Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Son-go napisał:

Witam Wszystkich jaka jest cena Beszeli bo nigdzie nie mogę znaleźć. Bergersy i wszystkie inne wiem a tych ani specyfikacji ani ceny? Może jakiś link albo konkretna odpowiedź. Pozdrawiam

Witaj. Nowej strony BMN jeszcze nie ma wiec proponuję skontaktować się z Panem Bogdanem co do ustalenia szczegółów. 

Moje Ex2 II doczekały się standów?  Wysokości 55 cm i około 20 kg każdy (słupki są wypełnione piaskiem). Tymczasowo stały na taboretach dociążonych ciężkimi książkami. Zmiany w odsłuchu nie są jakieś znaczące, ale można usłyszeć bardziej zwarty bas i w mniejszym stopniu drgania przechodzą na podłogę i dalej na inne przedmioty znajdujące się w pokoju. Na przykład obudowa odtwarzacza bluray nie wydaje już irytujących dźwięków. Stawiałem kolumny na różnych wysokościach 55 cm do 65 cm i nie usłyszałem zmian. Natomiast dość zauważalne zmiany zachodzą podczas oddalania kolumn od ściany. W odległości 80 cm wyraźnie zwiększa się głębokość sceny i poszczególne plany stają się lepiej wyodrębnione. Podkładki pod kolce podkleiłem filcem dzięki czemu mogę bezproblemowo po panelach odjeżdżać od ściany podczas odsłuchu. Scena niezależnie od odległości kolumn od ściany nie wychodzi do przodu poza linię kolumn, ale cały spektakl odbywa się za linią w głąb. Dźwięki pięknie wybrzmiewają i wypełniają pokój. Kolumny stoją w odległości 2,20 od siebie. Od linii kolumn do mojego stanowiska jest 2,8 m i w tej odległości mi się najlepiej słucha. Za mną jest 1,4 metra do ściany. Pod samą ścianą basy wyraźnie są podbite, ale jeszcze w miarę pod kontrolą i rzadko z falą stojącą. Jednak dla mnie tego basu jest tu często za dużo (też bez subwoofera).

Tak to wygląda w mojej konfiguracji (przypominam z CA A500, telefonem LgV40 z mini dac ESS SABRE ES9218P i opcjonalnie dołączanym sub. SVS sb 1000) i w moich warunkach akustycznych.

20191230_194309_resized.jpg

Edytowane przez karfied

No przyjemnie to wygląda. 

A Miałeś możliwość odsłuchu innych bmn mnie interesują S1 i może kiedyś uda mi się je odsłuchać u siebie. Pzdr

Mało jest informacji od użytkowników S1 w sieci. 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, KALIBER napisał:

Zrób 2,70 .

Dzięki, myślałem, że to już będzie za duży rozstaw, ale scena jest jeszcze bardziej spektakularna, a instrumenty i wokale mają więcej przestrzeni ?

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

No przyjemnie to wygląda. 

A Miałeś możliwość odsłuchu innych bmn mnie interesują S1 i może kiedyś uda mi się je odsłuchać u siebie. Pzdr

Mało jest informacji od użytkowników S1 w sieci. 

Dzięki, na żywo fajnie błyszczy lakier na midwooferze i skrzynki też są lekko polakierowane.

Słuchałem jeszcze tylko F2 u pana Bogdana i bardzo mi się podobało. Ciekawe jak grają S1.

Ja mam problem z niskimi, ale i tak wybór monitorów to zamierzone posunięcie, wcześniej miałem też podlogowki. Interesuje mnie właśnie S1, i kolejne wersje po upgrade. Pzdr

Jak jest z tymi kolumnami przy dostawiniu do ściany? Chodzi mi o monitory,  wylot jest z przodu wiec teoretycznie powinno być ok ale w praktyce różnie to bywa. Chce postawić je na szafce rtv o długości ok 2.2m i nie wiem czy zda to egzamin. Muszę zrezygnować z podlogowek ze względu na dzieci no i wiec szukam alternatywy. Może ktoś z posiadaczy kiedyś próbował takiego ustawinia albo ma chęć spróbować z ciekawości? jak by to brzmiało? 

A co jest z podłogową przy dzieciach? . Ja bardziej boję się o monitory, po tym jak centralny mi zrzucili, to jak kupiłem nowy to przykleilem na 2 stroną rzepę i później też zastosowałem to rozwiązanie do postawienia monitorów na standach. Pzdr 

Podlogowki są wysokie i nie są tak stabilne już raz jedna oparła się o ścianę  i zdążyłem złapać jak dzieci zaczęły biegać wiec wolę nie ryzykować bo gdyby poszła w przeciwnym kierunku moglo być słabo. Więc narazie przejście na monitory.

14 godzin temu, Son-go napisał:

Jak jest z tymi kolumnami przy dostawiniu do ściany? Chodzi mi o monitory,  wylot jest z przodu wiec teoretycznie powinno być ok ale w praktyce różnie to bywa. Chce postawić je na szafce rtv o długości ok 2.2m i nie wiem czy zda to egzamin. Muszę zrezygnować z podlogowek ze względu na dzieci no i wiec szukam alternatywy. Może ktoś z posiadaczy kiedyś próbował takiego ustawinia albo ma chęć spróbować z ciekawości? jak by to brzmiało? 

Dwójki mają z tyłu też wylot, nie wiem jak jedynki. Sprawdziłem i u mnie przy odległości do ściany 20 cm-50 cm nie ma różnicy na przykładzie kontrabasu z utworu L-O-V-E Diany Krall na płycie Turn Up The Quiet, natomiast 10 cm przy ścianie, nie mam pewności, ale tak jakby troszkę dźwięk się przedłuża, ale to jest ledwo słyszalne. Głębia sceny jest zaznaczona przy 10 cm, ale im dalej tym lepiej. (Korektor basu miałem na 0 i odłączony sub., głośność tak średnia, a potem zrobiłem taką większą też).

Najlepiej gdybyś wypróbował u siebie, w swoim zestawie, pomieszczeniu i na szafce.

Edytowane przez karfied
  • 2 tygodnie później...
W dniu 11.01.2020 o 14:14, rafal735r napisał:

Jakieś podobne ☺️

ooo

Ciekawe, na jakich głośnikach i elektronice. Też gdzieś widziałem podobne w sieci, ale to dawne czasy... A to rodzima firemka?

Ja to bym poczytal jakieś opinie użytkowników S1 albo ich zmodyfikowanych  wersji S1II, i bodajże Berges1.

Bo chyba z monitorów wersji podstawowej S1 są najlepsze? prawda?

Pzdr 

Edytowane przez dedal75

No to po dłuższym czasie i po wielu rozmowach jak i odsłuchach na temat zmian, które chciałem wprowadzić do kolumn dla mnie ustaliliśmy z konstruktorem, że zamiast serii S 3 (zaszalałem) i wybrałem Bergesy 3 (Żona wypowiedziała tylko jedno zdanie - ma być wycieczka, remont, a za resztę kup te, które będą lepsze). No więc na moje życzenie został zmieniony głośnik wysokotonowy, zaciski i terminale. Zaciski naprawdę robią robotę - podobnie, jak przewody - i konia z rzędem temu, kto twierdzi, że to nie ma znaczenia. Oczywiście moje doświadczenia z lat 80-95 - gdzie także przerabiałem kolumny są zgoła nieporównywalne, ale ucho to słyszy... Teraz czekam na moje kolumny i po czasie zacznę odsłuchy przewodów głośnikowych.

Może macie doświadczenie, jak Yamaha (AX-892 + CDX-890) + Bergesy 3 + Albedo Blue (interkonekt RCA) + rock, jazz, blues, pop i muzyka elektroniczna oraz poważna (tych słuchamy) zagra z jakimś dobrym i w rozsądnej cenie kablem głośnikowym? Mam kilka na "uchu", ale najpierw poczekam na kolumny, a obecny przewód głośnikowy to Tara Labs Prism Omni ST Bi-Wire z Audio ACademy Hyperion IV.

Czytając pyskówkę o Bmn w innym wątku, chciałbym tu rozwinąć Wasze rozważania na temat tweeterów. 

Między Ex,  S, SII i  Berges jest dla mnie spora różnica w cenie. Czy do słuchania "prostszej" muzyki wystarczy niższy model? Wiem, najlepsze są odsłuchy, ale czy konstruktor ma wszystkie kolumny w jednym czasie? Pewnie nie. Więc prośba o popisanie się.

Dziwne pytanie, co znaczy "prostrza" muzyka? Chyba w każdej jest mnóstwo detali i różnych smaczków na górze. Im lepszy tweeter to bardziej to wszystko oddaje. 

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.