Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

"Ostatnio" świat chyba jednak trochę przyspieszył i sprawy toczą się szybciej niż w latach 80-tych (które zresztą wspominam z dużym sentymentem) :-)

Z drugiej strony - co tu poprawiać w takim Evereście? To projekt dopracowywany przez kilka(naście) lat jak nie lepiej.

p.s

Mam już prawie kompletną listę części na 3155 ale brakuje mi cewek, nigdzie nie ma info o tym jakie mają mieć DCR?

p.s2

Dostałem cynk z Holandii że będzie niedługo wysyp hornów 2307/2311 i ogólnie starych gratów JBLa. Część nowa w pudełkach także kto zainteresowany niech pilnuje marktplaats.nl

Na pewno będą też 2309.

Edytowane przez Marek.S

Wczoraj odebralem z tuningu moje maluchy Heathkita. Dla przypomnienia 2 x 12 W.

Jak one napędzają JBLe !!!

Slucham Duka Ellingtona.- Ellington '65 i nie mogę sie nadziwić.

Więcej jutro.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wczoraj odebralem z tuningu moje maluchy Heathkita. Dla przypomnienia 2 x 12 W.

Jak one napędzają JBLe !!!

Slucham Duka Ellingtona.- Ellington '65 i nie mogę sie nadziwić.

Więcej jutro.

Pozdro

Akurat w to , że 12 watt napędza JBL wierzę;)))

Bo , Harbetów , tym byś nie napędził...

Edytowane przez cybant

Akurat w to , że 12 watt napędza JBL wierzę;)))

Bo , Harbetów , tym byś nie napędził...

Jakos poltora tygodnia temu napedzilem tymi malenstwami Harbethy na pozegnanie i byla piekna barwa, scena, szczegoly ale ... bas byl bulowaty i rozlazly. Baaaardzo bulowaty. Ale ogolnie przekaz byl piekny.

Natomiast z JBLami nie ma problemu z kontrolą basu choc na pewno jest forsza niz z 6260. I jest barwa. Nie taka jak w Harbethach ale jest. Slucham teraz Teda Heatha w mono, tego co tydzien temu sluchalem u niego na Audio Noteach, wzmak plus kolumny. I porownuje. Poniewaz tam sluchalismy tez kondensatorów zwracalem uwage na szczegoly wlasnie na tej plycie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Napędzą, ale nie bas. Tzn. coś tam gra ale basu JBLa to raczcej nie będzie przypominać :))

Nie tyko basu ....jeden z najgorszych dźwięków , których słuchałem to SHL5 plus Cary 80 SLi , kuriozalnie jeden z lepszych te same SHL5 z Naimem NAP 250 czy jakimś takim...

Ciekawe...;))

No jednak bas nie jest taki jak z 6260. Lepszy niz na Harbethach ale jednak tez nie to. Pudlo w kontrabasie za bardzo dudni i rezonujea struny tez nie sa czyste.

Oddzielny wzmak na bas ... to jest to :), p tym dowiedzialem sie juz ze dwa miechy temu.

Ale to jest eksperyment bo te maluchy pojda albo na gore albo na srednice.

Pozdro

To chyba wina tych Cary, ja gralem na tuningowanych CAD50SL (jakaś dziwaczna wersja zbudowana specjalnie dla dealerach na pokazy) z EL34 PP i coś tam plumkało ale nie było werwy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Naim jest rytmiczny, ma dobrą motorykę i kontrolę, więc bierze je za pysk. Cary to wybór do głośników papierowych... To sam smak, kultura ale mała wydajność prądowa. Grają niestety całe systemy a nie poszczególne urządzenia, rodzaj kolumn determinuje wybór wzmacniacza.

Edytowane przez tomkly
Gość cybant

(Konto usunięte)

Naim jest rytmiczny, ma dobrą motorykę i kontrolę, więc bierze je za pysk. Cary to wybór do głośników papierowych... To sam smak, kultura ale mała wydajność prądowa. Grają niestety całe systemy a nie poszczególne urządzenia, rodzaj kolumn determinuje wybór wzmacniacza.

Tomek , tylko tego Harbetha z tym Cary zestawił mi jeden z krakowskich salonów audio , i jeszcze w trakcie odsłuchu twierdził , że to świetne zestawienie....

