Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie JBL Studio Monitor 4429. Znajomy ma pomieszczenie 4m x 3m wysokie na 2,3m. Ma tam kolumny Magnepany 1.6 podłączone do ASR Emitter. Wszystkiego jest za dużo basu i średnicy ponieważ pomieszczenie jest za małe na te kolumny. Ostatnio dowiedział się o tych JBLach, że zagrają ze wszystkim i będzie extra w jego pomieszczeniu. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może wie coś więcej na temat tych monitorów. Zastanawiam się czy, to też nie będzie takie estradowe granie w małym pomieszczeniu.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Dżizus ... do takiego pomieszczenia to najwyżej jakieś monitory.

Harbeth P3E będzie jak znalazł.

Te Magnepany to chyba miał tak metr od siebie.

PS. 2,30 m wys??? Kto za przeproszeniem takie coś zbudował???

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Dokładnie masakra. To jest zaadoptowana piwnica. Kolega kocha Magnepany ale dopiero jak zaprezentowaliśmy ze znajomym brzmienie jego kolumn w dużym pomieszczeniu zrozumiał jaką robi im krzywdę :) A te Herbatniki zagrają wszystko od rocka po akustyczne składy ?

Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Zajrzyj do klubu Harbetha.

Ja mam SHL5 i grają super. Ale ciężkiego rocka i metalu na nich nie gram. Ale klasykę, jazz, pop, orkiestry, blues, swing i nawet elektronikę grają super.

3-ki w tak małym pomieszczeniu będą także super. Zła wiadomość ... należy kupić/zrobić standy.

Te JBLe tez beda za duże.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

@MarkN

Tak, o ten problem z kondami właśnie chodziło!

@pmcomp,

U mnie sypialnia też ma 2.30m. Dom bliźniak z początku lat 80.

Tak niski pokój to prawie pewne problemy z basem (fale stojące).

To już lepiej 4312 z tytanem na górze ale ostrzegam że jeśli chodzi o brzmienie to Control Monitory nie mają wiele wspólnego z serią Studio Monitor.

Najlepszą opcją do takiego pomieszczenia byłyby 4412 Studio Monitor:

jbl%204412.jpg

Miałem 4412A i rzeczywiście świetnie sprawdzają się w bliskim polu. Generują mnóstwo energii. Jednak obstaje przy 4311 do takiego małego pomieszczenia.

Edytowane przez lukag72

Witam, a co sądzicie o JBL L65 Jubal?

Takie jak te:

62_953230252.jpg

Nie jest to Studio Monitor ale ten model ma rewelacyjny wysokotonowiec 077. I pudła mniejsze od L200 z tylko 12"-owcem więc bas powinien być lepiej kontrolowany.

W Skandynawii mają tego trochę na sprzedaż za chyba rozsądne pieniążki. Ile w perfekcyjnym stanie Waszym zdaniem te pudła moga być warte?

Pozdro

Jubale to zacne kolumienki, tweeter 077 to to samo co 2405 tylko z akrylowym stożkiem(?) zamiast alu.

Zgadzam się w 100% że "12 jest szybsza od "15 ale moim zdaniem największe znaczenie ma tutaj rodzaj zawieszenia, tak np. 2213 zawsze będzie miał lepszy wykop od wersji z miękkim piankowym zawieszeniem ale za to dużo gorsze zejście.

Co kto lubi, ja tam uwielbiam niesamowite zejście w 2235H ;)

Edytowane przez Marek.S

A jak zastosowany w L65 driver 126A ma się do 2235H?

Czy 126A ma magnes alnico?

A jak barwa tych kolumn? Czy ten sredniotonowiec wykreuje ładną scenę?

I jeszcze jedno pytanie, czemu w parach widzę albo dwie kolumny z tweeterem po lewej albo po prawej stronie, a nie mieszane?

No i na koniec jak to gra w porównaniu do starej serii 43xx?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

126A ma magnes alnico, wszystkie modele z "A" lub bez dopisków są Alnico, Ferryty mają w nazwie "H".

