Skocz do zawartości
IGNORED

Test kolumn do 4000zł

mer

Rekomendowane odpowiedzi

Test kolumn

Właściwie to nie test,ale takie subiektywne spojrzenie przeciętnego Kowalskiego,na swoje życiowe wybory .Życiowe wybory należy wziąć w nawias, w cudzysłów ,bo rzecz jasna , tematyka o której piszę ,będzie dotyczyła audio. Wszystko zaczęło się 15 lat temu,wtedy kupiłem moje pierwsze stereo,Piano Craft Yamahy i się cieszyłem. W tych czasach,to było coś,mini zestaw i takie fajne plumkanie. Byłem zadowolony10 lat ,aż do czasu burzy...wszystko się spaliło,jedna błyskawica i sprzęt do wyrzucenia. Siedziałem tak tydzień,bez swojego audio i ?....cholera,tak nie da się żyć!Internet,telefony,salony audio,konsultacje i po paru dniach wylądował u mnie kolejny zestaw stereo. Wzmacniacz Rega brio-r,odtwarzacz sieciowy Cambridge Audio SM6 i kolumny Castle Knight2.Cieszyłem się jak dziecko...ale do czasu. Wciągu 3 lat ,kolumny na podstawkach zaczęły mnie denerwować (nie same kolumny).Tak to już dziwnie mam ,że w moim pokoju na linii kolumn,a raczej za, mam szafę wnękową,taką rozsuwaną i w tym problem. Często słucham wieczorem,bo wtedy podobno jest najlepszy ,,prąd audiofilski”( %? ) nie wiem czy to prawda ,czy nie ,ale jak jest zmierzch,schyłek dnia odpływam ,słuchając muzyki .....ale mniejsza o to. W czasie tych wieczornych odsłuchów,często wchodziłem do szafy i tak dziwnym zbiegiem okoliczności potrącałem kolumny. Któregoś dnia tak potrąciłem kolumnę ,że upadła na panele i się uszkodziła,wtedy krzyknąłem w stronę kolumny ….co ty ,pijana jesteś? No i teraz przechodzę do kulminacji,do końca mojego rozważania,albo raczej początku. Muszę wymienić swoje Castle Knight2 ,najlepiej na podłogowe, w końcu mniej wywrotne. Znowu telefony,salon audio,uzgodnienia i w ten piątek ,ze swoim wzmacniaczem siedzę wygodnie w salonie hi-fi.

1.CASTLE KNIGHT5 (podłogowe)- to był mój pierwszy wybór,w końcu miałem tej firmy monitory,wiec kupię sobie ,,piątki Castle” i do domu. Pan z salonu powiedział ,że do pokoju 16 metrów to troch za dużo,no zobaczymy. Pierwsze takty muzyki i szczena opadła,nie dlatego,że grało to dobrze,wręcz przeciwnie,byłem zdegustowany. Cholera,to jak to jest?Moje małe monitory lepiej sprawowały się niż firmowe podłogówki? Byłem tym faktem rozwalony,leżałem na łopatkach. Taki zawód! Dźwięk wydobywał się jakby z pod koca,taki przymulony,ech nie chcę dalej pisać...

2.MONITOR AUDIO BRONZE 5 (podłogowe)- fajne i ładne, nie za duże,właśnie takich szukam. Ważną rzeczą jest efektywność ,impedancja i skuteczność ,bo mój wzmacniacz to tylko 2x50W i prądowo chyba nie tak wydajny. Ale wzmacniacz daje radę,spoko. Słucham muzyki z przyjemnością,ciepłe nuty sączą się do mojego serca,po doznaniach z Castle, jest miód. Więcej w nich soczystości i w odbiorze dużo dają radości. Tego mi trzeba. Wtedy już wiedziałem,że z salonu nie wyjadę bez niczego.

3.PHONAR VERITAS P2 (podłogowe)-jeszcze piękniejsze .Smukłe i wysokie. Nowość na rynku,choć to firma niemiecka,to mało znana w Polsce. Taka manufaktura jak nasze . A czy w Niemczech znają nasze manufaktury??? Dość tych dywagacji. Piękne kolumny,muszą pięknie grac i tak było . Pierwsze wrażenie to kultura, nic nie ma,na siłę,lubię takie granie. Dość dobrze wyważone tonalnie ,wszystko pod kontrolą. No to mam już dwa typy.

