Skocz do zawartości
IGNORED

Test kolumn do 4000zł

mer

Rekomendowane odpowiedzi

...spoko,przyjmuje to na klatę,rozumie.Ważne abyśmy się do siebie odnosili z szacunkiem.Kultura przede wszystkim.Ale nie dziwcie się mi,ten zestaw wreszcie zagrał jak trzeba,a że za budżetowe pieniądze?Chyba rozumiem ,jak to wygląda w praktyce...bo czasem czytam takie o to posty,, kupie zestaw kolumny+wzmacniacz i jak się da to odtwarzacz sieciowy za 1000 zł,ma to grac tak ,a przy muzyce ostrzejszej tak...

Nie pamiętam kto to był ale był tu czy tez nadal jest człowiek który aby poprawić bas w monitorach audience 50 (~1500zł używka) kupił przewód zasilający za 4 tys zł chyba do wzmaka. Widocznie dzwięk tych kolumn był na tyle satysfakcjonujący by pozostać z nimi niżeli w alternatywie np sprzedać te głośniki i dołożyczć 4tys i kupić lepsze, to tak na temat satysfakcji z dzwięku a wartości elementu który go daje w pieniądzach. Z drugiej strony np zawiodłem się, czy też wyrobiłem opinię o gustach z forum kiedy polecono mi DAC stream magic 6, doszło do mnie że niektórzy muszą lubić efekciarstwo niżeli kulturę w dźwięku i tu ciężko właśnie na forum się dogadać bo każdy ma swoje pojęcie co wedle niego uważa za dobre dla wielu super grał ten DAC a jego grę odebrałem jako efekciarstwo mające robić wrażenia. Bywają też problemy takie jak udowadnianie że ogórkowa jest lepsza od pomidorowej, co kto lubi.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

... spoko, przyjmuje do wiadomości, że P5 cię rozczarowały , ale w jakim budżecie się poruszamy? Za jedną kolumnę P3 trzeba tyle dać, co za dwie P2... a ile P5 kosztują?Twierdzę że, im bardziej poruszamy się w zwyż z budżetem, tym większe problemy. .. ja cieszę się tymi P2 i nie będę szukał guza

W budżecie 4kzł jest na prawdę kilka dobrych kolumn zwłaszcza jeżeli się poszuka z drugiej ręki.

Jeżeli chodzi o Phonara to jestem zdecydowanym fanem starej i taniej kolumny Volume 2 i jej mniejszej odmiany Compact 2, wszystko później wypuszczone było zbyt efekciarskie ale wiadomo, gusta każdy może mieć inne.

...spoko,przyjmuje to na klatę,rozumie.Ważne abyśmy się do siebie odnosili z szacunkiem.Kultura przede wszystkim

Nikt tutaj do Ciebie nie odniósł się bez szacunku czy w niekulturalny sposób.

Wydaje mi się że każdego wpis kto nie koniecznie podziela Twoje upodobania traktujesz jako atak personalny, wyluzuj troszkę.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

...spoko,temat do zamknięcia.Na nikogo się nie obraziłem i myślę ,że tak samo było z drugiej strony. Dziekuje za merytoryczne wypowiedzi i życzę udanego weekendu.Pozdrawiam

Gość numik

(Konto usunięte)

posłuchałem tych kolumn dzisiaj, znakomite w swej cenie, chyba najlepsze jakich słuchałem do 4.000, świetny balans tonalny, każdy zakres dobry, nasycenie.

I nie rozumiem argumentu ze wzmakiem, moje Xaviany ze słabym wzmakiem zagrają jeszcze gorzej, a Leben napędzi je znacznie słabiej niż te Phonarki. Mam NEOX2, a uważam Phonary za świetne kolumny

Gość rydz

(Konto usunięte)

Bo ile zestawień tyle brzmień , a podobać ma się słuchającemu i tyle , coś co gra dla jednego " efekciarsko " dla drugiego efekciarskim graniem może nie być .

Phonary jak pisałem są trochę zapomniane , tak samo jak np kolumny Audiovector .

Bo ile zestawień tyle brzmień , a podobać ma się słuchającemu i tyle , coś co gra dla jednego " efekciarsko " dla drugiego efekciarskim graniem może nie być .

Phonary jak pisałem są trochę zapomniane , tak samo jak np kolumny Audiovector .

