Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Tak , cyfrowe do tego się kompletnie nie nadają..;)

Analogowa też psuje tylko mniej....dźwięk psuje nawet pojedynczy potencjometr...

Squad słyszał to w piątek:)))

Jeżeli jest jakąś naprawdę dobra aktywna to można spróbować...choć komplikacja układu jest ogromna..

Też mam 4 drogi , biamping i aktywną zwrotnicę choć w zupełnie innym układzie.

Edytowane przez cybant

Analogowa też psuje tylko mniej....dźwięk psuje nawet pojedynczy potencjometr...

Dlatego najbardziej ze wszystkich elementów toru preferuję ... powietrze. Na sali koncertowej :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ja sądzę, że cyfrowa zwrotnica ma sens przy korzystaniu wyłącznie ze źródła cyfrowego, z którego wchodzi się cyfrowo bezpośrednio do zwrotnicy. Do dyskusji jest wtedy gdzie i jak zrobić regulację głośności. Zapewne najlepiej cyfrowo na wejściu zwrotnicy ew. cyfrowo w źródle. Potem konwersja DA i do analogowych końcówek mocy.

Wpinanie zwrotnicy cyfrowej do żródeł analogowych jest zbrodnią. Robiłem takie testy z przedostatnim, najwyższym modelem dbx 480 i nie byłem zadowolony z efektów. Podwójna konwersja AD i DA degraduje dźwiek.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Już kiedyś pisałem co przekazał mi znajomy masteringowiec, który buduje też systemy nagłośnień w oparciu o multiamping.

Powiedział, że te dbx i inne to są zabawki. To się nie nadaje. Uważa, że tylko źródło cyfrowe ale jak najlepsze, do tego tylko cyfrowa zwrotnica Trinnov ale z wymienionym oprogramowaniem na profesjonalne i zwrotnica wchodzi między źródło, a wzmacniacze, czyli nie ma dodatkowej konwersji AD/DA. Takich systemów gra w Polsce już kilkanaście.

. Takich systemów gra w Polsce już kilkanaście.

u prywatnych odbiorców?

Jak napisałem jest to rozwiązanie dla źródeł cyfrowych. Dla analogowych to zbrodnia.

Wiem, dla ciebie analog nie istńieje, dla mnie jest podstawą. Szczególnie z taśmy.

BTW cały świat zbudowany jest analogowo. Tylko ludzie starają się go ucyfrowić, często na siłę.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

I tak i nie. W przekazie audio i video oraz we wszystkich technologiach przemysłowych nie ma już analogu. Czy nam się to podoba czy nie, ale takie są fakty. Nie ma już analogowych telefonów, TV, i nie jeździ się do pracy konno. Cyfra jest ok, tylko trzeba umieć z niej korzystać i musi to być cyfra wysokiej klasy. Niestety mamy takie czasy, że jest parcie na taniość i jaka klientela, taka oferta. Ludzie chcą tanich sprzętów to rynek takich im dostarcza. A że odbija się to na jakości to oczywiste. Ale można też kupić dobrą cyfrę, tylko wtedy nie jest już tanio.

Pełna zgoda.

Dlatego slucham i cyfry i analogu ale analogu nie dyskryminuję ponieważ przy bezpośrednim porównaniu tego samego materiał brzmi u mnie lepiej. Być może można lepeij cyfrowo ale za niebotyczną kasę.

A i tak na końcu do głośników idzie analogowo. Dopóki ludzkość nie wymyśli innego sposobu zamiany impulsów elektrycznych na falę akustyczną na analog jesteśmy skazani. I ja wtedy wolę analog od rowka płyty czy domeny na taśmie magnetycznej do moich uszu w sposób analogowy.

A wracając do pytania to gdzie te instalacje? W prywatnych domach czy w studiach czy w salach czy w klubach?

Pozdro

A wracając do pytania to gdzie te instalacje? W prywatnych domach czy w studiach czy w salach czy w klubach?

Pozdro

Chyba jak zwykle odpowiedzi od ciebie sie nie doczekam.

Wspominana przeze mnie selektywność odpowiedzi się kłania?

Ktoś powiedział, gdzieś przeczytałem?

Tym się różnimy, ja piszę na podstawie własnych doświadczeń i eksperymentów na moim systemie, u mnie w domu.

Pozdro

Też mam 4 drogi , biamping i aktywną zwrotnicę choć w zupełnie innym układzie.

Co to jest Aktywna zwrotnica by Father_PIO?

Internet mi nic nie wypluwa.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Co to jest Aktywna zwrotnica by Father_PIO?

A ja dodam od siebie uzupełniając powyższy post Cybanta, że działa to świetnie. Bas jest niesamowicie liniowy, wyrównany w najniższym podzakresie. Father_Pio zrobił to znakomicie.

Kto to jest Father_PIO?

Ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Kto to jest Father_PIO?

Ten: http://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik1583147.html ?

Pozdro

No to jest jednak dość znany user tego forum:)

Nie znam listy adresów gdzie są te systemy. Cześć na pewno jest w prywatnych rękach. Nie wypytuje kto, gdzie i co bo to nieelegancko.

Nie znam listy adresów gdzie są te systemy. Cześć na pewno jest w prywatnych rękach. Nie wypytuje kto, gdzie i co bo to nieelegancko.

OK, dzięki.

Pozdro

Cyfrowa zwrotnica często się nie nada bo nie wysterujesz jej tak jak przy sprzęcie estradowym i będzie gubić rozdzielczość.

Edytowane przez Marek.S

OK. Mogę uchylić rąbka tajemnicy. Po przegrywaniu wczoraj mniej znaczących aukcji na eBayu o 2-ej w nocy przyszedł czas na zakup najważniejszego klocka, analogowej, lampowej, trójdrożnej zwrotnicy Audio Research EC-4:

$_57.JPG

$_57.JPG

ARC_EC4-3.jpg

Jak widać na zdjęciach stan idealny. Do tego oryginalne opakowanie i manual. A manual jest ważny bo opisuje co trzeba zrobić aby ustawić rządaną częstotliwość podziału filtrów. Ano zmienia się wartości kondensatorów. Jest to o tyle ciekawe podejście, że mozna zastosować dobre kondy wg. własnego uznania, a nie zmienia się wartości parametrów RC przełącznikiem. Tu jest mniej elastycznie ale lepiej pod względem dźwięku.

Kupiłem tą zwrotnicę za baaaardzo przyzwoite pieniądze. Najprawdopodobniej żaden Azjata nie miał na nią ochoty.

W ogóle była noc cudów bo potem flagowy, tranzystorowy Pioneer D-23 poszedł za niecałe 700 USD gdzie zazwyczaj chodzą po 1000-1500:

2AnZoQ.jpg

A Pioneer jest o tyle ciekawy, że ma wybór stromości filtra 6/12/18 dB. I jest zbudowany na tranzystorach.

Biorąc pod uwage doświadczenia kolegi Ondreja z lampową zwrotką Luxman 2003 zakup lampowej zwrotki AR wydaje sie być znakomitym wyborem. BTW upolować takie coś na eBayu graniczy z cudem. Po prostu fart :).

Będzie się działo.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Teraz rozumiem Twój pomysł ...choć nadal uważam go za karkołomny...

Życzę udanej walki ;)))

Tylko poziom głośności ???? Jak sobie z tym poradzisz ?

Będziesz bawił się rezystorami ?

Najpierw na 100% do przeglądu, to rocznik '74-77 czyli dość wiekowy egzemplarz.

Coś z nią wogóle zdziałasz? Powyżej 200Hz masz już tylko 6dB/oct i możesz mieć buczenie na niższej średnicy. Brakuje też ustawienia 290/300Hz.

cd0bd430a7.png

Najpierw na 100% do przeglądu, to rocznik '74-77 czyli dość wiekowy egzemplarz.

Coś z nią wogóle zdziałasz? Powyżej 200Hz masz już tylko 6dB/oct i możesz mieć buczenie na niższej średnicy. Brakuje też ustawienia 290/300Hz.

cd0bd430a7.png

Częstotliwość podziału LOW/MID w moich warunkach powinna wynosić ok. 224 Hz vs. fabryczne 300 Hz. Sprawdzone organoleptycznie i przetestowane dzieki zastosowaniu cyfrowej zwrotki dbx 480. Pisałem o tych testach na swoim blogu. Zapewne ustawię na 200 Hz.

Jak rozbebesze kolumny i pominę kolejne elementy zwrotnicy pasywnej podłączę ponownie ten sprzęt i doświadczalnie dobiorę częstotliwość podziału MID/HIGH. Oryginalnie jest ok. 1250 Hz jak podaje JBL.

Ja bym się 6dB-ych filtrów nie bał. Wszystko jest kwestią dostrojenia. Powinny być za to mniejsze problemy z fazami.

Jak napisałem mam na czym poeksperymentować, a potem wyniki przenieść do tej lampowej zwrotnicy przez dobranie odpowiednich wartości elementów. I ma być git.

BTW tam sie nic nie ustawia. Tam się przelicza wartości elementów i odpowiednio je modyfikuje na płycie.

Co do wieku to bym się raczej nie obawiał. Trzeba sprawdzić elektrolity w zasilaczu. Tam raczej afrykańskie temperatury nie panowały. Elektrycznie ta zwrotnica jest prosta jak cep. I o to chodzi. Jak najmniej wpływać na dźwięk.

Poza tym jak znam życie zapewne ten sprzęt przez ostatnie 20 lat przeleżał w pudle.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ja teź uważam , że te 6 db jest super ...tylko proszę pomierz to na koniec ;))))

Fajny pomysł dobranie do tych JBL ( dalej uważam , że gruboskórnych ) wzmacniaczy w poszcególnych pasmach , to znacznie lepsze rozwiązanie niż twierdzenie , że kablami można wszystko naprawić.

Ja kibicuję projektowi...;)))

Ja teź uważam , że te 6 db jest super ...tylko proszę pomierz to na koniec ;))))

Fajny pomysł dobranie do tych JBL ( dalej uważam , że gruboskórnych ) wzmacniaczy w poszcególnych pasmach , to znacznie lepsze rozwiązanie niż twierdzenie , że kablami można wszystko naprawić.

Ja kibicuję projektowi...;)))

Czemu gróboskórnych?

JBL/UREI to firmowe rozwiązanie i już słyszę, że na basie sprawdza się rewelacyjnie. A góra i środek to wzmaki lampowe z epoki na super trafach wyjściowych, oparte na znakomicie brzmiących lampach EL84.

Czy mozna lepiej? Zapewne tak, za pierdyliony złotych. Tylko nie wiem czy tam takie wzmaki są potrzebne.

Mam jeszcze w odwodzie jeden wzmak lampowy i dwa tranzystorowe :).

He, he ... nawet na tym schemacie blokowym:

3-way%20multi-amp.jpg

umieszczono "fotkę" Pioneera D-23:

d-23.JPG

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Mają lekko ochrypnięte wysokie (na standardowych zwrotnicach) i trochę nadmuchany midbass ;-)

A i średnica też trochę jest ciosana siekierą ;)))

Mają lekko ochrypnięte wysokie (na standardowych zwrotnicach) i trochę nadmuchany midbass ;-)

o czym piszesz?

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi