Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz na początek przygody ze stereo

bloodyopel

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Poczułem potrzebę lepszego dźwięku niż małe komputerowe zestawy czy głośniki wbudowane w telewizor. Jednakże nie chcę wydawać od razu worka pieniędzy... Nie mam jakichś "złotych uszu", a poprawić dźwięk w porównaniu do wbudowanych w TV głośników raczej nie trudno :)

Z powodu mocno ograniczonego budżetu, wybór pada na proste, nieduże stereo. Zestaw grałby przy telewizorze, lubię muzykę instrumentalną, ale także obejrzałbym na tym film czy zagrał na konsoli. Pokój w okolicach 20m^2, ale jestem z osób, które słuchają raczej cicho.

Przeglądając od kilku dni portale aukcyjne jak i też fora tematyczne, wpadł mi w oko Cambridge Audio a1 v3, można go aktualnie kupić za 250zł. Czy jest to dobry wybór w takim budżecie? Mimo że słucham muzyki naprawdę cicho, czy moc będzie wystarczająca? Czy lepiej polować na cokolwiek innego w maksimum ~300zł (wolałbym raczej 200-250zł)?

Następnym krokiem będą kolumny, ale to jak już nabędę wzmacniacz / amplituner.

Przeglądając od kilku dni portale aukcyjne jak i też fora tematyczne, wpadł mi w oko Cambridge Audio a1 v3, można go aktualnie kupić za 250zł. Czy jest to dobry wybór w takim budżecie? Mimo że słucham muzyki naprawdę cicho, czy moc będzie wystarczająca?

Jak najbardziej na początek dobry wybór do tego można niedrogo kupić monitor audio bronzy, kef cresta lub Q i całkiem fajne granie za te pieniążki.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Niestety, jako że moje posty wymagają jeszcze akceptacji, i zajęło to na tyle długo że myślałem że już się nie pojawi. Tak więc zaniepokojony że moc może być jednak troszkę za niska na mój pokój, wczoraj jeszcze przed pojawieniem się tego tematu nabyłem harman kardon hk 630. Podpasował mi bardzo wyglądem a i opinie na internecie (również tu na forum) miał ok.

Teraz czas poszperać za kolumnami. Raczej będą to monitorki na standach niż podłogówki (ograniczony budżet, oraz moc wzmacniacza - jeśli ma to znaczenie). Preferowałbym br z przodu aby za mocno nie musieć odsuwać ich od ściany.

Tak więc jakie firmy do HK? Czytałem o JBL, co ewentualnie jeszcze? Budżet wstępnie 200-500zł za 2szt używane bez standów

Jeżeli budżet ograniczony to używane pewnie taniej kupisz podłogówki niż monitory+standy. Jeżeli chodzi o moc wzmacniacza to też nie ma to znaczenia bo tańsze podłogówki to często monitory w większym pudle.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

A to ciekawe, bo zawsze myślałem że podobne konstrukcje to zawsze podłogówki będą droższe od monitorów... No to ok, płakał z tego powodu nie będę :)

Tak więc, na jakie firmy polować pod tego HK?

...zawsze myślałem że podobne konstrukcje to zawsze podłogówki będą droższe od monitorów...
Dobrze myślałeś, ale zapomniałeś pomyśleć o zakupie podstawek.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Dobrze myślałeś, ale zapomniałeś pomyśleć o zakupie podstawek.

Jakieś przyzwoite podstawki na początek wykonałbym sobie sam. Ogólnie lubię grzebać w drewnie i drewnopodobnych materiałach, i przez myśl przechodziło mi nawet wykonanie kolumienek samodzielnie, ale jednak brak doświadczenia w audio skutecznie chłodzi moje zapędy - niech kolumienki będą fabryczne a standy sobie wykonam.

Jakieś przyzwoite podstawki na początek wykonałbym sobie sam. Ogólnie lubię grzebać w drewnie i drewnopodobnych materiałach, i przez myśl przechodziło mi nawet wykonanie kolumienek samodzielnie, ale jednak brak doświadczenia w audio skutecznie chłodzi moje zapędy - niech kolumienki będą fabryczne a standy sobie wykonam.

Ja moge tobie polecic Missiony - uzywane kupisz za smieszne pieniadze a sa bardzo przyzwoitym sprzetem, jesli masz kogos znajomego w UK to tam bardzo dobrze oceniany model 753 kupisz juz za 400 pln, oczywiscie pozostaje sprawa transportu ale warto sie zastanowic, bo jesli kiedys zmienisz sobie wzmacniacz to kolumny juz bedziesz mial

• 2 tygodnie później...

Budżet wstępnie 200-500zł za 2szt używane bez standów

Jak uda sie trafic w dobrym stanie Magnat All Ribbon. Niski i szybki bas, swietna srednica i czysta wyrazna gora. Ciezkie jak diabli, tak samo mocne :)

Witajcie.

Zapomniałem jakoby zwieńczyć mój temat, finalnie nabyłem wyżej wspomniany wzmacniacz harman kardon hk 630 oraz do niego kolumny eltax liberty 3+, całość będzie spięta do TV za pomocą dac'a FiiO D03K, laptop/tablet/RPi dodatkowo po konwerterze USB-spdif.

Dokupiłem również odtwarzacz CD harmana HD710, ale głównie dla "uzupełnienia" półki klockiem i ze względu na dobrą cenę :)

Niestety jestem w trakcie remontu pokoju, po skończeniu rozstawię wszystko i oddam się odsłuchom. Na pewno opiszę wrażenia, choć mój zmysł odsłuchowy zbytnio nie ma do czego porównywać, bo co najwyżej do zestawów komputerowych 2.1 typu modecom i inne :D więc raczej niewiele mi będzie póki co do szczęścia potrzebne :)

Magnat All Ribbon nie ma nic wspólnego z szybkim basem...

Grają poprawnie.

Z tymi wzmacniaczami, z ktorymi je podlaczalem, bylo nawet lepiej niz poprawnie (takze na basie). Posiadam model 3A, majac na uwadze ich cene, w mojej ocenie to swietne kolumny. Najwazniejsze w tym temacie, ze bloodyopel znalazl juz cos dla siebie, i oby mu sie podobalo, to on bedzie sluchal swojego systemu.

Witajcie.

Poczułem potrzebę lepszego dźwięku niż małe komputerowe zestawy czy głośniki wbudowane w telewizor. Jednakże nie chcę wydawać od razu worka pieniędzy... Nie mam jakichś "złotych uszu", a poprawić dźwięk w porównaniu do wbudowanych w TV głośników raczej nie trudno :)

Z powodu mocno ograniczonego budżetu, wybór pada na proste, nieduże stereo. Zestaw grałby przy telewizorze, lubię muzykę instrumentalną, ale także obejrzałbym na tym film czy zagrał na konsoli. Pokój w okolicach 20m^2, ale jestem z osób, które słuchają raczej cicho.

Przeglądając od kilku dni portale aukcyjne jak i też fora tematyczne, wpadł mi w oko Cambridge Audio a1 v3, można go aktualnie kupić za 250zł. Czy jest to dobry wybór w takim budżecie? Mimo że słucham muzyki naprawdę cicho, czy moc będzie wystarczająca? Czy lepiej polować na cokolwiek innego w maksimum ~300zł (wolałbym raczej 200-250zł)?

Następnym krokiem będą kolumny, ale to jak już nabędę wzmacniacz / amplituner.

To naprawdę jest solidny wzmacniacz.Swego czasu było o nim głośno.

De gustibus non est disputandum

• 2 tygodnie później...

Miałem coś napisać jak poskładam, tak więc piszę :) Wczoraj wszystko podłączone, cała masa kabli... No ale chociaż wszystko pochowane.

Co do tego jak gra, hmm, gra bardzo dobrze :D jak już wcześniej pisałem, nie mam do czego porównać, lecz po prostu się podoba. Żadnych częstotliwości nie jest za dużo, wokale damskie czyli to co lubię - bajka. Przy pokrętle na godzinie 11-12 jest już naprawdę głośno (chociaż DiiO i tak cicho gra- jest różnica pomiędzy źródłem DiiO a CD w głośności przy tym samym ustawieniu pokrętła), i też od tego ustawienia basu robi się zupełnie wystarczająco. Czuć znaczną różnicę między lepszym a gorszym źródłem - przestanę lubić YouTube :/ jak również różne miejsca odsłuchu robią różnicę. Przy dobrym źródle stereofonia robi świetną robotę, dźwięk jest rozproszony, nie można namierzyć głośników "na słuch". Oczywiście jeszcze dużo do osłuchania przede mną; i choć nie wiem czy wszystko gra chociaż poprawnie i czy można by coś jeszcze poprawić, ale mi się po prostu podoba nawet tak jak jest :)

Duży plus dla mojego TV samsunga za ciekawostkę która mnie zaskoczyła, ma w sobie funkcję pilota uniwersalnego poprzez extender IR (nadajnik na kabelku), wystarczyły 2-3 minutki w wizardzie i już mogłem sterować głośnością wzmacniacza moim głównym pilotem od TV ;)

8PRwTyl.jpg

Miałem coś napisać jak poskładam, tak więc piszę :) Wczoraj wszystko podłączone, cała masa kabli... No ale chociaż wszystko pochowane.

Co do tego jak gra, hmm, gra bardzo dobrze :D jak już wcześniej pisałem, nie mam do czego porównać, lecz po prostu się podoba. Żadnych częstotliwości nie jest za dużo, wokale damskie czyli to co lubię - bajka. Przy pokrętle na godzinie 11-12 jest już naprawdę głośno (chociaż DiiO i tak cicho gra- jest różnica pomiędzy źródłem DiiO a CD w głośności przy tym samym ustawieniu pokrętła), i też od tego ustawienia basu robi się zupełnie wystarczająco. Czuć znaczną różnicę między lepszym a gorszym źródłem - przestanę lubić YouTube :/ jak również różne miejsca odsłuchu robią różnicę. Przy dobrym źródle stereofonia robi świetną robotę, dźwięk jest rozproszony, nie można namierzyć głośników "na słuch". Oczywiście jeszcze dużo do osłuchania przede mną; i choć nie wiem czy wszystko gra chociaż poprawnie i czy można by coś jeszcze poprawić, ale mi się po prostu podoba nawet tak jak jest :)

Duży plus dla mojego TV samsunga za ciekawostkę która mnie zaskoczyła, ma w sobie funkcję pilota uniwersalnego poprzez extender IR (nadajnik na kabelku), wystarczyły 2-3 minutki w wizardzie i już mogłem sterować głośnością wzmacniacza moim głównym pilotem od TV ;)

8PRwTyl.jpg

Poprawić zawsze można...osłuchaj się z tym brzmieniem.Jaką masz odległość pomiędzy kolumnami?

De gustibus non est disputandum

Między środkami kolumn jest około 230cm, odsunięte od ściany około 30cm. Jest to max który mogłem wygospodarować żeby nie stały w oknie i w drzwiach. Niestety wychodzi na to że standardowe miejsce na kanapie (około 280cm w linii prostej od linii kolumn) jest trochę za daleko, odsłuch na fotelu przysuniętym do około 200cm dawał lepsze rezultaty. Pytanie czy kolumny kierować bezpośrednio na siebie czy ustawić prosto, prostopadle do ściany?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.