Skocz do zawartości
IGNORED

Atmos w małym pokoju? Jaki ampli?

djmilkyway

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie kilka razy uzyskałem od Was konstruktywne opinie dlatego i tym razem na to liczę.

Mianowicie coraz bardziej nakręcam się na Atmos. Obecnie posiadam ampli Yamaha 767 i zastanawiam się nad wymianą, budżet max 3tys, chętnie używka.

Najważniejsze pytanie jednak to czy ma to sens w moim pomieszczeniu (patrz obrazek). Powierzchnia odsłuchu jest mała, wymiar 3m to odległości między kolumnami frontowymi (35cm od ściany) i między frontem a surround (nie odległości ścian).

Obecnie jak widać jest to 5.1 i gra mi to bardzo dobrze, ale te kolumny sufitowe ciągle mnie intrygują. Sufit mam podwieszany więc problem z montażem odpada.

Tylko czy w moim pomieszczeniu nie będzie przerostu formy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-59010-0-75924900-1474401273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

https://www.audiostereo.pl/topic/129083-atmos-w-ma%C5%82ym-pokoju-jaki-ampli/

Ale 646 to jest 7.2

To tylko na 2 głośniki atmosa.

Lub dodatkowa końcówka stereo potrzebna, jeśli ma możliwość rozszerzenia do 9.2

Jeśli nie, rz800 zostaje.

Czyli generalnie. , topowe apli z 2014 roku, musi być, żeby miało 9.2 lub 7.2 plus koncowka stereo.

3tys mam na ampli, na sufitowe coś wymodzę.

Tylko czy w moim pomieszczeniu a to sens? Ktoś z Was ma atmosa w podobnych warunkach?

Myślałem o 2 sufitowych.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Spokojnie dasz rade zamontować 2 głośniki i mieć system 5.1.2 Mój kolega ma i sprawuje mu to się świetnie. Pokój ma podobny do twojego z tym że ma ekran i projektor zamiast TV. A Ampli ma denona 2200 z tego co pamiętam. ;-)

Dzień dobry.

Jesli tylko masz możliwość zamontowania kolumn w suficie, namawiam na stworzenie systemu, kompatybilnego z Dolby Atmos. Wielkość pomieszczenia w Twoim przypadku nie jest ograniczeniem.

Kwestia amplitunera - jesli ten budżet nie jest sztywny, prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem byłby amplituner Onkyo TX-RZ800 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz800.html). To bardzo dobre klasowo urządzenie, praktycznie w pełni wyposażone. To amplituner na lata.

Przemysł temat, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja dla odmiany skupilbym sie nad lepszym 5.1 lub 7.1 lub jesli jest mozliwosc zainstalowal projek i ekran zamiast dokladac glosniki w sufit.

Moim zdaniem lepsza centralka (postawiona nie tak upchnieta w stolik) da Ci wiecej uciechy jak male pitki w suficie. To samo tyczy sie suba choc nie wiek jaki tam masz.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ja dla odmiany skupilbym sie nad lepszym 5.1 lub 7.1 lub jesli jest mozliwosc zainstalowal projek i ekran zamiast dokladac glosniki w sufit.

Moim zdaniem lepsza centralka (postawiona nie tak upchnieta w stolik) da Ci wiecej uciechy jak male pitki w suficie. To samo tyczy sie suba choc nie wiek jaki tam masz.

7.1 nie ma sensu bo kolega ma za mało miejsca by kanapę odsunąć od tylnej ściany. Chcesz ATMOSa to instaluj. Nie jest to może taki przeskok jak z stereo na 5.1, ale 2 głośniki nad głową bardzo fajnie poprawiają odbiór filmu.

Sub Focal.JMlab sw 700s, a centralka Focal.JMlab chorus cc700s. Serio myślisz, że warto inwestować więcej w te dwa elementy? W subie rozkręconym do połowy automatyczna kalibracja yamahy obcina mi -8db, a centralny według mnie gra czyściutko i może na fotce wygląda na mały ale ma 50cm szerokości i nie ma br dlatego wsadziłem go w szafkę.

Długo myślałem też nad projektorem, ale jakoś nie mogę się przekonać.TV 55cali z odległości 3m z kawałkiem i tak wygląda dobrze.

W subie rozkręconym do połowy automatyczna kalibracja yamahy obcina mi -8db, a centralny według mnie gra czyściutko i może na fotce wygląda na mały ale ma 50cm szerokości i nie ma br dlatego wsadziłem go w szafkę.

To dużo ci obcina suba jak czytam poradniki to -6 jest już dużo mi Yamaha Magnata odcieła na -2,5 i też w bloku mam do dupy w pokoju akustykę

Co do atmosa w tak małym pokoju też dał bym sobie spokój osobiście bym go nie montował

Uwwzam ze w tej cenie rz800 jest do znalezienia i to dobry i warty tej ceny amp. Jednak zastanowił bym się czy to faktycznie ma sens. Dzwiek może się po prostu zlewać.

Pozdrawiam

No to po Waszych komentarzach zapał troszkę się zmniejszył... Ale najgorsze jest to, że i tak dalej nie wiem co robić:)

Albo zostać przy swoim i olać atmos. Cały dzień już mam spieprzony przez rozkminianie tematu:)

Panowie kilka razy uzyskałem od Was konstruktywne opinie dlatego i tym razem na to liczę.

Mianowicie coraz bardziej nakręcam się na Atmos. Obecnie posiadam ampli Yamaha 767 i zastanawiam się nad wymianą, budżet max 3tys, chętnie używka.

Najważniejsze pytanie jednak to czy ma to sens w moim pomieszczeniu (patrz obrazek). Powierzchnia odsłuchu jest mała, wymiar 3m to odległości między kolumnami frontowymi (35cm od ściany) i między frontem a surround (nie odległości ścian).

Obecnie jak widać jest to 5.1 i gra mi to bardzo dobrze, ale te kolumny sufitowe ciągle mnie intrygują. Sufit mam podwieszany więc problem z montażem odpada.

Tylko czy w moim pomieszczeniu nie będzie przerostu formy?

Polecamy pozostać przy rozwiązaniach Yamahy. Model RX-V781 spełni Pańskie oczekiwania.

http://www.tophifi.pl/kino-domowe/amplitunery-av/yamaha-musiccast-rx-v781.html

Salon TopHiFi - LUBLIN, ul. Fabryczna 2, piętro 1

81 531 78 51, [email protected]

pn-pt: 10.00–19.00, sob: 10.00–14.00

Przesiadłem się na Atmosa i powiem tak - szału nie ma. Co wiecej sporo filmów jeszcze nie jest nagranych w tej technologii. U Ciebie będzie problem ze zlewającym się dźwiękiem. Musiałbyś kupić dobry amplituner z bardzo dobrym systemem kalibracji aby opanował chaos wydobywający się z tylu głosników na tak małej przestrzeni.

Jakbym miał wiedze dzisiaj taka jaka mam - to nie inwestowałbym w atmosa.

Przesiadłem się na Atmosa i powiem tak - szału nie ma. Co wiecej sporo filmów jeszcze nie jest nagranych w tej technologii. U Ciebie będzie problem ze zlewającym się dźwiękiem. Musiałbyś kupić dobry amplituner z bardzo dobrym systemem kalibracji aby opanował chaos wydobywający się z tylu głosników na tak małej przestrzeni.

Jakbym miał wiedze dzisiaj taka jaka mam - to nie inwestowałbym w atmosa.

Właśnie do takich wniosków chyba doszedłem, że tylko przy ampli z wyżej półki z dobrą kalibracją odczuję znaczącą różnicę.

Wydawać 3tys na ampli i jeszcze pewnie z 1tys na głośniki i nie odczuwać znaczącej różnicy chyba mija się z celem.

A może jeszcze jakiś kolega ma atmosa w podobnych warunkach i również podzili się wrażeniami.

Napisz kolego z której części polski jesteś, może któryś z forumowiczów posiada Atmosa w podobnych warunkach jakie ty masz. Jak dla mnie to najlepiej jak każdy posłucha na swój sposób każdy ma inny słuch i inne oczekiwania.

Sub Focal.JMlab sw 700s, a centralka Focal.JMlab chorus cc700s. Serio myślisz, że warto inwestować więcej w te dwa elementy? W subie rozkręconym do połowy automatyczna kalibracja yamahy obcina mi -8db, a centralny według mnie gra czyściutko i może na fotce wygląda na mały ale ma 50cm szerokości i nie ma br dlatego wsadziłem go w szafkę.

Długo myślałem też nad projektorem, ale jakoś nie mogę się przekonać.TV 55cali z odległości 3m z kawałkiem i tak wygląda dobrze.

Te dwa elementy....centalny i sub to najwazniejsze kolumny w kinie.

Jak robisz auto kalibracje to sub powinien byc odkrecony (volume) w okolicach godz11 nie wiecej. Tak przynajmniej jest w manualu z mojej yamahy.

Jesli chodzi o filmy to sory, ale tv 55" czy 65" a taki mialem, to nie ma startu do projka.... ja ogladam 113" z 3,6m i jest naprawde super.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Te dwa elementy....centalny i sub to najwazniejsze kolumny w kinie.

Jak robisz auto kalibracje to sub powinien byc odkrecony (volume) w okolicach godz11 nie wiecej. Tak przynajmniej jest w manualu z mojej yamahy.

Jesli chodzi o filmy to sory, ale tv 55" czy 65" a taki mialem, to nie ma startu do projka.... ja ogladam 113" z 3,6m i jest naprawde super.

Ja wyczytałem w instrukcji żeby suba do kalibracji ustawić na godzinę 12.

Reasumując chyba zamiast atmosa pójdę w projektor. Już jakiś czas temu robiłem rozeznanie i chyba wybiorę benq w1070. To chyba więcej frajdy mi sprawi.

Także dzięki Panowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.