4.ACOUSTIC ENERGY 301 (podłogowe)

To był najszybszy odsłuch....po pół minuty,dziękujemy i prosimy o następne ,,paczki”Muzyka leciała jakby z radyjka,z radiowęzła szkolnego. Dziękujemy ( byłem ze znajomym)

5.CHARIO DELPHINUS (podstawkowe)

Co za wygląd,tylko włosi coś takiego mogą zrobić .Klasa. Jeszcze te podstawki,specjalne mocowanie głośników, aby nie wypadły na panele. Super pomysł. Jak dla mnie to klej super glue jeszcze by się przydał..hehe. ... Dźwięk? Dużo basu ,jak z armaty,tonalnie wszystko przesunięte w dół .Bardzo fajne granie .To końcówka serii,cena z duzym rabatem (podstawkami) wziąłbym nawet ,ale w końcu przyjechałem po ,,podłogówki”

6.Dynaudio (podstawkowe) – nie wiem jaki model,chyba CONTURE 1.3 , mogę się mylić. Duże rozczarowanie,trochę to niespójnie grało. Góra trochę krzykliwa,a dół taki sobie. Jakoś to się nie zgrywało,brakowało synergii między górą ,a dołem.7.FINAŁ- MONITOR AUDIO BRONZE 5 V PHONAR VERITAS P2

I tak doszliśmy do końca. Jeszcze raz na scenę wchodzą ,dwie podłogówki. Kto wygra? O to jest pytanie.MAB5 dość długo słucham,w końcu trzeba coś kupić .Im dłużej trwa odsłuch,tym zadowolenie tymi kolumnami jakoś maleje. Bas taki trochę kartonowy,wszystko takie kolorowe,takie cukierkowe,poczułem się jak na odpuście, jak na jakimś kiermaszu. Trochę bajeranckie granie,na pokaz....podłączam teraz PHONAR VERITAS P2 i co?...słucham,słucham i coraz bardziej mi się podoba. Odwrotnie jak z Monitor Audio. Wszystko w dźwięku takie poukładane,stereofonia z czytelnymi planami,ze źródłami pozornymi. Dobrze kontrolowany bas,z dobra dynamiką. Rozdzielczo i równo brzmiące wysokie tony. Jednym słowem kultura,kultura,kultura...i ?Kupiłem!

p.s jakby ktos miał jakieś pytania,to pisać-odpowiem.Tutaj coś więcej o tych kolumnach...http://www.hifichoice.pl/phonar-veritas-p2-style-test,111,18

https://www.audiostereo.pl/topic/129150-test-kolumn-do-4000z%C5%82/

Ciekawsze propozycje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Tak, czytałem test, nie słuchałem tych kolumn ale z opisu i wyglądu brzmi zachęcająco. Najważniejsze, żebyś Ty był z nich zadowolony bo tak naprawdę można przerzucać (odsłuchiwać dziesiątki kolumn i zawsze znajdzie się coś do czego możemy się przyczepić) zwłaszcza w tym przedziale cenowym. Jaki masz sprzęt towarzyszący czy jest Rega Brio wciąż bo mam wrażenie, że Phonary od zawsze lubiły tego typu brzmiące wzmacniacze.

Fajny i ciekawy opis pokazujacy slabosci regi brio r no ale najwazniejsze, ze znalazles kolumienki z ktorymi brio r sie "dogadala". Ps. No jak nautilus laczy brio r z dynaudio to szacun..... Wielu milych chwil z obcowania z muzyka na nowych kolumienkach zycze! Tych juz chyba nie przetracisz heh

-Salva Mea-

Człowiek wybrał po porównaniach, a ci kręcą nosem. Phonar zostawiły inne kolumny na placu boju.

Do tego... kto słuchał Phonara?

I czy wiecie jak długo ta firma istnieje?

Akurat mam znajomego, który niegdyś mógł kupić niemal każdą z droższych kolumn, a wybrał jeden z topowych modeli Phonara. Nigdy nie trafiłem na odsłuch, ale to nie jest producent krzak na swoim rynku. Jeśli (jak wiele innych firm) nie przeszedł zmian własnościowych (na gorsze), to można w ciemno zaufać, że ktoś tego słuchał zanim wypuścił do salonów.

Może dlatego podobają się tym bardziej, im dłużej ich się słucha.

...może faktycznie inne kolumny są lepsze,ale ten temat ,to jak z kobietami.Z jaką byś się nie ożenił,to zawsze jakaś lepsza gdzieś stąpa po ziemi.Teraz jestem mega zadowolony.Kolumn Phonar ,odtwarzacza sieciowego Cabridge Audio SM6 na pewno nie sprzedam.Co do Regi brio-r to samo,może większa moc by się przydała,ale z tymi podłogówkami nie ma problemu,jednym słowem ,super granie .Pozdrawiam

...może to głupio zabrzmi,ale wszystko się poprawiło.Może inaczej,gra to o klasę lepiej,pełna kultura.To jest tak jak z samochodami,przesiadasz się z Poloneza na Audi a4 i ktoś pyta, czy coś się zmieniło? Tym jedziesz i tym.....teraz tylko się cieszyć i słuchać.Napisze jeszcze coś o tych kolumnach,ale teraz muzyka,muzyka,muzyka....

Gość rydz

(Konto usunięte)

.teraz tylko się cieszyć i słuchać

Ciesz się ciesz , Phonar sroce z pod ogona nie wypadł , post nr 5 popełniony przez Wuelem dużo mówi , firma z dobrym produktem tyle że trochę zapomniana .

Test kolumn
Fajny opis i zarazem cenny wątek. Od siebie dodam, że sprawa by Ci się co nieco skomplikowała, jakbyś miał dodatkowo do wyboru 2-3 piece o różnej sygnaturze. hihi ;)

Ciesz się ciesz , Phonar sroce z pod ogona nie wypadł , post nr 5 popełniony przez Wuelem dużo mówi , firma z dobrym produktem tyle że trochę zapomniana .

Mi Phonar zapadł głęboko w pamięci od momentu gdy słuchałem ich Pre z końcówką 16lat temu w zestawieniu z JMLab Electra 926. Produkowali pod marką PENTAGON.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

A to ja też słuchałem tej elektroniki, zdaje się Pentagon 70 i Pentagon 100 - integry. Ale to miało moc i kontrolę! Nawet martwo grające kolumny potrafiło rozpędzić. Nie wiedziałem, że to też wkład Phonara.

Ciekawę jaką pozycję w Niemczech ma Phonar?

W Polsce bardzo wielu firm brakuje, które w swoich krajach mają bardzo mocną pozycję.

Kiedyś na miejscu kupiłem francuski magazyn hi-fi. Wszystko, co opisane, było mi obce!

Tak jak obiecywałem,parę uwag dotyczące kolumn Phonar veritas p2.Ktoś pytał tu na forum,jakie plusy-minusy do tego co wcześniej miałem (Castle knight 2) Pierwsza rzecz która rzuca się w oczy,a raczej uszy ,to skok jakościowy. Można by było jednym zdaniem skwitować – wszystko jest lepiej,wszystkie elementy muzyki się poprawiły i zamknąć wątek Faktycznie,tak jest ,ale należy coś więcej napisać. Więc zacznę od góry pasma, w Castlach brakowało dźwięczności instrumentów takich jak talerze,trójkąty,cymbałki,dzwonki itp. czyli góra się otworzyła. W CK2 trochę było to pochowane i zaokrąglone,a w Phonar-ach wszystko błyszczy i się skrzy. Z środkiem pasma ,jest podobnie. Phonary biją na głowę Castle,wystarczy posłuchać akustycznej muzyki,te pociągnięcia strun w gitarach -bajka. Dźwięk jest bardziej wibracyjny ,taki energetyczny. Jednym elementem w którym Castle nie ustępują ,to wokale. W Phobnar-ach jest bardziej naturalny,nie znaczy że zły,bardzo dobrze się tego słucha,ale w Knight-ach trochę były większe ,takie lekko dopalone,przyzwyczaiłem się do nich.O basie trochę głupio pisać ,czy porównywać,podłogowe z podstawkami ?. Phonary mają większą masę i kontrolę ,bardzo przyjemnie się tego słucha. Co jeszcze? Dynamika??? Przecież pisałem,że wszystko jest lepiej. Na koniec powiem jeszcze coś,otóż ten zakup ,to chyba koniec drogi z tematyką kolumny,ten temat jest dla mnie zamknięty. Szukać czegoś lepszego,to jak szukanie guza na własne życzenie. Tak teraz na nie patrze i jestem oczarowany,piękne i smukłe, wyglądają jak modelki na pokazie mody. Pozdrawiam,jakby ktoś ,coś....

...no tak,skąd jesteś,jaka ulica,na którą do pracy,nr tel itd.....i za tydzień przychodzę właśnie z tej pracy,a kolumn w domu nie ma....oczywiście to był żart.Jeśli mieszkasz na Śląsku,to pewnie ponad 200 km masz w moje strony ( na wschód) - Dębica.Co do samego opisu,na temat kolumn,to lekko podkoloryzowałem to wszystko.Ale nie dlatego ,że prawdy nie napisałem,wręcz przeciwnie,chciałem tylko,aby być lepiej zrozumiany.Nie wiem jak u ciebie sprzętowo,ale pewnie w tym samym pułapie się poruszamy.Czasem takie nowinki,jak wyżej może być skokiem w bok.Ale i tak chwalę te kolumny...w najbliższym czasie ma wyjść na rynek wyższy model p3....jeśli ktoś ma większy metraż,to może własnie te!

Test kolumn

Właściwie to nie test,ale takie subiektywne spojrzenie przeciętnego Kowalskiego,na swoje życiowe wybory .Życiowe wybory należy wziąć w nawias, w cudzysłów ,bo rzecz jasna , tematyka o której piszę ,będzie dotyczyła audio. Wszystko zaczęło się 15 lat temu,wtedy kupiłem moje pierwsze stereo,Piano Craft Yamahy i się cieszyłem. W tych czasach,to było coś,mini zestaw i takie fajne plumkanie. Byłem zadowolony10 lat ,aż do czasu burzy...wszystko się spaliło,jedna błyskawica i sprzęt do wyrzucenia. Siedziałem tak tydzień,bez swojego audio i ?....cholera,tak nie da się żyć!Internet,telefony,salony audio,konsultacje i po paru dniach wylądował u mnie kolejny zestaw stereo. Wzmacniacz Rega brio-r,odtwarzacz sieciowy Cambridge Audio SM6 i kolumny Castle Knight2.Cieszyłem się jak dziecko...ale do czasu. Wciągu 3 lat ,kolumny na podstawkach zaczęły mnie denerwować (nie same kolumny).Tak to już dziwnie mam ,że w moim pokoju na linii kolumn,a raczej za, mam szafę wnękową,taką rozsuwaną i w tym problem. Często słucham wieczorem,bo wtedy podobno jest najlepszy ,,prąd audiofilski”( %? ) nie wiem czy to prawda ,czy nie ,ale jak jest zmierzch,schyłek dnia odpływam ,słuchając muzyki .....ale mniejsza o to. W czasie tych wieczornych odsłuchów,często wchodziłem do szafy i tak dziwnym zbiegiem okoliczności potrącałem kolumny. Któregoś dnia tak potrąciłem kolumnę ,że upadła na panele i się uszkodziła,wtedy krzyknąłem w stronę kolumny ….co ty ,pijana jesteś? No i teraz przechodzę do kulminacji,do końca mojego rozważania,albo raczej początku. Muszę wymienić swoje Castle Knight2 ,najlepiej na podłogowe, w końcu mniej wywrotne. Znowu telefony,salon audio,uzgodnienia i w ten piątek ,ze swoim wzmacniaczem siedzę wygodnie w salonie hi-fi.

1.CASTLE KNIGHT5 (podłogowe)- to był mój pierwszy wybór,w końcu miałem tej firmy monitory,wiec kupię sobie ,,piątki Castle” i do domu. Pan z salonu powiedział ,że do pokoju 16 metrów to troch za dużo,no zobaczymy. Pierwsze takty muzyki i szczena opadła,nie dlatego,że grało to dobrze,wręcz przeciwnie,byłem zdegustowany. Cholera,to jak to jest?Moje małe monitory lepiej sprawowały się niż firmowe podłogówki? Byłem tym faktem rozwalony,leżałem na łopatkach. Taki zawód! Dźwięk wydobywał się jakby z pod koca,taki przymulony,ech nie chcę dalej pisać...

2.MONITOR AUDIO BRONZE 5 (podłogowe)- fajne i ładne, nie za duże,właśnie takich szukam. Ważną rzeczą jest efektywność ,impedancja i skuteczność ,bo mój wzmacniacz to tylko 2x50W i prądowo chyba nie tak wydajny. Ale wzmacniacz daje radę,spoko. Słucham muzyki z przyjemnością,ciepłe nuty sączą się do mojego serca,po doznaniach z Castle, jest miód. Więcej w nich soczystości i w odbiorze dużo dają radości. Tego mi trzeba. Wtedy już wiedziałem,że z salonu nie wyjadę bez niczego.

3.PHONAR VERITAS P2 (podłogowe)-jeszcze piękniejsze .Smukłe i wysokie. Nowość na rynku,choć to firma niemiecka,to mało znana w Polsce. Taka manufaktura jak nasze . A czy w Niemczech znają nasze manufaktury??? Dość tych dywagacji. Piękne kolumny,muszą pięknie grac i tak było . Pierwsze wrażenie to kultura, nic nie ma,na siłę,lubię takie granie. Dość dobrze wyważone tonalnie ,wszystko pod kontrolą. No to mam już dwa typy.

4.ACOUSTIC ENERGY 301 (podłogowe)

To był najszybszy odsłuch....po pół minuty,dziękujemy i prosimy o następne ,,paczki”Muzyka leciała jakby z radyjka,z radiowęzła szkolnego. Dziękujemy ( byłem ze znajomym)

5.CHARIO DELPHINUS (podstawkowe)

Co za wygląd,tylko włosi coś takiego mogą zrobić .Klasa. Jeszcze te podstawki,specjalne mocowanie głośników, aby nie wypadły na panele. Super pomysł. Jak dla mnie to klej super glue jeszcze by się przydał..hehe. ... Dźwięk? Dużo basu ,jak z armaty,tonalnie wszystko przesunięte w dół .Bardzo fajne granie .To końcówka serii,cena z duzym rabatem (podstawkami) wziąłbym nawet ,ale w końcu przyjechałem po ,,podłogówki”

6.Dynaudio (podstawkowe) – nie wiem jaki model,chyba CONTURE 1.3 , mogę się mylić. Duże rozczarowanie,trochę to niespójnie grało. Góra trochę krzykliwa,a dół taki sobie. Jakoś to się nie zgrywało,brakowało synergii między górą ,a dołem.7.FINAŁ- MONITOR AUDIO BRONZE 5 V PHONAR VERITAS P2

I tak doszliśmy do końca. Jeszcze raz na scenę wchodzą ,dwie podłogówki. Kto wygra? O to jest pytanie.MAB5 dość długo słucham,w końcu trzeba coś kupić .Im dłużej trwa odsłuch,tym zadowolenie tymi kolumnami jakoś maleje. Bas taki trochę kartonowy,wszystko takie kolorowe,takie cukierkowe,poczułem się jak na odpuście, jak na jakimś kiermaszu. Trochę bajeranckie granie,na pokaz....podłączam teraz PHONAR VERITAS P2 i co?...słucham,słucham i coraz bardziej mi się podoba. Odwrotnie jak z Monitor Audio. Wszystko w dźwięku takie poukładane,stereofonia z czytelnymi planami,ze źródłami pozornymi. Dobrze kontrolowany bas,z dobra dynamiką. Rozdzielczo i równo brzmiące wysokie tony. Jednym słowem kultura,kultura,kultura...i ?Kupiłem!

p.s jakby ktos miał jakieś pytania,to pisać-odpowiem.Tutaj coś więcej o tych kolumnach...http://www.hifichoice.pl/phonar-veritas-p2-style-test,111,18

Akurat te Phonary to porządne paczki na dobrej klasy przetwornikach. Łoją tyłki sporo droższym dynaudio.

To kwestia gustu, jakie kto lubi brzmienie.14 lat temu wszedłem do nieistniejącego już salonu audio i zapytałem czy mają kolumny firmy Phonar. Pan stwierdził, że gdyby tu grały to wszyscy bylibyśmy jacyś nerwowi przez ich natarczywy środek. Wtedy tego nie rozumiałem, dzisiaj tak, bo Dynki grają a zupełnie inaczej. Obie szkoły mogą się podobać, pytanie którą drogę się wybierze.

Phonar-y grają natarczywym środkiem? Co jak co, ale tego bym nie powiedział. Może tak było 10 lat temu, ale to bardzo równe paczki, nic nie wysuwa się na czoło. Pisałem wcześniej, że dźwięk wydobywajacy się z tych kolumn, to kultura, kultura, kultura. W moim teście, wszystkie skrzynki coś eksponowały , a te, to równe granie, wszystko pod kontrolą, no chyba że wzmacniacz ma na to wpływ... nie wiem

Akurat te Phonary to porządne paczki na dobrej klasy przetwornikach. Łoją tyłki sporo droższym dynaudio.

Są to typowe budżetowe kolumny dla Kowalskiego, są tak zbudowane aby zagrały z praktycznie każdym w miarę tanim wzmacniaczem. Zapewne stąd początkowy zachwyt. Po prostu są efektowne.

Czy łoją tyłki Dynaudio Countour'om?

Jeśli te Dynki podłączy się do słabego wzmacniacza, to tak. Jednakże to nie wina tych monitorów a osoby która łączy. Tylko wtajemniczeni z dużym doświadczeniem wiedzą, co potrafią wyrabiać te kolumienki. Jednakże trzeba zasilić je sporą elektrownią, bo właśnie dla takich systemów zostały stworzone. Dlatego pisanie że Phonary złoiły tyłki tym Dynaudio nie do końca jest prawdą.

Poza tym porównywanie monitorów i podłogowców to nie jest zbyt dobry przykład.

Nie testuje się jednocześnie sportowego auta z rodzinnym.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Poza tym porównywanie monitorów i podłogowców to nie jest zbyt dobry przykład.

Nie testuje się jednocześnie sportowego auta z rodzinnym.

A dlaczego nie?

Nie do końca się zgodzę. Owszem dużych podłogowych może tak bo zejścia i siła basu będzie znacznie większa, ale kompaktowe podłogówki vs monitor (porządny) jak najbardziej. W pomieszczeniu do około 20m2 dobrze może zagrać podłogówka jak i monitor. Takie jest moje zdanie. Szczególnie, że w danym budżecie najczęściej (nie zawsze) możemy kupić lepszy monitor niż podłogówkę. Miałem kiedyś Dynki Dm 2/8. Myślę, że są w stanie nagłośnić większe pomieszczenie niż np. wspomniane wyżej MA Bronze 5. Przykładów monitorów grający dużych brzmieniem jest sporo. np. Focusy 160, Chario DELPHINUS, Canto Grand S16Hz itd.

Tak, tylko duże brzmienie nie oznacza automatycznie zaakcentowanego zejścia w niskich rejestrach. I to jest minus monitorów, nawet tych lepszych. Poza tym duże kolumny, w podobnej cenie podstawkowców, zawsze będą miały ograniczoną spójność w całym zakresie pasma i dużo gorszą przestrzeń. Coś za coś.

Dlatego nie powinno stawiać się ich obok siebie w bezpośrednich testach.

Nie porównuje się ładowności sportowych aut z dynamiką rodzinnych.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dlatego nie powinno stawiać się ich obok siebie w bezpośrednich testach.

A ja własnie uważam, że czasem warto je za sobą porównać. Gdybym tego nie zrobił to pewnie dalej miałbym podłogowe u siebie bo zawsze myślałem, że nie uzyskam satysfakcjonującego basu (dla mnie). Tylko porównując będziesz w stanie określić na czym tak na prawdę Ci zależy. Co nie znaczy, że do podłogowych nie powrócę. W przyszłym roku chce kilka pozycji odsłuchać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.