Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 vs Magnat 673

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. W zasadzie krótkie pytanie, może ktoś miał jakieś porównanie, albo po prostu się zna bardziej niż ja.

Posiadam obecnie Tannoy M2 grające z Yamahą A-720 oraz tunerem T-85.

Myślę nad małą zmianą, mimo, że jest całkiem ok i wybór wstępnie padł na Magnaty 673, bo podobno sporo lepsze.

Jest sens i są to dobre kolumny?

https://www.audiostereo.pl/topic/129171-tannoy-m2-vs-magnat-673/

Uchatek dobrze pisze , M2 nawet bez upgrejdu ale za to z lepszym wmakiem zagrają świetnie .

To ciekawa opinia. Wszędzie czytałem, jak użytkownicy krytykują M2, więc stwierdziłem, że może warto je wymienić i spróbować czegoś innego.

Czyli jednak wzmacniacz na inny?

Maniek to kwestia zgrania wzmaka z kolumnami , M2 z dużo lepszym (droższym znacznie ) wzmacniaczem zagrają świetnie . Mam u siebie mezalians tanie kolumny i znacznie droższy wzmacniacz i jest super ! Ha jak zawsze wiekszośc powtarza odsłuchy to tylko u siebie - jak dasz radę pożycz jakiś lepszy wzmacniacz lub kolumny .

Żebym miał jak odsłuchać to oczywiście.

Spróbuję jak trafi się okazja z innym wzmacniaczem, choć raz już próbowałem i efekt był, ale raczej Tannoy grały dalej po swojemu.

Większość użytkowników tu na forum podkreśla, że podstawa to kolumny, a wzmacniacz to na początek skompletować poprawny i już. Co opinia to inne podejście jak widzę :)

Żebym miał jak odsłuchać to oczywiście.

Spróbuję jak trafi się okazja z innym wzmacniaczem, choć raz już próbowałem i efekt był, ale raczej Tannoy grały dalej po swojemu.

Większość użytkowników tu na forum podkreśla, że podstawa to kolumny, a wzmacniacz to na początek skompletować poprawny i już. Co opinia to inne podejście jak widzę :)

Ja tez kiedys myslalem, ze kolumny sa najwazniejsze. Ale po paru podmianach kolumn na lepsze zauwazylem, ze przyrost jakosci jest ale coraz mniejszy. Wtedy zdecydowalem sie wymienic wzmacniacz. I to bylo to.

Poprostu slaby jakosciowo wzmacniacz ogranicza mozliwosci dobrych kolumn.

Dobre kolumny nie moga zagrac dobrze jezeli wzmacniacz gra zle. I tyle.

Ja sluchalem tych Tannoy M2 najpierw z Sony STR db940qs, pozniej byl Nad c320bee, nastepnie CA Azur 640 v2

Potem Nad c352 i na koncu Denon pma 2020ae. I za kazym razem bylo o wiele lepiej.

Nadal posiadam te monitorki i nie mam zamiaru ich sprzedawac pomimo tego, ze ich nie uzywam, bo pieniadze ktore mozna za nie dostac sa niczym w porownaniu z tym jak one graja.

Jak masz zamiar cos zmieniac, to badz cierpliwy i zbieraj pieniadze na ten cel, bo za kwote za ktora mozna kupic te Magnaty to nie warto nic zmieniac w tym momencie.

Różnie. Karta dźwiękowa z komputera przyzwoita oraz tuner T-85 (częściej tuner, ale na dobrym sygnale, Trójkowym).

Testowany był również zestaw z odtwarzaczem CD Nakamichi i na TDA1541.

Zestaw gra całkiem nieźle i równo, ale brakuje "kopa".

Kolego zajrzyj w ten wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja jestem świeżo (2 dni) po upgradzie swoich Tannoy M2 i jeżeli poddasz je właściwemu upgrade-owi to będziesz w szoku ile można jeszcze wyciągnąć z i tak dobrych kolumn jakimi są Tannoy M2. To prosta sprawa, nawet ja sobie z tym poradziłem gdzie jestem raczej laikiem w konstruowaniu zwrotnic. Schemat, zdjęcia są więc do dzieła! :)

Ukryta Zawartość

Kolego zajrzyj w ten wątek

Ukryta Zawartość

ja jestem świeżo (2 dni) po upgradzie swoich Tannoy M2 i jeżeli poddasz je właściwemu upgrade-owi to będziesz w szoku ile można jeszcze wyciągnąć z i tak dobrych kolumn jakimi są Tannoy M2. To prosta sprawa, nawet ja sobie z tym poradziłem gdzie jestem raczej laikiem w konstruowaniu zwrotnic. Schemat, zdjęcia są więc do dzieła! :)

Ile Cię to wyniosło? Ja musiałbym oddać do zaprzyjaźnionego serwisu by mi to zrobili.

Problem w tym, że moje mają popękane mocowania głośników i zwrotnic, tylko niektóre, ale jednak

Ukryta Zawartość

le Cię to wyniosło? Ja musiałbym oddać do zaprzyjaźnionego serwisu by mi to zrobili.

Problem w tym, że moje mają popękane mocowania głośników i zwrotnic, tylko niektóre, ale jednak

Jakieś 150 zł. Zamawiałem elementy w Polinku. Szybko i konkretnie. Zwrotnice robisz na osobnej płytce, może być nawet zwykła pilśnia, mocujesz ją na dolnej ściance wewnątrz obudowy. Starą zwrotnicę usuwasz, siedzi na śrubkach na terminalu od wewnątrz. Sama budowa zwrotnic zajęła mi jakieś 2 godziny.

Jakieś 150 zł. Zamawiałem elementy w Polinku. Szybko i konkretnie. Zwrotnice robisz na osobnej płytce, może być nawet zwykła pilśnia, mocujesz ją na dolnej ściance wewnątrz obudowy. Starą zwrotnicę usuwasz, siedzi na śrubkach na terminalu od wewnątrz. Sama budowa zwrotnic zajęła mi jakieś 2 godziny.

Sprawa warta rozważenia :) Zorientuję się co tu zrobić :)

Rozważ, bo warto, wkład niewielki zdecydowanie poprawisz brzmienie.

Kwestia jest taka, że razem z robocizną serwisu to wyjdzie pewnie z drugie tyle. Pogadam z nimi na dzień dobry.

Ja bym na Twoim miejscu sobie gdzieś odsluchal te magnaty, może to będzie to czego szukasz.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Zawsze widywalem Magnaty Euro Rtv, Media Markt tylko tam oczywiście nie kupuj bo duuuzo przeplacisz, zagadaj do S4Home ma dobre ceny może Ci coś wypożyczy za kaucja i sobie w domu posłuchasz

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Witaj,

Owszem mogę Ci wypożyczyć te Magnaty 673. Jesli szukasz kopa w górnym pasmie to Magnaty będą ok. Grają nieco żywiej, bardziej otwarcie od Tannoya. Jeśli jednak miałeś na myśli dolne pasmo to z Tannoy M2 słyszałem przy dobrym wzmaku na prawdę dobre granie.

Jak wymiana to dopiero na 753 takie moje zdanie.

Pozdrawiam

Witaj,

Owszem mogę Ci wypożyczyć te Magnaty 673. Jesli szukasz kopa w górnym pasmie to Magnaty będą ok. Grają nieco żywiej, bardziej otwarcie od Tannoya. Jeśli jednak miałeś na myśli dolne pasmo to z Tannoy M2 słyszałem przy dobrym wzmaku na prawdę dobre granie.

Jak wymiana to dopiero na 753 takie moje zdanie.

Pozdrawiam

Dzięki za opinię, w zasadzie to sam się zastanawiam czy tej otwartości aż tak potrzebuję, czy mnie nie zacznie kłóć po uszach, po paru latach z Tannoy. Spróbuję wziąć wzmacniacz pod pachę i podjechać do salonu, bo znalazłem u siebie prawdopodobnie, gdzie mają.

A jaki to ten dobry wzmacniacz zestawiony z Tannoy M2?

Ja przerobiłem do tej pory próby z HK 655Vxi oraz Nakamichi z serii SR.

Nawiązując jeszcze do tematu - poprawiłem ustawienie kolumn, a raczej całkowicie zmieniłem. Efekt kolosalny.

Wprawdzie będę szukał dalej, ale na pewno nie kolumn. Jeśli już to odsłucham z innym wzmacniaczem :)

Dzięki za opinię, w zasadzie to sam się zastanawiam czy tej otwartości aż tak potrzebuję, czy mnie nie zacznie kłóć po uszach, po paru latach z Tannoy.

Spróbuj posłuchać Tannoy Mercury F2 lub F3 - są na tych samych głośnikach co M2/M3 ale z poprawioną zwrotnicą.

A jaki to ten dobry wzmacniacz zestawiony z Tannoy M2?

Cambridge Audio A500

Marantz PM8003

Nawiązując jeszcze do tematu - poprawiłem ustawienie kolumn, a raczej całkowicie zmieniłem. Efekt kolosalny.

Wprawdzie będę szukał dalej, ale na pewno nie kolumn. Jeśli już to odsłucham z innym wzmacniaczem :)

Zrób fotę jak masz ustawione kolumny,moze komuś kiedyś się przyda ;-)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Wolę nie pokazywać. Jedna na komodzie, druga na regale. Wbrew wszelkim zasadom itd. Niestety w ciasnej kawalerce nie mam miejsca na podstawki, bo się o nie po prostu potknę. Powiem tylko, że pomogło po prostu większe rozsunięcie kolumn na boki. Efekt jest przyzwoity, dalej będę kombinował ze sprzętem, ale na pewno warto było zmienić ustawienie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.