Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

To ten: Tandberg Studio Monitor. Ten Holender co sprzedał mi 5020 właśnie przesiadł się na te flagowce:

155_dscn0031.jpg

Stawiam na fantastyczną średnicę z tej średniotonowej kopółki. Podobnej słuchałem kiedyś w MBLach, stosował tez taką Dynaudio. Cholernie przestrzenny dźwięk.

Pozdro

No ale czemu nie kupiłeś od razu Monitorów? można je wyrwać między 3,6 a 4Kzł?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No ale czemu nie kupiłeś od razu Monitorów? można je wyrwać między 3,6 a 4Kzł?

Nie znalazłem :(. Poza tym w ciemno wole wydawać mniej niz więcej :). Teraz za 4k kupiłbym od razu.

Poza tym one duże są ... 76 cm wys i 47 cm szer. Jedne skrzynie JBLa w salonie wystarczą ... i tak awantury są.

A 5020 podstawkowe.

Monitory w pieknej okleinie:

46_dscn4275.jpg

46_dscn4238.jpg

155_dscn0001.jpg

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

<br /> i tak awantury są<br />

Nie masz jakiejś dużej kotary, stawiaj część sprzętu za nią i zmieniaj go rotacyjnie ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ponieważ mam już wszystkie klamoty w przyszłym tygodniu i ja wreszcie zabieram się za prucie swoich 4343 i mam kilka pytań:

1. gdzie w Polsce kupię nota bene polskie rezystory Pathaudio Resistors 10 Watt 1% ? Mają być w miejsce L-Padów i rezystorów w zwrotnicy.

2. a jeśli nie jw. to co sądzicie o Mundorf M-Resist™ SUPREME ?

3. czy jest gdzies jakiś opis albo ktoś popełni jak po kolei rozmontować 4343 ? Z tego co pamietam trzeba też odkleić srebrną tabliczkę z frontu bo pod nią są śruby. Chce też wyjąć całą zwrotkę. Jak się do niej dobrać? Jak pamiętam aby dobrać sie do górnych głosników trzeba odkręcić całą górną płytę z frontu?

4. jak pisałem chce zastosować do wewnątrz Belden 9497. Dzięki temu całe okablowanie wraz z płytką terminali i tym przełącznikiem będe mógł zachować w stanie oryginalnym i nienaruszonym jak by co na przyszłość. Do MID, HF i UHF chcę zastosować kabel standardowy, a do LOW, ze względu na jego dość mały przekrój wymysliłem splecenie trzech kawałków w warkocz i połączenie czarnych i pomarańczowych końcówek ze sobą na końcach. Czy to dobry pomysł czy lepiej te trzy pojedyncze warkoczyki puścić po prostu obok siebie i tylko je razem spiąć rurkami termokurczliwymi?

Dla przypomnienia:

9497.jpg?_ex=128x128

To chyba wszystko.

I na koniec:

- o czym powinienem pamiętać?

- na co powinienem uważać?

- na co powinienem zwrócić uwagę?

Dzięki za pomoc.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Dobra, po kolei:

1. Przygotuj sobie krzesło z oparciem wysokości mniej więcej połowy 4343, tak żebyś mógł na nim postawić tą część przodu. Śruby na dolnej części frontu odkręcaj jako ostatnie, uważaj bo front może wypaść (nie powinien ale...z "2 driverem wypada prawie zawsze a jak spadnie to będzie masakra, na stopy to jak gilotyna w dodatku może mocno uszkodzić obudowę) Dobrze jest mieć dla pewności drugą osobę w pobliżu do asekuracji.

Zanim zdejmiejsz front wymontuj najpierw midwoofer i złap za górną krawędź otworu. Jeśli front dawno nie był zdejmowany trzeba nim lekko szarpnąć i puści.

Polecam ubrać gumowe rękawiczki bo ta wełna dość solidnie szczypie i pyli.

2. Żeby odkręcić l-pady faktycznie trzeba zdjąć tą tabliczkę. Musisz najpierw mocno ją rozgrzać suszarką do włosów bo inaczej jej nie zdejmiesz i przy okazji ją kompletnie pogniesz. Dobrze rozgrzana schodzi b. łatwo.

