Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 7000zł

janek202

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

W ciągu kilku najbliższych tygodni mam zamiar skompletować zestaw stereo: kolumny + wzmacniacz.

Używany on będzie w pokoju o powierzchni 16m2.

Budżet jakim dysponuję to około 7000zł +/- kilkaset zł.

Muzyka jakiej słucham to głównie rock i jazz, czasem metal.

Jako źródło sprzętu będzie wykorzystywany komputer podłączony kablem optycznym, dlatego zależy mi na w miarę przyzwoitym DACu we wzmacniaczu.

Aktualnie mam na oku wzmacniacz Onkyo A-9050.

Jeśli chodzi o kolumny to waham się między Paradigm Monitor 9 v.7 i Klipsch RP-280F.

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje.

Czy to dobry wybór? Czy może w podobnej kwocie można znaleźć dużo lepsze zestawy?

Pozdrawiam,

Janek

https://www.audiostereo.pl/topic/129167-zestaw-stereo-do-7000z%C5%82/

Poszukaj na rynku wtórnym - wzmacniacz integra za ok 3500zł + Odtwarzacz za ok 3000zł + kolumny potraktowane jako temat rozwojowy zaczynając od 1500-2000zł. Onkyo A9050 radziłbym odpuścić.

Jeśli skłaniasz się ku sprzętowi nowemu, z gwarancją, polecam kolumny Polk Audio RTiA7 (5 lat gwarancji)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + stereofoniczny amplituner sieciowy Onkyo TX-8150

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z czystym sumieniem mogę potwierdzić te recenzje , ponieważ od miesiąca jestem zadowolonym właścicielem tego zestawu. U mnie gra to w pokoju > 45 m2. Mocy jest aż nadto. Dżwięk zrównoważony, pełny, swobodny z szeroką sceną. Kolumny po prostu "znikają". Bardzo dobry mocny bas, szybki z wykopem. Średnica znakomita. Wokale, gitary, klawisze,dęciaki,smyczki brzmią świetnie i naturalnie. Wysokie tony czyściutkie, detaliczne, pięknie uzupełniają resztę pasma. Kolumny bardzo łatwe w ustawieniu. Stoją 30 cm od ściany- nie ma żadnego dudnienia i mulenia. Zarówno kolumny jak i amplituner są bardzo uniwersalne. Nie boją się i świetnie brzmią w każdym gatunku muzycznym. Od ostrego rockowego "łojenia" do "smętów" jak flaki z olejem. Na razie więcej nie chce mi się pisać ....zapuszczam "The Dark Side Of The Moon" :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Prawidłowy link do Onkyo TX-8150

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym się odnieść do porad kolegów >tom8848 i >marian.ch. Traktowanie kolumn jako tematu rozwojowego to wg. mnie zły pomysł. Myślę, że kolumny to najistotniejszy element zestawu stereo. To one grają tu pierwsze skrzypce i w największy stopniu wpływają na zadowolenie z jakości dźwięku. Nie da się nimi szastać jak wyborem koszuli na niedzielny spacerek. To za drogi gips. Trzeba dobrze wybrać, bo ewentualna wymiana wiąże się z dużą stratą pieniędzy. Wybór wzmacniacza nie jest już chyba taki kłopotliwy.

>marian.ch napisał o kolumnach PA. Cieszę się, że ktoś w końcu wspomniał o tej firmie. Sam takie posiadam, tylko, że mniejszy model (RTi A5), z których jestem bardzo zadowolony. Zastanawiam się tylko, czy RTi A7 nie będą za wielkie do pokoju 16m2.

Teraz pytanie do kolegów z forum. Ja używam jako źródła DAC-a podłączanego do komputera przez wyjście USB, tak jak wielu PC-Audiowców. Kolega >janek202 chce podłączyć wzmacniacz do komputera po optyku, czyli dźwięk poleci chyba prosto z karty dźwiękowej. Nie było by lepiej gdyby kupił wzmacniacz ze zintegrowanym DAC-iem USB lub jakiś zewnętrzny DAC USB i wykorzystując player z protokołem WASAPI lub ASIO, pominął kartę w komputerze i skorzystał z trybu bit-perfect?

