Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy wzmacniacz ... tylko jaki?

Passion22

Rekomendowane odpowiedzi

Dac? Chwileczke ... DAC owszem ale w przypadku cd 970.

Dac i tuner? w przypadku amplitunera..? Przeszkoda jest najwyrazniej wiedza o sprzecie rzeczonym.

Wtf?

ok wbudowany przetwornik c/a.

ale i tak nie rozumem powodu Twojego rozgoryczenia....

Panowie , udało mi się odsłuchać Nad'a 326 bee oraz Onkyo 9050. Więc mam już porównanie do mojego Pioneera A 757.

A więc cóż , na plus tych dwóch wzmacniaczy mogę powiedzieć ,że są sterowane pilotem i mają wyjścia na sub. I na tym się kończy. Pomijam wygląd zewnętrzny bo to kwestia indywidualna.

Wszelkie porównania są do mojego Pioneera A 757 oraz oczywiście do mojego gustu brzmieniowego więc nikogo nie chcę urazić, to tylko moja opinia ;)

Co do dźwięku to nic specjalnego , o ile faktycznie NAD zagrał lepiej od tego Onkyo, to tak bym je określił w brzmieniu jako "piszczałki". Podstawa basowa , dociążenie dźwięku to jakieś nieporozumienie. Gdzie w Onkyo mogę to wybaczyć tak w NAD to już nie bardzo. Pisząc krótko brak siły, jakieś pukanie w kartonik. Słuchając muzyki cicho praktycznie 0 dynamiki. Regulacje pokrętłem od niskich tonów też można z miejsca pominąć. Nie przynoszą porządanych efektów w obydwu wzmacniaczach. Tony średnie jak i wysokie bardziej mi się podobały w NAD'zie niż w ONKYO. Bardziej detaliczne, rozdzielcze. Nie wiem gdzie w ONKYO ta analityczność się zapodziała. W stosunku do Pioneera te zakresy również w tyle i to daleko.

Ogólnie podsumowując to w sumie "jazgot" z Klipschami i nic poza tym. Nie dla mnie po prostu.

I teraz dalej szukam , już wiem , że muszą to być wzmaki używane. Ciepłe, ale z werwą , kopem. Może coś z Sony z serii Es?

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy taki Sony by dodał więcej szczegółów u mnie w dźwięku, gwarantując dobrą podstawę basową?

Wiem , że nie ma on pilota i wyjscia na suba, ale moze to rozwiazac z poniższego pomysłu:

Taki pomysł:

Kupić jakąś sieciówkę do plików Flac (i tak zamierzam przejsc na pliki) ale z regulowanym wyjsciem. Mialbym sterowanie glośnością z pilota i sub by ladnie sobie gral podłączony pod REC OUT we wzmaku ( dzieki temu też by miał regulację głośności)

Więc pytanie do was drodzy Koledzy. Czy są jakieś sieciówki na pilota z regulowaną głośnością? Oczywiście w założonym budżecie ;)

Ukryta Zawartość

Może to częściowo rozwiąże twój problem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawe rozwiązanie ;) Co prawda dalej nie mógłbym głośnością suba tym kierować , ale wzmacniacza już tak. Tylko jestem ciekawy kto by się podjął takiego zaimplekowania tego układu do wzmacniacza i czy mocno psuje dźwięk.

Chyba jedynym wyjściem pokonania Klipszowego jazgotu będzie wymiana kolumn, może to i dobre kolumny, lecz o kiepskiej barwie dźwięku.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Tak , te kolumny grają jasno i dość ostro, nie da się zaprzeczyć. Jednak jeśli chodzi o muzykę Rock , Metal, szybką podwójną stopę, nie zlewającą się w całość i naprawdę porządne z werwą i szybkością dociążenie niskich tonów to moim zdaniem ciężko jest znaleźć coś lepszego w tej kwocie. Przynajmniej ja nie znalazłem. Słuchałem Pylon Audio Pearl 25 ( w metalu tragedia), Monitor Audio Bx6 (w metalu tragedia), Magnat Quantum 677 (w metalu już lepiej , ale niskie tony trochę za bardzo bułowate), Heco music Style 900 (w Rocku super, ale w szybkim metalu już gorzej), Melodika Bl 40 (w metalu za mało dynamiczne). Nie słyszałem Paradigmów a te mogą być ciekawe , ale ponoć grają dość podobnie do Klipsch.

Także nie jest to takie łatwe ;) Ja jestem bardzo zadowolony z Klipsch + Pioneer i tego "jazgotu" przy tym wzmacniaczu nie ma, a niskie tony są potężne i szybkie (pomimo że ten Pioneer do szybkich wzmacniaczy nie należy) także można, średnica też bardzo ładnie z Klipschem wygląda pomimo ,że Klipsch ma ją wycofaną - gitary brzmią naprawdę mocno , konkretnie z "powerem", wokale w spokojniejszej muzyce również niczego sobie ;). Ale chciałbym zmienić dwie rzeczy: pilot , no i trochę więcej szczegółów, ten Pioneer trochę ich wycina;)

Szczerze powiedziawszy to Heco music Style 900 nie słyszałem. Jak one grają mniej więcej w stosunku do Klipsch?

Co do lampy to trochę się boję bo nigdy wcześniej nie miałem wzmacniacza lampowego. Tam się chyba ustawia coś co jakiś czas, wymienia lampy itd.

I teraz dalej szukam , już wiem , że muszą to być wzmaki używane. Ciepłe, ale z werwą , kopem. Może coś z Sony z serii Es?

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Czy taki Sony by dodał więcej szczegółów u mnie w dźwięku, gwarantując dobrą podstawę basową?

Ten Sony to bardzo udany model, referencyjny bas, szczegolowy ze swietna scena. Zdecydowanie najlepszy wzmacniacz wymieniony w tym watku.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź. No właśnie trochę czytałęm o wzmacniaczach Sony z serii Es i bardzo dużo ludzi je chwali.

W sumie chciałem kupić ten z linka, tak nawet z czystej ciekawości , aby posłuchać i porównać do mojego Pioneera, ale jakośsię powstrzymałem.

Czytając różne wątki bardzo mnie zainteresowały takie modele z Sony jak: 550es , 570 es, 670 es, 700 es, 730 es. Który z nich miałby najlepiej dociążony dół?

I jak się mają do nich takie modele jak? 707es, 770 es? {te już mają pilota , ale są znacznie droższe,czy jakość dźwięku idzie za ceną?)

Co myślicie o Denon, np. Denon Pma 1500r, Pma 1500ae?

A może , że starszych jakiś Rotel? Ale z tego co wiem to Rotele raczej są po jasnej stronie. Czy były jakieś modele , które grały ciepło?

A może jakiś Harman Kardon, np. Hk 680, albo nowszy hk 980.

Z nowszych i droższych to polecane są też wzmacniacze np. Atoll In 100, In 80. Ale one nie mają regulacji tonów więc tu miałbym trochę obawy o to . Audiofilem nie jestem więc dla mnie używanie pokręteł aby lekko skorygować dźwięk to żadna profanacja;) Lubię słuchać jak ja chcę i mi się podoba , a nie jak się powinno ;)

Wyżej napisałeś że sluchales to już nie wiem.

W porównaniu do klipsch mają nieco większy bas ale tylko troszke. Deczko więcej średnicy i są wyraźne ale góry mają mniej.

Pozdrawiam

Tak , mój błąd, troszkę rozkojarzony jestem dzisiaj, pisząc o tych Heco myślałem o zupełnie innych kolumnach.

Heco jak najbardziej mi się podobały, ale miałem wrażenie, że się trochę gubiły przy szybszym metalu. Moim zdaniem Klipsche wypadły lepiej w tym aspekcie.

Raczej zostawię te Klipsche i będę polował po prostu na inny wzmacniacz. ALe jeszcze nie wiem jaki ;)

1500R nie ma stu lat, jest swietnie zbudowany i dobrze wygląda. Dynamiczne granie z super basem. Jak dla mnie wiele lepszy od chwalonego np 707ES, za ktory trzeba teraz dac dwa razy wiecej jak kiedyś.

?👈

W końcu jakaś konkretna propozycja ;) Akurat są dwie sztuki na allegro tego 1500r, ale srebrne. Ja szukam czarnego koloru. Może coś się pokaże. A czy model pma 1500 ae jest lepszy od 1500r ? Nowszy napewno , ale czy wiek idzie z jakościa?

W końcu jakaś konkretna propozycja ;) Akurat są dwie sztuki na allegro tego 1500r, ale srebrne. Ja szukam czarnego koloru. Może coś się pokaże. A czy model pma 1500 ae jest lepszy od 1500r ? Nowszy napewno , ale czy wiek idzie z jakościa?

To nie srebrny, tylko zloty. Z czarnymi ciężko. Malo się pojawia.

W sumie pojawil się jeden czarny, MKII.

?👈

Raczej świadczy to o samym właścicielu, a nie o sprzęcie. Mamy tu tabuny ludzi posiadających klocki a tysiące złotych, którzy nie mogą obejść się bez loudnessu. Takie są rezultaty kiepsko dobranych komponentów, ale jest też często tak że wielu ludzi już nie zmienisz.

Także uważam że nie warto.

Właściciel słucha także na maksymalnie podkręconych potencjometrach co może negatywnie świadczyć o sprzęcie.

Pozdrawiam

Pewnie często też nagrywa coś z tunera na TAPE

f25a30a5d5a6c65bc71572d1b28fab30_1.jpg

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.