Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana MA BX5 - coś z lepszym basem

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Trochę się już swoich kolumienek nasłuchałem i jak dla mnie mają jeden minus - małe przetworniki. Przy głośniejszym graniu szczególnie na niższym basie kolumny wypluwają przetworniki a BR szumią. Zejścia też świetnego nie mają, a jak się okolice 30-40Hz podbije na equalizerze to BR szumi jeszcze szybciej. Jeśli chodzi ogólnie o charakter grania to są dla mnie idealne, mogły by być delikatniejsze na górze, ale i tak jest bardzo dobrze. Szybki konturowy bas (szkoda że z pikiem na ~100Hz, zredukowałem nieco wytłumieniem bo były puste), bardzo dobry wokal i detal. Chciałbym kupić coś w podobnej lub niższej cenie, jestem gotów na downgrade, jednak nie chciałbym żeby był bardzo odczuwalny. Wstępnie myślałem nad czymś od Jamo z serii S, spory woofer na bocznej ściance ponoć generuje sporo niezłego basu przy czym kolumny mają dobrą średnicę i detal, ale niektóre osoby mówią że to piskliwe buczące pudła. Jeśli chodzi o miejsce odsłuchowe to kolumny stoją przy 4 metrowej ścianie mniej więcej na środku, po bokach stołu, oprócz niego jest tylko łóżko w rogu więc kolumny po bokach mają sporo miejsca, są jedynie w miarę blisko ściany. Z góry dzięki za wszelkie rady

Tylko jak to rozwiązać? Da radę podpiąć suba pod zwykły wzmacniacz stereo? Po za tym słyszałem że koszt dobrego subwoofera oscyluje w okolicach tysiąca złotych, razem z np. moimi kolumnami wyjdzie zestaw o wartości 2-2,5k zł (pomijając wzmacniacz). Nie chciałbym zamrozić tyle kasy w audio.

Elac F5. Nie bedziesz zawiedziony. Już podstawkowe b5 zadziwiają zejściem i robią furrorę na wystawach.

Dokładnie. Nie mają tak zrywnego i wybuchowego basu jak Klipsch ale tylko nieznacznie słabszy. Przy Elackach odkryłem stopę perkusji w utworach w których jej wcześniej nie słyszałem. Takie ciche delikatne puknięcia stały się słyszalne.

Elac F5. Nie bedziesz zawiedziony. Już podstawkowe b5 zadziwiają zejściem i robią furrorę na wystawach.

Mam te Elac Debut F5 i potwierdzam że są to kolumny godne uwagi. Bas jest super, a do tego nie jest dudniący i nie są wymagające jeśli chodzi o ustawienie.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Cześć wszystkim. Trochę się już swoich kolumienek nasłuchałem i jak dla mnie mają jeden minus - małe przetworniki. Przy głośniejszym graniu szczególnie na niższym basie kolumny wypluwają przetworniki a BR szumią. Zejścia też świetnego nie mają,

Szacun. Jesteś chyba pierwszą osobą, która szuka lepszego basu i na wstępie podkreśla winowajcę. "Małe przetworniki". To zrozumiałe, jeśli ktoś zna podstawy elektroakustyki. Oczywiście jest na tym forum wiele osób, którzy będą doradzać wszystko, wymień to, może tamto, zupełnie pomijając fakt wpływu wielkości membran na przenoszenie niskich częstotliwości. Powiem więcej. Czytałem nawet takie historie. Jeden woofer 15cm to może być kiepsko, ale już dwa to ho,ho! Można drzwi wywarzać. Chyba w NASA nie słyszeli o takich odkryciach, bo mogliby używać kolumn jako napędu. Dwie kolumny z czterema piętnastkami i można rakiety na orbitę wynosić, tyle powietrza pompują. Można wstawić i dwadzieścia takich piętnastek, będzie głośnej, ale bas niżej nie zejdzie. Nie tędy droga.

Miałem kiedyś jamo s608, są to bardzo dobre kolumny jak za tą cenę ale rothy uważam za dużo lepsze.

I o to mi chodziło, jeśli są bardzo dobre jak na swoją cenę to chętnie je przetestuję, kwestia znalezienia odpowiedniego egzemplarza w dobrej cenie. Ciekawi mnie natomiast jedno, jak się do nich mają S606? To wersja z mniejszym wooferem i jednym średniakiem mniej czy wysokotonowce też są gorsze?

Szacun. Jesteś chyba pierwszą osobą, która szuka lepszego basu i na wstępie podkreśla winowajcę. "Małe przetworniki". To zrozumiałe, jeśli ktoś zna podstawy elektroakustyki. Oczywiście jest na tym forum wiele osób, którzy będą doradzać wszystko, wymień to, może tamto, zupełnie pomijając fakt wpływu wielkości membran na przenoszenie niskich częstotliwości. Powiem więcej. Czytałem nawet takie historie. Jeden woofer 15cm to może być kiepsko, ale już dwa to ho,ho! Można drzwi wywarzać. Chyba w NASA nie słyszeli o takich odkryciach, bo mogliby używać kolumn jako napędu. Dwie kolumny z czterema piętnastkami i można rakiety na orbitę wynosić, tyle powietrza pompują. Można wstawić i dwadzieścia takich piętnastek, będzie głośnej, ale bas niżej nie zejdzie. Nie tędy droga.

Dlatego też jestem mocno sceptycznie nastawiony do np. poleconych tu Elaców F5 albo Roth Oli 40, to nadal kolumna z 4x 5,5", wątpię żeby to zrobiło dużo więcej roboty niż moje kolumny. Może i schodzą niżej, ale mogę się założyć, że równie szybko wyplują przetworniki, a czasami lubię sobie zrobić "koncert". Proponujesz może coś od siebie?

Jeszcze jedno, według mnie nie ma to żadnego znaczenia bo kolumna powinna grać dobrze każdą muzykę, ale słucham głównie metalu/rocka i rapu, czasem elektroniki. Ma być po prostu nisko, szybko, ładnie na średnicy, góra ma nie ciąć uszu. Zastanawiałem się nad zmianą na wyższy model MA z tej serii (BX6) ale jest ich mało na rynku wtórnym więc póki co odpada

Proponujesz może coś od siebie?

Niestety, nic nie mogę zaproponować, bo nie słyszałem wielu kolumn. Chciałem tylko wyrazić swoje zdanie na ten temat. Zaraz na pewno podniesie się wrzask. Głupoty wypisujesz. Może i tak, ale to wolny kraj. Nie zależy mi, czy ktoś się z tym zgadza, czy nie.

Różne częstotliwości, to różne długość fali akustycznej, a mała powierzchnia membrany nie jest w stanie wytworzyć wystarczające ciśnienia akustycznego dla niskich częstotliwości. Np. dla 40Hz długość fali to 8,5m i dla takiej 5,5" membrany wytworzenie odpowiedniego SPL dla tak niskich częstotliwości jest raczej niewykonalne. Wciąż tylko czytam, wymień wzmacniacz, może kable, może źródło, tylko nie kolumny.

Napisałeś rap. Dla tego gatunku muzyki to już naprawdę trzeba niezłego pierdyknięcia. W tym przypadku to 8" było by takim minimum, ale teraz w segmencie budżetowym na próżno takich szukać. Ostatnio jeden z kolegów szukał zestawu do rapu, więc chciał złożyć ZG 2.1, tylko wiadomo jak to jest z subwooferem w stereo. Trochę trudno to zgrać. Ja mam kolumny z dwoma 6,5" wooferami. Metal, Rock, Blues, jakoś dają radę udźwignąć, ale żeby wiernie odtworzyć basy dla rapu, to już dla nich problem. Moje marzenie, to kupić sobie dobre kolumny z min. 8", tylko trza szukać coś powyżej 10k, więc póki co, to naprawdę zostaje jedynie marzenie. Są jakieś tam niedrogie Klipshe z ośmiocalowcami, ale to podobno męczące kolumny. Pewnie nie dla każdego, ale ja wolałem nie ryzykować.

Trudny to orzech do zgryzienia, ale trzymam kciuku, żebyś coś wynalazł i był zadowolony.

Niestety, nic nie mogę zaproponować, bo nie słyszałem wielu kolumn. Chciałem tylko wyrazić swoje zdanie na ten temat. Zaraz na pewno podniesie się wrzask. Głupoty wypisujesz. Może i tak, ale to wolny kraj. Nie zależy mi, czy ktoś się z tym zgadza, czy nie.

Różne częstotliwości, to różne długość fali akustycznej, a mała powierzchnia membrany nie jest w stanie wytworzyć wystarczające ciśnienia akustycznego dla niskich częstotliwości. Np. dla 40Hz długość fali to 8,5m i dla takiej 5,5" membrany wytworzenie odpowiedniego SPL dla tak niskich częstotliwości jest raczej niewykonalne. Wciąż tylko czytam, wymień wzmacniacz, może kable, może źródło, tylko nie kolumny.

Napisałeś rap. Dla tego gatunku muzyki to już naprawdę trzeba niezłego pierdyknięcia. W tym przypadku to 8" było by takim minimum, ale teraz w segmencie budżetowym na próżno takich szukać. Ostatnio jeden z kolegów szukał zestawu do rapu, więc chciał złożyć ZG 2.1, tylko wiadomo jak to jest z subwooferem w stereo. Trochę trudno to zgrać. Ja mam kolumny z dwoma 6,5" wooferami. Metal, Rock, Blues, jakoś dają radę udźwignąć, ale żeby wiernie odtworzyć basy dla rapu, to już dla nich problem. Moje marzenie, to kupić sobie dobre kolumny z min. 8", tylko trza szukać coś powyżej 10k, więc póki co, to naprawdę zostaje jedynie marzenie. Są jakieś tam niedrogie Klipshe z ośmiocalowcami, ale to podobno męczące kolumny. Pewnie nie dla każdego, ale ja wolałem nie ryzykować.

Trudny to orzech do zgryzienia, ale trzymam kciuku, żebyś coś wynalazł i był zadowolony.

Za bardzo uogólniasz. Najlepszy przykład to kolumny Boston Acoustics M350. Małe głośniczki, a bas schodzi bardzo nisko. Kolejna sprawa to słuchawki... Odnośnie Klipscha to pewnie zauważyłeś w moim opisie, że ich używam ale gram na nich tylko współczesny pop i r'n'b, bo ta muzyka lepiej brzmi jak jest efektownie. Metal, rock i muzykę z poprzedniej epoki słucham na Elackach. I odnośnie kabli. Moje klipsche połączone Suprą wcale nie są męczące i mógłbym ich cały dzień słuchać. Gdy używałem Klotza albo qeda ruby byłem gotów obniżyć soprany na minimum we wzmacniaczu, bo nie dało się ich słuchać, teraz mógłbym je nawet podłączyć do Primare. Klipsche mają tak mocarny bas, że te szesnastaki są dobre na 30m pokój, a Polk wcale nie jest gorszy pod względem mocy basu i są bardzo łagodne w odróżnieniu od Klipscha. Jak piszesz, że ci brakuje w nich basu to faktycznie musisz mieć zwalony system.

@Krzysiek B. Nie zwróciłem uwagi, że używasz kolumn Klipsch. Dopisałem też wyraźnie, że "podobno" i "zapewne nie dla każdego". Chciałem kupić model Icon KF-28. 8" przetworniki i cena na moją kieszeń, ale odradzano mi je ze względu na zbyt krzykliwą górę i że męczą przy dłuższym słuchaniu. Ktoś inny, pisał, że wcale nie mają tak ostrej góry, więc jak napisałem, wolałem nie ryzykować, choć bardzo mi zależało na ośmiocalowcach. Druga sprawa. Basu wcale mi nie brakuje, ale w gatunkach muzyki, gdzie niska podstawa basowa jest bardzo ważna, takim gatunkiem jest np. Reggae, a w szczególności Rap, to już takie 6,5" woofery mogą mieć kłopot. Oczywiście mam tu na myśli, wierne odtwarzanie niskich częstotliwości, bez zniekształceń. Do Rap-u przydało by się zejście w okolice 35Hz lub niżej a z tym nawet ósemka może mieć problem, ale podkreślam- mam tu cały czas na myśli niskie zejścia bez zniekształceń z przyzwoitą glośnością. Do większości muzyki, przyzwoite kolumny z 6,5 calowcami wysrarczą, co nie oznacza, że zapasowe 1,5" byłby mile widziane. Co do BA M350 to bym się spierał. Zakres częstotliwości zaczynający się od 45Hz, bardzo niskim basem bym nie ośmielił się nazwać, choć to też kwestia, co kto rozumie pod pojęciem bardzo niski bas.

Myślę że wszystko to jest sprawą indywidualną. Dla mnie z moich gs20 basu jest aż nadto zaś mój brat muzy słucha z subem i mu mało planuje zakupić drugi (świr).

Kup na razie Kody AV-702F v.2,małe podłogówki grające tak jak chcesz. Wiem bo miałem i bardzo chwalę. W cenie ok 400zł za używane. Bas jak dzwon, neutralny środek i bardzo dobre, lecz nie natarczywe wysokie.

A następnie szukaj może coś JBL lub INFINITY

Myślę że wszystko to jest sprawą indywidualną. Dla mnie z moich gs20 basu jest aż nadto zaś mój brat muzy słucha z subem i mu mało planuje zakupić drugi (świr).

Waśnie w tym rzecz. Kiedyś pisałem z jednym kolegą o Melodika BL30. Zbudowana z dwóch piętnastek. Słuchałem je. Wg. mnie miały kiepski bas, a on twierdził, że właśnie bas to ich atut. Więc co dla kogo.

Twoje są interesujące. Nie mają tego podbicia w okolicach 100Hz, co podobno skutecznie maskuje niski bas. Jest podbicie na wysokich, ale jeśli jest łagodne to chyba jest nie jest to aż taką wadą (tak słyszałem). Podobają mi się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i po temacie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.