Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  190 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Marko Polo napisał:

No to z czystym sumieniem teścik BMNów z Wireworldami...

Nooo, Marko ale opis, az sie niechce wierzyc ze tak wszystko po kolei sie ukladalo, szacun. Jak bede gotow to Ciebie chyba zmecze zebys z tym kablem do Gniezno wpadl hehe albo przeslal mi kabel na testy bo juz wygrzany ?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Z tego wynika, że jakby firmy/dystrybutorzy wygrzewali kable to by było mniej zwrotów. Przyznam, że i mnie zaciekawiłeś. U p. Bogdana robiłeś ślepe testy, czy wiedziałęś co jest wpięte?

9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Nooo, Marko ale opis, az sie niechce wierzyc ze tak wszystko po kolei sie ukladalo, szacun. Jak bede gotow to Ciebie chyba zmecze zebys z tym kablem do Gniezno wpadl hehe albo przeslal mi kabel na testy bo juz wygrzany ?

Zastanawiam się tylko ile było wpływu na zmiany w brzmieniu przewodów spowodowane wcześniejszą wymianą terminali we wzmacniaczu???

Bo po zmianie terminali, mając wpięte jeszcze Tara Labsy zmiana była znacząca. Wcześniej średnica wręcz krzyczała przy głośności już od około godziny 10 i to kuło w uszy niemiłosiernie... Po wymianie średnica się uspokoiła, ale jej nie ubyło, a nawet mam wrażenie, że scena się powiększyła i pogłębiła, natomiast pozostałe tony zyskały na barwie i dźwięczności. Muzyka płynąca z BMNów dużo zyskała po tej zmianie.

@LOBO_M kiedy bywałem na odsłuchach to zawsze najpierw raz słuchałem totalnie w ciemno, a potem kolejne razy już znając producenta i model. Ponieważ w słuchaniu muzyki dla mnie najważniejszy jest ogólnie spójny dźwięk, który mi odpowiada - ponieważ ja słucham bardzo różnorodnej muzyki, a Żona rocka, progresu i jazzu - to bym musiał mieć przynajmniej dwa wzmacniacze z dobranymi przewodami, przy dość uniwersalnych kolumnach, a najlepiej dwa komplety sprzętu. A budżet i pomieszczenie nie pozwalają na takie rozpieszczanie i trzeba było szukać kompromisów, stąd wreszcie pomysł na Yamahę i BMNy...

A u siebie w domu dopiero po zmianie zacisków przeprowadziłem testy z przewodami głośnikowymi od Bogdana, bo inaczej nie mogłem lub tylko gołe przewody.

15 godzin temu, LOBO_M napisał:

Przyznam, że i mnie zaciekawiłeś. U p. Bogdana robiłeś ślepe testy, czy wiedziałęś co jest wpięte?

Ja natomiast,  pół roku temu miałem przyjemność testować z Panem Bogdanem interkonekty na paczkach BMN F2, m.in. Purist Audio Design Musaeus. Kabel ten wnosił tak wyraźne zmiany, że ślepy test byłby nie potrzebny. Bardzo podobne, można chyba powiedzieć takie same zmiany, wnosił głośnikowy PAD Musaeus, którego  słuchałem podczas ostatniej wizyty z moimi S2 II. Cena mnie powstrzymuje, ale chciałoby się przynajmniej interkonekt kupić, bo dźwięk jak dla mnie wnosi kapitalny. Interkonekt jest tańszy i też z rabatem 30% u P. Bogdana. Natomiast podczas zmiany bardzo taniego (6 zł za metr) mojego byłego kabla Cabletech 2,5 mm na obecnego taniego Clearway to taki ślepy test już by się przydał. Zmiany nie były takie oczywiste. Być może trafiły się 2 neutralne kable. Z clearway dźwięk wydaje się wyraźniejszy, jak gdyby zdjąć z kolumn, nie koc, ale cienkie prześcieradło. Jednak co mi się nie spodobało to mniejsza dynamika Clearway. Ale podejrzewam, że to efekt tego, że Clearway połączyłem ze wzmacniaczem przez wtyki widełkowe, a poprzednie Cabletech były wpięte przez gołe druty (same czubki zlałem cyną, żeby się nie rozchodziły). Dlatego wydaje się, że wtyki rzeczywiście mogą negatywnie wpływać na dźwięk. Zaciski w moim wzmacniaczu są raczej nieudane. Nie można wpiąć bananów a widły siedzą niepewnie. Jak przeczytałem wszystkie wpisy to też zaczęło mnie korcić, żeby pozbyć się tej konfekcji, która kosztowała mnie 200 zł, ale to może jak będę miał docelowy wzmacniacz i nie będę potrzebował przepinać. Chociaż dynamiki teraz nie brakuje, po upgrade kolumn się zwiększyła.

Kabeltech.jpg

Clearway.jpg

W dniu 3.07.2020 o 14:42, rafal735r napisał:

Wy słuchajcie kabli, a ja se posłucham czegoś na co warto wydawać pieniądze 

c2e86cde34198fac68f56eb424591df1_1.jpg

Czy to Twój Burmester, czy chyba raczej nowy nabytek do testów, bo zidentyfikowałem górny klocek na końcówkę? Na dole to chyba preamp, albo cały wzmacniacz. Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami odsłuchowymi tych zacnych klocków.

Edytowane przez karfied

Burmester gra już prawie trzy lata 

Natomiast Classe kupilem sobie posłuchać, a za pre pracuje dac Teac UD-503. Ostatnio kolega z forum pisał że w tym Teac siedzi konkretne pre które było opracowane razem z Esoteric, więc nic tylko słuchać. ?

?👈

ktos by powiedzial ze to jest plumkanie. A ja powiem ze to dobrze nageane plumkanie

https://tidal.com/album/77696197

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 godzin temu, rafal735r napisał:

Burmester gra już prawie trzy lata 

Natomiast Classe kupilem sobie posłuchać, a za pre pracuje dac Teac UD-503. Ostatnio kolega z forum pisał że w tym Teac siedzi konkretne pre które było opracowane razem z Esoteric, więc nic tylko słuchać. ?

Wiedziałem, że jesteś posiadaczem Burmestera, wspominałeś kiedyś we wpisach i P. Bogdan mówił, że go słuchał i był zachwycony. Tak mi się zdawało, że to chyba ten u dołu na zdjęciu ?

To rzeczywiście nic tylko słuchać Classe w takiej ciekawej konfiguracji i fajnie sprawdzić możliwości Teaca ?

Edytowane przez karfied
4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

ktos by powiedzial ze to jest plumkanie. A ja powiem ze to dobrze nageane plumkanie

https://tidal.com/album/77696197

Podobne, też bardzo fajne plumkanie prezentuje Marcin Wasilewski Trio 

https://tidal.com/artist/4484165

W dniu 2.07.2020 o 19:50, LOBO_M napisał:

Oooo, Widzę że ten Tomasz co odczarowuje wzmacniaczy po modyfikacji, mieszka praktycznie koło mnie. Muszę się do niego zgłosić, może bym wymienil niebieskie Oczko w PM 16

Lobo wymień całe PM 16 ??

6 godzin temu, LOBO_M napisał:

Tylko jak oczko przepalone to zaraz sie okaze ze potencjalny kupiec bedzie chcial tysiac rabatu, hehehhe

A to napewno. Każdy szuka jakiegoś mankamentu do urwania z ceny. Patrząc na Twój zestaw audio to PM16 marnuje potencjał Twoich bmn. 

Skoro tak jest, a nie przeczę, to co bym musiał kupić, aby potencjał EX2 wykorzystać? A tym bardziej co bym musiał kupić przy upgrade do berges/beszele? 

U mnie szykuje się totalna wymiana klocków tylko muszę w końcu coś posłuchać A na to brak czasu

7 godzin temu, GrubyKoń napisał:

A to napewno. Każdy szuka jakiegoś mankamentu do urwania z ceny. Patrząc na Twój zestaw audio to PM16 marnuje potencjał Twoich bmn. 

Marnuje marnuje, już dwa razy wspominałem. Przecież jak zmieniłeś go na A-S1000 to dopiero zaczęło to grać w taki otwarty lekki sposób. Dusiły się z tym PM16.

