Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory Audio Note Standard

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Gents,

Czy znacie je? Prosze opinie,chcialbym zastosowac do zasilania napedu cd

Do zasilania to imo przerost formy nad treścią, raczej w sygnał bym je radził stosować.

Było ich kilka wersji,pamiętaj ze stare serie miały tendencje do popuszczania oleju.

-----------------

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Do zasilania to imo przerost formy nad treścią, raczej w sygnał bym je radził stosować.

Było ich kilka wersji,pamiętaj ze stare serie miały tendencje do popuszczania oleju.

sądzę, że Koledze chodziło o elektrolity AN, a nie foliowe popuszczające olej

• Moderatorzy

sądzę, że Koledze chodziło o elektrolity AN, a nie foliowe popuszczające olej

Faktycznie zapomniałem o nich, pewnie o nie chodziło. Nie porównywałem ich bezpośrednio z innymi elektrolitami, ale wiedząc jak grają urządzenia an to raczej złe nie będą.

-----------------

• 2 lata później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy ktoś zna te kondensatory i może coś o nich bliższego powiedzieś w kontekście zastosowań do audio? Miał ktoś z nimi doświadczenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Oprócz traf AN wszystko zleca firmom zewnętrznym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy ktoś zna te kondensatory i może coś o nich bliższego powiedzieś w kontekście zastosowań do audio? Miał ktoś z nimi doświadczenia?

Mam takie w katodach 6sn7. Grają.

Ukryta Zawartość

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Mam takie w katodach 6sn7. Grają.

Elektrolity? Wrzucisz zdjęcie?

Oprócz traf AN wszystko zleca firmom zewnętrznym.

Masz jakieś potwierdzenie, że to Nichicon? Bo jednak mi to wygląda jak żywcem Panasonic FM. Może jest tak, że tylko koszulkę mają taką samą, a wewnętrznie zamówili sobie jakieś modyfikacje, albo nawet dla obydwu firm ten sam "Chińczyk". Pasowałoby porównać kondy o tych samych parametrach elektrycznych na mostku RLC żeby się przekonać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra Panowie - nie ma co "rzeźbić" - tylko kawa na ławę:

"We wrześniu 2014 r. Rozpoczęliśmy wydawanie naszej nowej gamy wyłącznie zaprojektowanych i wykonanych

kondensatory elektrolityczne. Mamy ścisłą współpracę z Rubycon w Japonii, która pozwala

abyśmy mogli eksperymentować z różnymi materiałami i metodami produkcji, okazuje się to niezwykle istotne

pomagając nam opracować najlepiej brzmiące elektrolityczne kondensatory audio, których kulminacją jest

opracowanie zamienników słynnych kondensatorów Black Gate." -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

edit:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Linia Audio Note ™ KAISEI [nie Standard] została opracowana z zespołem inżynierów w Rubycon (znana z Black Gate). Są one oparte na tych samych materiałach, z tą tylko różnicą, że użyty papier nie jest zaimpregnowany cząstkami grafitu. Kondensatory KAISEI wykorzystują ten sam specjalny elektrolit.

Te zamienniki Czarnej Bramy są niewiarygodnie bliskie w stosunku do wysoko cenionej gamy WKz. Nie ma żadnych innych kondensatorów, które się zbliżą."

-----------------------------------------

Źródło:

Ukryta Zawartość

"Kondensatory Black Gate (BG), znane z niezrównanej wydajności muzycznej i stosunkowo wysokiej ceny, nie są produkowane od 2006 roku. Kondensatory BG zadziwiają nas ekstremalnym spokojem, ciemnymi plecami, ogromną sceną dźwiękową, oszałamiającą ilością niskiego poziomu informacje muzyczne i harmoniczne oraz spektakularna dynamika. Chociaż BG ma status kultowy wśród audiofilów, często źle ocenia się je, ponieważ kondensatory BG mają tendencję do brzmienia czegoś przeciwnego, powyżej kuli, a górny koniec mniej dźwięku związanego z typowym kondensatorem elektrolitycznym. Błędna diagnoza często ma miejsce, ponieważ osoby, które je osądzały, nigdy nie słyszały swojego prawdziwego potencjału z uwagi na bardzo długi czas i wymaganą wielokrotną pracę po wyłączeniu urządzenia, a zwłaszcza wyłączeniu go przez dłuższy czas (> 3 dni ). Czapki BG ulegają poważnym przekształceniom podczas pierwszych 100 godzin ciągłego biegu w czasie. Po początkowych około 100 godzinach pracy BG nadal udoskonalamy zbliżanie się do tego, co nazwałbym w pobliżu doskonałego kondensatora w rzeczywistym świecie.

KAISEI to najnowsza oferta ekskluzywna Audio Note UK powinna wypełnić lukę na rynku kondensatorów audiofilskich zasilanych przez BG.

Oba kondensatory są / były produkowane w Japonii przez Rubycon.

Warunki porównania:

Porównanie zostało wykonane przy użyciu pary identycznych Signature DACs w SW1X Audio Design.

Wszystkie kondensatory zostały wykorzystane w sekcji zasilającej WN etapu wyjściowego lampy 6N6P / 6N30P.

Wszystkie wyrażone wyroki są wynikiem opartym na porównaniu głowy dwoma identycznymi obwodami DAC przed i po spaleniu w okresie wieluset godzin.

Atuty BG:

Podziemne ciemne tło

Brutalna dynamika i energia promieniowania w całym spektrum częstotliwości

Wciągająca jakość i ilość basów

BG przeciw:

Czapki BG nie są idealne; brak im klarowności w najwyższej średnicy (w stosunku do KAISEI)

Wiele setek godzin biegnie w czasie

Dostępność i cena

Zalety KAISEI:

Doskonała klarowność / przejrzystość / rozdzielczość, ale zachowując ciepły dźwięk

Całkowity brak zmętnienia w stosunku do BG

Jedwabiście gładka w środku pasma a la papier w kapslach typu olejowego (PIO)

Płynność w dynamice porównywalna do kondensatorów z cienką warstwą

Rozszerzenie częstotliwości związane z niepolarną wersją BG

Brzmienie jest przyjemne, prosto z pudełka, z mniejszą ilością potrzebnego czasu

KAISEI przeciw:

To nie ostatnie słowo w dynamice i wadze średniej w porównaniu do BG WKZ (jeden z najlepiej brzmiących kapsli zasilania znanych mi)

Podobna cena w stosunku do oryginalnej ceny detalicznej Black Gate

Podsumowując, KAISEI nie są limitami BG, ale są bliskie pod niektórymi względami, takie jak klarowność są nawet lepsze niż BG. Klarowność i całkowity brak zmętnienia na środkowym górnym końcu to bardzo znacząca poprawa KAISEI nad BG. Ogólnie rzecz biorąc, nowe KAISEI przypomina stare, wycofane z produkcji czapki Elna Cerafine 350 / 500V, w których KAISEI oferuje znacznie lepszą jakość dolnego i średniego zakresu. Chciałbym raczej sklasyfikować KAISEI jako lepszą krzyżówkę pomiędzy BG a starym produkcyjnym Cerafinami 350 / 500V. KAISEI to jedna z bardzo odkrywczych brzmiących czapek.

KAISEI są rzeczywiście bardzo obiecującymi kondensatorami. W naszej książce czapki KAISEI są prawdopodobnie najlepszymi dostępnymi obecnie kondensatorami do zasilania."

Tłumacz Google

Źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elektrolity? Wrzucisz zdjęcie?

Są głęboko wsadzone, ale dokładnie takie jak na twoim pierwszym zdjęciu.

Cerafine również mam w drugiej polowce 6sn7

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Ok, czyli faktycznie wersja "Standard" i mówisz, że

Grają.

?

To fajnie, warto wiedzieć.

Tak dokładnie są w wersji standard. Nie porównywałem z niczym innym w tym miejscu.

Porównanie gabarytów i wyglądu wersji Standard i Kaisei na przykładzie 4700uf 25v

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-11942-0-12629900-1540493654_thumb.jpgpost-11942-0-66417100-1540493665_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogłaby jeszcze cena Kaisei być proporjonalna do gabarytów.

Już jest, duży Kaisei = duża cena ;), ale i tak ponoć ceny są ustalone na poziomie odpowiednich cen detalicznych Rubyconów Black Gate, kiedy jeszcze były normalnie do kupienia w nie spekulacyjnych cenach, ale nie mogę tego potwierdzić bo wtedy mnie to nie interesowało i nie wiem jakie były wtedy ceny BG w normalnej dystrybucji.

• 3 tygodnie później...

Drugi dzień słucham w katodzie pierwszej połówki 6sn7 Elna Silmic ll. W porównaniu do poprzednich AudioNote standard mają dużo lepszy bas. Jest go więcej. Snuje się przez całą płytę. Jest też dużo czyściej wyższym środkiem, ale za to dużo więcej szczegółów na górze. Takie drobinki których wcześniej nie było. Jest też jakby lepsza barwa, ale nie w sensie że coś uwydatnia, jest tekstura każdego dźwięku. Wszystko brzmi bardziej wiernie.

Te Silmic to przecież nie jakiś cud techniki, ale Audionote przy nich to jak jakieś chińskie łajno za pół grosza. Podejrzewam że takie właśnie są aplikowane do sławnych drogich koszulek AN.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.