Pokutują przeświadczenia,że niemieckie kolumny grają skrajami pasma....Dlatego większość preferuje angielskie brzmienie.Warto nad tymi Phonarami sie zastanowić.

De gustibus non est disputandum

Nie wiem jak teraz ,ale 10 lat temu w firmie Phonar głównym konstruktorem i szefem był Polak ,pan Janusz Kirczuk. Miałem przyjemność poznać go osobiście.

Zaprojektował Credo S100 i M100

Pokutują przeświadczenia,że niemieckie kolumny grają skrajami pasma....Dlatego większość preferuje angielskie brzmienie.Warto nad tymi Phonarami sie zastanowić.

Ja akurat mam odmienne doswiadczenia :) ale rowniez preferuje angielskie brzmienie

słyszałem w piątek Veritas P2 Style, jak dla mnie rewelka, kolega Mer z forum podpowiedział. Strzał w 10, szukałem małych podłogówek do 16m i Rega Brio-R jeszcze raz powiem-REWELACJA jak dla mnie. Do tego bardzo ładne i zgrabne (białe). Zdziwiony byłem ilością basu, (pomieszczenie odsłuchowe jeszcze nie było dobrze zaadoptowane). Teraz szukam kupca na swoje krowy sapphire 25 ;) i łykam Phonary...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

No to jest nas dwóch,domyślam się ,że połączenie Phonara z Regą wypalił? Cieszę się ,że ten trop się sprawdził .U mnie jest podobnie ,dziesięć dni słuchania ,a banan z twarzy jak nie schodzi,tak nie schodzi. Co robić?? A tak serio,to dziś słuchałem playlisty Bossa Nova na Spotify i się tak zastanawiałem,jaki w końcu mają charakter te skrzynki? Ktoś pisał ,że jednak to niemieckie granie ,po skrajach pasma. Brak zgody. Zdecydowanie się temu poglądowi sprzeciwiam!Skraje pasma nie idą na łatwiznę,tu nic nie jest podbite lub wyostrzone czy wypchnięte do przodu. Jeśli miałbym coś powiedzieć o skrajach pasma ,to przede wszystkim jakość ,a nie jakieś tanie efekciarstwo. Może to angielska szkoła grania? Też chyba nie .Środek jest bardzo piękny i naturalny .No to jaki mają charakter te kolumny? Tak jak wcześniej pisałem,kultura,kultura,kultura i precyzja ,wszystkie pasma są ze sobą powiązane ,zszyte,pełna synergia. Może ten termin jest oklepany, ale to bardzo muzykalne paczki,wciągają w długie odsłuchy. Teraz o minusach . Nie polecam tych kolumn dla ludzi lubiących łubu-dubu....i tez chciałbym przestrzec przed myśleniem ,że zagrają lepiej niż skrzynki o wartości ponad 10 000 zł. Podsumowując ,to bardzo dobre konstrukcje,tylko w fotel się zapaść i dać się oczarować muzyką wychodzących z tych smukłych kolumn.

Gość numik

(Konto usunięte)

słyszałem w piątek Veritas P2 Style, jak dla mnie rewelka, kolega Mer z forum podpowiedział. Strzał w 10, szukałem małych podłogówek do 16m i Rega Brio-R jeszcze raz powiem-REWELACJA jak dla mnie. Do tego bardzo ładne i zgrabne (białe). Zdziwiony byłem ilością basu, (pomieszczenie odsłuchowe jeszcze nie było dobrze zaadoptowane). Teraz szukam kupca na swoje krowy sapphire 25 ;) i łykam Phonary...

czyli też byłeś na Kolejowej :)

czyli też byłeś na Kolejowej :)

si, ;) w miejscu bez parkingu ;)

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Mówiłem, że te phonary to porządne paczki w tym budżecie. Czy możesz opisać różnice pomiędzy Pylonem sapphire a Phonar Veritas?

Bo ogórkowa jest lepsza... ;-)))

ponoć zależy to między innymi od tego jakiego składnika jest deficyt w organizmie taki bardziej smakuje tam gdzie on jest, dlatego dla mnie pomidorowa jest lepsza :) a szczawiowa z jajkiem mmmm..

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Czy możesz opisać różnice pomiędzy Pylonem sapphire a Phonar Veritas?

Niestety, źródło było inne bo w salonie robił Ayon CD07 i kable za srylion zł...ale chodziło mi o możliwości z Regą uważam, że jest super...Poza tym Sapphiry w moim pomieszczeniu są po prostu za wielkie. Nie mam doświadczenia w recenzowaniu sprzętu, ale to co mogę:

Na pewno w Sapphirah bas dominuje, słaba rozdzielczość (aczkolwiek poprawiła się po zmianie kabla RCA na Melodikę-wcześniej miałem Prolinka jakiegoś), uważam, że w Phonarah stereofonia była fajna-w Sapphirah po prostu jej nie ma...To tak zdawkowo, ale jak się uporam ze zmianą sprzętu i staną u mnie w pokoju Phonary postaram sie coś więcej napisać...Uważam, że naprawdę fajne kolumienki do małych pomieszczeń jak znalazł...No i wygląd-naprawdę są piękne...:)

... zgadzam z przedmówcą w całej rozciągłości...myślę ,że metraż 15-20 metrów ,to dla nich- ideał.Ciekawostką jest ,że w najnowszym wydaniu Hi-hi jest recenzja tych kolumn (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Chciałem nawet zrobić przelew pod wersje elektroniczną,ale niestety mojego banku BPH nie ma na liście.Dziwne.Jakby ktoś już czytał ,to proszę o parę zdań recenzji...

...no i udało się,karta Visa i mam wersje elektroniczną.W skrócie....wszystkie kategorie jak bas,neutralność dynamika,stereofonia,muzykalność ,brzmienie dostało po 5 gwiazdek.Ale za przejrzystość i cenę do jakości -sześć gwiazdek.Konkluzja i cytat z tej recenzji ,,Taki dźwięk,za takie pieniądze?Poproszę parę dla siebie i jeszcze trzy dla rodziny"....hehe. Myslę ,że najlepsze wzmacniacze do tych kolumn,to takie z lekkim ciepełkiem jak chociażby Rega.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...nie wiem czy każdemu podejdą,zważywszy ,że ktoś lubi misiowate kolumny.Zresztą sam miałem Castle,dla mnie to raczej przyjemna odmiana...a tu taki link do Phonar Veritas p2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...jeszcze jedna uwaga,odnośnie tych kolumn. Lubią przestrzeń wokół siebie,zresztą tak jak ja. Konstrukcja tych skrzynek jest trochę nietypowa,to ukłon ku konstrukcją dwudrożnym. Takie rozwiązanie było stosowane w latach 90-tych,tak zwany układ a”Apollito. O co chodzi? Przypomnijmy ,symetryczne rozmieszczenie po dwóch stronach tweetera ,głośników nisko-średniotonowych,sprawia ,że kształt fali akustycznej,przypomina ten wytwarzany w głośniku współosiowym. Takie rozwiązanie stosuje Tannoy,tyle że głośnik niskośredniotonowy jest połączony z wysokotonowym. Dwa w jednym,tu jest odwrotnie,ale efekt podobny....już chyba wiem,jaki charakter mają te kolumny. To francusko-niemieckie brzmienie. Francja elegancja,kultura Niemiec....Kapitalna dynamika,szybkość i wygaszanie dźwięków ,bas krótko trzymanyJak dodamy do tego energetyczność ,otwartość,przejrzystość to będziemy wiedzieć z czym mamy do czynienia,takie właśnie są te kolumny

A jak nasycenie srednicy? Czy nie jest sucho, wokale maja odpowiednie dociazenie? I jak oddaja barwy, czy jest to granie typu paradigm monitor czyli szaro, szaro i jeszcze raz szaro a wokal plasko jak z radyjka w pracy? Tak szczerze to ten filmik, do ktorego odnosnik dales nie zacheca do nich... ale domyslam sie, ze nagrywales to jakims zetafonem stad taka okrutna jakosc tego filmiku. Kurcze i z filmiku wyglada jakby one staly bardzo blisko siebie a dupami prawie na scianie, masz je tak blisko tylnich scian postawione? Ps. Szachownice masz super.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Gość rydz

(Konto usunięte)

Obejrzałem filmik zamieszczony przez mer .

Mer , cofnij się z fotelem o metr , przestaw stolik ze sprzętem na miejsce stolika z szachami , odsuń kolumny od tej nieszczęsnej ściany jeszcze o 50 cm , rozstaw je na jakieś 240 cm , posłuchaj i zdaj relację .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.