A CXA81 znowu gra gościnnie z S3II. W międzyczasie pograł dobre 100 godzin, trochę pałowania też było. I muszę przyznać że się trochę ułożył i nie jest już taki wredny na górze jak po wyjęciu z pudełka, nie ma już tego piachu. Z zakupu CXA80 zrezygnowałem, jeśli już będę coś brał z tej serii to dam szansę CXA61 bo zasięgnąłem opinii że będą to lepiej wydane pieniądze, ale na razie nigdzie mi się z tym nie śpieszy.

12 godzin temu, GrubyKoń napisał:

Jestem ciekawy, jak by PM16 wypadł przy AX-892 ???

6 godzin temu, LOBO_M napisał:

Skoro tak jest, a nie przeczę, to co bym musiał kupić, aby potencjał EX2 wykorzystać? A tym bardziej co bym musiał kupić przy upgrade do berges/beszele? 

U mnie szykuje się totalna wymiana klocków tylko muszę w końcu coś posłuchać A na to brak czasu

Oj, chyba nie będzie tak łatwo... Bo z tego wynika, że jakieś przyzwyczajenia już są i zapewne nowe klocki wniosą zmiany i trza będzie się przyzwyczaić. @rafal735r ma zapewne największe doświadczenie, bo częściej testuje jakieś wzmaki i zapewne podpowie w tej materii, ale własne preferencje to już inna bajka...

No to u mnie nadszedł dzień aby się pochwalić nowym nabytkiem. Preamp WBA Blazebird lekko modyfikowany. Czas pokaze jak dobry byl to krok. Jak pisalem wczesniej, wygrzany mlodszy brat z tej manufaktury zagral fajniej niz sam streamer+koncowka. Tu moze byc tylko lepiej. Juz slysze inna szkole grania a czas wygrzewania lamp to do 150h. Poczekamy zobaczymy. Nastepna w kolejce to wymiana koncowki. 

IMG_20200707_172308.jpg

Screenshot_20200707_172626.jpg

Screenshot_20200707_172610.jpg

Screenshot_20200707_172900.jpg

Edytowane przez Mikelas76

3 minuty temu, dedal75 napisał:

A jaki był młodszy brat?

flamebird na jednej lampie ecc88. 

5 minut temu, dedal75 napisał:

I co to za cokół pod Bmn, możesz lepsze zdjęcie dać

prosze bardzo. Alledrogo od goscia Owca cos tam. Pieknie zrobione i polowa ceny gnieznienskiej!!! 

IMG_20200707_173848.jpg

Godzinę temu, Marko Polo napisał:

Jestem ciekawy, jak by PM16 wypadł przy AX-892 ???

Pm 16 to ciepła klucha przy as1000 jak gra AX-892 to nie wiem. Gdy tylko Rafał dał mi ją do posłuchania już po kilku utworach marantz wyleciał do 2 pokoju ?

45 minut temu, Mikelas76 napisał:

Alledrogo od goscia Owca cos tam. Pieknie zrobione i polowa ceny gnieznienskiej!!! 

IMG_20200707_173848.jpg

A wysokość samego kamienia, co pod spodem a kolumna stoi tylko? Czy przyklejona ew. przykręcona? ?

4 minuty temu, GrubyKoń napisał:

Pm 16 to ciepła klucha przy as1000 jak gra AX-892 to nie wiem. Gdy tylko Rafał dał mi ją do posłuchania już po kilku utworach marantz wyleciał do 2 pokoju ?

Muszę do Ciebie zajechać i posłuchać tej Yamahy ?. Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

40 minut temu, dedal75 napisał:

A wysokość samego kamienia, co pod spodem a kolumna stoi tylko? Czy przyklejona ew. przykręcona?

z tego co kiedys czytalem po roznych forach to akurat granit powinien byc dosc gruby aby byl "gluchy". Ja ze wzgledow estetycznych wybralem tylko  5cm a to chyba absolutne minimum. 

Kolumna dokrecona do kamienia. wykorzystalem gniazda na kolce i kamien na przelot. Laczone dluga sruba. Kamien od spodu ma gniazda na kolce (te od kolumn).

Ale to wszystko z uwagi na dywan i siersciucha ktory skakal mi po kolumnach doprowadzajac do palpitacji serca. Gdyby kolumny staly na parkiecie itp. to zainwestowalbym tylko w cos takiego:

https://isoacoustics.com/products/gaia-series/gaia-iii/

Wibracje, wibracje, wibracje

Edytowane przez Mikelas76

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Mikelas76 napisał:

z tego co kiedys czytalem po roznych forach to akurat granit powinien byc dosc gruby aby byl "gluchy". Ja ze wzgledow estetycznych wybralem tylko  5cm a to chyba absolutne minimum.

Allo, allo, przepraszam za off.. ?

Gratulacje z preampa i czekam/y na wrażenia ?

IMG_20200707_190139169_HDR.jpg

18 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Allo, allo, przepraszam za off.. 

WOW, słuszny ten kamlot

Ha, u mnie już by kolumna była przewrócona, niestety mam nieprzyjazne otoczenie ?

@Mikelas76 mnie się widzą 1-1,5cm wystające dookoła tylko.

A te Gaje to nie na moją kieszeń ?. Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 godzin temu, salceson napisał:

Marnuje marnuje, już dwa razy wspominałem. Przecież jak zmieniłeś go na A-S1000 to dopiero zaczęło to grać w taki otwarty lekki sposób. Dusiły się z tym PM16.

A CXA81 znowu gra gościnnie z S3II. W międzyczasie pograł dobre 100 godzin, trochę pałowania też było. I muszę przyznać że się trochę ułożył i nie jest już taki wredny na górze jak po wyjęciu z pudełka, nie ma już tego piachu. Z zakupu CXA80 zrezygnowałem, jeśli już będę coś brał z tej serii to dam szansę CXA61 bo zasięgnąłem opinii że będą to lepiej wydane pieniądze, ale na razie nigdzie mi się z tym nie śpieszy.

Najbardziej to bym chcial miec w domu jednoczesnie np. Yamaha A-S1000 albo 2000, Lectora , MF 3si, dayens menuetto, to tego moje przewody i np jakies WW. Tyle ze jest to raczej nierealne. Nim jednak to nastapi to zrobie upgrade zrodla, bo tutaj nie mam az takich rozterek, wymienie Spotify na Tidal hifi.

7 minut temu, LOBO_M napisał:

Najbardziej to bym chcial miec w domu jednoczesnie np. Yamaha A-S1000 albo 2000, Lectora , MF 3si, dayens menuetto

Mialem w krotkim odstepie czasu hybrde lectora zxt70 i menuetto custom. Lector zajefajnie muzykalny, cud miod i malina ALE... przynajmniej u mnie gral troche za waska scena. Menuetto z kolei custom a wiec lepsze komponenty ale cos mi nie do konca zagralo. Jakby cos z basem i mocą nie do konca ... A nie jestem jakims tam basolubem.

44 minuty temu, GrubyKoń napisał:

Nie widzę przeszkód. Zapraszam 

Ehhh znowu chlanie się szykuję widzę... ?

20 minut temu, LOBO_M napisał:

Nim jednak to nastapi to zrobie upgrade zrodla, bo tutaj nie mam az takich rozterek, wymienie Spotify na Tidal hifi.

Spróbuj sobie z kimś zorganizować tidala family, wtedy hifi wychodzi 10zł na łebka a nie 40.

9 minut temu, salceson napisał:
59 minut temu, GrubyKoń napisał:

Nie widzę przeszkód. Zapraszam 

Ehhh znowu chlanie się szykuję widzę... ?

Salceson Ty tam dalej słuchaj swojego matiza... A nie jak zwykle na krzywy ryj się wpraszasz ?

5 minut temu, GrubyKoń napisał:

Salceson Ty tam dalej słuchaj swojego matiza... A nie jak zwykle na krzywy ryj się wpraszasz ?

Właśnie mam nadzieję że mnie nie zaprosisz bo już mam dość, podobno te wątroby to mają swoją określoną wytrzymałość ? A mydelniczka odłączona, trzeba zdjęcia robić i sprzedawać.

Edytowane przez salceson
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.