Skocz do zawartości
IGNORED

Sub Rel T5i jakie monitory i wzmacniacz do niego ?

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym odczuwaniem basu to nie tak prosta sprawa.

Kiedyś była o tym rozmowa, od czego zależy fizyczne odczuwanie niskich częstotliwości. Są kolumny i suby, które mają mocny bas i zejście, ale nie ma tzw kick basu, a są takie, że właśnie czujemy te uderzenia basu.

Najczęściej właśnie z estradówek, którymi nagłaśnia się koncerty czuć te kopnięcia basu.

Koledzy basoluby. Mam inny pomysł. Obrabujemy bank i kupimy takie ćóś. Parasol na podwórku, zimne piwko, jakieś tancerki i myślę, że można się bawić :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tym odczuwaniem basu to nie tak prosta sprawa.

Kiedyś była o tym rozmowa, od czego zależy fizyczne odczuwanie niskich częstotliwości. Są kolumny i suby, które mają mocny bas i zejście, ale nie ma tzw kick basu, a są takie, że właśnie czujemy te uderzenia basu.

Najczęściej właśnie z estradówek, którymi nagłaśnia się koncerty czuć te kopnięcia basu.

Właśnie to chciałem jednemu koledze uświadomić, ale później przekręcił temat, więc co się będę pocił.

DOBRE!! SYLWON38 mistrzem płenty(pointy chyba sie pisze :) ) i refrenu jest. AMEN.

>subfan, kiedyś pisałem z Tobą o subach i wierzę Ci, że firma SVS robi porządne suby do stereo, ale niektórzy boją się kupować kota w worku. Szkoda że nie ma w Polsce dystrybutora na SVS-y, więc każdy przebiera między REL a Velo, bo to podobno najlepsi producenci subów, które można kupić i odsłuchać w RP.

Ukryta Zawartość

Zarówno SVS jak i BK mają dobre opinie oraz podobno znacznie lepszy stosunek ceny do jakości, jednak problem z tym, że właśnie w Polsce nie da się ich kupić.

Gość

(Konto usunięte)

Powod jest prosty,jest mniej milosnikow subow niz kolumn czy czegos tam i dystrybutorom sie nie oplaca a sciągają to co blizej. RELa porownywalem r7 i eq12 vela i wypadly blado przy sb2000 tyle. Dlatego kupilem sb13 ultra :))) (cena katalogowa 2000euro a kupiony za 1850 z kosztami przesylki wlącznie,sb2000 kosztuje katalogowo 799 a z przesylką jakies 740 po wplacie na konto)

Gość numik

(Konto usunięte)

MUMIK nie bądz smieszny,masz chario ok ale bron cie panie Boze nie porownuj ich "zabujczego basu " do suba,nie musze ich sluchac zeby to stwierdzic. Nawet ARIE 948 za 12kola nie zejdą tak jak sub,a co dopiero twoje picolo chariolo :)kilka kolumn podstawkowych bilo rela-hmmm ciekawe kto to stwierdzil i czego szukal bo fizyki nie oszukasz. SHOTTA22 SZUKAJ NA NIEMIECKICH STRONACH np,,SCHLAUERSHOPPEN,, BO W PL BIDA.

nie mam Chario, miałem na wypożyczeniu i mogłem porównać z Relem t-5, gdybym się kierował basem...brałbym chariolo piccolo :), tego Twojego jak mówiłem nie znam, ale autor chyba nie ma takiego budżetu

Do.muzyki faktycznie może i T5 lepszy ale ja miałem go u siebie i szybko sprzedałem. U mnie na 23 metrach był za mały. W stereo z MA RX8 czy potem z R300 bas jest na tyle duży że nie było sensu subaru włączać. A w kinie dużo lepiej sprawuje mi się starszy Grundig który jeszcze po starym kinie domowym jest.