4. Zwrotka jest przykręcona od środka sześcioma śrubami krzyżakami. Do niektórych ciężko się dostać dlatego warto mieć długi śrubokręt.

Przy okazji pilnuj wszystkich śrub bo to amerykańskie rozmiary i będzie ciężko z zamiennikami.

3. Warto się pierdzielić z pleceniem tego Beldena na bas? To tylko 300Hz. Ja dałem VdH SCS-12 i nie ma co wariować. Ile tam tego jest w środku? 45-50cm?

Pmcomp Twoje 4343 i tak nie są już oryginalne, także o to się nie martw. Kiedyś były szare tak jak moje tylko ktoś je okleił i dodał drewniany cokól. Pozostaje jeszcze kwestia midwoofera, 2121 miał wklęsłą kopułkę przeciwpyłową czyli u Ciebie ktoś zrobił hybrydę bo 2122H to też nie jest, ten ma mniejszą kopułkę. ;-)

Edytowane przez Marek.S

Dobra, po kolei:

1. Przygotuj sobie krzesło z oparciem wysokości mniej więcej połowy 4343, tak żebyś mógł na nim postawić tą część przodu. Śruby na dolnej części frontu odkręcaj jako ostatnie, uważaj bo front może wypaść (nie powinien ale...z "2 driverem wypada prawie zawsze a jak spadnie to będzie masakra, na stopy to jak gilotyna w dodatku może mocno uszkodzić obudowę) Dobrze jest mieć dla pewności drugą osobę w pobliżu do asekuracji.

Zanim zdejmiejsz front wymontuj najpierw midwoofer i złap za górną krawędź otworu. Jeśli front dawno nie był zdejmowany trzeba nim lekko szarpnąć i puści.

Polecam ubrać gumowe rękawiczki bo ta wełna dość solidnie szczypie i pyli.

2. Żeby odkręcić l-pady faktycznie trzeba zdjąć tą tabliczkę. Musisz najpierw mocno ją rozgrzać suszarką do włosów bo inaczej jej nie zdejmiesz i przy okazji ją kompletnie pogniesz. Dobrze rozgrzana schodzi b. łatwo.

4. Zwrotka jest przykręcona od środka sześcioma śrubami krzyżakami. Do niektórych ciężko się dostać dlatego warto mieć długi śrubokręt.

Przy okazji pilnuj wszystkich śrub bo to amerykańskie rozmiary i będzie ciężko z zamiennikami.

3. Warto się pierdzielić z pleceniem tego Beldena na bas? To tylko 300Hz. Ja dałem VdH SCS-12 i nie ma co wariować. Ile tam tego jest w środku? 45-50cm?

Pmcomp Twoje 4343 i tak nie są już oryginalne, także o to się nie martw. Kiedyś były szare tak jak moje tylko ktoś je okleił i dodał drewniany cokól. Pozostaje jeszcze kwestia midwoofera, 2121 miał wklęsłą kopułkę przeciwpyłową czyli u Ciebie ktoś zrobił hybrydę bo 2122H to też nie jest, ten ma mniejszą kopułkę. ;-)

Dzięki za rady. Mam zamiar rozbierać je na poziomo. To dobry pomysł? "Zawsze" jak wykręcam głośnik na pionowo to cierpi któraś kopułka przeciwpyłowa. :).

Mam 2121H bo to już sprawdzałem i wg. specyfikacji w 4343B taki byc powinien. Nt. wklęsłości kopułki przeciwpyłowej nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, podobno bywało i tak i tak, częściej wklęsła. Ważne że gra :) bo kopułka przeciwpyłowa nie gra. Może taki był kit do refoamingu? Kto wie? Bo raczej rofoamowane to były

Nie mam innego kabla. Zaplecenie luźnego warkocza z trzech takich Beldenów to 2 minuty roboty. Bardziej chodzi mi o interferencję drutów pomiędzy sobą.

PS. dzisiaj jadę odebrać Jenseny Model 4 :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

A tu się mylisz z tą kopułką! Jest b. ważna w okolicach 1-1.5KHz! Wklęsła powoduje w tych JBL'ach tzw cone breakup, dlatego JBL potem wprowadził poprawiony model 2122H który tego problemu nie miał.

