Skocz do zawartości
IGNORED

Faktyczne ceny sprzętu...

Yankes

Rekomendowane odpowiedzi

2x15 cm, czyli 2πr² co daje powierzchnię jednego głośnika o średnicy 21.21 cm².

No to sorry, ale jest to więcej niż 18 cm :)

Proszę Cię. Powiedz że to był żart.

Zgadza się, 18stka dalej mało, ale jak 2x to już znam przykłady które mógłbym mieć w domu. Z 15stek nic. Więc jestem ciekaw co byście podrzucili, może się doedukuję.

Proszę Cię. Powiedz że to był żart.

Powiem więcej, jedna 15 o skoku 2x większym niż 18 też przepompuje tyle samo powietrza co 21.21 o skoku takim samym jak ma 18.

Zgadza się, 18stka dalej mało, ale jak 2x to już znam przykłady które mógłbym mieć w domu.

No, to już daje 25.4558 cm.

Z 15stek nic

Ponieważ każde dwukrotne zwiększenie ilości głośników, zwiększy poziom natężenia dźwięku o 3dB, czyli będzie wyłącznie dwa razy głośniejszy dźwięk.

czyli będzie wyłącznie dwa razy głośniejszy dźwięk.

Albo przy tym samym ciśnieniu mniejsze wychylenia, a więc mniejsze zniekształcenia.

Ale tak czy siak nie z samym Sd bym to wiązał, tylko raczej z całym układem, trzeba by szerzej patrzeć na to jak są zaprojektowane. Bo zwykle większe głośniki dają niższe zejście, br strojony niżej, krótszy delay itp. Nie wiem czy się da tak łatwo znaleźć głośniki w różnych rozmiarach a podobnie projektowane, żeby porównać samą zmianę Sd i mms. Tak sobie patrzę na parametry 15, 18 i 22 AWXów i mają totalnie różne układy magnetyczne i zawieszenia. Ale 8" się nadaje na małego suba, a 15stka już ni czorta, nie?

Zresztą nie znam się i nie będę udawał że jest inaczej.

2x15 cm, czyli 2πr² co daje powierzchnię jednego głośnika o średnicy 21.21 cm².

W takim razie jak sprawa się rozwinie w kwestii wielkości magnezu a ilości basu z 15 cm głośnika?

De gustibus non est disputandum

wielkości magnezu

Magnezu to trzeba dużo przyjąć doustnie żeby ogarnąć te wszystkie TSy więc pewnie się sprawa nie rozwinie dopóki nie zajrzy tu jakiś Misiomor czy inny Yoshi. Ale im się już chyba nie chce dyskutować w takich tematach :)

Ale odnosząc do ceny to owszem, większy głośnik tej samej klasy więcej kosztuje. I kosz większy/sztywniejszy i trudniej o odpowiednią membranę i większy napęd itp.

I tu się nie dziwię producentom. Tym bardziej że oczekiwania większości ludzi są takie: "Żeby głośnik był jak najmniejszy i dał się postawić w kącie/za regałem/....* (tu uzupełnić gdzie) i żeby mi się szklanki za szybą trzęsły i żeby był w kolorze....(i tu znowu uzupełnić)"

No to jakie kolumny pod taką specyfikacje byście produkowali? Małe popierdułki z dużą ilością małych głośniczków i niskim qts (bo cenę robi wielkość układu magnetycznego i kosza) i wysokim strojeniem, nie? Niech się szklanki trzęsą. Tym bardziej jeśli do napędu planujemy słaby ampli KD.

Tylko trzeba zrobić parę produktów z półek jakościowych różniących się mocno ceną (powiedzmy wyższy model to 2x cena niższego), dorobić legendę (czyli zatrudnić recenzenta) że ten najwyższy model to już musi kosztować x razy więcej, bo to już super hiper jakość (za x odpowiednią cyfrę - co kto lubi) i pchać na rynek.

Tym waszym sposobem obliczania mozna dojsc do wniosku, ze 20 x 1cm glosnik da wiecej niz jeden 18cm... Wykres rozchodzenia sie fal dzwiekowych (wibracji) z dwoch zrodel bedzie jednak inny niz z jednego.