No w tej cenie zdecydowanie Polk Audio RTi A7.

http://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a7-rtia7-kolumny-podlogowe-2szt

Do tego najlepiej firmowy wzmacniacz OMNI A1 - poradzi sobie spokojnie, posiada wbudowany odtwarzacz strumieniowy, bez kabla optycznego możesz odtwarzacz muzykę z komputera po Wi-Fi - sterowanie za pomocą tabletu. Ale jak się uprzesz na kabel optyczny, to jest wejście optyczne.

http://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-a1-bezprzewodowy-wzmacniacz-wi-fi-dts-play-fi

Do kompletu dostaniesz gratis tablet Lenovo o wartości około 350zł, taka jest teraz promocja

http://sklep.rms.pl/wzmacniacze-od-polk-audio-i-definitive-technology-z-tabletami-w-komplecie.html

Teraz pytanie do kolegów z forum. Ja używam jako źródła DAC-a podłączanego do komputera przez wyjście USB, tak jak wielu PC-Audiowców. Kolega >janek202 chce podłączyć wzmacniacz do komputera po optyku, czyli dźwięk poleci chyba prosto z karty dźwiękowej. Nie było by lepiej gdyby kupił wzmacniacz ze zintegrowanym DAC-iem USB lub jakiś zewnętrzny DAC USB i wykorzystując player z protokołem WASAPI lub ASIO, pominął kartę w komputerze i skorzystał z trybu bit-perfect?

Byłoby zdecydowanie lepiej. USB z komputera to najlepszy jakościowo sygnał, pod warunkiem spelniania kilku warunków.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zastanawiam się tylko, czy RTi A7 nie będą za wielkie do pokoju 16m2.

Pisząc za wielkie, kierowałem się tylko setkami postów na tym forum. Nie wiem, czy w istocie tak jest, ale to naprawdę zacne kolumienki. Z basem schodzą naprawdę nisko. Ech, żałuję, że nie miałem więcej kasy, żeby kupić RTi A7. Właśnie dlatego sugeruje przede wszystkim zacząć od wyboru kolumn. Oczywiście IMHO tak po niepolskiemu :-)

To kwestia tego, jak bardzo masz zagracony pokój. Jeśli jest dużo mebli i firany, dźwięk będzie dobrze "się wchłaniał" i to pozwoli grać głośno i bezproblemowo.

Same dobre rady :) To ja doloze cos od siebie...

Posluchaj Roksan k2 koncowy a mocy (ok 2tys), audiolab Mdac (1,5-2tys) , zostaje Ci ok 3-3.5tys na glosniki I kable. Rock, jazz, metal-ciezko bedzie o kolumny, ktore wszystko dobrze zagraja, ale wydaje mi sie, ze najlepiej podpasowaly by jakies podstawki PMC (tb1i, albo jak chcesz dolozyc to 22),spendora, albo proac. Nie kupuj duzych kolumn podlogowych, bo nie masz na to miejsca. Wzmacniacz stereo jest tez lepszym rozwiazaniem niz jakies ampli...

Pozdrawiam

Hubert

Patrzac na specyfikacje tych kolumn Polk audio stwierdzam, ze producent naprawde przylozyl sie do...marketingu... 20-27000hz :)

Wieza STEREO Technics :)

Z pomiarów magazynu Audio: -6dB przy 33Hz.

Huberto1984 .No coż, dobry marketing też się liczy...a 25 Hz jest już nieźle słyszalne w RTiA7. Sprawdzałem z ciekawości generatorem. Bez spadków głośnik musiałby mieć chyba powyżej 15 cali ;) Co do Onkyo TX 8150 jest to amplituner STEREO. Od wzmacniacza stereo różni się jedynie dodatkowymi funkcjami i możliwościami ,które mogą być komuś przydatne ;)

Dziękuję za odpowiedzi.

Przyjrzę się także ofercie Polk Audio.

Onkyo TX 8150 też wygląda ciekawie. Wbudowana obsługa Spotify i AirPlay jest dla mnie sporym plusem.

Szukam raczej sprzętu nowego, nie planuję go zmieniać przez następne lata. W pokoju mam sporo mebli, firanki i dywan, więc myślę, że z pochłanianiem nie powinno być problemu.

Źródłem dźwięku będzie MacBook Pro. System macOS posiada wsparcie dla bit perfect w Core Audio, także na wbudowanej karcie dźwiękowej (Cirrus Logic).

Sprawdzone doświadczalnie 24bit/96kHz. Teoretycznie potrafi wypuścić nawet 24bit/192kHz po złączu optycznym, ale mój obecny, stary amplituner nie jest w stanie tego odebrać.

Patrzac na specyfikacje tych kolumn Polk audio stwierdzam, ze producent naprawde przylozyl sie do...marketingu... 20-27000hz :)

Jaki marketing? Producent, jak wielu innych podał całkowite pasmo przenoszenia, a że te 20Hz (bo zapewne to Cię rozbawiło) jest podane ze spadkiem nawet 12dB, to typowe dla prawie każdego producenta. Polk Audio przynajmniej podał w swojej specyfikacji punkt basu, i wyraźnie napisał, że jest to 35Hz ze spadkiem 3dB. Gdyby chciał mydlić oczy, to by tego parametru nie podał, tak jak robi to większość producentów.

Witaj janek202,

Niestety to nie dobry wybór. Do 16 m te klipsche są po prostu za duże.

Jeśli szukasz sprzętu nowego rozważ proszę propozycje nad 356 bee z dacien oraz para kolumn heco celan gt 602.

Bardzo dobra propozycja do twojego typu muzyki są także kolumny elac fs77.

Jeśli szukał byś sprzętu używanego rozglądał bym się za propozycjami Huberta.

Pozdrawiam

Niestety to nie dobry wybór. Do 16 m te klipsche są po prostu za duże.

Mógłbyś to rozwinąć? Fizycznie miejsce w pokoju znajdzie się bez problemu. Kiedyś miałem tam Altusy 140, teraz mam stary zestaw 5.1.

Jak pisałem w poprzednim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pokój jest dość zagracony.

Poczytałem recenzje Onkyo TX-8150 i myślę, że będzie on dla mnie dobrym wyborem ze względu na ilość obsługiwanych źródeł audio. Jakość dźwięku też jest przyzwoita.

Według jednej z recenzji Klipsch 260F dobrze komponuje się z tym amplitunerem:

Konfiguracja z wyżej wymienionymi kolumnami marki Klipsch, jak i Triangle okazała się na tyle udana, że polecałbym przyszłym użytkownikom tego amplitunera właśnie tego typu zespoły głośnikowe, lub też zbliżone, o podobnych walorach dźwiękowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodziło mi o rp280. One do takiego pomieszczenia są za duże. Raz że przytłocza wizualnie dwa że te membrany będą dawać za dużo basu w takim pomieszczeniu. 8150 z rp 260 to udane połączenie i do takiego pomieszczenia polecane.

Pozdrawiam

No i nie można było tak od razu, zamiast pisać o jazzie ;)

Doprecyzuję, głównie zależy mi na rocku i metalu. Ładne odtwarzanie jazzu będzie dla mnie miłym dodatkiem.

Dziękuję za odpowiedzi.

Zestaw nad którym zastanawiam się obecnie wygląda następująco:

Amplituner: Onkyo TX-8150.

Kolumny: Klipsch RP-260F lub Polk Audio RTi A7.

Poszukam więcej recenzji tych kolumn, może w mojej okolicy można też gdzieś ich posłuchać.

Pozdrawiam

Słuchałem wczoraj przypadkiem ONKYO TX-RZ810 z Klipsch rp250 i 280 i moim zdaniem grało to słabo. Amplituner Onkyo do metalu ? Nie polecam. Zwykły wzmacniacz stereo z przedziału 1500 - 2000 zagra z tymi Klipsch'ami dużo lepiej, z Polkami też. Warto posłuchać, porównać.

Słuchałem wczoraj przypadkiem ONKYO TX-RZ810 z Klipsch rp250 i 280 i moim zdaniem grało to słabo. Amplituner Onkyo do metalu ? Nie polecam. Zwykły wzmacniacz stereo z przedziału 1500 - 2000 zagra z tymi Klipsch'ami dużo lepiej, z Polkami też. Warto posłuchać, porównać.

Co to znaczy grało słabo. Mógłbyś sprecyzować ? Gdzie słuchałeś. W sklepie, w mieszkaniu, w jakich warunkach ?

Poza tym Onkyo TX-RZ810 to 7.2 kanałowy amplituner KINA DOMOWEGO. Po co komuś taki sprzęt do słuchania TYLKO muzyki ? ;)

TX-8150 niczym się nie różni od amplitunera KD, tylko zamiast 7 końcówek mocy ma dwie. Parametry jakie podaje producent dają wiele do myślenia: "moc wyjściowa 135 W/kanał" -tylko nie napisali jaka to moc pewnie dynamiczna, "Dwa potężne kondensatory o pojemności 8200 µF każdy" - rzeczywiście potężne :). Z budowy wynika, że to nic specjalnego. TX-RZ810 słuchałem w sklepie, wiem warunki nie specjalne, ale w tym samych warunkach nawet Denon 720 zagrał lepiej niż ampli za 5000 zł. Zrobisz jak uważasz, miałem kiedyś ampli Onkyo i ja drugi raz bym tego nie kupił. I jeszcze raz, posłuchaj i porównaj!

Ten Onkyo kosztuje ok 2300, tak? Teraz na alledrogo jest np Copland CSA8 albo Electrocompaniet ECI2 w podobnej cenie.. Naprawdę nie wiem po co tu dalej dyskutować :)

Pozdrawiam

Ten Onkyo kosztuje ok 2300, tak? Teraz na alledrogo jest np Copland CSA8 albo Electrocompaniet ECI2 w podobnej cenie.. Naprawdę nie wiem po co tu dalej dyskutować :)

Pozdrawiam

TX-8150 niczym się nie różni od amplitunera KD, tylko zamiast 7 końcówek mocy ma dwie. Parametry jakie podaje producent dają wiele do myślenia: "moc wyjściowa 135 W/kanał" -tylko nie napisali jaka to moc pewnie dynamiczna, "Dwa potężne kondensatory o pojemności 8200 µF każdy" - rzeczywiście potężne :). Z budowy wynika, że to nic specjalnego. TX-RZ810 słuchałem w sklepie, wiem warunki nie specjalne, ale w tym samych warunkach nawet Denon 720 zagrał lepiej niż ampli za 5000 zł. Zrobisz jak uważasz, miałem kiedyś ampli Onkyo i ja drugi raz bym tego nie kupił. I jeszcze raz, posłuchaj i porównaj!

Przeczytaj dokładnie. 135 W przy wysterowanym 1 kanale, inaczej łączna moc 135 W / 6Ohm. Nikt tutaj nie ściemnia.Do normalnego mieszkania to i tak wiele za dużo. Nie wykorzystasz nawet połowy tej mocy, U mnie w 45 m2 pokoju jest aż nadto i z rozbuchaniem RTiA7 nie ma żadnego problemu. No chyba, że chcesz urządzać imprezy w stodole. Janek202 nie patrz na Waty. Różni producenci , różnie to podają. Do 16 m2 wystarczy duuuużo mniej. Tutaj poczytaj o tych Watach. Mądry artykuł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytaj dokładnie. 135 W przy wysterowanym 1 kanale, inaczej łączna moc 135 W

Założę się, że przy wysterowaniu 2 kanałów dla 8 Ω, ten Onkyo miałby mocy ciągłej zmierzonej mniej niż 50 W.

Założę się, że przy wysterowaniu 2 kanałów dla 8 Ω, ten Onkyo miałby mocy ciągłej zmierzonej mniej niż 50 W.

Nie wiem skąd to wiesz, ale nawet gdyby tak było to i tak o wiele za dużo i....mocy ciągłej sie nie słucha. Można spalić wzmaka i / lub głośniki, albo...bębenki uszne ;)

Pozdrawiam

Na alledrogo trzeba być czujnym. Dochodzą różne ryzyka i może wyjść naprawdę ALE DROGO ;)

Nie wiem skąd to wiesz, ale nawet gdyby tak było to i tak o wiele za dużo i....mocy ciągłej sie nie słucha. Można spalić wzmaka i / lub głośniki, albo...bębenki uszne ;)

Nie chodzi o to czy dużo czy mało, tylko jak to wypada na tle konkurencji w tej cenie.

Ja autorowi bym polecił wzmacniacz Nad 326 lub 356, kolumny Klipsch rp 250 lub Paradigm 9v7 ( do 16m2 spokojnie wystarczą) i dac Musical Fidelity V90-BLU. Będzie funkcjonalnie i lepiej w kwestii jakości, w budżecie też się zmieści.

Claris, i to jest konkretna odpowiedz na temat, a nie jakieś pitu, pitu o tym co i za ile można wyhaczyć na aukcjach.

Podałeś swoją propozycję , pewnie jest super - ja niestety tego nie słuchałem , więc się nie wypowię. Zostaję przy moim typie: Polk Audio RTiA7+ Onkyo TX-8150. Też słucham duuuużo rocka i nie tylko. Jestem mega zadowolony. Mniejsze RTiA5 też są godne przemyślenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.