Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego ramie skacze do srodka?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Z czego moze wynikac to, ze ramie opadajac na krecaca sie plyte dokonuje w momencie zetkniecia sie igly z powierzchnia plyty skoku do srodka o np 1cm? Vtf ustawiony prawidlowo, antiskating w miare tez, gramofon stoi wypoziomowany, ramie opuszcza sie bez zwichrowan w dół, igla dotyka rozbiegówki i ..skok na poczatek pierwszego utworu... Ki diabel? W czym rzecz?

https://www.audiostereo.pl/topic/128994-dlaczego-ramie-skacze-do-srodka/

1. SME3009 Series II, masa eff. 12.5g (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) =)

2. Wkładka - w tej chwili Nagaoka MP-500 na oryginalnym headshellu SME. Waga wkładki 8g. VTF ustawiony na 1.5g. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

3. Antyscating ustawiony na 1.5g wg instrukcji SME.

Przy czym analogiczny problem z ruchem do środka miałem z innymi wkładkami (np. Ortofon Rohmann, masa 9g, vtf 2.5g, czy AudioTechnica AT20SLa masa 8g i vtf 1.5g) na tym ramieniu. Analogicznie na ramieniu SME Series IIIs też mi czasem skakało (z wkładką Denon 103D). Mam też drugi gramofon - Kenwood KD-7010, z ramieniem masa eff. 17.5g i tam też z zamontowanym Rohmannem zdarza się "skok". Na gramofonie Yamaha z oryg lekkim ramieniem też. Hmm.

Z czego to może wynikać? Gramofon stoi na wypoziomowanym stoliku, ramię jest wypoziomowane, headshell w stosunku do płyty jest w poziomie, ramię skalibrowane jest w miarę poprawnie zgodnie z instrukcją, a w przypadku Kenwooda tym bardziej jedyne co trzeba było skalibrować to VTF, wysokość ramienia VTA i antiskating...

Ki diabeł?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A wiesz Mc nawet mm mają tak mocne magnesy że jeśli gramofon stoi nad np wzmacniaczem to mogą dziać się takie rzeczy .

Nie no. Bez jaj. Zresztą pod gramofonem jest pół metra pustej przestrzeni ;)

Umyj płozę windy i miejsce styku ramienia benzyną ekstrakcyjną.

Możliwe też, że winda opada za szybko. Spróbuj na płycie gdzie takie skoki zdarzają się najczęściej, kilka razy ręcznie opuścić ramię i zobacz czy skacze.

Możliwe też, że winda opada za szybko. Spróbuj na płycie gdzie takie skoki zdarzają się najczęściej, kilka razy ręcznie opuścić ramię i zobacz czy skacze.

W 3009 SeriesII jest tylko opadający trzpien, de facto z technicznego punktu widzenia płoza jest integralną częścią ramienia. Ale możliwe że opada szybko. Z tym, że nawet jak ręcznie superpowoli opuszczam wkładkę to i tak zdarza się że gdy dotknie już kręcącej się płyty to potrafi "skoczyć" na początek utworu, te skoki generalnie głównie rozbiegówki dotyczą...

W moim 1210 przy opuszczaniu ramienia miałem zjawisko odwrotne ramię ciągnęło na skraj płyty, przetarcie płozy załatwiło temat, teraz opada równo.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

W moim 1210 przy opuszczaniu ramienia miałem zjawisko odwrotne ramię ciągnęło na skraj płyty, przetarcie płozy załatwiło temat, teraz opada równo.

Ruch ramienia mam pionowo. Tu problemu nie ma! chodzi mi o to, że gdy ramię opadnie i igła dotknie kręcącej się płyty to wtedy często mam skok do środka, taki scratch ;)

Wez w końcu gramofon odstaw jak najdalej od całego sprzętu i postaw na czymś solidnym , wtedy spróbuj czy wystąpi ten efekt .

Nie sądzę aby obecne ustawienie w czymś szkodziło...?

Czasami wkładka brzuszkiem , potrafi się obić od garbu (zgrubienia) który jest na niektórych płytach na zewnętrznym obwodzie. Ale to byś pewnie zauważył.

No to musiałby być garb jak leżący policjant na jezdni ;)

Ukryta Zawartość

post-3626-0-01183200-1473924290_thumb.jpg

post-3626-0-60270700-1473924303_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

A wiesz Mc nawet mm mają tak mocne magnesy że jeśli gramofon stoi nad np wzmacniaczem to mogą dziać się takie rzeczy .

Jeśli talerz jest ze stopu lekkiego (alucynk itp.), to pole magnetyczne/elektromagnetyczne jest skutecznie redukowane i cała machineria napędu DD (magnesy i cewki) ani wzmacniacze stojące poniżej nie mają praktycznie żadnego wpływu na magnesy i cewki wkładki gramofonowej. Wpływ jest tylko psychologiczny ale głównie u ludzi nietechnicznych ;)

Co innego talerze z MDF pokryte PVC lub talerze z akrylu, które nie mają właściwości ekranów pól.

P.S. A może to wpływ sły Coriolisa i gramofon należy obrócić o 90 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara? Żartowałem.

Z czego moze wynikac to, ze ramie opadajac na krecaca sie plyte dokonuje w momencie zetkniecia sie igly z powierzchnia plyty skoku do srodka o np 1cm? ...)

Adam, jakiej wagi używasz? Czy waga poprawnie wskazuje wyniki? Jesteś pewien na 100% poprawnej wartości siły nacisku?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Adam, jakiej wagi używasz? Czy waga poprawnie wskazuje wyniki? Jesteś pewien na 100% poprawnej wartości siły nacisku?

Takiej elektronicznej - raczej powinna wskazywać prawidłowo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem może być kilka powodów:

-zabrudzone płyty na krawędziach od palców

-praca windy - może opada za wolno

-nacisk - spróbuj ustawić większy

-"rider weight" - może trzeba pokombinować

Chociaż skoro wszystko jest ustawione zgodnie ze sztuką, to dosyć dziwne. Ja miałem coś takiego...ale na PJ Debut III z ortofonem omb5 :) Jeżeli masz to na wszystkich gramofonach i wkładkach to przyjrzyj się krawędziom płyt.

• Redaktorzy

Adam, zważ monetę i sprawdź czy wskazanie wagi pokrywa się z masą monety. Masy monet są na stronach www Skarbnicy Narodowej.

Miałem kiedyś podobny problem z Unitrą Daniel. Miałem ustawioną zbyt niską wartość siły nacisku, poza tym okazało się, że tip igły w MF100 był uwalony. Zamiennik igły Tenorel od Wamata wchodzł w body wkładki z luzem i wypadał, więc odstawiłem MF100 do szuflady i zmieniłem wkładkę na AT95-E i problem zniknął. Poza tym w Danielu winda gwałtownie opadała. Rzucała wręcz ramieniem i wkadką. Musiałem rozebrać i wymienić smar.

Myślę teraz jeszcze, że przyczyną takich "jazd" może być niewłaściwa kalibracja wkładki - zbyt mocno przekoszone kąty styczności, ewentualnie drastycznie krzywy azymut, ale nie sądzę, żeby tak źle było u Adama, który nowicjuszem nie jest...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Moim zdaniem może być kilka powodów:

-zabrudzone płyty na krawędziach od palców

-praca windy - może opada za wolno

-nacisk - spróbuj ustawić większy

-"rider weight" - może trzeba pokombinować

Nigdy palcami nie dotykam powierzchni płyt gdzie operuje igla. Płyty są umyte albo nowe.

Winda - raczej za szybko. Ale nawet gdy kontroluję opad i robię to bardzo powoli to zdarza się "skok do środka", czasem niewielki aż igła wskoczy w rowek.

Nacisk - zjawisko mam i z wkladka chodzącą po płycie z 1.5g jak i z wkładką o vtf 2.5g.

Rifer weight? Hmm. Czy kwestia zbalnsowania ramienia (latteral) może tak rzutować?

Myślę teraz jeszcze, że przyczyną takich "jazd" może być niewłaściwa kalibracja wkładki - zbyt mocno przekoszone kąty styczności, ewentualnie drastycznie krzywy azymut, ale nie sądzę, żeby tak źle było u Adama, który nowicjuszem nie jest...

Dziękuję ;). Nigdy nie mam poczucia że moje klaibracje są perfekcyjne i na pewno możnaby je poprawić ale chyba są na tyle OK, że można powyższe odrzucić - chętnie wrzucę fotki - ale azymuth jest generalnie OK (sprawdzony z "bąbelkiem powietrza" na headshellu po opadnięciu na płytę) a ramię jest równoległe do powierzchni płyty...

Dziwna sytuacja...

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Opisany problem nie wystąpi gdy zaczniesz odtwarzać płytę bez zgrubienia na jej obwodzie (są takie płyty), albo gdy opuścisz ramię dokładnie pomiędzy zgrubieniem a początkiem utworu. Wnioski wyciągnij sam.

dodam, że używane przeze mnie określenie "skok" nie jest precyzyjne - wkładka nie podskakuje w momencie zetknięcia igły z powierzchnią płyty - ten "skok" to raczej "szybkie przesunięcie się do środka", z igłą przesuwającą się o kilka mm po powierzchni płyty (słychać scratch) - generalnie z reguły gdy opuszczam ramię gdzieś na środek rozbiegówki to "przesuwa się" od razu na sam początek pierwszego utworu (powiedzmy - pierwsze sekundy)...

I te kolumny zawsze stoją tak blisko gramofonu ? Adam dlaczego zakładasz wątek a nie słuchasz (nie sprawdzisz) co się Tobie doradza . Panowie taki efekt na paru gramofonach i wkładkach to ciekawostka - sprawdzić potrzeba każdą opcje a nie od razu jakieś wyśmiewanie ! Pisałem już raz ja wziąłem te Sme llls od Adama i tam takie śledzenie takie że bajka - za każdym razem od razu łapało ścieżkę czego nie mogę powiedzieć o moim jednym Sme s2 drugie moje s2 już świetnie wchodzi w rowek .

P.S. A może to wpływ sły Coriolisa i gramofon należy obrócić o 90 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara? Żartowałem.

Kangie wielki szacunek dla ciebie bo na forum już sie obróciłeś o 90 stopni ale dla mnie to chyba jeszcze za mało .

no stoją, a co? ;)

Zauważyłem u siebie taki efekt ; na ramieniu zamontowana wkładka mc , pod spodem ze 50 cm pre a z boku ze 40 cm kolumna i co robi wkładka ? Skacze jak na trampolinie tylko dużo razy szybciej - od razu wymieniam na mm i nie ma takiego zjawiska .

>>adamgdansk

A możesz nagrać filmik z tego zdarzenia?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.