Mam jeszcze pytanie w sprawie kabli głośnikowych wiecie ja nie jestem tu wybredny i wystarczy taki zwykły klotz-a

Ukryta Zawartość

ale chciał bym mieć na końcu takie "wtyki" żeby nie pierdzielić się w walkę z kablem i zaciskami głośnikowymi , jak się takie wtyki nazywają? jak możecie to podlinkujcie z tego sklepu własnie , mogą być najtańsze

Ukryta Zawartość

szukam sam nie wiem czego :P

Mam jeszcze pytanie w sprawie kabli głośnikowych wiecie ja nie jestem tu wybredny i wystarczy taki zwykły klotz-a

Ukryta Zawartość

ale chciał bym mieć na końcu takie "wtyki" żeby nie pierdzielić się w walkę z kablem i zaciskami głośnikowymi , jak się takie wtyki nazywają? jak możecie to podlinkujcie z tego sklepu własnie , mogą być najtańsze

Temat wyżej, jeden z kolegów napisał o połączeniach. Cytuję "Osobiście preferuję widełki, jednak nie te "złocone", najczęściej z niewiadomego materiału (w najlepszym razie mosiądz), lecz miedziane, cynowane, które lutuję do przewodu. Kupuję je w sklepie elektrycznym po max 70 gr/szt i jestem spokojny, bo zapewniają znakomite połączenie."

Chyba, że często coś przepinasz, to najwygodniejsze chyba banany, ale wtedy zdziera się chyba ta warstwa złota i banan będzie gnił :-) Korodował. Banany chyba są dość drogie jak na takie pierdółki. 40zł za 4szt, takie z tańszych. Lepiej zrób jak kolega.

Linki chciałeś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na poniedziałek umówiłem się na odsłuch HK 3770 , Monitor Audio Bronze 2 oraz Eq max 10 i zobaczymy co będzie z tego

Na poniedziałek umówiłem się na odsłuch HK 3770 , Monitor Audio Bronze 2 oraz Eq max 10 i zobaczymy co będzie z tego

Poświęć więcej czasu na konfigurację tego suba. Jak byłem na takim odsłuchu, to sub dudnił gdzieś po lewej stronie. Nie miałem czasu na zabawę z ustawieniami. Podobno dźwięku poniżej 100hz nie da się zlokalizować. Ja dokładnie słyszałem skąd docierał bas, więc psuło to stereofonię. Jak piszą koledzy, trzeba poświęcić trochę czasu, żeby osiągnąć oczekiwany efekt, czyli można powiedzieć brak efektu. Sub powinien rozciągnąć w dół możliwości monitorów, ale "zniknąć" z systemu stereo.

Powodzenia.

Gość

(Konto usunięte)

Co do kabli to uniwersalny do uzytku domowego jest przekroj 2-2,5 mm ,co do bananow sylwon ma absolutną racje. Nie daj sie naciągnąć na jakies drogie kable bo to co tak naprawde sie liczy to srednica,materiał wykonania i izolacja. Odciecie suba ustaw na 80 hz przy monitor audio ,jak dadzą ci troche czasu pobaw sie fazą.

POWODZENIA I NIE ZAPOMNIJ WPASC I COS OPISAC JAK OCHLONIESZ :)

Żeby uzyskać dobry efekt w muzyce potrzebne są DWA SUBWOOFERY PODŁĄCZONE W STEREO. Jeśli jest to jeden subwoofer, jego miejsce jak dla mnie znajduje się centralnie pomiędzy kolumnami, żadne w rogu, żadne przy lewej czy przy prawej kolumnie tylko pośrodku. Bzdety że ponizej 80 hz nie da się zlokalizować żródła dźwięku to w laboratorium albo dla tych co słyszą w mono:)Nawet przy odcięciu suba na 30 Hz "czuć" skąd wieje. Miałem dwa Rele T9, teraz mam jeden Velodyne, testów miliard:) i wiem co mówię:):):):)

Subwoofer w stereo to piękna sprawa, ale są pewne warunki:

- w miarę dobrej jakości subwoofer (lepiej dwa)

- odpowiednie zestrojenie

- umiejscownie

- zależy czego słuchasz, jeśli plumkania, Jazzu, starodawne utwory to odpuść

Poświęć więcej czasu na konfigurację tego suba. Jak byłem na takim odsłuchu, to sub dudnił gdzieś po lewej stronie. Nie miałem czasu na zabawę z ustawieniami. Podobno dźwięku poniżej 100hz nie da się zlokalizować. Ja dokładnie słyszałem skąd docierał bas, więc psuło to stereofonię. Jak piszą koledzy, trzeba poświęcić trochę czasu, żeby osiągnąć oczekiwany efekt, czyli można powiedzieć brak efektu. Sub powinien rozciągnąć w dół możliwości monitorów, ale "zniknąć" z systemu stereo.

Powodzenia.

Mam takie spostrzeżenie. Podłączam fronty+sub poprzez ampli z aktywna zwrotnicą, podział ok. 80 Hz i słyszę gdzie sub a gdzie fronty. Ogólnie nie zaburza stereo, tylko jakoś człowiek wie skąd co idzie. Druga sprawa: podłączam fronty na full range i suba ciętego na 60 Hz i ni cholera nie można wogóle suba zlokalizować, gra całość. Sztuczka?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Gość

(Konto usunięte)

Ile metrow na bestie REL T9 miales TRIBUL?

Jest cos w tych 2 do stereo jak są mniejsze,sprawdz cos powazniejszego i miliony testow pojdą sie j....

U mnie 19 metrow ,1000w,obudowa zamknięta,13,5 cala-proba lokalizacji FAIL :))))

Tribul słyszałem o tym że dwa suby ale że w odwróconej fazie na przeciw siebie w pokoju , ale za droga impreza dla mnie i tak na to co mam w planie wydam bardzo dużą kwotę jak na moje warunki finansowe

Gość

(Konto usunięte)

To jest wyczuwalne ze slabszym subem ale tragedii nie bedzie BASSFREAK,polec na odsluch i sam zobaczysz(uslyszysz) albo wez tego svs sb2000 ,ma 500 W i ponizej 20 metrow bedzie ok.

EQ 10 MAX- 195 W-MIN 3250ZL- moze zejdziesz do 3100

REL T9 JUZ LEPIEJ -300 W OK 3700ZL OBA 10 "

Decyzja jest twoja ale wrzuc na yt opinie czy wygoogluj testy a za max 3200zl masz 500W ,12",1100W -max w zamknietej obudowie.

Pomysl a podziekujesz.

PODKRESLAM -ŚWIATOWEJ KLASY SUB!!

Subfan , bede brał eq max 8 lub rel t5i ale ide na odsłuch eq max 10 bo 8 im nie wypożyczy producent musieli by go kupić a suby na 8" ciężko im schodzą

Mam takie spostrzeżenie. Podłączam fronty+sub poprzez ampli z aktywna zwrotnicą, podział ok. 80 Hz i słyszę gdzie sub a gdzie fronty. Ogólnie nie zaburza stereo, tylko jakoś człowiek wie skąd co idzie. Druga sprawa: podłączam fronty na full range i suba ciętego na 60 Hz i ni cholera nie można wogóle suba zlokalizować, gra całość. Sztuczka?

Powiem tak. Wybrałam się na odsłuch, tylko dlatego, że chciałem na własne uszy przekonać się jak to jest z tymi subami w stereo. Jak sam napisałeś, w jednym przypadku lokalizowałeś skąd bije bas, w drugim przypadku nie jesteś w stanie go zlokalizować. Być może słyszałem skąd dociera bas, bo o tym wiedziałem, albo dlatego że był źle zestrojony. Mózg to potężne narzędzie manipulacyjne i potrafił wypaczyć wszystko. > TRIBUL napisał, że to bzdura, że nie da się zlokalizować dźwięku poniżej 80Hz. Też uważam, że to bzdura i chyba nawet jest to oczywiste, jeśli włączy się tylko subwoofer, ale jeśli takie niskie częstotliwości które wypluwa dobrze zestrojony sub grają razem z frontami, wtedy bardzo prawdopodobne, że nie da się go zlokalizować. Sprawa wydaje się być zawiła, czytając tyle różnych opinii, dlatego zawsze dopisuje (chyba, podobno) itp.

