Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli 3 lata temu, to był to zapewne model Stella, czyli maleńki monitor - więc nic dziwnego, że wspomagany subem. Kolumna w cenie 6 tysięcy złotych, a tutaj wybrane opinie - o 180 st. inne od twojej, cytuję :-)

1. „Ogromne wrażenie na ludziach robił system WLM. W pokoju była muzyka.”

2. „Oprócz MBL najlepszą przestrzeń zaserwowały maleńkie WLM-y.

3. „Po systemach za dziesiątki tysiaków WLM-ki zagrały jak objawienie. Rewelacja."

4. „Tak, WLM było jak powiew świeżego powietrza, szczególnie zaraz po Avalonach z Carry. Nieprawdopodobne, ale WLM grało po prostu lepiej."

5. „Podpisuje się, że największe wrażenia przestrzenne zrobił na mnie WLM, na dodatek WLM grało nie z CD a ze zwykłego komputera PC. Te malutkie kolumny (Stella), to jakaś magia - bo nigdzie indziej czegoś podobnego nie słyszałem.”

W takim razie jak dobre są droższe WLM, skoro te najtańsze tak grają?

Edytowane przez Wuelem

W takim razie jak dobre są droższe WLM, skoro te najtańsze tak grają?

Mogą być gorsze, to nie reguła że jak coś jest droższego to lepiej gra.

Właśnie tam furorę robiły małe kolumienki naszej rodzimej firmy, niech mi ktoś przypomni jakiej :)

2. „Oprócz MBL najlepszą przestrzeń zaserwowały maleńkie WLM-y.

No cóż wtedy MBL-e generowały przestrzeń tylko w głąb tak ze cudów nie było! a słyszałem jak MBL-e potrafią lepiej czarować przestrzenią :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja akurat wiem jak grają inne WLM, a ty swoje absurdalne domniemywania przypisuj tylko swoim kablom. Widać na ich przkładzie powstają twoje zasady, budujesz przypuszczenia i tworzysz statystycznie opisane oczekiwania.

Edytowane przez Wuelem

Ja akurat wiem jak grają inne WLM, a ty swoje absurdalne domniemywania lepiej przypisuj swoim kablom. Widać na ich przkładzie powstają twoje zasady, budujesz przypuszczenia i tworzysz statystycznie opisane oczekiwania.

No cóż widzę jesteś bezradny skoro przystępujesz do ataku personalnego; przecież tak najprościej :)

Kolega ciagle szuka ...to co inni juz dawno znalezli ale nie na wystawach.

Wiem, wiem Arku NVA RZĄDZI

Muzyka "RZADZI" ...nie smiecmy w temacie.

Nie wiem w zeszłym roku przesłuchałem 1500 płyt a w tym strasznie cieniutko z czasem.

Tak że czas rządzi :)

Twój poziom ogólności jest absurdalny. Pewnie z powodu całkowitej braku wiedzy. To tak, jakbyś najtańsze B&W porównał z najdroższymi. Rozpietość w cenniku miedzy maks. i min. ceną jest tak duża, że twoje słowa są typowym czepialstwem. Dlatego zasugerowałem, abyś wypowiadał się raczej w temacie twoich kabli, bo te pewnie znasz, a na pewno nie o firmie, której zupełnie nie znasz.

Model Stella nie ma ż a d n e g o z patentów, które w wyższych seriach stosuje WLM.

Kolego WLM nie wiem czy kolega zwrócił uwagę że w tym ani w innych podobnych nie piszę o swoich kablach to raczej sprawa dobrego wychowania a nie braku bezczelności.

A teraz bezczelnie co WLM ma wspólnego z JBL-ami?

Twardo zawieszone głośniki.

Duże drivery basowe z papierową membraną.

Dwudrożne konstrukcje, a w dużych obudowach.

Ponadprzeciętnie wykoka skuteczność - blisko 100 dB.

Nie spotkasz tego zestawu zbyt często we współczesnych wytworach.

Zapomniałem... przede wszystkim: dźwięk!

Edytowane przez Wuelem
Gość masza1968

(Konto usunięte)

jakie są WLM ? nieodsprzedawalne :)

Edytowane przez cir

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość masza1968

(Konto usunięte)

jakie są WLM ? nieodsprzedawalne :)

Taaa?

Jak sprzedawałem swoje pierwsze to ogłoszenie wisiało 1 dzień.

Ile wisi w ogłoszeniach tych nieodsprzedawalnych WLMów?

Dziwne że w cenniku wersje pasywne są droższe niż aktywne.

Może błąd w cenniku?

sly, WLM nie ma aktywnych kolumn jakie się tobie wydaje.

Do systemu aktywnego dokupujesz zewnętrzny moduł.

A w cenniku faktycznie jest coś przekombinowane.

Edytowane przez masza1968

W pasywnych jest dodakowo zwrotnica, więc są droższe.

Moduł, to zwrotnica. Potem jeszcze wzmacniacze (według uznania) i wszystko gra - aktywnie. Podobnie sub - obudowa zamknięta bez wzmacniacza - ten też można dodać według uznania. WLM produkuje swoje wzmacniacze, więc jest gotowe rozwiązanie dla nie wierzących we własne uszy.

