Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa AKG k812 pro

baron_bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem słuchawek AKG k812 pro i jakiś czas temu (ku niemiłemu zaskoczeniu) po założeniu na głowę zauważyłem, że jeden kanał nie gra (prawy). Szybki ruch ku nausznikowi "naprawił" sprawę. Kanał grał. Wniosek - jakiś zimny lut? Coś nie styka? Zdarza się mi to coraz częściej, zawsze po włączeniu, a co gorsza mam wrażenie, że coś jednak z prawym kanałem jest nie tak, nie gra tak jak powinien (trudno to wyłapać, ale odbiera przyjemność ze słuchania).

Mam 2 kable (oryginał + forza audioworks Noir HPC - na obu to samo). Słuchawki kupiłem używane, ale przez ok. rok było problemu - pojawił się nagle bez powodu (o nic nie stuknąłem, słuchawki traktuje lepiej niż siebie :P ).

Nigdy mi się wcześniej w życiu słuchawki nie popsuły, więc musiało paść na najdroższe :D. Możecie polecić, kogoś sprawdzonego, kto mógłby to naprawić za rozsądne pieniądze? Ew zaproponować opłacalną alternatywę (recabling?)

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/129278-naprawa-akg-k812-pro/

Tak jak większość dzisiaj. Dzięki za informacje :) ale o ile porusza nieco istotę mojego problemu, to z pewnością nie odpowiada na pytanie tudzież nie sugeruje efektywnej ścieżki wiodącej ku rozwiązaniu :) . Serio. Słuchawki nowe kosztują 5-6 tysięcy i chciałbym je naprawić, tylko nie znam nikogo poza serwisami, które mogę znaleźć w internecie.

Własciwy adres to Ess Audio pod Warszawą: http://essaudio.pl

Ciekawe. Miałem identyczny problem z moimi. Po prostu jeden kanał przestał stykać, działał prawidłowo tylko przy specyficznym ruszaniu muszla itd. Również myslałem, że może coś trzasnęło w kablu albo tym nietypowym wtyku. Ale nie - to jednak była kwestia słuchawek. Otrzymałem info, że przy tego typu usterkach AKG zaleca wymiane na nowe i ja otrzymałem kolejny egzemplarz (co ciekawe - gwarancja na ten kolejny nie biegnie od nowa).

Więc jeśli nie masz gwarancji to hmm współczuję a zlecenie ich naprawy "komuś" z ulicy to bym powaznie przemyślał ;)

takie to chińskie i same problemy

przecież te słuchawki nie są robione w Chinach

Dzięki za odpowiedź. Hmmm, kiepska to wiadomość i spory zawód firmą AKG (hi-endowe słuchawki w których styk nie styka...?). Jeśli nie naprawiają to o gwarancji mogę zapomnieć. Skontaktuje się z nimi i zobaczę.

A nie wiesz o co dokładnie chodzi? W sensie co się popsuło (gdzie jest ten styk)?

Nie wiem. Z ciekawości gdzies ze stron AKG sobie nawet zładowałem serwisówkę czy schemat montażu - tam idzie taka taśma przez pałąk do drugiej muszli, nie przewód. Może to jest słabym punktem. Myslałem, że może coś samemu w domu rozkręcę i obejrzę - ale jak to zobaczyłem na schemacie to tylko się przeżegnałem ;) To gdzieś tam jest jakoś łączone z cewkami itd., ale nie wygląda (jak dla mnie) supersolidnie.

Poroniony pomysł z puszczaniem kabla pałąkiem - zamiast po prostu osobne gniazda w kazdej muszli zrobić.

Handlowałem kiedyś słuchawkami, AKG to zawsze była straszna lipa, w każdym modelu były jakieś problemy, najcześćiej z pękającymi kablami i pałąkami. Tutaj też wynika na to że problem leży w tej taśmie w pałąku, uległa lekkiemu uszkodzeniu i przerywa, w raz z użytkowaniem będzie coraz gorzej . (piszesz o tym zresztą), Skontaktował bym się z Serwisem polkiego dystrybutora, szanująca się firma powinna dbać o takie produkty szczególnie i nawet odpłatnie to naprawić.

Przyglądając się słuchawkom właśnie na tą taśmę zwróciłem uwagę... wygląda raczej jak kawałek foli ozdobnej, a nie odpowiednik kabla. Chyba zrobię tak jak proponujesz jak znajdę telefon do dystrybutora (narazie dzwoniłem do ess i narazie mi tylko tyle powiedzieli: by wysłać to zobaczą ile kosztuje naprawa).

Z tego co znalazłem na necie 5/10 tego modelu przechodzi ten problem i naprawiają bez problemu (pewnie wystarczy tylko tą taśmę wymienić i tyle. Jak przypuszczam wymaga to nieco wprawy więc sam się nie zabieram).

UPDATE:

Oficjalny dystrybutor odesłał do ess. No dobra dam potem znać jak to się skończyło.

• 5 tygodni później...

Update:

W Ess audio mogą naprawić, ale wolą nie, bo jest tam zbyt dużo sklejonych/grzanych elementów (WHAT?!) i jest to trudne. Odsyłają do austrii, z której słuchawki wyjadą jak nowe i z gwarancją (mam nadzieje). Normalnie wymienia się tylko tą taśmę, ale tam bardziej opłaca się wymienić cały pałąk (koszty pracy? + nowy ma być wytrzymalszy) - kosz za wszystko ok. 1000 zł. Pocieszam się, że za naprawę samochodu płacę często więcej, ale w sumie to tylko skodzina, a nie bugatii veyron.

Jak wrócą do mnie to dam znać.

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.