Osobiście wolę ferryty niż zmęczone AlNiCo które z wiekiem (oczywiście zależy też jak były użytkowane) tracą moc.

Nie znam 126A ale znam 2214H i faktycznie są szybsze od piętnastek ale 2235H ma dużo, dużo więcej mocy.

Miałem już trochę różnych modeli JBLa ale nie jestem w stanie powiedzieć czy JBL ma tzw. "house sound".

XPL90 i L100S wydawały mi się z grubsza podobne (oprócz basu, oczywiśie).

4311/12 i L100 Century to jak dla mnie jeden pies, męczy mnie ich średnica i podkolorowany bas.

Duże, studyjne 4343 brzmią zgoła inaczej od modeli które wcześniej wymieniłem.

Co do obudów, w latach '70 JBL nie przejmował się zbtynio podziałem kolumn na prawa/lewa i jak na moje ucho nie ma to zbytniego znaczenia jeśli tylko przetworniki są wystarczająco blisko siebie.

W dużych 43xx typu 4333/4343/4350 lub np. Olympus można było przełożyć tweetery.

W modelu 4343 można nawet obrócić panel zawierający sekcję średniowyskotonową o 90*:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Dzieki za wyczerpujace info.

A jak Twoim zdaniem gra seria 43xx w porownaniu do serii L ?

To ze uzywając ogolnika lepiej to wiem.

Chodzi mi raczej o opis aspektow brzmienia, cech, budowania sceny, barwy i tych innych ałdjofilskich przymiotników :).

Pozdro

Witam !

Trochę nie w tym wątku ale proszę o kilka słów na temat tych głośników JBL Tl 260 Limited Edition . Bardzo dziękuję za opinie.

pozdrawiam.

Grzegorz

Miałem i bardzo szybko się pozbyłem. Wiem że są ludzie którym TL260 przypadły do gustu ale dla mnie to jakiś wypadek przy pracy w Northridge.

Wyglądaja tandeciarsko jak Voice Krafty z Allegro (oba produkty niestety Made in China!). Brzmienie kompletnie mi nie podeszło, przez pierwsze 2 utwory było "Wow!" ale po dłuższych odsłuchach góra stała się męcząca a bas okazał się być bułowaty i sztucznie napompowany.

Rozmawiałem też kiedyś z kilkoma sprzedawcami z Beneluksu i dowiedziałem się od nich że ostatnie pary sprzedawali nowe po €1000-1100 bo zalegały w magazynie.

Gdybym miał do wyboru TL260 i 250Ti zdecydowanie wybrałbym te starsze.

Grzegorz, na temat tych kolumn jest kilka wątków na forum. Poszukasz to znajdziesz.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Ukryta Zawartość

JBL C50SM Studio Monitor & C50 Olympus... System:

S6 1962 r. – LE15A, LE75+HL91, LX5

S7 1962 r. – LE15A, LE85+HL91, LX5

S8 1962 r. – LE15A, 375+HL93, LX5

S8 1964 r. – LE15A, 375+HL93, 075, LX5+N7000

S12 1964 r. – LE14A, LE20, LX8

S14 1964 r. – LE14A, LE75+HL91, LX7

LE14C 1962 r. – LE14C, LX2-1

Ukryta Zawartość

System Components:

Ukryta Zawartość

JBL C60 Sovereign 1 S8R & JBL C50 Olympus S8R System:

LE15A+PR15, 375+HL93, 075, LX5+N7000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to się cudownie rozbudowuje :-) ...a miejsca na kolumnie nie brakuje :-)

375+H5039+L5090 na samą średnicę, dalej/wyżej LE85+HL91 i 075 ...no i nie ma mocnych na to :-)

375 + 075 ma lepszą średnicę. LE85 + 075 daje lepszą górę. 375 + LE85 + 075 ...to wymiata na całej linii :-)

Sekcja basowa z LE15A+PR15 na znakomitych standach, z drugiej strony dociska ją cała sekcja średnio-wysokotonowa, i zbiera się gdzieś z 250 kg na stronę.