Zwrotka 3143 ma wbodowaną kompensację dla 2121 dlatego jeśli zmienisz kopułkę możesz mieć nieprzewidywalny efekt na średnicy.

2121H od zawsze miał wklęsłą, jak dla mnie to u Ciebie ktoś wkleił kopułkę z "15 woofera. ;-)

Edytowane przez Marek.S

A tu się mylisz z tą kopułką! Jest b. ważna w okolicach 1-1.5KHz! Wklęsła powoduje w tych JBL'ach tzw cone breakup, dlatego JBL potem wprowadził poprawiony model 2122H który tego problemu nie miał.

Zwrotka 3143 ma wbodowaną kompensację dla 2121 dlatego jeśli zmienisz kopułkę możesz mieć nieprzewidywalny efekt na średnicy.

2121H od zawsze miał wklęsłą, jak dla mnie to u Ciebie ktoś wkleił kopułkę z "15 woofera. ;-)

Dlatego przed zrobieniem finalnej zwrotki lampowej ze stalymi podzialami f najpierw podlacze cyfrowa dbx480 i zobacze co sie dzieje na srednicy przy roznych f podzialu.

Pozdro

4365 sa super, ale kasa zaporowa dla statystycznego smiertelnika i gabaryty :) Alton, wiesz cos ciekawego o mniejszych 4429? Te wydaja sie wlasnie najbardziej optymalne w zakupie z obecnej oferty JBLa, maja rozsadne gabaryty i tez juz oferuja przetworniki kompresyjne. No i studio monitory :)

p.s

Ja to jednak jestem wariat, wymianiam wszystkie opampy w BSSie (jakieś 20 sztuk) na OPA2134PA :-)

One nie sa drogie a bardzo dobrze brzmią. Mam takie w magnetofonach kasetowych.

Jak oceniasz zmiany?

Pozdro

Odebrałem Dynaco Stereo 35 z tuningu, a oddałem zwrotkę Audio Research. Już widzę, że obsługa średnicy będzie fantastyczna. Jak ktoś chce poczytać i pooglądać obrazki to zapraszam.

Tak wygląda moja elektrownia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jutro się wezmę za rozkręcanie JBLI jak mi ktoś pomoże je zdjąć ze standów i położyć na wznak :).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Opampy będą w środę/czwartek.

Kupiłem też parkę "2 2450J w idealnym stanie.

Oryginalne D16R2450 tytanowe membrany sprzedam albo wsadzę do 2441 i wtedy pójdą jako komplet. Jeśli będę miał sczęście to nie będzie mnie ten upgrade nic kosztować.

Edytowane przez Marek.S

Te fajniejsze, 4348 :-)

4348vs4344.jpg

Co tam w tych zewnętrznych siedzi na średnicy? Bo ma wypukłą nakładkę przeciwpyłową ;).

Pozdro

Rozpoczynam prucie 4343.

Jest relacja na żywo ;), wraz z pokazem wszystkich zwłok i wnętrzności.

Pozdro

Jedna kolumna rozpruta.

Marku, dzieki wielkie za wskazówki jak sie z tym rozprawiać.

Masz może pomysł jak i czym uszczelnić komorę średniotonowca po zaaplikowaniu nowego przewodu?

Pozdro

No to jestem mądrzejszy o kolejne doświadczenia ponieważ zajrzałem do środka zwrotnicy.

Wszystko zalane. Pruć i modyfikować tą zwrotnicę jest bez sensu. Zostawie ją dla potomności lub sprzedam.

W związku z powyższym musze zakupić dwie cewki: 0,16 mH i 0,25 mH.

Pytanie odwieczne ... jakie?

Popatrzyłem na cewki Mundorfa i Duelunda i nawet niezła wiadomość ;) ... nie ma takich wartości.

Zostają mi polecane cewki robione przez nasz rodzimy Polink.

No to które:

Indeks Opis towaru j.m. Netto Brutto Name Type AWG waga(kg)

000-7632 Cewka ind. 0,160mH +/-2% 0,13Ω +/-5% taśma16AWG=dr.1,3 izol.PP40µm śr.44 h.27 szt. 30,58 37,61 Cross-Coil TASMOWE 16 0,118

000-7296 Cewka ind. 0,160mH +/-2% 0,09Ω +/-5% taśma14AWG=dr.1,6 izol.PP40µm śr.46 h.37 szt. 42,7 52,52 Cross-Coil TASMOWE 14 0,24

000-8016 Cewka ind. 0,160mH +/-2% 0,07Ω +/-5% taśma12AWG=dr.2,0 izol.pap.60µm śr.54 h.55 szt. 73,29 90,15 Wax-Coil TASMOWE 12 0,416

000-8543 Cewka ind. 0,250mH +/-2% 0,16Ω +/-5% taśma16AWG=dr.1,3 izol.pap.60µm śr.53 h.25 szt. 40,09 49,31 Wax-Coil TASMOWE 16 0,171

000-7651 Cewka ind. 0,250mH +/-2% 0,16Ω +/-5% taśma16AWG=dr.1,3 izol.PP40µm śr.48 h.27 szt. 34,74 42,73 Cross-Coil TASMOWE 16 0,151

000-7305 Cewka ind. 0,250mH +/-2% 0,11Ω +/-5% taśma14AWG=dr.1,6 izol.PP40µm śr.50 h.37 szt. 47,78 58,77 Cross-Coil TASMOWE 14 0,289

000-8288 Cewka ind. 0,250mH +/-2% 0,12Ω +/-5% taśma14AWG=dr.1,6 izol.pap.60µm śr.55 h.37 szt. 56,36 69,32 Wax-Coil TASMOWE 14 0,294

000-8025 Cewka ind. 0,250mH +/-2% 0,09Ω +/-5% taśma12AWG=dr.2,0 izol.pap.60µm śr.59 h.55 szt. 87,54 107,67 Wax-Coil TASMOWE 12 0,53

000-9025 Cewka ind. 0,250mH +/-2% 0,04Ω +/-5% taśma 8AWG=dr.3,3 izol.pap.60µm śr.80 h.55 szt. 219,33 269,78 Wax-Coil TASMOWE 8 1,475

Próbując to rozszyfrować stweirdzam, że AWG to grubość miedzi, im wartość mniejsza tym grubsza taśma :).

- 16 AWG = 1,33 mm2

- 14 AWG = 2,10 mm2

- 12 AWG = 3,29 mm2

Ta ostatnia 1,5 kg zywej wagi. Aż strach się bać.

Zapewne ma to przełożenie na moc.

To co, trzecią 0,16 tą ostatnią 0,25?

z opisu: Taśmowe "Wax-coil" najwyższa światowa jakość-dielektryk papierowy, impregnowana.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Dla pamięci L-Pady w 4343 to Alps.

Dla UHF 8 Ohm, dla HF i MF 16 Ohm.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Chyba nie zawsze jest Alps, może być Violet. Może to to samo bo na obu jest "Japan".

Musiałbym zobaczyć czy mam jeszcze zdjęcia moich L-padów

Ale miałem farta z tymi 2450J, okazały się praktycznie NOS. S/N18934 i 18936, membrany D16R2450 perfekcyjne i obie z datą produkcji 18 grudnia 1990. Te idą od razu na sprzedaż a do driverów poszły moje Radiany 1245-16.

Nie wiem o co chodzi ale 2450J grają dużo lepiej od moich 2441, z tymi samymi membranami.

Może to przez magnes, albo nową konstrukcję (Coherent Wave)?

Jednego 2441 dorwała rdza i nie wiem czy będę mógł je sprzedać, szkoda jak cholera.

Z 2450 jest mały szkopuł, nie mają już bolców które centrują membranę! Mam wrażenie jakby jedna cewka lekko ocierała ale muszę poczekać aż inni domownicy wybędą z domu żeby to dokładniej przetestować :-)

Edytowane przez Marek.S

Nie, to tzw. plane wave tube(ew. jakas wariacja) do pomiarow driverow.

Drivery to Altec 288.

Edytowane przez Marek.S

Nie, nowe wcielenie mojej zwrotnicy do JBLa :).

Pozdro

Nowy szyk 4343:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi