Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  190 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

W piatek mialem przyjemnosc goscic u konstruktora naszych paczek Pana Bogdana. Przywiodla mnie tu chec upgradu moich Bergesow 3

Dzisiaj kolejna relacja z kolejnej wizyty u p. Bogdana. 

Odebralem swoje Bergesy a przy okazji na prosbe konstruktora i takze z wlasnej ciekawosci przytargalem reszte swoich klamotow a wiec preampa WBA Blazebird i koncowke Rotel 1070. Jechalem z obawami jak to po upgradzie zagra, czy ten wiekowy rotel nie osmieszy systemu no i czy to sie zgra z kablami Bogdana w jego lepszej od mojej akustyce. 

Mam banana na ustach ? bo nic takiego sie nie wydarzylo. 

Zagralo za.. bi..cie. Nawet na moich kablach bylo super. Jak to powiedzial konstruktor preamp wszystko popycha do przodu w kazdym aspekcie. Zagralo to lepiej od Lectora w kazdym pasmie. Duzo lepsza selektywnosc, wysokie czysciutkie wyrazne a dol bez lekkiej buly Lectora no i lepiej kontrolowany. Scena pelniejsza i bardziej roznorodna. Wczesniej mialem lectora przez 2 tygodnie wiec wiedzialem czego sie spodziewac. Tutaj lepsza akustyka tylko potwierdzila moje przypuszczenia. Tutaj zaznacze ze to sa moje odczucia, choc wydaje mi sie ze konstruktor mysli podobnie. 

Lector broni sie muzykalnoscia, no i cena preampa tez sie bardzo zblizyla do zxt70. 

A gdy zaczelismy zmieniac kable to juz wiem na 100% ze zakup preampa byl b. dobrym ruchem. Niestety dukaty sie skonczyly na upgradzie BMNow i teraz pozostal zal i niedosyt. Pozyczylem ostatecznie do posluchania w domu glosnikowe WW mini eclipse 8 i interkonekty PAD i WW. 

No i niestety w domu tez zagraly lepiej od moich kabli ?

Zbieram na glosnikowe ???!!! 

IMG_20200816_200946.jpg

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

No to super, że nowy nabytek Blazebird tak się spisuje. Dobrze zainwestowałeś. Rotel też wygląda na poważnego zawodnika i swoje robi. A Bergesy mogą się dzięki takim towarzyszom jeszcze lepiej wykazać ?

23 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Dzisiaj kolejna relacja z kolejnej wizyty u p. Bogdana. [...]

IMG_20200816_200946.jpg

Haha

Tak to właśnie się zaczyna...

Złapałeś trop, niczym ogar  ?

6 godzin temu, karfied napisał:

Bergesy mogą się dzięki takim towarzyszom jeszcze lepiej wykazać

I to wlasnie robia ?

5 minut temu, Marko Polo napisał:

Złapałeś trop, niczym ogar

zeby to nie bylo tak drogie ?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Czekamy na relację!

Bardzo ładnie wygląda!

Normalnie Audio Research Panie ? ,

chciałem zapytać czemu dwie sztuki, ale nie będę w odsłuchach przeszkadzał.

W dniu 16.08.2020 o 20:08, Mikelas76 napisał:

Dzisiaj kolejna relacja z kolejnej wizyty u p. Bogdana. 

Odebralem swoje Bergesy a przy okazji na prosbe konstruktora i takze z wlasnej ciekawosci przytargalem reszte swoich klamotow a wiec preampa WBA Blazebird i koncowke Rotel 1070. Jechalem z obawami jak to po upgradzie zagra, czy ten wiekowy rotel nie osmieszy systemu no i czy to sie zgra z kablami Bogdana w jego lepszej od mojej akustyce. 

Mam banana na ustach ? bo nic takiego sie nie wydarzylo. 

Zagralo za.. bi..cie. Nawet na moich kablach bylo super. Jak to powiedzial konstruktor preamp wszystko popycha do przodu w kazdym aspekcie. Zagralo to lepiej od Lectora w kazdym pasmie. Duzo lepsza selektywnosc, wysokie czysciutkie wyrazne a dol bez lekkiej buly Lectora no i lepiej kontrolowany. Scena pelniejsza i bardziej roznorodna. Wczesniej mialem lectora przez 2 tygodnie wiec wiedzialem czego sie spodziewac. Tutaj lepsza akustyka tylko potwierdzila moje przypuszczenia. Tutaj zaznacze ze to sa moje odczucia, choc wydaje mi sie ze konstruktor mysli podobnie. 

Lector broni sie muzykalnoscia, no i cena preampa tez sie bardzo zblizyla do zxt70. 

A gdy zaczelismy zmieniac kable to juz wiem na 100% ze zakup preampa byl b. dobrym ruchem. Niestety dukaty sie skonczyly na upgradzie BMNow i teraz pozostal zal i niedosyt. Pozyczylem ostatecznie do posluchania w domu glosnikowe WW mini eclipse 8 i interkonekty PAD i WW. 

No i niestety w domu tez zagraly lepiej od moich kabli ?

IMG_20200816_200946.jpg

Jakie masz aktualnie swoje kable głośnikowe ?

8 minut temu, metalowy napisał:

Jakie masz aktualnie swoje kable głośnikowe ?

nijakie ?

Jedne to ydty 3x0,5 na plus i tyle samo na minus. 

Drugie to koltz 2x1,5. 

Generalnie czekalem na wygrzanie preampa i teraz jest/byl czas na dobor glosnikowego

ten ww jest kosmiczne drogi ciekawe jak by zagral w porownaniu zchordem odysey x. Ja ostatnie przeszedłem na taki z tellerium qultra blue  i jest zdecydowanie lepiej , nawet nie myślałem że może być taka przepaść 

ten ww z metra wychodzi sporo taniej. nie potrzeba wtykow ?

Hehe. 

Używam strimera jako transportu. Ale jakbym miał porównać oba DAC bezpośrednio to muszę załatwić druga parę XLR i użyć CD jako transportu, bo strimer ma tylko jedno wyjście coax. 

?👈

Pytanie do użytkowników. 

Jaka charakterystyka brzmienia wzmacniacza według Was pasuje do BMN serii s3, Berges3, beszele?

Które firmy bardziej lub mniej pasują. Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

neutralna. Napewno nie ciepla, przynajmniej ja tak to odbieram. Poza tym yamaha Bogdana cieplakiem raczej nie jest ??? a na niej przeciez sie stroi. 

14 godzin temu, dedal75 napisał:

Pytanie do użytkowników. 

Jaka charakterystyka brzmienia wzmacniacza według Was pasuje do BMN serii s3, Berges3, beszele?

Które firmy bardziej lub mniej pasują. Pzdr

To jednak bardziej zależy od indywidualnych upodobań i rodzaju muzyki, której się słucha i z jakiego źródła to zagra.

Przeważnie słucha się muzyki z płyt CD, pewnie spora grupa jeszcze z winyli, a i spora i chyba coraz większa z plików, więc każde nagranie zagra inaczej... "Dobroć głośnika" ma mniejsze znaczenie od naszych upodobań, bo pewne aspekty można wyrównać przewodami, ułożeniem kolumn i akustyką pomieszczenia, więc można wpłynąć na prezentację tonalną poza wzmakiem. A wiadomo, że nie same wzmacniacze zapodają sygnał. BMNy (chyba - bo nie słuchałem wielu kolumn za dzieścia tysięcy PLNów) zagrają z każdym wzmacniaczem na bardzo wysokim poziomie, ale upodobania są często istotne i decydują o wyborze kolumn i sprzętu, a to bardzo uniwersalne kolumny i grają równo w całym paśmie. Zmiana wzmacniacza zrobi robotę tak samo, jak zmiana kabelka, a nawet zmiana zacisków!?! Sam się przekonałem, jak wyrównało się brzmienie i o klasę wyżej teraz gra tylko - albo aż - po zmianie samych zacisków we wzmacniaczu. A przecież leciwy AX-892 jest raczej jaśniejszym wzmakiem w prezentacji tonalnej z dosyć dobrą dynamiką i sceną, nic nie razi po uszach i potrafi pięknie podać każdy szczegół, ale... Ale z dobrym kabelkiem RCA lub głośnikowym można naprawdę już nie szukać... (sic!) Nawet CDek z wyższej półki - i nie koniecznie nowy - robi robotę, te kolumny potrafią grać z klockami za naście tysięcy i z "dziadkami" za stówki baaaardzo przepięknie i zawsze zaskakują (zależy bardziej od kabelków)... Są przecież wśród nas i tacy, co mają sprzęt za duże pieniążki i BMNy za ćwiartkę tej ceny i banan na twarzy rekompensuje wszystko!!!

Powiem tak. 

Wydaje mi się że to powinien być wzmacniacz jak już powiedziano neutralny choć według mnie bardziej tu by pasowało jasne brzmienie, ale chciałem od Was sie dowiedzieć, jakie macie spostrzeżenia i sugestie. Pzdr

4 godziny temu, dedal75 napisał:

Wydaje mi się że to powinien być wzmacniacz jak już powiedziano neutralny choć według mnie bardziej tu by pasowało jasne brzmienie, ale chciałem od Was sie dowiedzieć, jakie macie spostrzeżenia i sugestie. Pzdr

Moim zdaniem BMNy a przynajmniej moje bergesy daja odczucie wiekszej ilosci basu i ja osobisvie nie laczylbym trgo z cieplym wzmakiem czy zrodlem z wieksza iloscia niskich tonow. 

Chociaz,... musze powiedziec ze dzis odeslalem Bogdanowi jego kable i wpialem swoje. No i powiem tak, szybko przyzwyczajamy sie do dobrego nie rejestrujac jak duze zmiany zachodza. Dopiero gdy wraca sie do swoich komponentow jest szok!!! Teraz dopieto slysze jak dobrze Bogdan dobral kable. Cholera, zamowilem te glosnikowe WW mini i juz wiem ze czeka mnie jeszcze zakup PADa Genesis. Jak to pieknie razem u mnie gralo, nawet sceptyczna zona zauwazyla ze po powrocie do moich kablu jej ulubione plyty Ani Wyszkoni brzmia bez przestrzeni i klarownosci. No ale na razie glosnikowe to tani klotz 2x1,5.

I jak tu nie "wierzyc w kable"? Sam nie przypuszczalem ze uslysze taka zmiane

WW mini eclips 8 jest chyba kablem lekko w jasna strone tak dla informacji

Myślę że Masz dużo racji. 

Coś jaśniejszego lepiej się powinno zgrywac  z BMNami. 

Ja nie stoję po żadnej stronie jeśli chodzi o przewody. 

Ale ostatnio nic ciekawego nie posiadam bo posprzedawałem co mialem a i to co było to normalne druty. 

Pozostał mi tylko solid od Jantzena i wpiąłem pożyczone Audionova Moonwalk bi wire i jest różnica - nie mam czasu (nie, inaczej warunków) na porównania a szczególnie wieczorne odsłuchy bo wtedy słychać wszystko najlepiej, jednak uważam że wszystko wskazuje na korzyść AN. 

Nie myślę o kablach tu wymienianych, nie moja półka zresztą nie wiem czy zdecydowałbym się wydać tyle na przewód ?. Pzdr

PS przewodem już nadwyrężylem pewnie cierpliwość znajomego ? muszę się zebrać by oddać. 

Edytowane przez dedal75

Miałem kiedyś Moonwalki Bo Wire. Ale Audionova zbankrutowala. Czytałem że ładowali zwykle chińskie druty w swoje oploty i koszulki. Czy to prawda to nie wiem. Ale miałem parę ich kabli RCA i głośnikowych. Po jednych zostało drewniane pudełko. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Też to słyszałem od pożyczającego ? jednak fakt jest taki że coś w brzmieniu drgnęło a podpinajac nie liczyłem na zmiany a tak z nudów je podłączyłem ?

Sprawdzę coś lepszego kiedyś. Pzdr

Coś mi się wydaje, że jednak wróciła z zaświatów. Na allegro można kupić nowe kable, a i miejsce wysyłki też takie same, co kiedyś. Dedal, jak wrażenia oprócz drgnięcia?

Jako tako muszę zapodać jakiś fajny przedwzmacniacz najlepiej jak by był z regulacją barwy i coś z akustyką zrobić delikatnie chociaż. Pzdr

15 godzin temu, dedal75 napisał:

Jako tako muszę zapodać jakiś fajny przedwzmacniacz najlepiej jak by był z regulacją barwy i coś z akustyką zrobić delikatnie chociaż. Pzdr

I uważam, że to jest dobry pomysł !

Wprawdzie wprowadza się dodatkowe urządzenie, które ma też swoje brzmienie, ale jednocześnie mamy więcej mozliwości właśnie korygowania tego brzmienia z różnymi rodzajami muzyki - o ile ktoś takiej różnej muzyki słucha. Poza tym można przedwzmacniacz mieć tej samej firmy i jeszcze z tej samej serii, co brzmieniowo powinno współgrać, jeśli ktoś chce zachować charakter brzmienia wzmacniacza.

Akustyka w pokoju blokowym, który jest i salonem, często jadalnią i też służy do słuchania muzyki to niestety największe wyzwanie. I o ile to można wszystko zaakceptować wizualnie, to odsłuchowo już tak kolorowo nie jest... Ja przynajmniej mam z tym duży problem, bo zwierzak w domu jest, a dywanu Żona nie chce i układ nie jest symetryczny... Ale to w końcu nam ma się podobać i często wygrywa jeszcze najtańsza opcja, bo dobra akustyka w pomieszczeniu też swoje kosztuje... (sic!)

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.