Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Coś dla posiadaczy starszych Studyjnych Monitorów :-)

Recenzja 4345 Studio Monitor w AUDIOreview n. 5 - febbraio 1982! – kto pamięta tamte lata i piecyki BGW 600 / BGW 750B z którymi to były testowane owe kolumny przy użyciu JBL 5234 electronic frequency dividing network.

Recenzenci : F. Gatta / R. Giussani / P. Nuti … rozpisali się na całe 10 stron! Dokonali wiele wszelkich pomiarów. Dobrali się wszędzie, nawet drivery i tweetery rozkręcili :-)

Rozmiar pliku PDF 11.8 MB :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audio_Review__fe_50070b1252cfc.jpg

Ukryta Zawartość

JBL_4345_STUDIO_MONITOR__000001.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Ha, od razu zauważyłem te BGW 750!

Szkoda tylko że te zwrotki JBL/UREI 5234 i 5235 są tak mizerne, wszystko brzmi przez nie tak samo.

Co do Paragona, nie wiem jaka to wersja. Właściciel to starsza, dość ekscentryczna osoba.

Kurde, nie wiem już sam jakie kondy kupić, mam 3 typy - czerwone Jantzeny, mundorf Supreme i Obbligato Gold.

Edytowane przez Marek.S

Supreme dobre (dla driver'ów) na średnicę (MF) do górnoprzepustowego – równa naturalna wypełniona średnica. Co nie znaczy, że nie można jeszcze lepiej od nich, np. z V-Cap'ami OIMP.

Nie stestowałbyś V-Cap'ów na średnicy z CC ? :-) … bo sam jestem ciekaw jakby grały, i czy by wygryzły Supreme :-) z górnoprzepustowych.

Supreme grały słabo ze zwykłymi papierowymi głośnikami średniotonowymi, choćby kiedyś u jednego typa przy 104H-2 dawały ładną barwę i wypełnienie, ale wypychały średnice i wokale. Tu oryginalne Bi-polary Bennica były lepsze, bo grały równiej i neutralniej. Więc przy papierze trzeba uważać z tymi Supreme.

Czerwone Jantzeny też mogą być dobre z CC. Kenrick je wstawiał do wypasionych/tuningowanych pak, typu: Hartsfield, Paragon.

Ale to że on wstawiał to wiesz, najlepiej samem porównać z innymi, i wybrać te które lepiej pasują. Tylko weź wszytko porównaj, przy tak ogromnych wartościach z CC :-)

Mundorf S/G/O to najlepsze co miałem na wysokie tony (HF / UHF) z 27V.

S/G/O nie nadają się na średnicę (MF) do drivera, w filtr dolnoprzepustowy, bo przyciemniają i lekko wycofują niższą średnicę – nie są równe na średnicy. Tutaj amerykańskie PIO Vitamin Q 196P + SM pod 27V rozjechały je na lajcie!

S/G/O w tym dolnoprzepustowym, przy mniej transparentnej elektrowni będą ładnie ukazywały na średnicy detale i je układały, ale … przy transparentnej/selektywnej elektrowni zaczynają wyłazić ich wady, i tutaj gromią je Vitamin Q 196P z SM, które także nie miały co robić z Jensenami PiO Cu ...to jest szajs, a nie kondy. Mają ładną barwę, wypełnienie, ale piekielnej selekcji/neutralności i blasku to w nich nie ma! Stare amerykańskie PiO dużo wyraźniejsze i jaśniejsze! ...i pełna/równa średnica od samego dołu, bez przyciemniania jak w S/G/O.

Ha, od razu zauważyłem te BGW 750!

Szkoda tylko że te zwrotki JBL/UREI 5234 i 5235 są tak mizerne, wszystko brzmi przez nie tak samo.

Co do Paragona, nie wiem jaka to wersja. Właściciel to starsza, dość ekscentryczna osoba.

Kurde, nie wiem już sam jakie kondy kupić, mam 3 typy - czerwone Jantzeny, mundorf Supreme i Obbligato Gold.

Moim zdaniem Mundorf Supreme. To sprawdzone rozwiązanie.

Pozdro.

Muszę przewietrzyć mój system…

Upgrade na Z-Superiorach: €451,92, Supreme: €584,00, Obbligato Godl: €402,60 lub €367 jeśli dam 2x2uF Premium zamiast 4x1 Gold.

To ceny za części do 2450J i 2405H, na midwoofer nawet nie patrzę, 8x15uF kosztuje krocie.

Ostre ceny :-(

Edytowane przez Marek.S

Zapomnij o Supreme i do tweeterów (2405H) od razu ładuj Mundorfy S/G/O z CC

Albo Soleny Silver Sound MKP z 27V … może być cudownie :

Ukryta Zawartość

Supreme, jak już to na średnicę, o ile grasz na oryginalnych 4'' tytanach D16R2450 w 2450J, bo na gładkich aluminiowych Radianach (1245-16) może być za pizdowato ;-)

I pamiętaj, że jedziesz na miedzianych taśmowych cewkach :-) ...

Ja zbudowałem model 3155 z 9V według projektu Giskarda ("Equivalent network for model 3155 - no tapped autoformers"), l-pady wywaliłem całkowicie.

Pokój jest mocno wytłumiony także jest ok, bez l-padów 2450 i 2405 dopiero oddychają.

fad44cda70.jpg

2jedycj.jpg

Ukryta Zawartość

S/G/O to kosmos cenowy :))))))

1uF Supreme - €15, 1uF S/G/O - €90

Mam aluminiowe Radiany, może czerwony jantzen by się nadał?

Boje się że Obbligato będą za ciemne.

Edytowane przez Marek.S

2450J z góry odcinasz gdzieś na 9.5kHz ? ... to musi być liniowa i transparentna zwrotka, żeby nie przydusić go wyżej, bo przetwarza ogrom detali.

A grasz na aluminiowych Radianach 1245-16.

S/G/O to kosmos cenowy :))))))

1uF Supreme - €15, 1uF S/G/O - €90

No to Solen Silver Sound ? ...na UHF (do 2405H), zamiast Supreme.

Mam aluminiowe Radiany, może czerwony jantzen by się nadał?

Boje się że Obbligato będą za ciemne.

I tak może być z Obbligato przy driverach na HF, więc słuszna obawa :-)

Po Superior'ach Z-Cap nie wiem czego można się spodziewać, ale Cross-Cap to maksymalna tandeta :-)

Edytowane przez atlon11

Marku,

wiem że oszczędności w kasie powodują szukanie kompromisów jakościowych.

Strasznie nie lubię tego robić. Wiem, że jak zrobię taki kompromis to potem będę żałować i jak kasa się znajdzie to i tak ulepszę. A stracę i czas i pieniądze.

W związku z powyższą zasadą staram się kompromisów nie robić.

Dlatego w swojej zwrotce na podział 9 kHz zastosowałem "topowe" elementy.

- 6 szt kondensatorów Duelund RS o pj. 1-1,5uF

- 4 szt powietrznych, waxowanych tasmowych cewek

- po kilka sztuk rezystorów Mundorf M-Resist Supreme na masowe i grafitowych home made w szeregu

- gniazda, widły i kabel z czystej miedzi.

Oczywiście L-Pady precz.

I co się stało?

Tuba przestała krzyczeć. To nie jest Altec. Dźwięk jest "łagodny" i przyjemny ale ... gdy potrzeba walnąć pałką w talerz to ciarki przechodzą. W sobotę słuchaliśmy Ciemna stronę Floydów ze szpulaka z master tape'a. Jak zegary sie odezwały to wszyscy mało nie pospadali z wrażenia z siedzisk. Szok, totalny odjazd, realizm. Jak ktoś był tak ze 40 lat temu w sklepie z prawdziwymi zegarami u zegarmistrza pasjonata o godzinie 12-ej to wie o czym mówię.

I to dla mnie jest brak kompromisu.

Czy można równie dobrze i taniej? pewnie tak. Nie mam czasu i kasy aby próbować.

Czy można lepiej? Pewnie tak. Ale nie wiem jak.

W żadne bateryjki nie wchodzę ;).

Moja rada: dopóki sam nie sprawdzisz tych kondensatorów to sią nie dowiesz.

Za moje zwrotki zapłaciłem dużo. Ale nie żałuję. Warto było. Dźwięk oddaje jak brzmią instrumenty na scenie. Albo jest temu bardzo bliski.

PS. te twoje rezystroy nie są złe ale ... można lepiej. Ołówki ze Śląska kosztują chyba tylko 25 zł/szt ... warto.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Poważnie 25zł/szt? Masz do nich linka?

Myślałem nad wymianą tych zielonych Jantzenów które są bezprośrednio w sygnale czyli R8/R9 na schemacie na M-Resist supreme tylko te rezystory kosztują coś około 50zł sztuka ew. zrobić jeszcze jeden myk - zostać przy Jantzenach ale za to podwoić ich ilość.

Wiem że Duelund to top, koniec drogi jeśli chodzi o kondy ale po prostu finansowo jest to niewykonalne.

Poziom cenowy Mundków Supreme to dla mnie absolutne maksimum.

p.s

Foto już trochę nieaktualne, zamiast kostek są luty :o)

Szkoda że nie mam ani wiedzy ani aparatury pomiarowej żeby sprawdzić co konkretnie dzieje się po zaaplikowaniu 9V na kondensatorze.

Edytowane przez Marek.S

Poważnie 25zł/szt? Masz do nich linka?

bmxmen.

Ta cena przy kilku/nastu sztukach. Dasz radę. Polecam.

Powołaj się na mnie.

Popatrz na te nowe Jenseny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie słuchałem. Jak za te pojemności kosztują przyzwoicie.

Pozdro

jensen-metallised-polyprop-50uf-250v-350_0.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Żadna z pojemności niestety nie podejdzie z tych Jensenów.

3155 odcina na 9,5KHz, zgadza się. Radiany wysiadają od 10KHz ale tu akurat nie ma znaczenia ponieważ to robota dla 2405H.

Edytowane przez Marek.S
Gość cybant

(Konto usunięte)

3155 odcina na 9,5KHz, zgadza się. Radiany wysiadają od 10KHz ale tu akurat nie ma znaczenia ponieważ to robota dla 2405H.

Marek ...to żadna różnica 9 KHz czy 9,5 KHz......;)

Marek,

jak jestes gdzieś z okolic Warszawy to Ci mogę te zwrotki na dzień, dwa pożyczyć to posłuchasz i ocenisz.

Bywam w Polsce na Śląsku, we Wrocławiu czy w Szczecinie albo po drodze. Łódź, Poznań, Toruń, Bydgoszcz. Czasem Rzeszów, Kraków.

Można wpaść, podłączyć, posłuchać. To nic nie kosztuje.

Pozdro

Można łączyć i próbować coś dopasować.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Marek,

jak jestes gdzieś z okolic Warszawy to Ci mogę te zwrotki na dzień, dwa pożyczyć to posłuchasz i ocenisz.

Bywam w Polsce na Śląsku, we Wrocławiu czy w Szczecinie albo po drodze. Łódź, Poznań, Toruń, Bydgoszcz. Czasem Rzeszów, Kraków.

Można wpaść, podłączyć, posłuchać. To nic nie kosztuje.

Pozdro

Można łączyć i próbować coś dopasować.

Pozdro

Nawet można łączyć różnych producentów ...u mnie gra teraz Jupiter Beeswax z Rike ...

Pmcomp, dzięki za super propzycję niestety nie mam możliwości skorzystać :-(

Postanowiłem że na pierwszy ogień pójdzie sam driver, co wy na taką kombinację? Mundorf + 15uF Audyn będą razem.

Tony Gee bardzo wysoko ocenił te MKP+ (sam nie wiem dlaczego nie kupiłem tych zamiast crosscapów?)

5f4620164f.png

Edytowane przez Marek.S

Wiem że Duelund to top, koniec drogi jeśli chodzi o kondy ale po prostu finansowo jest to niewykonalne.

Za dużo kondensatorów na świecie, aby jednoznacznie stwierdzić które są najlepsze :-)

Najważniejszy jest optymalny dobór komponentów! – tak aby była jak największa równowaga i uniwersalność :-)

Wiesz, że Duelundy powstają w fabryce Jensena (na pewno te tańsze) – a Jensen to żaden cud świata. Płaskie/prostokątne VSF Cu są przeciętne. RS Series to prawie to samo, tyle że w okrągłej tekturowej tubie i lepiej grające od tych płaskich, no i w dobrej cenie (tylko nieco droższe od S/G/O) to Pmcomp nie przepłacił.

Jazda zaczyna się od : CAST Cu-Ag / CAST-PIO Ag, a pozostałe to wiesz, na średniczkę możesz dać.

CAST-PIO Cu pokonają Mundorfy S/G/O na tej średnicy, a na wysokich zapewne będzie odwrotnie. Dopiero jak odpalisz CAST-PIO Ag to będzie totalna transparentność i neutralność na całej linii.

Dawaj te Duelundy CAST-PIO Cu to porównam je na wysokich z Mundorfami S/G/O pod CC 27V :-) … i napiszę jakie to dostały baty :-)

Szkoda że nie mam ani wiedzy ani aparatury pomiarowej żeby sprawdzić co konkretnie dzieje się po zaaplikowaniu 9V na kondensatorze.

Najważniejsze co słychać … a słychać wszystko i to jak słychać :-) Zależy ile tych baterii podłączysz i jak je podłączysz.

Nie wyobrażam sobie grania bez polaryzacji … bo ona wyciska pełną moc/detal/jakość/liniowość/potencjał z kondensatorów :-)

Inni niech sobie robią/podłączają jak chcą, ale ja tylko i wyłącznie z polaryzacją i tyle, bo na tyle wciągnęła, że nie ma odwrotu :-)

Panie, bez polaryzacji to tak jakbyś jechał samochodem WRC bez turbiny :-) … wtedy wszystko słabnie!

Biały mundorf = zwykły Mcap?

Według Tonego Gee to praktycznie poziom CrossCapa tylko Mundorf jest szybszy, to prawda?

Edytowane przez Marek.S
Gość cybant

(Konto usunięte)

Biały mundorf = zwykły Mcap?

Według Tonego Gee to praktycznie poziom CrossCapa tylko Mundorf jest szybszy, to prawda?

M cap Evo Oil nawet średnica jest fajna ;)

Ja wymieniłem na Jupitery , choć pojemność ( 22 uF) jest mordercza dla portfela;)

Postanowiłem że na pierwszy ogień pójdzie sam driver, co wy na taką kombinację? Mundorf + 15uF Audyn będą razem.

Nie łącz obu różnych bo za dużo namieszają - mało które kondy można łączyć ze sobą. Najlepiej od tego samego producenta, ale nie zawsze.

No właśnie nie wiem, niby piszą ża Mcap to "szybki" kond, może w kombinacji z Supreme byłby niezły?

Ograniczy potencjał Supreme ... i spadnie ogólny poziom brzmienia.

Co innego gdybyś dał np. Supreme + Silver Oil

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie łącz obu różnych bo za dużo namieszają - mało które kondy można łączyć ze sobą. Najlepiej od tego samego producenta, ale nie zawsze.

Ograniczy potencjał Supreme ... i spadnie ogólny poziom brzmienia.

Co innego gdybyś dał np. Supreme + Silver Oil

A dlaczego nie wolno łączyć , kondesatorów różnych producentów ...?

Kondesator to element elektroniczny ...

Atlon , tylko proszę merytorycznie , bez ubliżania ..;)

Wiesz, że Duelundy powstają w fabryce Jensena (na pewno te tańsze) – a Jensen to żaden cud świata. Płaskie/prostokątne VSF Cu są przeciętne. RS Series to prawie to samo, tyle że w okrągłej tekturowej tubie i lepiej grające od tych płaskich, no i w dobrej cenie (tylko nieco droższe od S/G/O) to Pmcomp nie przepłacił.

Jazda zaczyna się od : CAST Cu-Ag / CAST-PIO Ag, a pozostałe to wiesz, na średniczkę możesz dać.

CAST-PIO Cu pokonają Mundorfy S/G/O na tej średnicy, a na wysokich zapewne będzie odwrotnie. Dopiero jak odpalisz CAST-PIO Ag to będzie totalna transparentność i neutralność na całej linii.

Dawaj te Duelundy CAST-PIO Cu to porównam je na wysokich z Mundorfami S/G/O pod CC 27V :-) … i napiszę jakie to dostały baty :-)

też słyszałem że seria RS jest robiona u Jensena. Na szczęście dostałem dobrą cenę, a przy cenie 6 szt Cast-PIO Cu to ja też wymiękłem.

Pozdro

A dlaczego nie wolno łączyć , kondesatorów różnych producentów ...?

Kondesator to element elektroniczny ...

A co, Ty robisz równoległe mieszanki z kondensatorów od różnych producentów, i uważasz że w ''większości'' przypadków się sprawdzają :-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

A co, Ty robisz równoległe mieszanki z kondensatorów od różnych producentów, i uważasz że w ''większości'' przypadków się sprawdzają :-)

Nie , łączę kondesatory i ich słucham.

Wg. mnie nie widzię problemu w łączeniu kondów różnych producentów.

Strasznie mnie kuszą te podłączone baterie ...poważnie...tylko za dużo wydałem na kondy...

Nie , łączę kondesatory i ich słucham.

Wg. mnie nie widzię problemu w łączeniu kondów różnych producentów.

Tak jak napisałem w większości, co nie oznacza że nie można łączyć kondensatorów od różnych producentów.

Trzeba podłączać te kombinacje i słuchać.

Ale uważaj, bo jak naskładasz w jedną całość różnego typu kondensatorów to wiesz co z tego może wyjść :-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tak jak napisałem w większości, co nie oznacza że nie można łączyć kondensatorów od różnych producentów.

Trzeba podłączać te kombinacje i słuchać.

Ale uważaj, bo jak naskładasz w jedną całość różnego typu kondensatorów to wiesz co z tego może wyjść :-)

Więcej jak dwa nie łączę ;)

Tylko w parki...

Strasznie mnie kuszą te podłączone baterie ...poważnie...tylko za dużo wydałem na kondy...

No to na co czekasz. Szykuj 4 x więcej kasy niż na obecne kondy, i składaj nowe zwrotnice z CC :-)

Będziesz podłączał bateryjki 9V ... równolegle / szeregowo , 3 po 3, ile zachcesz i jak tylko zechcesz, zrobisz takie akumulatory ;-) ... i usłyszysz co będzie się wyprawiać :-) ... a może nawet zobaczysz hehe

Możesz nawet ze wzmacniaczy pobrać napięcie i wyprostować na diodach pomiędzy szeregowo połączonymi kondensatorami.

Edytowane przez atlon11
  • Pokaż nowe odpowiedzi