Edytowane przez Wuelem

Rozumiem. Czyli wersja aktywna w cenniku to wersja bez zwrotnicy ale też bez tych aktywnych modułów tak?

I dlatego jest tańsza bo trzeba dokupić moduł? Albo użyć procesora w aktywną zwrotnicą?

Taaa?

Jak sprzedawałem swoje pierwsze to ogłoszenie wisiało 1 dzień.

Ile wisi w ogłoszeniach tych nieodsprzedawalnych WLMów?

wisiały na allegro dwa zestawy bardzo dlugo, jeden z nich namietnie reklamował WLM vel głaz

graja tak jak mialy grac według ich konstruktora czyli drą morde jak to sie mówiło na forum - trzeba to lubić

Gość masza1968

(Konto usunięte)

graja tak jak mialy grac według ich konstruktora czyli drą morde

tjaaaa....

no to powodzenia ;)

co to znaczy "drą mordę"?

Edytowane przez masza1968

rzeczywiście - cała masa tych WLMów :)

nic nie poradze taki mały jest tego rynek, mnie interesowało tylko jak dlugo to wisiało mimo bardzo atrakcyjnej ceny

Edytowane przez cir

Firma zbyt popularna nie jest więc nie się co dziwić że ofert używek jest mało bo w ogóle jest ich mało u ludzi.

Spoko, niedługo ją Harman Kardon wykupi i będzie jak z innymi git plastic fantastic.

>> cir

Pokaż mi, co się sprzedaje w dzień przy cenie 20 000 zł.

Tak, to bardzo atrakcyjna cena była w stosunku do cennika in tego, jak potrafia zagrać. I może przypomnij mi, jak reklamowałem jakąś sprzedaż.

Te, o których myślisz grają w Białymstoku i zapewniam, że grają wybitnie. Jak chcesz, to załatwię odwiedziny u właściciela i przekonasz się, że masz takie samo absurdalne pojęcie jak powyżej kolega. Możesz wziąć dowolne inne kolumny, w dowolnej cenie na porównanie...

Jeśli ktoś wypowiadał jakąś opinię, to najwyżej na podstawie odsłuchu u osoby sprzedającej, która dostała je w ramach rozliczenia i nie bardzo wiedziała nawet co z czym się podłącza. Fakt, pomogłem bezinteresownie i przy pierwszym posłuchaniu w cywlizowanych warunkach wyłożone zostały wspomniane pieniądze.

co się sprzedaje w 1 dzień nówki przy połowie ceny ? kolumny o uznanej renomie

WLM mimo calego szumu nie ma tej renomy

jak reklamowałeś ? normalnie jak to na Audiostereo wpisami i zachwytami plus polecaniem konkretnej osoby mającej kolumny do sprzedania

np pisałes o kolumnach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chociazby głaz vel WLM :)

chyba nie chcesz abym przeszukiwał forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cir

.Jeśli ktoś wypowiadał jakąś opinię, to najwyżej na podstawie odsłuchu u osoby sprzedającej, która dostała je w ramach rozliczenia i nie bardzo wiedziała nawet co z czym się podłącza. Fakt, pomogłem bezinteresownie i przy pierwszym posłuchaniu w cywlizowanych warunkach wyłożone zostały wspomniane pieniądze.

No to ok! wystawca na Audio Show nie wiedział co czyni.

Co do efektywności 100dB to jakoś na mnie nie robi to wrażenia jakoś nie odczuwam dyskomfortu . W sumie wytłumacz mi w czym zaleta tych 100dB ? Ja zawsze myślałem że jeśli chodzi o dynamikę to najważniejszy jest czas narastania sygnału!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cir, twoim zdaniem ostatnie moje wpisy w tym wątku też są "reklamowaniem"?

Wyszukaj to, co masz mi do zarzucenia. Mnie się wydaje, że informuję i namawiałem kiedyś do ściągnięcia na odsłuch sprzedawanych zestawów aktywnych - z powodu ceny 60 000 zł (rzadko spotykana okazja) i potrzeby zebrania kilku wzmacniaczy, bo wspomniane kolumny były tylko aktywne (bez zwrotnicy).

rafaell.s.cable, podaj nazwę wystawcy - czyżby obecny dystrybutor? Dokąd nie potwierdzisz nie będę komentował, ale dla każdego, kto pytał o WLM sytuacja pewnie jest jasna. Boisz się podawać konkrety? To nie pisz wcale, bo ktoś, kiedyś, o czymś - nie wypada. Na Audio Show system zawsze zestawiali właściciele firmy z Austrii - przyjeżdzali do Warszawy. Może nie wierzyli, że tutaj ktoś potrafi to zrobić jak należy?

Warto zauważyć, że moje wpisy są odpowiedzią na pytania. Za kilka lat będzie, że tu coś reklamowałem.

Skupmy się na JBL, które powinny zajmować miejsce w tym wątku.

• Pokaż nowe odpowiedzi