Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwna obudowa kolumn z bas refleksem

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy

Mam takie o to kolumny.

obudowy.jpg

Zastanawiam się co mogę zyskać a co stracić, gdybym usunął te dwie "półki" w środku za midwooferami.

Odnosze wrażenie że tam jest duży konflikt w przepompowywaniu powietrza.

Kolumny mają ok 15 litrów w środku każda, grają równolegle po dwa głośniki 15cm.

Jakieś za i przeciw..?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/129465-dziwna-obudowa-kolumn-z-bas-refleksem/
Gość

(Konto usunięte)

półki moga byc uzyte po to by materiał tłumiący nie znajdował sie blisko wylotu br co zaburza jego działanie

usunięcie elementów konstrukcyjnych zmniejszy sztywnośc ścianek i zaczna one bardziej drgać co nie płynie korzystnie na dźwiek

zwiekszy sie objetośc obudowy bas będzie schodził niżej za to może być bardziej rozlazły i dudniący

Zastanawiam się co mogę zyskać a co stracić, gdybym usunął te dwie "półki" w środku za midwooferami.

Nic, te półki nie mają wpływu na działanie tuneli.

P.S. Podobne do Dynaudio Gemini.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Obie komory za przegrodami to komory offsetowe . służą do strojenia głośników naprzeciwległych im i tworzenia objętości pozornej dzięki wygłoszeniu pełnej ich objętości . Daje to nam warunek akustyczny mający cechy warunków "odgrody nieskończonej" . BR tej wielkości w stosunku do membrany głośników wskazuje na właściwości zbliżone do otworu stratnego . Ogólnie dość "akrobatyczna" konstrukcja można też w niej znaleźć cechy MLTL . Reasumując nie ruszał bym tego w innym wypadku zaczynamy liczyć nową budę = liczymy nowe zwrotnice

Bardzo dziękuje za wszystkie wpisy.

Obudowa zostaje zatem w oryginale.

Pozdrawiam

Bas refleksy zestrojon są tu fabrycznie do 52Hz (zmierzone)

Fs głośników to 55Hz.

Próbowałem nieco z przestrojeniem częstotliwości strojenia BR i za pomocą wymiany tuneli BR na takie o większym przekroju (47mm zamiast 42mm) i dłuższych względem oryginału, dostroiłem tymczasowo na 2Hz niżej, słyszalnie odmuliło to dolną średnice (głównie słychać to oczywiście na wokalach) ale bas naturalnie stracił nieco na szybkości.

Bardzo dziękuje za wszystkie wpisy.

Obudowa zostaje zatem w oryginale.

Gemini to bardzo dobrze oceniane monitory w czasie kiedy były produkowane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To było 25 lat temu..

Ja bardzo lubie te kolumny ale przede wszystkim największym ogrsniczeniem ich jest wg mnie właśnie bas reflex tj sama reprodukcja dołu

Czy te 55 Hz to z katalogu, czy zmierzone ?

I czy próbowałeś je akurat do rzeczywistej dostroić ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy te 55 Hz to z katalogu, czy zmierzone ?

I czy próbowałeś je akurat do rzeczywistej dostroić ?

Hej

Z katalogu..

Strojenie wyżej niż 52Hz brudzi dolną średnicę.

Przynajmniej w moim systemie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.