Jakby było przy mało można pojechać z 7-drogami – jeszcze wyżej nad 075 dostawić wstęgowe tweetery GEM TS-208:

Ukryta Zawartość

MEWON TS-001:

Ukryta Zawartość

...lub tańsze, Pioneer'y PT-R100 Beryllium Ribbon Tweeters:

Ukryta Zawartość

...co powinno rozciągnąć pasmo do 120kHz, ale to już takie dostawki na sam szczyt – można dostawiać, ale nie musowo.

I jest Field-Coil JBL 075 sprzedany za 180,000Yen. – ktoś to musiał przekonwertować z AlNiCo:

Ukryta Zawartość

W miejsce PR15 drugi woofer na 150Hz, np.: LE15A / LE15H, 150-4C / 150-4H – najlepiej oba takie same, bo jakby zgrał się 150-4H (E145-8/16) z 2235H grającym od 150Hz w dół.

Jakby jeszcze było mało, można po obu zewnętrznych stronach dostawić subwoofery, coś z pośród: Synthesis S1S-EX, Synthesis S1S, B460, 4645A / B / C, 4648A, Synthesis S2S, Synthesis S2S-EX, 1500 Array, HB5000.

Ale to już byłyby smoki totalne, niczym do najlepszego studia o powierzchni 50-80m2

Ukryta Zawartość

Thiele/Small Low Frequency Driver Parameters And Definitions:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

''The History and Legacy of JBL''

By Don McRitchie and Steve Schell (81-pages) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Mi tam dalej wyrzuca error "not found".

A pro po, zestawy multi-way to ślepa uliczka, takie trochę komplikowanie sprawy bo dochodzą problemy z filtrami, fazą i dobieraniem wzmaków a pewnie wpadnie taki 475Be albo D2430K z M2 i pozamiata te 5-6 dróg.

Bezpośrednio nie otworzysz, bo na audiostereo nie zaznacza pełnego linku, obcinając go tuż przed zamykającym nawiasem. Więc musisz cały link skopiować i wkleić do paska przeglądarki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).pdf

Tutaj masz już wyszukany według tytułu – tylko kliknąć w nazwę i pobrać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).pdf+-+diyAudio.rs&oq=JBL+-+The+History+and+Legacy+of+JBL+(2006).pdf+-+diyAudio.rs&aqs=chrome..69i57.2109299j0j0&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Panie, 2'' driver znakomicie zgrywa się z 1'' driverem, a ten z kolei z tweeterem, co w całości tworzy bardzo spójny set-up o optymalnym brzmieniu. Jest to optymalne zestawienie i nic innego nie chcę :-)

375 + 075 nie da tego co 375 + LE85 + 075 ...gdyż z dwoma driverami i tweeterem jest jeszcze lepsza rozdzielczość, precyzja/detal, kontrola dźwięku, wyraźniej rysowana scena, wszystko na plus.

Podział pomiędzy obydwoma driverami musi być niski, w okolicach 3.2kHz, wtedy jest cacy. Drastycznie wzrasta rozdzielczość i ilość informacji w całym paśmie średnio-wysokotonowym, a tu przecież jest jeszcze tweeter na skraju wysokich.

Przesłuchałem wszystkie konfiguracje i (dla tych przetworników) optymalnie jest na 2 drivery z tweeterem, tak jak to ma miejsce w Westlake Audio SM-1 Series. Również z takimi samymi punktami podziału, lub bardzo zbliżonymi – bo wiadomo, aby wdrożyć na całej linii takie same podziały, trzeba mieć dokładnie taką samą 5-drożną konstrukcję jak Tower SM-1 :-)

Jak na razie mam tylko 4-drogi, bo Passive Radiator PR15 nie wlicza się do piątej :-)

...ale ciekaw jestem jakby grało gdybym w miejsce membrany biernej wstawił drugi woofer z niższym podziałem na 150Hz – zapewne byłoby więcej basu i z oktawę niżej.

Membrana bierna daje więcej ciała/wypełnienia i zróżnicowania basu. Kiedyś z LE15A było tyle głębokiego basu, ale później to się wysterowało i rytmu dostało :-) z nienaganną kontrolą. Bo teraz system jest niebo szybszy i precyzyjniejszy, z którym to całe brzmienie poszło znakomicie do góry, a z tym i bas się zmienił, jest go dużo mniej niż kiedyś, ale jaki rytm i jakość....i o to chodzi :-) bo nie lubię bułowatych i zmulonych basów, jak i całego brzmienia.

W tej zamkniętej obudowie musi siedzieć srebrny Audio Note QSSC...na odcinku: LE15A zwrotnica, bo bez niego bas traci rozdzielczość, kontrolę/kontur i rytm. Pasuje ten przewód jakby był specjalnie zaprojektowany do grania z ta sekcją :-)

...oczywiście tylko do wewnętrznego okablowania basu. Przed zwrotnicą to już muszą być konkretne węże.

Do tego typu obudowy z membrana bierną, to Carver Silver 7 na 40 x 6550GE jak znalazł :-) ...bo on ma genialną dynamikę, rytm, selekcję, rozdzielczość i jakość basu.

Ciekawo jakby wypadał przy BGW GTA...bo nie porównywałem ich bezpośrednio.

Ten GTA w bridge-mono jak diabeł – piekielnie wzrasta dynamika, moc i rozdzielczość, jest docisk totalny bez grama poluzowania w najniższych rejestrach. Aby tylko woofery wytrzymały! :-)

Carver Silver 7 (z 30 x 6550GE – 15 na stronę) tak nie grał jak GTA w bridge-mono :-)

W trybie stereo dużo spokojniejszy i grzeczniejszy... Ale wystarczający.

LE15A mimo piankowego zawieszenia trzyma się znakomicie i nie lata (nie wychyla się) jak 2235H.

Zawieszenia w LE15A nie są narażone na przeciążenia i ciągle wyglądają jakby wyszły prosto z fabryki :-)

W paśmie średnio-wysokotonowym nie ma co zmieniać bo jest gitara – ale do takiej sekcji musi być równie wypasiony (rozbudowany) dół, więc niewykluczone że coś tam kiedyś się rozbuduje, ale to także zależy od metrażu...im większy metraż tym bardziej można sobie szaleć, bo inaczej to nawet nie wykorzysta się potencjału jednej LE15A z PR15.

Musi być przestrzeń, bas (jaki i całe pasmo) muszą oddychać. W mniejszych metrażach bas będzie ginął i spowalniał się, względem tego co byłoby np. na wolnym powietrzu :-) ...totalny Live i swoboda, nie mówiąc już o paśmie średnio-wysokotonowym :-)

W wyższym paśmie już się natestowałem/nasłuchałem, rozbudowałem i już nie ma co tykać bo jest optymalnie.

Za to ciekawi mnie jakby to było na basie z różnymi wooferami, w różnych konfiguracjach – z membranami biernymi lub bez nich.

Ciekawią mnie woofery 150-4H ze starych Everestów DD55000 z 1985 r.

Ukryta Zawartość

Jest do nich podobna profesjonalna wersja E145-8 ...no to na jeden woofer grając z PR15.

Ukryta Zawartość

Gdybym wstawiał dwa to E145-16 – jeden komplet grałby do średnicy, a drugi komplet dociskał sam dół. Do tego na przedni panel włókno węglowe i elegancko :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Belgii pojawiły się L200 Studio Master za €1300:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomijając kwestie osobistych upodobań i ocen, obiektywnie patrzac w modelu TL260 dostaje uzytkownik i tak bardzo dobra cene do jakosci. Wykonananie jest rewelacyjne (polozenie lakieru), wszystkie przetworniki maja aluminiowe kosze, konstrukcja jest solidna. Dzwiek tez moze sie podobac, bo rozmach jest duzy, w ktorej nowej kolumnie do 8k-9k dostaniemy takiej wielkosci woofer i ogolne mozliwosci dynamiczne. Wystarczy podpiac nieherlawy wzmacniacz i dobre zrodlo i mamy koncert w pokoju, nie wydajac na to worka gotowki. Dzisiaj kiedy ceny audio poszybowaly w gore kupic dobre kolumny z 30tka na basie to chyba wydatek 25k-30k na same kolumny, a i tak wybor jest ograniczony, a gdzie reszta toru? Ja uwazam ze TL to byl bardzo dobry wypust JBLa, na tle obecnej mody na waskie slupki.

Kicha, chyba siadają mi powoli 2405, jeden ma 6.5 Ohm, drugi 5.8 :-(

Cena D16R2405 przeraża, około 1000zł za parę. Zastanawiam się czy nie kupić po prostu kompletnych, ferrytowych 2405H z dobrymi cewkami.

Edytowane przez Marek.S

Mam parkę nadmiarowych nosów do sprzedania - za 700zł będą Twoje:

Ukryta Zawartość

Używane cewki nie mają porównania do nosów, to fakt. Tu chodzi bardziej o zużycie aluminiowego pierścienia aniżeli o rezystancję cewki - ten parametr jest tak naprawdę mało istotny poza przypadkami upalenia, bo produkowali różnie.

Raz kupiłem drivery 2405 z pokruszonymi pierścieniami - cewki były całe.

Ukryta Zawartość

Właśnie zastanawiam się czy ta rezystancja cewki to aż taki problem? Moje 2405 dalej mają czyste, oryginalne, niebieskie cewki z datą produkcji 1978r. i nigdy nie widziały estrady.

Rezystancja jest przecież nieistotna w tym kontekście. Jak nigdy nie widziły estrady, to są pewnie ok, jednak trzeba pamiętać, że alu się utlenia i kruszeje...

Piękne

i jak tu nie kochać JBLa

Rezystancja jest przecież nieistotna w tym kontekście. Jak nigdy nie widziły estrady, to są pewnie ok, jednak trzeba pamiętać, że alu się utlenia i kruszeje...

Na ucho grają równo, cewki są czyściutkie i ładnie się błyszczą. W takim razie zostawie to jak jest. Już miałem kupić odrestaurowaną parę 2405 a nagle facet wypalił że cewki to zamienniki, i po ptokach.

@lucky,

Piękne, wczesne 4350 z białymi membranami!

Oglądając filmiki KS na Youtube zauważyłem że często piszą o "artificial leather surrounds" czyli...zawieszenia ze skaju?

Edytowane przez Marek.S

Ale pięknie gra przedwzmacniacz lampowy z polaryzowanymi (9V) kondensatorami sygnałowymi.

Dwie pary kondensatorów sygnałowych: jedne dla basu, następne do średnich z wysokim – a do nich po jednej baterii na stronę.

Plus pomiędzy kondensatory za pomocą rezystorów Beyschlag MBE 414 1W 2.2Mohm, a minus do masy pre.

Zamiast baterii można wziąć zasilanie + 9V względem masy od żarzenia lamp, ale u mnie z ogniw 9V i elegancja-Francja :-)

Muszę to opatentować :-) ...to jest inny świat.

Jaka naturalność dźwięku! – to przede wszystkim, góra robi się bardziej gęsta, brzmienie jest nasycone klimatem/aurą, barwą i mikro-detalami, tak samo średnica, przestrzeń, scena i wybrzmienia.

...i jak liniowo, bas stał się bardziej transowy i rytmiczny taki elektryczny/prądowy. Jak trzeba to ładuje konkretnie z klasą...moc, naturalność, zróżnicowanie, kontrola. Albo przy lżejszej akustycznej muzyce, wybrzmiewa, bardzo ładnie prowadzi się...rozciąga, tworząc rytm, dla tego co się dzieje powyżej niego.

Strach pomyśleć co by się działo na srebrnych Duelundach CAST PIO-Ag, bo tu im bardziej neutralne, przezroczyste/selektywne tym jeszcze lepiej z 9V.

Kondy mogę być totalne wyczynowe, (jak najbardziej neutralne/liniowe) mocne, dynamiczne, twarde, selektywne, otwarte, rześkie i jasne...a z 9V dostaną klasy! Nie mogą być muły/ślimaki...bo nie będzie z czego wyciskać.

