Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Popelnilem wlasnie na moim blogu na hdtvpolska.com tekst o planowanych zmianach z wykorzystaniem zwrotnic aktywnych. Popatrzcie proszę czy nie napisalem tam czasem mniejszych lub wiekszych ... bzdur.

Maniacy kina domowego moze tez skorzystają bo do systemów wielokanalowych prosta droga.

Bede wdzieczy za uwagi.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

A propos, wczoraj jako miłośnikowi JBLa znowu pękło mi serce tak jak podczas oględzin tych zdezelowanych 4350 kilka miesięcy temu......

Pojechałem po kilka gratów JBLa, pokazałem gościowi zdjęcie 4343 i usłyszałem "No, kilka takich obudów wyrzuciliśmy jak przebudowywaliśmy halę" trochę się załamałem.

Mówił też że były różne horny, drivery itp, wszystko zutylizowane ale pamięta że gdzieś leżą jeszcze wielkie slant plate horny 2395, jestem ciekaw.

Podejrzewam że do kontenera poszła wtedy mała fortuna...

Tylko to się ostało, dostałem też pojedyńczy driver LE85 w takim sobie stanie i z cewką do wymiany. Na 100% był używany na estradzie bo miał membranę 'phenolic'.

Na zdjęciu są: 2 sztuki 2312, 2 sztuki H93, niekompletny zestaw MA15 ale z pudełkiem i instrukcją i głośnik do radiowęzła 8110H w pudełku po 2405H :)

o6b7dh.jpg

Edytowane przez Marek.S

Skąd oni mieli kasę na takie zabawki?

Pod koniec lat 70-ych JBL 4343 kosztowały w Stanach ok. 5000 USD czyli ok. 500 tys złotych licząc po kursie czarnorynkowym. Maluch kosztował w Polmozbycie 69 tys zł. Duzy Fiat 125p na giełdzie ok. 300 tys.

:)

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Jakieś wariactwo ... JBL DSC280 poszeedł w Europie za ... 560 EUR. Fakt, że niby nówka sztuka. I co z tego jak lepszy DBX 480 stoi za 600 EUR.

Masakra.

I nie wiem co brać, 480-kę czy nowszego Drive Rack PA2.

Ehhhhhhhh.

Pozdro

Zrób tak - poszukaj firm wypożyczających sprzęt estradowy, popytaj co mają i czy nie wypożyczyliby samego procesora!

Zawsze masz wtedy jakieś porównanie.

Nie mam czasu na głupoty :).

Zakupiłem dbx480.

Jak przyjedzie będę was prosić o pomoc jak to zaprogramować. Bardziej chodzi mi o teorię i podstawy działania filtrów i innych ustawialnych tam parametrów niż klikanie w klawisze na panelu lub w klawiaturę po podłączeniu do komputera.

Pozdro

No to grubo. Programowanie po RS232 - prawdziwy Vintydż.

Co zrobić. Dźwiękowo podobno ta 480-ka rozjeżdża całą serię PA.

W dbx to chyba tylko model 4800 ma podłączenie do LAN.

A na rynku USB nie jest standardem. Jakoś ta profesjonalna branża estradowa niedotechnizowana jest :).

Pod względem użytkowym dbx Drive Rack PA2 jest tutaj prawdziwym mistrzem świata. Podłączenie do LAN, sterowanie z PC, Mac, iPad, Android ... jestem pod wrażeniem. Nawet na flagową 4800-kę nie zrobili aplikacji mobilnych.

RS-232 wystarczy w zupełności, gorzej ze znalezieniem odpowiedniego PCa ew. przejściówki USB-RS232. Najgorzej, że to tylko na Windows.

Dam radę.

BTW własnie przyjechał do mnie dziś wzmak JBL UREI 6260. Wieczorem podłącze i sprawdze jak to gra. Strasznie jestem ciekaw.

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

Tylko nie wysadź czegoś w powietrze ;)

Postaram się.

Marek piszę, że trafo grzeje się okropnie.

Mam nadzieję, że tranzystory nie spłyną mi z radiatorów :).

Pozdro

Tak, to sprzęt na 220V i trafo niezbyt dobrze znosi 230+ tzn. trafo będzie gorące a radiator i reszta - zimna.

Trafo brumi jak to w prawie każdej estradówce z tamtych lat.

Edytowane przez Marek.S

Marku,

wzmak podłączony. To bydle jest ciężkie i to trafo ciągnie w jedną stronę.

Mam jakąś nowszą wersję z terminalami głośnikowymi w jednym rzędzie, łatwiej podejść z widłami, a takie terminale mam. Taki jak tu:

$_57.JPG

Dokręcenie kluczem nasadowy, :).

Gra już ze 30 minut i trafo i radiator są zimne. Troszkę ciepły w środkowej części bliżej radiatorów.

Nie wiem czemu te Twoje się tak grzały. Opis na panelu to 220V.

Jak gra? Moim zdaniem za ta kasę po prostu znakomicie. Na bas nada się jak ta lala.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Jednak się trochę grzeje.

