Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Ja gram na Deezerze na wyższej wersji z FLAC i różnica dźwięku w stosunku do podstawowej mp3 jest wyraźna. Ale faktycznie, gdybym miał słabszy zestaw, to z powodzeniem wystarcza mp3.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Abstrahując, od spraw technicznych.

Trochę rzeczy w życiu kupiłem, od tanich za setki zł, po drogie i jeszcze droższe za dużo więcej niż moje BMN. Sprzęty, elektronika, samochody. Duże, małe sklepy itd. Prywatnie, firmowo, długo by wymieniać. Co jednak jest istotne, nie spotkałem się do tej pory z tak dobrym "after sale service" jak w przypadku BMN. Nic z nimi się nie dzieje, wprost przeciwnie, jest coraz lepiej. Chodzi, o kontakt, dbałość, dostępność. To jest niebywałe, że jest to firma "One Man Army", chylę czoła! 

8 minut temu, LOBO_M napisał:

Abstrahując, od spraw technicznych.

Trochę rzeczy w życiu kupiłem, od tanich za setki zł, po drogie i jeszcze droższe za dużo więcej niż moje BMN. Sprzęty, elektronika, samochody. Duże, małe sklepy itd. Prywatnie, firmowo, długo by wymieniać. Co jednak jest istotne, nie spotkałem się do tej pory z tak dobrym "after sale service" jak w przypadku BMN. Nic z nimi się nie dzieje, wprost przeciwnie, jest coraz lepiej. Chodzi, o kontakt, dbałość, dostępność. To jest niebywałe, że jest to firma "One Man Army", chylę czoła! 

Pełna zgoda.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

On 4/7/2019 at 10:29 PM, LOBO_M said:

Od piątku moje EX2 II są już w domu. Czasu mam niewiele ostatnimi dniami, ale trochę posłuchałem. Jest pięknie. No i ten fornir, mistrzowskie wykonanie, piękne wybarwienie. Jest to Palisander Salvador, ale wyszedł dość nietypowo, co mnie bardzo ucieszyło.

IMG_0596.JPG

fullsizeoutput_c1a.jpeg

No piękne,  fornir idealnie pasuje do pomieszczenia aż chce się nacisnąć przycisk,, play " i słuchać muzyczki heh 

W dniu 16.04.2019 o 19:27, soulek napisał:

No piękne,  fornir idealnie pasuje do pomieszczenia aż chce się nacisnąć przycisk,, play " i słuchać muzyczki heh 

Dzięki.

Faktycznie, ładnie sie wkomponowały, minimalistyczne, nie rzucające się w oczy. Choć też dzięki ciekawemu fornirowi, nie zlewają się z dębową półką.

Polecm playliste na TIDALu:

https://tidal.com/playlist/e390f841-522c-4c96-8d91-93b0b2baada8

a0dfade706a840b585a7cfdcfc8fa6e3_1.jpg

Edytowane przez rafal735r

?👈

22 godziny temu, Seb1 napisał:

LOBO_M widzę,że mamy zbliżony gust. Ciemne piwo i palisander. Gus gus  i massive attack też się kiedyś u mnie przewinęły. Bmny niestety na razie muszą poczekać.

Ja do TRIP-HOP, ambient, wróciłem po latach przerwy, kiedy to w bardzo niepozornym pubie Herkus Kantas w Kłajpedzie, jedząc wyśmienite burito i zapijając lokalnym piwem, usłyszałem Massive Attack, potem poleciał Tricky a do tego GuGus Arabian Horse. Kwintesencja gatunku i szok że w pubie leci taka muzyka. Przez czas pobytu, był to mój ulubiony Pub, polecam, prowadzi go grupa pasjonatow na czele z właścicielem dr. nauk humanistycznych. Niebywale ciekawi ludzie. Co do piw polecam Kvak, typowe belgijskie, mam nawet do tego specjalną szklankę.  No i „Belgijska blondynka” browaru Mariestad, zaje..sty belgian blond.

Zawsze zastanawiało mnie jaki sens ma takie nagranie, bo przecież nie jesteśmy w stanie pokazać jakości dźwięku. 

Tak na marginesie, ciekawi mnie czy jest ktoś na forum kto ma BMN w wersji White Piano?

9 godzin temu, LOBO_M napisał:

Zawsze zastanawiało mnie jaki sens ma takie nagranie, bo przecież nie jesteśmy w stanie pokazać jakości dźwięku. 

Pewnie żaden, w ramach ciekawostki. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 7.04.2019 o 22:29, LOBO_M napisał:

Od piątku moje EX2 II są już w domu. Czasu mam niewiele ostatnimi dniami, ale trochę posłuchałem. Jest pięknie. No i ten fornir, mistrzowskie wykonanie, piękne wybarwienie. Jest to Palisander Salvador, ale wyszedł dość nietypowo, co mnie bardzo ucieszyło.

IMG_0596.JPG

fullsizeoutput_c1a.jpeg

Bardzo ładne  ?

W dniu 7.04.2019 o 22:29, LOBO_M napisał:

IMG_0596.JPG

fullsizeoutput_c1a.jpeg

Ta pólka to z dębu klejonego? Bardzo ładnie się to wizualnie prezentuje. Pogratulować!.

Może jeszcze właściciel pokaże zbliżenie foto ten fajny zestaw...

Dzięki,

Tak, blat na półce, która jest połączona z zabudową kominka, jest dębem klejonym, który zaolejowałem. 

Dużo zdjęć nie mam, ale spójrzcie na jakość wykonania forniru. Dodam jeszcze jedno zdjęcie, które pokaże że fornir, jego wzór jest idealnie kontynuowany na ściankach

IMG_1059.JPEG

IMG_1108.JPEG

IMG_1106.JPEG

IMG_1060a.jpeg

Edytowane przez LOBO_M

Dnia wczorajszego miałem przyjemność posłuchać kolumn Pana Bogdana modelu Beszele 3 oraz monitorów S2 bodajże z 22cm Seasem oraz berylem satori na górze.

Pomimo, że mój IS Ref zupełnie się wyłożył, zwłaszcza w kwestii basu z Beszele 3, bo nie potrafił trzymać go w ryzach. Na takich utworach jak Opium - Dead Can Dance, czy A New Error - Moderat nie dawał rady. Sądzę, że najzwyczajniej jest za słaby, bo budżetowa Yamaha AX-892 Pana Bogdana już lepiej sobie pod tym względem radziła, ale i ona w pewnych momentach "puszczała" i bas potrafił się wzbudzać.  Z monitorami było trochę lepiej, ale nadal nie zadowalająco. 

Poza tym same Beszele 3 zrobiły pozytywne wrażenie na mnie jak i na znajomym z którym pojechałem. Pewnie byłoby bardziej spotęgowane, gdyby znajomy wziął swojego H360, czego żałował, kiedy je usłyszał, ale wstępnie umówiliśmy się z Panem Bogdanem, że będziemy w kontakcie, aby przyjechać właśnie z Heglem ?

Beszele 3 prezentują się bardzo okazale, wykonanie jest bardzo profesjonalne i solidne. Pomimo, że kolumny nie miały adekwatnego towarzystwa, więc nie mogłem usłyszeć pełnego ich potencjału to jak dla mnie brzmiały bardzo dobrze. Na bas objętościowo na pewno nie mógłbym narzekać, bo tworzył solidny fundament, potrafił zejść nisko i jak pisałem brakowało kontroli, ale to już kwestia pieca. Crescendo to klasa sama w sobie. Ten kto słyszał ten tweeter to wie co on potrafi. Wszelkie blachy, dzwoneczki, struny pięknie w nienachalny, aksamitny sposób wybrzmiewały. Ogólnie uważam, że kolumny warte swoich pieniędzy o udanie neutralnie zestrojonym charakterze gwarantujące pozytywne doznania, tym bardziej biorąc pod uwagę topowe przetworniki, które spotkać można w konstrukcjach za grube tysiące. 

Edytowane przez kocurro

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Różnica polegała na jego ilości, bo w podłogówkach schodził zdecydowanie niżej przez co wrażenie było, że jest go więcej, ale była i jest to kwestia obudowy. Podłogówka ma większy litraż co przekładało się na objętość basu. Monitor z kolei pomimo, że posiadał większy przetwornik to nie mógł zbliżyć się do takiego zejścia jak podłogówka. Ponieważ obudowa jest znacznie mniejsza, a jego plusem była kontrola i szybkość, ale również potrafił łupnąć, kiedy trzeba było, choć nie z takim rozmachem i monumentalnie. Bas monitora był bardziej audiofilski ? Jednak i tak bardziej podobały mi się podłogówki ? Fajne kolumny z którymi prawdopodobnie zostałbym na długo.. 

Jednak to wszystko może zupełnie inaczej tzn. dużo lepiej brzmieć, jeśli zapewni się tym przetwornikom odpowiednią dawkę prądu z wydajnego wzmacniacza, bo niestety, ani mój Lavardin, ani Yamaha Pana Bogdana nie wykorzystały potencjału tych kolumn.

Myślę @rafal735r, że wypożyczenie takiego monitora byłoby dla Ciebie bardzo cennym doświadczeniem i śmiem twierdzić, że wbrew pozorom, czyli większym przetwornikom wcale nie "udusiły by się" z uwagi właśnie na mniejsza obudowę. W skrócie bas z tych monitorów jest bardziej sprężysty i konturowy.

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych właścicieli kolumn BMN ? 

Edytowane przez kocurro

@kocurro, jak rozumiem podłogówki miały tweeter Seas Crescendo, a monitory Satori Beryllium. Jesteś w stanie opisać różnice między nimi? Ostatnio zaczęło mi chodzić po głowie, aby dokonać zmiany z Satori Beryllium na Seas Crescendo, jednak Pan Bogdan już poinformował mnie, że z uwagi na różne średnice tweetera, nie da się tego zrobić nie zmieniając obudowy.

@Thar za jakieś 2-3h napiszę o moich odczuciach, bo teraz muszę się wylogować, ale już teraz chciałbym Cię poinformować, że będzie to moja osobista i subiektywna opinia z którą niekoniecznie mógłby się pokrywać Twój gust, także odbierz ją na chłodno i z dystansem, bo w tym hobby najpewniejsze i najlepsze decyzje podejmuje się poprzez osobisty odsłuch ? 

Zacznę od tego, że moje ucho najlepiej zaakceptowało jedwabne i tekstylne tweetery z których najprzyjemniej wspominam D28/2 w Dynaudio Audience 42 i mój obecny "mały rewelator" D2905/970000. Bardzo lubię tego rodzaju przekaz, kiedy jest aksamitnie, czyli miękko i delikatnie, ale przestrzennie nie zapominając o dźwięczności. 

Teraz bardzo uproszczę, ale osobiście uważam, że głośniki wysoko-tonowe ze względu na użyty materiał zasadniczo podzielić można na dwa rodzaje brzmienia tj. ciepłe i zimne tak jak ogień i metal bez odbierania sobie cech wspólnych jak blask, czy jasność, bo np. w moim przypadku przejrzystość i dźwięczność uzyskałem dzięki wzmacniaczowi i źródle. 

Kolejnym czynnikiem decydującym o ich pierwotnym potencjale jest strojenie przez konstruktora ? ale najlepszą wiadomością dla nas jest przede wszystkim odszukanie wzmacniacza i źródła jak najlepiej uzupełniającego się w kwestii górnego pasma i analogicznie sprawa ma się z basem ? 

Jeśli chodzi o same przetworniki Crescendo, a Satori Beryllium to moje preferencje i gust skłania się ku Crescendo, który gra właśnie bardziej miękko zachowując piękny blask i czytelność. Uważam, że wybrzmienia i jego przenikliwość to już kwestia wzmacniacza i źródła, bo miałem/mam okazję posłuchać go u znajomego u którego jest wybitnie zaaplikowany.. Z kolei beryl w moim odczuciu jest bardziej bezpośredni i twardy, jednak nie mniej delikatny i potrafi równie pięknie ukazać szczegóły. Jednak uważam, że w doborze elektroniki towarzyszącej trzeba być ostrożniejszym, bo łatwo ten beryl "przedobrzyć".

Jak pisałem to moje osobiste przemyślenia po usłyszeniu tak naprawdę niewiele sprzętu, choć za to miałem okazję słuchać kilku konkretów, więc nie sugeruj się zanadto tylko polegaj na własnych małżowinach ? 

Pozdrawiam.

Edytowane przez kocurro

Dzięki serdeczne za obszerny opis, zwłaszcza dwie kwestie dotyczące berylowego Satori opisują go szczególnie dobrze, mianowicie bezpośredniość i twardość. To sprawdza się swietnie w przypadku wszelkiego rodzaju elektroniki, jednak przy wokalach i małych składach już niekoniecznie. Z moim torem bywa, że niektóre utwory brzmią zbyt agresywnie, za jasno.

Spróbuję jeszcze kilku zmian w kwestii okablowania, a jeśli to nie pomoże, pomyślę o zmianach w strojeniu kolumn, jednak jak to w życiu bywa, często lepsze jest wrogiem dobrego. 

Ja mam teraz jasno zestrojonego Excela. Crescendo też był dla mnie strojony jasno i daje rade w elektronice i wszędzie w sumie ?

Może da się jakoś powiększyć otwór w skrzyni? Bo beryl jest mniejszy. 

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.