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

tego Harbetha z tym Cary zestawił mi jeden z krakowskich salonów audio

Widocznie wyglądałeś na nobliwego audiofila, który lubi plumkanie;-) Jak ja gdzieś wchodzę na odsłuchy to na starcie wyciągam płyty Iron Maiden, Dreamtheater, itp tak żeby było widać, że ze mną nie ma żartów:-)

Edytowane przez tomkly
Gość cybant

(Konto usunięte)

Czego sie nie robi zeby wyjac klientowi kase z kieszeni :).

Pozdro

Dlatego najlepiej zdać się na swój własny słuch...walcz , bo efekty mogą fajne;)))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Grzesiek, wyobraź sobie ten koncert Toto "Livefields" a konkretnie solo na bębnach na systemie Cary + Harbeth;-)

Edytowane przez tomkly

Dlatego najlepiej zdać się na swój własny słuch...walcz , bo efekty mogą fajne;)))

Jeszcze z miesiac. To nie jest walka tylko przemyslany plan.

Efekt powinien byc spektakularny.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Ja tam w międzyczasie zamówiłem już komponenty do 3155CC, tzn. zostały duperele typu terminale, uchwyt do baterii 9v itp.

8Ohm l-pady to nie problem ale kurcze skąd wezmę 16 Ohm L-pada.

Wziąłem wsio na Jantzenach CrossCap, cewki na midbass 14AWG Jantzen Wire Coil, na średnie 16AWG CrossCoil i na wysokie też 16AWG CrossCoil.

Edytowane przez Marek.S
Gość cybant

(Konto usunięte)

Widocznie wyglądałeś na nobliwego audiofila, który lubi plumkanie;-) Jak ja gdzieś wchodzę na odsłuchy to na starcie wyciągam płyty Iron Maiden, Dreamtheater, itp tak żeby było widać, że ze mną nie ma żartów:-)

Tylko , jak ktoś jest zainteresowany zakupem Harbetha za ciężkie pieniądze to pasowałoby sie przygotować , bo jakoś nie chce mi się wierzyć , że ktoś takie głośniki kupuje , bo mu pasują w salonie..

To nie był przypadkowy odsłuch tylko umówiony , i nie mam zwyczaju wysyłać wcześniej swoich zdjęć...;))

Ja tam w międzyczasie zamówiłem już komponenty do 3155CC, tzn. zostały duperele typu terminale, uchwyt do baterii 9v itp.

Wziąłem wsio na Jantzenach CrossCap, cewki na midbass 14AWG Jantzen Wire Coil, na średnie 16AWG CrossCoil i na wysokie też 16AWG CrossCoil.

tez jedziesz po bandzie ... tylko inaczej.

Bedziemy kiedys musieli "porownac" nasze finalne systemy :).

To moze byc bardzo ciekawe doswiadczenie.

I podsumowac koszty ;).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość cybant

(Konto usunięte)

Oddaj te Janzteny CrossCap jak możesz , bo suche i nieporadne...

Jaką pojemność potrzebujesz ?

Mundorf Supreme, a jeszcze lepiej Jupiter Beeswax spróbuj...zdziwisz się ...a jeszcze Rike zostają ...albo dobre papier olej...

Obawiam się, ze Cybant moze miec racje.

Gdybym nie kupil Duelundow tez bym z tych wybieral tyle ze mniejsze pojemnosci z Mundorf S/G/O.

Pozdro.

Prosta kalkulacja panowie - CrossCap 1.0uF to €1,08, Mundorf SGO 1.0uF na Ebayu to 79 dolarów sztuka.

Mi wyszło że potrzebuje do obu zwrotnic w sumie 12x 1.0uF, chyba nie muszę więcej pisać :)))

Aha, no i jeszcze 4x18uF na zwrotnice dla 2123H...

Poza tym, po to jest 9V charge coupling żeby niwelować wpływ kondensatora na dźwięk. I tak na Lansing Heritage większość buduje te zwrotki na tanich SCRach i ponoć sprawdzają się bdb.

Kolega Amnes zbudował swoje 4344mkII też na CrossCapach, tanich rdzeniowych cewkach i chyba nie narzeka.

Gdybym miał w ogródku drzewko z którego co dzień spadałyby dolary to może i bym się skusił na te SGO albo Duelundy ale muszę się zadowolić tym co mam a moje standardowe 3143 to już kompletna kicha.

Ba, gdybym miał te dolary to nawet nie bawiłbym się w 4343 tylko kupił sobie DD67000 :-)

Edytowane przez Marek.S
  • Pokaż nowe odpowiedzi