Wieza STEREO Technics :)

No właśnie, gdyby to było takie proste...

Polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wykres rozchodzenia sie fal dzwiekowych (wibracji) z dwoch zrodel bedzie jednak inny niz z jednego.

Oczywiście. Ale czy gorszy? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tym waszym sposobem obliczania mozna dojsc do wniosku, ze 20 x 1cm glosnik da wiecej niz jeden 18cm...

@Huberto1984. Nie waszym sposobem obliczania, tylko kolegi @patrick.ms. Nie mam pojęcia, skąd wytrzasnął taką teorię. Większa ilość takich samych głośników zwiększa tylko odczuwalną głośność i to też z zachowaniem pewnych zasad. Dwa głośniki to ok. dwa razy głośniej niż z jednego, ale żeby znowu zwiększyć głośność dwukrotnie potrzeba już czterech, a następnie to już musi być osiem. To może poprawić słyszalność basu, ale nie będzie on niższy. Do tego potrzeba głośnika o większej membranie.

@Huberto1984. Nie waszym sposobem obliczania, tylko kolegi @patrick.ms. Nie mam pojęcia, skąd wytrzasnął taką teorię. Większa ilość takich samych głośników zwiększa tylko odczuwalną głośność i to też z zachowaniem pewnych zasad. Dwa głośniki to ok. dwa razy głośniej niż z jednego, ale żeby znowu zwiększyć głośność dwukrotnie potrzeba już czterech, a następnie to już musi być osiem. To może poprawić słyszalność basu, ale nie będzie on niższy. Do tego potrzeba głośnika o większej membranie.

Zgadzam się z Tobą....poprawi słyszalność basu ale zapewne nie zejdzie niżej.

Zgadzam się z Tobą....poprawi słyszalność basu ale zapewne nie zejdzie niżej.

Oczywiście, że nie zejdzie, bo im niższa częstotliwość, tym większa długość fali dźwiękowej, a do tego jest potrzebne wytworzenie większego ciśnienia akustycznego, z którym membrana o małej średnicy sobie nie poradzi.

Przy okazji przypomniał mi się jeden z mitów na ten temat. Długość fali dźwiękowej dla 40Hz to 8,5m, więc nie w każdym pokoju się zmieści :-)

Panowie, pamiętajcie że jeszcze średnicę trzeba odtworzyć :)

Masz jakiś ciekawy myk na średnice?

Oczywiście, że nie zejdzie, bo im niższa częstotliwość, tym większa długość fali dźwiękowej, a do tego jest potrzebne wytworzenie większego ciśnienia akustycznego, z którym membrana o małej średnicy sobie nie poradzi.

Przy okazji przypomniał mi się jeden z mitów na ten temat. Długość fali dźwiękowej dla 40Hz to 8,5m, więc nie w każdym pokoju się zmieści :-)

Bardzo często Mitomania to drugie imię Audiofila.

Masz jakiś ciekawy myk na średnice?

No właśnie 2x6" i gwizdek od 1.7 kHz.

Już nad Revolution Signature DC6T się zastanawiałem, tylko tak jak wy, kręciłem nosem na te 2x6". No i bass reflex chciałem mieć z tyłu.

Ukryta Zawartość

Koniec końców, kupiłem Revolution DC6T i jestem bardzo zadowolony z nich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież tu wszystko zależy od jakości głośnika, strojenia, elementów zwrotki... To tak jakby twierdzić że kolumna trojdrozna była lepsza od dwudroznej. Teoretycznie może i tak, ale jest tyle zmiennych że takie porównania robią się bez sensu.

?👈

Przecież tu wszystko zależy od jakości głośnika, strojenia, elementów zwrotki... To tak jakby twierdzić że kolumna trojdrozna była lepsza od dwudroznej. Teoretycznie może i tak, ale jest tyle zmiennych że takie porównania robią się bez sensu.

Zgadza się. To są tylko podstawowe zasady elektroakustyki. W dzisiejszych czasach jest wielu producentów kolumn i każdy ma swój patent. Kolumna trójdrożna, dwudrożna, z jednym otworem BR, z dwoma, z tyłu z przodu BR, membrany z, włókien szklanych, drzewnych i różne różniste strojenia. To nam daje szersze pole manewru, przy wyborze kolumn, ale rodzi też nie lada kłopot. Te, czy te, a może tamte.