Tak sobie czytam i patrzę na parametry T-S, w jakich obudowach E145 zagrają na 100% możliwości.

''The bass driver selected for the Everest was the professional E145. It was chosen because it was the "fastest" bass driver in JBL's inventory. While initially intended as a guitar speaker, its remarkably flat given an underhung voice coil topology and maintains pistonic action throughout its range due to a deep, straight-sided cone. The magnetic motor is oversized compared to other JBL 15" drivers and was based on LE15H. It resulted in a very efficient bass response that would match the target system sensitivity of 100db/w/m. The deep cone was accommodated by an extension ring added to the rim of the speaker basket that was very similar to the 150-4C of the 1950's. Therefore, it was not a complete stretch to label it a 150-4H as was done in the Everest product literature.

Normally, the bass extension of the E145 is considered somewhat limited, but given a large enough box, it could provide real, deep bass. This was the reason for the huge enclosure. The bass section was designed for an internal volume of 8 cu ft. Initially, it was planned that the volume behind the midrange horn could be used as part of the bass enclosure. However, the fiberglass horn was not sufficiently rigid to prevent resonances from the back pressure. Ultimately, this part of the enclosure was partitioned off and compounded the need for a huge cabinet.''...

Ukryta Zawartość

Woofer E145:

FS - 35

QTS - 0.25

QMS - 6

QES - 0.26

VAS - 274.7

EFF - 4.3

PE - 150

XMAX - 7.11

RE - 5.7

LE - 1.6

SD - 0.090

BL - 16.1

MMS - 55

FLUX - 0.97

Woofer K145:

FS - 35

QTS - 0.29

QMS - 6

QES - 0.3

VAS - 243.5

EFF - 3.4

PE - 150

XMAX - 5.08

RE - 8.8

LE - 2.2

SD - 0.079

BL - 21.7

MMS - 75

FLUX - 0.9

Woofer LE15A:

FS - 20

QTS - 0.21

QMS - 5.5

QES - 0.22

VAS - 736.2

EFF - 2.6

PE - 100

XMAX - 4.06

RE - 8.8

LE - 2.2

SD - 0.088

BL - 22

MMS - 97

FLUX - 0.9

Woofer 2235H:

FS - 20

QTS - 0.25

QMS - 2.5

QES - 0.28

VAS - 458.7

EFF - 1.3

PE - 150

XMAX - 8.38

RE - 6

LE - 1.2

SD - 0.090

BL - 20.5

MMS - 155

FLUX - 1.2

Całkiem sporo info nt. E145 i porównań z innymi woofer'ami – pewnie ładnie wymiatałyby na dwa komplety:-) …

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

''The 2235 complements well with a passive radiator. Several years ago I build a 6-7 cft box for use with a 739 gram 15" passive radiator. The passive needs a 2x throw over the 2235. The bass produced had a tonal quality that was very natural.

The 2205 is a very fast woofer, more so than the 2235. can it produce deep bass be low 20 hz, most likely not. If music is your game then 30hz is very do able. A passive will work with this driver.''....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

W poniższym PDF'ie podane są parametry obudów (do 13-stu widocznych zestawów), plus dodatkowe sugestie co do ich budowy.

1 For single 2202, 2220, E120 or G125 used as midrange or for guitar.

2 For single 2204, 2206 used as general purpose low-end or MI bass

3 For single 128H hi-fi low-end or small subwoofer.

4 For single 2220, E130, or G135 used full-range or for MI bass.

5 For single LE8T-H used full range (flat, down to 30 Hz).

6 For single 2205, 2225, 2226, 2227, E140, E145, or G135 for general purpose low-end.

7 For double 2204, 2206 used as general purpose low-end or MI bass.

8 For single 2234, 2235, 2215/LE15 used as hi-fi low-end or subwoofer.

9 For single E155 in smallest box for bass guitar.

10 For double 2225, (2205), 2226, E145, E140 or G135 for general purpose low-end.

11 For single 2245 subwoofer.

12 For double 2245 subwoofer.

13 For single 2241 or 2242 subwoofer

...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi