Skocz do zawartości
IGNORED

Test kolumn do 4000zł

mer

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak. Kolumny stoją od ściany plecami 30 cm,w instrukcji pisze ,że optymalnie to 10-50cm, to chyba plus? Rozstaw kolumn to prawie dwa metry,z tego co wyczytałem półtora metra, to ideał ,ale tak też jest super. Bo te kolumny lubią po bokach przestrzeń,może to trochę inaczej niż w innych konstrukcjach ,ale tak to zaprojektowali. Pytasz o średnicę i wokale,trochę jest inaczej niż w Castle-ch. W knight-ach jest to trochę podkręcone,trochę bardziej wypchnięte do przodu. A tu naturalnie,jeśli wokal jest z tyłu ,to jest z tyłu,jeśli z przodu to właśnie tam jest. Niczego nie zakrywają ,ani nie maskują.Jest tak jak trzeba-kultura.A czy jest sucha srednica? Na pewno nie,akustyka i wybrzmienia gitar są super,ale to chyba zalezy od wzmacniacza.W profilu widze ,że masz Atola ,tak pobierznie spojrzałem na ten wzmacniacz i to samo mógłbym napisac o moich Phonar-ach.Co do jakości filmiku ,to tak jak piszesz,jest jak jest. Cieszę się,że szachy Ci się spodobały .Jeśli grasz ,to zapraszam na fajny turniej w Rybniku za miesiąc. Pozdrawiam

do @ rydz

Z fotelem się cofam i jest idealny trójkąt. Własnie te kolumny tak mają ,że lepiej je zawężać ,niż rozszerzać.Te skrzynki mają grac po bokach,to tak jakbyś miał kino domowe,telewizor w środku ,po bokach kolumny ( ale nie mam tu TV) .A ten rozstaw był tak na szybko,próbowałem tego i owego,w tym dniu czekałem na dostawę podkładek pod kolce ,wiec rozstaw był jaki był.I na koniec jedna uwaga,kolumny najlepszą pozycje mają, jak są na wprost,w specyfikacji pisze ,że 5 -10 stopni można zakrzywić.Jestem mega zadowolony,już nie szukam niczego....a czy komu te paczki spasują to inna sprawa,czasem głupi wzmacniacz może zepsuć wszystko,lub odwrotnie.Pozdrawiam

Widac, ze jestes obecnym brzmieniem zauroczony wiec nie ma co faktycznie dalej kombinowac. Dziwnie pisza o ich ustawieniu 10 cm od dupy do sciany i nie chodzi mi tu tylko o bas ale moze faktycznie one w takim ustawieniu graja. Dzieki za zaproszenie na turniej ale u mnie chyba jeszcze nie poziom turniejowy i co gorsze jeszcze dluuugo nie hehe.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

...wylot bas refleks jest mały.Co do rozstawu,to lepiej aby po bokach miały więcej przestrzeni niż z tyłu,co dla mnie jest niebagatelną sprawą-gram na dużej ścianie. Może to dziwne ,ale do takiego metrażu jak znalazł.Co do szachów ,to czasem warto spróbować.Fajny wyjazd w Narodowe Święto Niepodległości,jakby ktoś coś,to pisać na priv...a tu link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak nasycenie srednicy? Czy nie jest sucho, wokale maja odpowiednie dociazenie? I jak oddaja barwy, czy jest to granie typu paradigm monitor czyli szaro, szaro i jeszcze raz szaro a wokal plasko jak z radyjka w pracy? Tak szczerze to ten filmik, do ktorego odnosnik dales nie zacheca do nich... ale domyslam sie, ze nagrywales to jakims zetafonem stad taka okrutna jakosc tego filmiku. Kurcze i z filmiku wyglada jakby one staly bardzo blisko siebie a dupami prawie na scianie, masz je tak blisko tylnich scian postawione? Ps. Szachownice masz super.

To może być wina CA sm6 (choć może być i nie tylko) z dociążeniem niższej średnicy, jak instrumentalnie jest jako tako tak na wokalu jest sucho i technicznie, ten DAC gra technicznie, twardo, efekciarsko, na wokalu czuć najbardziej beznamiętność bo ludzkie ucho najbardziej zna się na tym instrumencie, wystarczy se uzmysłowić że człowiek rozpoznaje setki jak nie tysiące ludzkich głosów więc w tej sztuce wokal najtrudniej zrobić w systemach audio a reszta brzmi jako tako, właśnie choć przecież czy wokal czy inny instrument pasmo częsciowo mają wspólne dlatego tak łatwo więc z resztą jest podobnie tylko że ludzkie ucho lepiej analizuje wokal tak tu słychać to bardziej.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Takie rozwiązanie było stosowane w latach 90-tych,tak zwany układ a”Apollito. O co chodzi? Przypomnijmy ,symetryczne rozmieszczenie po dwóch stronach tweetera ,głośników nisko-średniotonowych,sprawia ,że kształt fali akustycznej,przypomina ten wytwarzany w głośniku współosiowym. Takie rozwiązanie stosuje Tannoy,tyle że głośnik niskośredniotonowy jest połączony z wysokotonowym. Dwa w jednym,tu jest odwrotnie,ale efekt podobny....już chyba wiem,jaki charakter mają te kolumny. To francusko-niemieckie brzmienie. Francja elegancja,kultura Niemiec....Kapitalna dynamika,szybkość i wygaszanie dźwięków ,bas krótko trzymanyJak dodamy do tego energetyczność ,otwartość,przejrzystość to będziemy wiedzieć z czym mamy do czynienia,takie właśnie są te kolumny

Daj już spokój. Masz jakąś prowizje od posta wychwalającego te kolumny czy o co chodzi? Posłuchaj Infinity R80 za 3.5kzł z odpowiednim wzmacniaczem i Ci gwarantuje że odszczekasz wszystko co tutaj napisałeś na temat basu, dynamiki, wokalu i przejrzystości tych phonarów...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Z fotelem się cofam i jest idealny trójkąt. Własnie te kolumny tak mają ,że lepiej je zawężać ,niż rozszerzać.

Miałem wiele kolumn u siebie i zawsze próbowałem różnych ustawień , nawet tak skrajnych że aż wydawałoby się absurdalnych , można się bardzo zdziwić .

Rób po swojemu bez prób .

Miałem wiele kolumn u siebie i zawsze próbowałem różnych ustawień , nawet tak skrajnych że aż wydawałoby się absurdalnych , można się bardzo zdziwić .

To prawda, że czasem skręcając za bardzo kolumny do środka lub wysuwając je bardziej można uzyskać lepszy efekt stereo niż tgz. zalecane ustawienia. Trzeba zawsze eksperymentować we własnych warunkach akustycznych by znaleźć to najlepsze.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Daj już spokój. Masz jakąś prowizje od posta wychwalającego te kolumny czy o co chodzi? Posłuchaj Infinity R80 za 3.5kzł z odpowiednim wzmacniaczem i Ci gwarantuje że odszczekasz wszystko co tutaj napisałeś na temat basu, dynamiki, wokalu i przejrzystości tych phonarów...

Nie słyszałem Twojej konfiguracji, ale czy Ty słyszałeś tą o której mowa?

Tak kategorycznych wypowiedzi oczekuję od osób, które słuchały danej konfiguracji w zbliżonych warunkach odsłuchowych...Cała reszta tzw opinii sieje dla mnie zamęt podobnie jak "czarny marsz"...Sorry, nie mogłem się powstrzymać...;)

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

do @opteron

Może faktycznie tak jest,jak piszesz. Phonary gorsze od Infinity R80? może tak,może nie. Tego nie wiem.Nie jestem zawodowym audiofilem i nie mam tych kolumn gdzie odsłuchać.Ten temat jest dla mnie trudny,no bo tyle kolumn na rynku,no i nie wiadomo z jakim to wzmacniaczem te skrzynki skleimy.Do tego dochodzi pomieszczenie; metraż,akustyka itd No i jeszcze nasze preferencje,czy jest się misiem,czy jastrzębiem?O to pytanie.Wcześniej wydawało mi się ,że jestem misiem,a teraz? Wszystko się zmieniło.Jedna z rzeczy ,którą teraz lubię najbardziej,jest jakość wysokich tonów.Na pewno głosnik wysokotonowy odgrywa tu pewną rolę.Brzmienie jest naturalne i powiedziałbym doświetlone (w razie potrzeby), nie będąc surowym,czy męczącym . Na przykład talerze,są naturalnie metaliczne,nie mylić z metalicznością.Wokale,te męskie czy żeńskie są bardzo realistyczne z których roztacza się taka intymność.Faktycznie, mógłbym pisać recenzje do pism HI-Fi..hehe.Na koniec uwaga,czy wiecie co oznacza słowo Phonar Veritas?A właściwie jego drugi człon?Veritas ,to po łacinie - Prawda.Pozdrawiam

Gość rydz

(Konto usunięte)

Rozstaw kolumn to prawie dwa metry,z tego co wyczytałem półtora metra, to ideał

Proszę zamieścić nam do poczytania tą instrukcje , bo takie ustawienie stosuje się bardziej w kinie domowym , 150 cm :)

Rób po swojemu bez prób .

Rydzu masz racje....czasami absurdalne ustawienie powoduje,że trafiamy w ten idealny punkt i można słuchać!

De gustibus non est disputandum

....tu na forum ktoś o tym pisał,już nie pamiętam kto,chyba to była recenzja z Hi-fi stereo, jakby Cie to interesowało ,to może ten artykuł odszukam.Tak samo jest z odległością od ściany ( 10-50cm) ,ale na niemieckich stronach (recenzja) piszą ,że metr odległości ,to jeszcze lepszy efekt...ale z tym ustawieniem to nie ma problemu,każdy ustawia tak,żeby dla niego było najlepiej....fajnie ,żeście to napisali,popróbuje..

....tu na forum ktoś o tym pisał,już nie pamiętam kto,chyba to była recenzja z Hi-fi stereo, jakby Cie to interesowało ,to może ten artykuł odszukam.Tak samo jest z odległością od ściany ( 10-50cm) ,ale na niemieckich stronach (recenzja) piszą ,że metr odległości ,to jeszcze lepszy efekt...ale z tym ustawieniem to nie ma problemu,każdy ustawia tak,żeby dla niego było najlepiej....fajnie ,żeście to napisali,popróbuje..

To Ty będziesz spędzać czas w towarzystwie muzyki....dlatego każde ustawienie,które będzie dla Ciebie dobre,będzie super!

Tannoy zaleca takie ustawienie:

1757b459ec21f859db494834045c58b7.jpg

Gość rydz

(Konto usunięte)

.tu na forum ktoś o tym pisał,już nie pamiętam kto,chyba to była recenzja z Hi-fi stereo, jakby Cie to interesowało ,to może ten artykuł odszukam.

Napisałeś że w instrukcji , i to bym poczytał :) Recenzje mnie nie interesują za specjalnie bo tam " popelina " .

( 10-50cm)

Ustawienia 50 cm od ściany , rozstaw kolumn 180 cm to minimum przyjęte w stereo .

PS , ustaw jak pisałem post nr 90 , skręcając kolumny w miejsce odsłuchu .

No przecież wiadomo, że pokoje jakieś tam proporcje jednak trzymają :)

No dobrze ale wyobrażasz sobie słuchanie w takim rozstawieniu?

Mer, tu na forum spotykają się ludzie mający kolumny za 4, 40 i 400 k, więc nie dziw się, że czasem lubią powytykać słabość tańszych konstrukcji.

Przypominam ze to jest zakladka hi-fi, a nie hi-end, chyba ze tym osobom sie to myli ;'))

Nie widac aby na twoim foto bylo 4.5m między kolumnami.

Spektakularne podejście do odległości między kolumnami ale....skoro Tobie to odpowiada to tylko się z tego cieszyć.

Napisałeś ze sluchasz w takim ustawieniu tj 4.5m

W którym niby miejscu?

Spektakularne podejście do odległości między kolumnami ale....skoro Tobie to odpowiada to tylko się z tego cieszyć.

Ja słucham w rozstawieniu wg rysunku.

Gość

(Konto usunięte)
rozstaw kolumn 180 cm to minimum przyjęte w stereo .

Rydz...I Ty w te "minima" wierzysz...?

Ja mam 170...I taką scenę, że...długo pisania...scenę, nie linię dźwięku daleko za kolumnami... ;-)

Pozdrawiam

Spora ta maksymalna odległość pomiędzy kolumnami...w środku będzie dziura.

Właśnie tak...ma być scena ale spójna...

Ja też tak słucham jak na rysunku i jest bajecznie, nie ma żadnych dziur. Ważne aby w miarę trzymać się trójkąta równobocznego a jeśli idziemy z szerokością do 4,5 to automatycznie się cofamy aby trójkąt trzymał boki (mniej więcej).

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.