Nie jest jakiś super gorący żeby nie można było połozyć ręki ale jednak jest bardzo ciepły.

Radiatory dalej zimne jak mówiłeś.

Alpeh klasy A grzeje się mocniej.

Pozdro

Fakt, A-klasa to nie jest jeśli chodzi o temperaturę. Mój Krell KSA50Mk2 grzeje się okropnie nawet mimo wentylatora, zresztą jestem ciekaw jak zagra po przeglądzie, nowe terminale RCA i zamiast starych RoE EK będą Nichicony Muse BP w sprzężeniu zwrotnym.

Jak Ci idzie z 480? ;)

Fakt, A-klasa to nie jest jeśli chodzi o temperaturę. Mój Krell KSA50Mk2 grzeje się okropnie nawet mimo wentylatora, zresztą jestem ciekaw jak zagra po przeglądzie, nowe terminale RCA i zamiast starych RoE EK będą Nichicony Muse BP w sprzężeniu zwrotnym.

Jak Ci idzie z 480? ;)

Zapłacona. Przyjedzie to sie zacznie ... nauka :).

Byłem dzisiaj w sklepie z gratami muzycznymi. Szukałem mikrofonu do tej 480-ki, na szczęście tu nie musi być ten dedykowany dbx jak do PA2. Polecili mi pomiarowy mikrofon Behringer 8000.

To dobry wybór? Koszt ok. 220 zł.

Czy jest coś lepszego?

Pozdro

No pewnie że są lepsze mikrofony od ECM8000, pytanie tylko - po co? Do pomiarów akustyki taki ECM wystarczy z palcem w nosie.

Do tego właśnie ma być :).

Dzieki.

Pozdro

Jakie końcówki mocy, używane, polecicie do bezpośredniego zasilenia głosników HF i UHF w JBL 4343? Najlepiej zbalansowane.

Jak rozumiem to nie musza byc jakies straszne moce.

Do basu i do średnicy już mam.

I drugie pytanie jakie okablowanie wewnętrzne polecicie do wszystkich czterech zakresów? Zewnętrzne od terminali do wzmaków też jezli ma być inne.

Będę wdzięczny za pomoc i wskazówki.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Jak wypada na ''basie'' JBL UREI 6290, JBL MPA1100, JBL MPX1200, Crown Studio Reference One, Crown Macro-Tech MA-5002VZ, Crown Macro-Tech 5000 Anniversary, Crown K1 / K2, Crown I-Tech 12000HD (i inne topowe profesjonalne wzmacniacze mocy), w porównaniu do BGW GTA? …w klasie AB?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potężne trafa EI zajmują całą centralną część wzmacniacza i są cichutkie, jedynie oryginalny wentylator robił ostrą zadymę/churagan, aby trafa i końcówki mocy nie spłoneły żywcem. Przy normalnym chłodzeniu wzmacniacz jest jedynie tylko ciepły.

Radiatory coś jak w widocznym JBL UREI 6260, z tym że w GTA taki radiator to tylko na jeden kanał, drugi na następny – oba leżą w poziomie, tak że gdy pracuje wentylator powietrze przepływa przez żebra radiatorów, gdyż obudowa po bokach ma nacięcia na całej linii wzdłuż radiatorów. To są monofoniczne kanały w jednej obudowie i można sobie załączać każdy z osobna.

Miedziane pozłacane terminale takie same jak w Crown Studio Reference One, i u Pmcompa w JBL UREI 6260 – zaciski bardzo solidne...ciężko dokręcać palcami.

Tyle że u mnie inaczej rozmieszczone, bo tak jak na tej wersji u Marka, czyli dwie pary obok siebie.

Była jeszcze zamontowana na stałe gruba siciówa, coś jak w Crown Studio Reference One. Tyle że ja ją odciąłem – to dobrze zrobiłem? Może wzmacniacz był dostrojony do tej oryginalnej sieciówki? …miała przewodniki miedziane z grubymi wiązkami multi-strand.

Do wklejenia!!!

Ukryta Zawartość

Temu ją odciąłem i wstawiłem gniazdo IEC, bo chciałem sprawdzić jak gra z zewnętrznymi sieciówkami. No i jak pamiętam, po podłączeniu zewnętrznej sieciówki jeszcze dodatkowo wzrosła dynamika i docisk.

Ale było, jedno ale... Bo jak podłączałem drugą (przed listwą) sieciówkę solid-core (miedź cynowana, czy tam plus molibden i srebro), to było już za dużo głębokiego basu, za dużo masy...pogrubienia, dociążenia i wypełnienia, a mniej dynamiki, zwinności, selekcji i wyrazu. No tak, jak wszędzie ekstremalnie sztywne węże, które mają pod dostatkiem głębokiego i pełnego basu (jak do końcówek mocy), grają także przy źródle i przedwzmacniaczu lampowym.

No i wyszło tak, że BGW GTA (EU) dużo lepiej gra jak przed osobną listwą ma zwykły komputerowy przewód zasilający (multi-strand)...wtedy jest odpowiednia, dużo lepsza rozdzielczość basu, zwinność, zróżnicowanie, a głębia i tak pozostaje.

Lubię jak bas pracuje elegancko, selektywnie, rytmicznie...bez pogrubiania...ale i odchudzania. Dynamiczny, rozciągnięty...kontrolowany, rozdzielczy i naturalny!... Jak trzeba to głębszy masywniejszy...ale zawsze selektywny. Jak trzeba to bardzo wyrazisty dynamiczny i mocny. Zawszę pod pełną kontrolą i swobodą.

Ten piec na basie jest bardzo wrażliwy na wszelkie okablowanie: zasilające, sygnałowe i głośnikowe. Także wszelkie gniazda/złącza pozłacane czy rodowane słychać ewidentnie.

On gra naturalnym basem bez własnej farby! Idealnie ukazuje jak gra każda inna/odmienna sekcja basowa. Bardzo wrażliwy na jakość sygnału basowego z przedwzmacniacza i na wszelkie okablowanie... Wszystko da się przy tym wzmacniaczu dostroić poprzez odpowiedni dobór okablowania.

Sygnał z pre musi dostawać równie referencyjny... Dynamiczny, rozciągnięty, kontrolowany i rozdzielczy... Po prostu pełny selektywny bas bez kompresji.

Najlepsze rezultaty w sekcji basowej daje połączenie różnych przewodów...tak aby wzajemnie się uzupełniały. Np. jeden rytmiczny, selektywny, kontrolowany (w kolumnach i przed listwą), inny: pełny, głęboki, dynamiczny, ciągnący od samego dołu (głośnikowe i sieciówka do wzmacniacza mocy). Bo jak dam wszędzie węże z głębokim/pełnym basem, to będzie mniej wyższego basu i wyrazistości, i na odwrót w przypadku gdyby grały tylko przewody z ultra szybkim/dynamicznym basem. Tak źle i tak nie dobrze! Musi być idealne wybalansowanie!...wtedy jest optymalnie.

Dobra, Panowie!

Podajcie najlepsze przewody sygnałowe, zasilające i głośnikowe – ''tylko w zakresie basu''...najlepsze jakie znacie na sam bas? ...które potrafią wydobywać/przekazywać ekstremalne pokłady detali w owym zakresie, oczywiście z wooferami z JBL'a :-)

Tutaj na forum Tomkly pisał o głośnikowych Heavens Gate Audio Ultra Silence w wersji Bi-wire... Jako te najlepsze we własnym systemie na basie.

Ukryta Zawartość

Z kolei Marek Lacki z głośnikowych podawał komuś Tellurium Q Black Diamond... Jako te najlepsze we własnym systemie na basie.

Ukryta Zawartość

...choć W.P. pewnie prędzej wybrałby na bas (i całe pasmo) do kolumn referencyjne Tary Labs Grand Master Evolution, ew. w tańszej opcji Cardasy Clear. A do zasilania i jako sygnałowe to pewnie jakieś nowsze Acrolinki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jeszcze sieciówka z kapitalnym basem :-)

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Atlon, dzieki za opis ale ja putam o wzmaki do sekcji wysoko i superwysokotonowej.

Na basie bedzie rzadzil 6260 bo ... juz go sprawdzilem i jest bardzo OK.

Pozdro

A co myslicie na temat napedzenia wysokich jakąś końcówką lampową o małej mocy, powiedzmy 2-5 W?

Pozdro

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Wg.mnie właśnie tak to ujął. A powyższy przykład w formie pewnej ironii obrazował absurdalność tezy moreno.

Sylwek Ty jesteś inteligentny Jegomość i dobrze wiesz co moreno miał na myśli, nie ma tego co ciągnąc, ja zrozumiałem co napisał.

Sorry za wtręt, ale i tak najlepsze są teksty w stylu:

Znam kogoś, kto zna kogoś, kto słyszał sprzęt X.

Wiadomo kto lubi nadużywać takiego argumentu.

A przy okazji gratuluję wyboru zwrotnicy DBX.

I oczywiście jestem za lampką 2-8 W na górę. Po aktywnym podziale cała ta moc zasili wysokotonowy driver i będzie git (wielu zdaje się zapominać, że zwrotnica pasywna dzieli moc na poszczególne przetworniki i w takim układzie z np. 5 W użyteczne dla głośnika wysokotonowego zostaje tylko około 1 W).

Edytowane przez Wuelem

Doradziłbym jaką końcówkę dać na górę, ale się nie znam. ;(

Skoro robimy wyścig zbrojeń, to też pochwalę się zakupami:

Ukryta Zawartość

Crowny z wbudowanym DSP. Wejścia są analogowe XLR, a wewnątrz klocka jest konwersja AD/DA z filtracją, korektorami i limiterem. Z tego ostatniego raczej nie skorzystam.

Teraz muszę tylko reanimować starego lapka na windzie, bo soft do programowania nie występuje na maca.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi