poziom szumów jest dużo wyższy na wyjściu XLR i to jest norma. Jeśli masz "dziwne dźwięki" bez sygnału a tylko od kręcenia głośnością, to ewidentnie jest coś nie tak i żaden tłumik nie rozwiąże problemu.

Pytanie zasadnicze od kiedy masz takie objawy ?

Jeśli od zawsze to ten typ tak ma i trzeba zrobić gruntowne poszukiwania winowajcy.

Jak od jakiegoś "epizodu" to awaria.

W niektórych klockach cały tor jest zrobiony po "macoszemu" i ciężko jest w łatwy sposób. od tak temu zaradzić -> praca -> lepsze elementy -> koszty.

Pozdrawiam

Pygar

Wystarczy zrobić prosty eksperyment.

Podłączyć sygnał z CD z dwoma rodzajami wyjść przez oba systemy podłączania i na tej samej głośności przełączać selektorem wybór źródła. Przy pewnym poziomie głośności wyraźnie słychać, że na XLR mocniej wyciąga dźwięki tła głównie na starych zaszumionych nagraniach.

Po prostu dostaje mocniejszy sygnał i w efekcie po wzmocnieniu słychać więcej wszystkiego, między innymi szumów.

Pozdrawiam

Pygar

Sygnał na XLR jest u mnie wile silniejszy niz na RCA. Muzyka po XLR gra sporo głośniej. Nawet z tłumikiem -10db jest jeszcze nieco głosniej niż po RCA. Moj DAC ma duży prąd na wyjściu.

?👈

Jak tor jest symetryczny to ma po prostu sygnał wyższy o 6dB (2x; napięciowo). Sama symetria niesie poważne konsekwencje na plus, słyszalne zwłaszcza przy problematycznym okablowaniu...

Nic więcej.

Jak tor jest sztucznie symetryzowany dla wyprowadzenia wyjścia na złącze XLR, albo wejście wzmaka psuje symetrię, wówczas rzeczywiście efekty mogą być "ciekawe".

Rafał, problem być może, jak Koledzy stwierdzają leży gdzie indziej...

Ale widziałem już różne tłumiki... ;-)

Np. o "specyficznie" podłączonych elementach do pinów. Popatrz na standardy XLR.

Natomiast nie rozumiem co tam ma "charczeć" w systemie...? Sprawdź poziomy nominalne urządzeń.

Normalnie charczy czasem przy silnym basie czy gitarze.

Ja sie na tym nie znam dlatego chcialem żeby ktos się tym zajął.

DAC to Stello DA100 Signature i wzmak Yamaha AS2000.

Nie chcialem zmieniać DACs, bo mi odpowiada jego brzmienie, ale chyba będę musiał.

?👈

Znajdź w okolicy jakiegoś dobrego elektronika.

Jest trochę w sieci artykułów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu kalkulator:

Ukryta Zawartość

Oczywiście tylko H-pad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tlumik nie pomoze. Masz korektor we wzmaku? Nie za duzo basu ustawiles? Jesli ogolny poziom jest nie za wysoki a sam bas rzezi to moze byc problem samego wzmaka a nie toru xlr. Szukaj awarii.

Dziis podłączyłem z ciekawości zwykłe przejściówki RCA-XLR jest to samo. Przester w tych samych kawałkach.

Tlumik nie pomoze. Masz korektor we wzmaku? Nie za duzo basu ustawiles? Jesli ogolny poziom jest nie za wysoki a sam bas rzezi to moze byc problem samego wzmaka a nie toru xlr. Szukaj awarii.

Wszystko mam na zero. Gdybym był elektronikiem szukałbym awarii sam, bez tego tematu.

Wezme od kumpla CD Player z XLR i sprawdzę jak to wygląda.

?👈

• 1 miesiąc później...

Winowajcą był DAC, czyli jak pisalem za duży prąd na wyjściu. Mam nowego DACa i jest OK. Po przechodzeniu z XLR na RCA nie ma żadnych skoków głośności jak wcześniej.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.