Kiedyś oglądałam w kineskopie skecz Jacka Fedorowicza. Opowiadał o dzisiejszych galeriach handlowych. Jest tyle tego, że nie wiadomo gdzie czego szukać. Za PRL-u było łatwiej. Były domy handlowe. Wychodziło się do środka. Było wyraźnie napisane np. galanteria skórzana i wiadomo było, że tam właśnie paska się nie kupi :-)

Dlatego bierze się na chatę i się slucha, a jakby co odsyła.

Nie każdy jest taki jak p.Bogdan.Ale masz racje bierzesz do domu i wiesz już prawie wszystko.

W sumie prawda jest taka że masz prawo wszystko odesłać kupione przez internet. Z tym że większośc sprzedających kręci nosem. Przed zakupem BMN, kontaktowałem sie z komisem w Myślenicach, bo mieli Monitor Audio GX100, ale stwierdzil że nie będzie wypożyczał. Nie chciało mi się już przypominać o prawach jakie ma kupujący i dałem na spokój.

?👈

Chyba głównie marketing, skala produkcji, bo z całym szacunkiem technologia w audio jest dość umiarkowana, a już na pewno nie taka, aby to kosztowało dziesiątki tysięcy złotych.

Ja natomiast jako, że stoję przed zakupem wzmacniacza po roku przerwy w audio przecieram oczy ze zdumienia jak przez rok wszystko podrożało. Wzmacniacze na allegro te same, ale o tysiąc, czy nawet dwa drożej. W sklepach nowe też o ile pamiętam ceny wyższe :( Przeglądam sprzęt używany i w okolicach 10k nic co by mnie zainteresowało.

Ano - podrożało!:-)

Wczoraj, korzystając z free-wieczora, zajrzałem na Allesro. Po raz pierwszy od ~ trzech lat.

Spojrzałem na to, co mnie interesuje (płyty winylowe).

I stwierdziłem: oujeli, czycuś?:-)))

Tak, czy siak - zostanę zamożnym emerytem, gdy sprzedam moje lps.

A już najnowsze dziwadło od Technicsa (gramofon) - przewróciło mnie i poszedłem na wódkę, bo to koniec świata jest, moi Drodzy.

Pozdro. Jacek.

W sumie prawda jest taka że masz prawo wszystko odesłać kupione przez internet. Z tym że większośc sprzedających kręci nosem. Przed zakupem BMN, kontaktowałem sie z komisem w Myślenicach, bo mieli Monitor Audio GX100, ale stwierdzil że nie będzie wypożyczał. Nie chciało mi się już przypominać o prawach jakie ma kupujący i dałem na spokój.

Prawo prawem a zwyczaje sklepowe robią swoje.Niedawno miałem Castle z salony ze wschodu Polski.Miałem teoretyczne prawo do wymiany...ile napisałem i nadzwoniłem się aby szanowni państwo przyjeli zwrot.Udało się w końcu ale stres zbyteczny.

A ty, do wszystkich na TY walisz?

Widze że przez te kilka lat nic się nie zmieniles. Znowu zaczynasz swoje śmieszne śpiewki i dziwne docinki. Nie podobają się "garażowe": konstrukcje to po co łazisz po klubach i mącisz wode?

?👈

A ty, do wszystkich na TY walisz?

Oczywiście. I vice versa rzecz jasna. Co kraj to obyczaj :)

Widze że przez te kilka lat nic się nie zmieniles. Znowu zaczynasz swoje śmieszne śpiewki i dziwne docinki. Nie podobają się "garażowe": konstrukcje to po co łazisz po klubach i mącisz wode?

Bo forumowicz ma być jak żona Cezara, poza wszelkimi podejrzeniami o konszachty z branżą.

A jak nie, to na niebiesko.

Oczywiście. I vice versa rzecz jasna. Co kraj to obyczaj :)

Bo forumowicz ma być jak żona Cezara, poza wszelkimi podejrzeniami o konszachty z branżą.

A jak nie, to na niebiesko.

To jakaś insynuacja? coś się dziwnie napuszyłeś....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.