Z drugiej strony nie wiem dlaczego np. taki REL w swojej instrukcji sugeruje umiejscowienie subwoofera gdzieś w rogu. Na biurku komputerowym mam stary fajny zestaw 2.1 Logitech. Mały subwooferek stoi na środku pod biurkiem i jest gitara. Czasami jak słucham coś z YT, to nawet nie chce mi się przełączać wyjścia na DAC, żeby grało to przez wzmacniacz.

Podsumowując. Kiedy byłem na tym odsłuchu to wyszedłem zniesmaczony, mimo, że posłuchałem i jakiegoś REL-a S za ponad 3k i Velo EQ MAX 12 za ponad 4k. Kiedy się dorobię, to kupię w ciemno tego SVS-a SB-2000 o którym pisał >subfan i postawie go między kolumnami. Zamknięta buda, 12" woofer. Myślę że taka membrana już swoje potrafi. Nie słucham rapu, ale nie pogardzę np. muzyką organową i chciałabym poczuć, chociaż namiastkę basów, które wywalają z siebie te lufy od haubic ;-)

Gość

(Konto usunięte)

W niemieckiej dystrybucji tego nie ma ale w stanach SVS daje klijentom 45 dni na zwrot jesli nie spelnia oczekiwan,tak 45 dni. Firma dawno by "padla" gdyby ludziska je odsylali ,konstruktorzy sa na tyle pewni ze produkują towar ktory spelnia sie w tym zadaniu a 99,9 % subow zostaje u klijenta po 45 dniach :)(przy wyborze jaki jest w stanach to nie takie łatwe, zadowolic wiekszosc klijentow) a obsluga i kontakt są na najwyzszym mozliwym poziomie chocby dlatego ze o ustawieniach i podlączeniu poinformuje cie "agent " na czaci na zywo.

>subfan, na stronie SVS, Merlin rekomenduje serię 2000, czy wersja 1000 nie sprawdzi się? Jeśli tak to dlaczego? Druga sprawa. Jak najlepiej podłączyć to do wzmacniacza z wyjściem na SUB. Wzmacniacz ten nie ma żadnego menu, które można ustawiać, kiedy dopięty jest sub.

Ukryta Zawartość

post-59127-0-87021600-1474099827_thumb.jpg

post-59127-0-87021600-1474099827_thumb.jpg

post-59127-0-85082800-1474100003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

http://www.lite-magazin.de/wp-content/uploads/2015/08/140814.SVS3_.jpg

LFE do wzmacniacza,pojedynczy przewod.Nie bedzie menu skoro masz wzmak stereo a nie ampli kd,wszystkie potrzebne ustawienia są na wzmaku suba Doboru suba do kolumn,czy to podatawkowych czy podlogowych nie jestem w stanie wyjasnic (wzgledem merlina). Prawdopodobnie jest to na zasadzie-mocne kolumny-mocny sub ,ale z drugiej strony jest w tym troche kalkulacji np po wpisaniu KEF R300 odciecie rekomendowane to 60 hz,czyli mozliwe ze ten "kalkulator" bierze pod uwage zejscie jak i moc glosnikow. SB2000 to stosunkowo nowy produkt i jego glosnik zostal wybrany po stworzeniu prawie 20 prototypow czyli ktos byl wybredny jak i wiedzial czego szuka tworzac ten sub. Nie slyszalem osobiscie sb1000 ale mysle ze to taka slabsza wersja sb2000

Powiem tak. Wybrałam się na odsłuch, tylko dlatego, że chciałem na własne uszy przekonać się jak to jest z tymi subami w stereo. Jak sam napisałeś, w jednym przypadku lokalizowałeś skąd bije bas, w drugim przypadku nie jesteś w stanie go zlokalizować. Być może słyszałem skąd dociera bas, bo o tym wiedziałem, albo dlatego że był źle zestrojony. Mózg to potężne narzędzie manipulacyjne i potrafił wypaczyć wszystko. > TRIBUL napisał, że to bzdura, że nie da się zlokalizować dźwięku poniżej 80Hz. Też uważam, że to bzdura i chyba nawet jest to oczywiste, jeśli włączy się tylko subwoofer, ale jeśli takie niskie częstotliwości które wypluwa dobrze zestrojony sub grają razem z frontami, wtedy bardzo prawdopodobne, że nie da się go zlokalizować. Sprawa wydaje się być zawiła, czytając tyle różnych opinii, dlatego zawsze dopisuje (chyba, podobno) itp.

Z drugiej strony nie wiem dlaczego np. taki REL w swojej instrukcji sugeruje umiejscowienie subwoofera gdzieś w rogu. Na biurku komputerowym mam stary fajny zestaw 2.1 Logitech. Mały subwooferek stoi na środku pod biurkiem i jest gitara. Czasami jak słucham coś z YT, to nawet nie chce mi się przełączać wyjścia na DAC, żeby grało to przez wzmacniacz.

Podsumowując. Kiedy byłem na tym odsłuchu to wyszedłem zniesmaczony, mimo, że posłuchałem i jakiegoś REL-a S za ponad 3k i Velo EQ MAX 12 za ponad 4k. Kiedy się dorobię, to kupię w ciemno tego SVS-a SB-2000 o którym pisał >subfan i postawie go między kolumnami. Zamknięta buda, 12" woofer. Myślę że taka membrana już swoje potrafi. Nie słucham rapu, ale nie pogardzę np. muzyką organową i chciałabym poczuć, chociaż namiastkę basów, które wywalają z siebie te lufy od haubic ;-)

Wartość 80 Hz jest umowna i została po prostu określona na ucho. A wzięło się to z tego ,ze fala taka ma ok. 3,75 metra. Przy pokoju odsłuchowym gdzie sciana na której są kolumny ma 4 metry to faktycznie taka fala jest nie do rozpoznania skąd idzie. Ale gdyby taki eksperyment zrobić w pokoju powiedzmy 6x6 to już wyłapiesz kierunek 80 hz, ale już 50 Hz ma 6 metrów fale i tego wtedy nie wyłapiesz.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Nie bedzie menu skoro masz wzmak stereo a nie ampli kd

Właśnie dlatego o to spytałem, bo jeden z kolegów na tym forum napisał, że są wzmacniacze z ustawieniami dla subwoofera tak jak w amplitunerze do KD. Np. Arcam podobno ma takie wzmacniacze w swojej kolekcji.

BASSFREAK jak najbardziej cie rozumiem,sam mam zestaw własnie takowy i banan z mordy mi nie znika a "fala uderzeniowa"przyprawia o gesią skurkę". Czysta przyjemnosc

Czego sie napalili co po niektorzy zeby twierdzic ze bas z podlogowek czy tymbardziej z CHARIO(zabija) lub jest lepszy.

Wszystko człowieku zależy od gustu. Sam niski bas z suba za 3-4k może Cię jarać, ale nie rozwiąże pozostałych problemów. Mowa jest o zestawie za 5k. Nawet jeśli kupisz suba za 5-tkę i do tego dwa monitory za 4k, to będziesz miał prezentację średniego lotu. Dźwięk to nie wyłącznie bas którym poskramiasz sąsiadów, ale rónież średnica, dźwięczna ale nie uszojebna góra, plany i wiele innych rzeczy. Tego z monitorów za 4k z podłączonym subem nie uświadczysz i to jest podstawowy problem. Dobrze zestrojone kolumny za porównywalną kwotę (9k) nie będą miały zejścia do 20Hz, ale zawsze zagrają w sposób bardziej wyrównany od połączenia taniego suba z tanimi monitorami. Dobry sub to wydatek wielokrotnie wyższy niż kwoty o których tutaj rozmawiamy. To jest tylko sam sub, a gdzie kasa na resztę?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.